Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ιταλία-Ρωσία...Συμμαχία! ("εμείς κύριε;..")



Πούτιν καλεί Σαλβίνι: «Εγκατέλειψε τώρα την Ευρωζώνη» – Ήρθε η στιγμή για νέα λιμάνια

 

O Πούτιν καλεί την Ιταλία να «λυτρωθεί” από την Ευρωζώνη δια στόματος του κρατικού πρακτορείου της Ρωσίας, Sputnik, και ενώ η ιταλική κυβέρνηση έχει έρθει σε μετωπική σύγκρουση με Βρυξέλλες και Κομισιόν.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Ιταλία έβαλε «φωτιά” σε ΝΑΤΟ-Δύση με την άρση των κυρώσεων σε Ρωσία και παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της
ρωσικής κυβέρνησης.

Ρήγμα δημιουργείται ανάμεσα σε Δύση και ΝΑΤΟ. Η θέση της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία ως προς τον ρωσικό παράγοντα είναι πλέον ξεκάθαρη. Να αρθούν άμεσα οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας! Ήδη αυτές οι θέσεις έχουν προκαλέσει τρόμο σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, που δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη από την τρίτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων αναφέρει οτι μία άρση των κυρώσεων, θα έδινε την δυνατότητα για μία μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στη Μόσχα, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την Μ. Ανατολή.
Ενώ το έγγραφο της μελλοντικής Κυβέρνησης αναφέρει τις ΗΠΑ ως «προνομιούχο σύμμαχο», η αποστροφή στο σημείο για την Ρωσία είναι ξεκάθαρη, «η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρείται ως απειλή, αλλά ως οικονομικός και επιχειρηματικός εταίρος.»

Για κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και της Ιταλίας κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik σε εκτενές δημοσίευμά του δίνοντας τη ρωσική ματιά στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Όπως σημειώνει το Sputnik, η Κομισιόν τις προηγούμενες μέρες επέκρινε την κυβέρνηση της Ιταλίας, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία της για τον προϋπολογισμό της χώρας και κάνοντας λόγο για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Μιλώντας στο Sputnik, η δικηγόρος και επικεφαλής του φορέα υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ (Eurexit) Francesca Donato τονίζει ότι, η διαμάχη αυτή μπορεί να κλιμακωθεί.  

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Giovanni Tria επιβεβαίωσε πως η Ρώμη θα αρχίσει να μειώνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 2,4% μετά το 2020, σε μια προσπάθεια να εκπληρωθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις ενός σχεδίου για τα Εισόδημα του Πολίτη, φορολογικές περικοπές και συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων

Στις ανακοινώσεις του Tria άσκησε σκληρή κριτική ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κατηγόρησε τους Ιταλούς ότι «επέλεξαν μια αποφασιστικά ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική κυβέρνηση που, σε θέματα μετανάστευσης και προϋπολογισμού, προσπαθεί να ξεφύγει από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της».

Τα σχόλια αυτά αποτελούν μέρος μιας κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των Βρυξελλών και της Ρώμης σχετικά με το δικαίωμα της Ιταλίας να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη κοινωνική και οικονομική πολιτική, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι να κατηγορεί τον πρόεδρο της Κομισιόν ΕΕ Ζ.Κ. Γιούνκερ ότι προσπαθεί να «γονατίσει» τη χώρα του, προκειμένου να αγοραστούν φθηνά υγιείς ιταλικές επιχειρήσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο επικεφαλής της Ιταλικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προϋπολογισμού Claudio Borghi δήλωσε στο Sputnik ότι το ευρώ «δεν λειτουργεί» ενώ εξέφρασε την ελπίδα του το ενιαίο νόμισμα να καταρρεύσει.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές της Ιταλίας να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, η Donato ισχυρίστηκε ότι μπορεί να εμφανιστεί πολύ σύντομα ως η μοναδική πρόταση.

Η Lega, συνέχισε, δεν κέρδισε μόνη της τις εκλογές ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ευρώ , αλλά η επιλογή που τελικά θα μας οδηγήσει σε σύγκρουση με την ΕΕ είναι πολύ απλή:
Είτε θα υποκύψουμε στις επιταγές των Βρυξελλών, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα καταδικάσουμε τη χώρα μας σε στασιμότητα ή οικονομική ύφεση ή θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, ανέφερε η Donato.
«Εάν η ΕΕ αποφασίσει να απομακρύνει την Ιταλία από την Ευρωζώνη, αυτό θα είναι μια απελευθέρωση για εμάς και σίγουρα όχι μια τιμωρία. Αυτό, όπως πιστεύω εδώ και πολύ καιρό, είναι ο μόνος τρόπος για να ελευθερώσουμε τα χέρια μας να ακολουθήσουμε τη δική μας οικονομική πολιτική και να μην δεσμευόμαστε από τα συμφέροντα των άλλων», τόνισε η ίδια.

Επεσήμανε δε ότι, αντίθετα από την Ελλάδα, η Ρώμη δεν έχει σημαντικά χρέη για τα ξένα τραπεζικά συμφέροντα, διαθέτει μια πολύ ισχυρότερη οικονομία με εξαγωγικό προσανατολισμό, και θα πρέπει να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα.
Ως εκ τούτου, «θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς να οργανώσουμε την έξοδό μας από το ευρώ. Είτε πρόκειται για την «ευρωπαϊκή τρόικα» είτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη, θα είμαστε πιο δυνατοί από ό, τι είμαστε σήμερα», συνέχισε.

Σχολιάζοντας τη σύγκρουση μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών για τις ελλειμματικές δαπάνες, υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση αυτή  έρχεται σε αντίθεση με τους φόβους της ΕΕ ότι η ιταλική κυβέρνηση θα επιτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών της εφαρμόζοντας ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Αν αυτό συμβεί, σημείωσε, «η ιταλική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και αυτό θα αποτελέσει αδιάψευστη απόδειξη ότι οι πολιτικές λιτότητας και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που ορίζονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι επιβλαβείς για τις χώρες της ΕΕ. 
Ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελέσει κίνητρο για να μην ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ και να απαλλαγεί από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Η Donato τόνισε ότι η ΕΚΤ ουσιαστικά «υπαγορεύει» στις χώρες της ΕΕ το είδος της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να έχουν, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά τους για ανεξάρτητη λήψη πολιτικών αποφάσεων.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ την εξουσία της οποίας έχει η Γερμανία. Η Bundesbank έχει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε αυτή και ως εκ τούτου έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στην οικονομική πολιτική, συμπλήρωσε.

pentapostagma.gr

 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου