Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Επιχείρηση: Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης – Πλήρες ημερολόγιο γεγονότων

της Ελένης Κριτσιδήμα

Σχόλιο Διόδοτου: Εμείς θα ονομάζαμε το παρόν άρθρο.. "πλήρες ημερολόγιο των πραξικοπηματικών αυθαιρεσιών της συριζοχούντας απέναντι σε κάθε θεσμό της Δικαιοσύνης". 
 
 
Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πλέον εντελώς ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησής της αποπειράθηκε, όχι να εκβιάσει την δικαστική Εξουσία αλλά να την ελέγξει.  Τα κομμάτια του παζλ συμπληρωμένα δίνουν  ένα - πέρα ως πέρα- τρομακτικό αποτέλεσμα, που όχι μόνο δε χωράει στα δημοκρατικά πολιτεύματα αλλά και ουδείς άλλος θα τολμούσε να το σκεφτεί, πόσο μάλλον να το υλοποιήσει. Κι όμως… Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και λοιποί και το σκέφτηκαν και το επιχείρησαν!

Αξίζει να ανατρέξουμε στα σημαντικότερα από τα πρωτοφανή, που εξελίχθηκαν σε βάρος των δικαστικών λειτουργών, από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές . γεγονότα που μαρτυρούν πως η κυβέρνηση είχε ως σχέδιο τη χειραγώγηση των ανώτατων δικαστικών Αρχών.


13 Φεβρουαρίου 2015

Η Βασιλική Θάνου (η οποία το 2014 χαρακτήριζε την κυβέρνηση Σαμαρά «κράτος απολυταρχικό»), με την ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία του ζητούσε «να παρέμβει προς τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και προς κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, υπέρ των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης».
Η επιστολή κατέληξε σε θρυαλλίδα, καθώς μέλη του ΔΣ της Ένωσης διατύπωσαν ενστάσεις, τόσο για το περιεχόμενο  όσο και για τη σκοπιμότητά της.
Μάλιστα, ο  τ. υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε λίγο καιρό αργότερα, ότι το  εν λόγω έγγραφο έπαιξε τον δικό του ρόλο στην παράκαμψη της επετηρίδας και την επιλογή της ως νέας προέδρου.

1η Ιουλίου 2015

Η κα Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου, έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και ομόφωνη έγκριση  απ’ το υπουργικό συμβουλίο, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου, λόγω συνταξιοδότησης. Η επιλογή της έγινε κυριολεκτικά μέσα στα σκοτάδια μεταμεσονύκτιων ωρών.
Οι έριδες, που ήδη είχαν ξεκινήσει στους δικαστικούς κύκλους, δεν μπορούσαν να σκιάσουν, ούτε να διακόψουν το προσχεδιασμένο γεγονός... η κυρία Θάνου θα αναλάμβανε σύντομα το πιο καίριο πόστο για τα τεκταινόμενα των ημερών.  Όχι μόνον γιατί ο ‘Αρειος Πάγος είχε την ευθύνη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Αλλά και γιατί στην περίπτωση ενστάσεων, επί του δημοψηφίσματος, η κυρία Θάνου θα ήταν εκείνη που θα προέδρευε  του Εκλογοδικείου, ως η αρχαιότερη εκ των προέδρων.Η ιδιότητα της «αρχαιότερης» της προσέφερε ακόμη μια δυνατότητα: να ασκήσει καθήκοντα Πρωθυπουργού, στην περίπτωση συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης
Όπερ και εγένετο…

27 Αυγούστου του 2015

Ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, που είχε προκηρύξει ο Τσίπρας για το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Η κα Θάνου, ως πρόεδρος Αρείου Πάγου,  έσπευσε να φέρει το ζήτημα της αύξησης του ορίου αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών από το σώμα από τα 67 έτη στα 70, ώστε να παραμείνει στη θέση της όσο ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν πρωθυπουργός, παρότι το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο και ορίζει ρητά την υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους στα 67 έτη.
Η πρόταση δεν πέρασε από τη διοικητική ολομέλεια των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την αντίστοιχη ολομέλεια των εισαγγελέων.
Εν μέσω των μεγάλων αντιπαραθέσεων που προκάλεσε το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας η Β. Θάνου προχώρησε  σε μία ακόμα κίνηση, τη δημιουργία μίας νέας, διασπαστικής δικαστικής ένωσης. Την επονομαζόμενη «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Αυτή η κίνηση όμως καταγγέλθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως διχαστική κίνηση.

Φεβρουάριος 2016

Η εισαγγελέας Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, με αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστήριξε πως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης  Παπαγγελόπουλος άσκησε πιέσεις σε εκείνη, εκτοξεύοντας και απειλές, προκειμένου να επιστρέψει υπόθεση (που αφορούσε στον Ανδρέα Βγενόπουλο) στον εισαγγελέα διαφθοράς εκτιμώντας ότι αυτός ήταν ο αρμόδιος.
Η κα Θάνου διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατων δικαστικών λειτουργών, μεταξύ αυτών ηΤσατάνη. Αξιοσημείωτο, είναι ότι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος κατήγγειλε, την ίδια περίοδο, απόπειρα εκβιασμού του από την κ. Θάνου. Να υπογραμμισθεί πως κανείς δεν έμαθε αν ελέγχθηκε και πού κατέληξε η σχετική έρευνα.

Ιούνιος 2016

Με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλου επιλέχθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η κ. Ξένη Δημητρίου (ναι, πρόκειται για την ίδια που πάγωσε την έρευνα στο Μάτι), η οποία κατείχε την πέμπτη θέση στην επετηρίδα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Η απόφαση  επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο υπογράφεται "δια περιφοράς", χωρίς συζήτηση και διάσκεψη.

Ιούλιος 2016

Ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Ντογιάκος βρέθηκε στο στο κυβερνητικό στόχαστρο, εξαιτίας της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης της Siemens. Ο Ντογιάκος, με ανακοίνωσή του, επεσήμαινε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και έκανε λόγο για «σκόπιμες διαρροές από άγνωστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα που δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια». Στο πλευρό του κ. Ντογιάκου είχε ταχθεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Να σημειωθεί πως τον Νοέμβριο 2018 τοποθετήθηκε βόμβα στην οικεία του Ισίδωρου Ντογιάκου.

Σεπτέμβριος 2016

Ο Ερντογάν ζήτησε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και ο Α. Τσίπρας, αφού εκανε γνωστό ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και αντιμετωπίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο…δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τον Ταγίπ Ερντογαν ότι «εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα».

Οκτώβριος 2016 

Λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών από το ΣτΕ, ο πρωθπουργός  συνάντησε τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και τους γνωστοποίησε ότι δεν θα γίνει μείωση στους μισθούς των δικαστών, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών, που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας. Καθώς το ΣτΕ δεν προσαρμόσθηκε στις κυβερνητικές επιθυμίες, το «δώρον» ουδέποτε εδώθη.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου, κατά του αντιπροέδρου του ΣτΕ Ράντου, ο οποίος μετείχε στη σύνθεση της Ολομέλειας που έκρινε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο κος Ράντος, ταυτόχρονα, δέχτηκε επιθέσεις από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Να σημειωθεί πως τον Ιούνιο του 2017 ο κ. Ράντος κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

Το ΣτΕ έκρινε τελικά αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι κυβερνητικές αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν επιθετικές προς τους δικαστές και υποβιβαστικές ως προς το έργο τους.
Ο Γ.Γ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δήλωσε πως οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι "δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές".
Το Μαξίμου ανακοίνωσε "αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού".
Στην κορωνίδα, η  δήλωση Γεροβασίλη, αμέσως μετά μετά την έκδοση της απόφασης . Η σφοδρότητα της επίθεσης κατά του ανωτάτου δικαστηρίου για την απόφαση που έλαβε και οι σαφείς βολές κατά ανωτάτων δικαστικών από την πλευρά της κυβέρνησης, διά της κ. Γεροβασίλη, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων .

Καταστάσεις επαναλαμβανόμενες, κάθε φορά που τα ανώτατα δικαστήρια (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) εξέδιδαν αποφάσεις που ακύρωναν κυβερνητικές εξαγγελίες ή επιλογές.

Μάιος 2017

Μια φαινομενικά ακίνδυνη τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Δ.  Δημητριάδη αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι προωθήθηκε από την κυβέρνηση για να καταστήσει εφικτή τη διαγραφή προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη για λαθρεμπόριο, ενώ μάλιστα η υπόθεση εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ιούνιος 2017 

Η αντιθεσμική και παράνομη παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση Noor 1 και στην καθοδήγηση του μάρτυρα - κρατούμενου παραμένει ακόμη προς διερεύνηση… Τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα τεκμηριώνουν τις παράνομες παρεμβάσεις  της εκτελεστικής εξουσίας, τη μη νόμιμη λειτουργία λιμενικών, σωφρονιστικών και δικαστικών αρχών, την παραβίαση του Π.Κ., του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Σωφρονιστικού Κώδικα. Ο κρατούμενος είχε καταγγείλει ότι η Εισαγγελέας συζητούσε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά τον χρόνο λήψης της κατάθεσής του. Αλήθεια, ερευνήθηκε ποτέ αυτό; Οι κλήσεις, οι συνομιλίες και τα μεταμεσονύκτια μηνύματα μεταξύ του Υπουργού κ. Καμμένου και του κρατούμενου, καθώς και οι παροτρύνσεις να καταθέσει εναντίον επιχειρηματία  για να πάρει ο κρατούμενος αναστολή, τι άλλο στοιχειοθετούν εκτός από   συναλλαγή; Ο Πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα όπως διαβεβαίωσε την Βουλή ο κ. Καμμένος.
Εν τω μεταξύ, αφού δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα όρια ηλικίας, η Θάνου  αποσύρθηκε από το δικαστικό Σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας.

Έκτοτε, οι κόντρες μεταξύ δικαστικού σώματος και κυβέρνησης έγιναν εντονότερες, με αφορμή τόσο τις απόπειρες πολιτικών στελεχών να εμπλακούν στο έργο του πρώτου, όσο και τις δημόσιες, επικριτικές τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών. Όλες οι δικαστικές ενώσεις (διοικητικά, πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, ανώτατα δικαστήρια ) θέτουν πλέον ευθέως θέμα κλονισμού της δημοκρατίας και των θεσμών, καταγγέλλοντας προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών.
Το σχοινί τεντώθηκε ακόμα περισσότερο με τις αναρτήσεις Πολάκη, ο οποίος σχολίαζε δηκτικά την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων.

Η απάντηση από την Ενωση των Δικαστών του ΣτΕ δεν άργησε να έρθει «Αστοιχείωτη η τοποθέτηση Πολάκη». Τότε συνέβη το ανήκουστο. Θα περίμενε κάποιος πως αν ο πρωθυπουργός επενέβαινε στην κόντρα θα το έκανε με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα… αλλά ο Α. Τσίπρας ενεπλάκη για να υποστηρίξει και να καλύψει τον Π .Πολάκη  δηλώνοντας «εμείς οι αστοιχείωτοι ξεπερνούμε τα θεσμικά εμπόδια».

Πέρασε ένα χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο δεν υπήρξε ημέρα που οι δικαστικές ενώσεις να μην εκδώσουν ανακοίνωση κατά των δημόσιων τοποθετήσεων κυβερνητικών παραγόντων για τη Δικαιοσύνη.  Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Σεβαστίδης, επεσήμανε πως οι κυβερνώντες «νομοθετούν εκτός του πλαισίου του Συντάγματος» και ότι τα δικαστήρια είναι αναγκασμένα, εκ των πραγμάτων, να ακυρώσουν αυτές τις νομοθετικές επιλογές.

Ιούλιος 2017

Το Εφετείο απέρριψε την αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη».  Παρόμοια ήταν η αντίδραση και λίγο καιρό αργότερα, όταν το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας απέρριψε την αίτηση της Ηριάννας για αποφυλάκισή της. «Το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του», είχε πει ο κ. Κοντονής.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου τόνισε, εκείνη την περίοδο, ότι «επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» και κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».

Ενώ, οι αντιδράσεις των δικαστών είχαν κορυφωθεί,  ήρθε η πρωθυπουργική απόφαση με την οποία η Β. Θάνου οριζόταν επικεφαλής στο νομικό του γραφείο … λίγες μόλις ημέρες, μετά την αποχώρησή της από την προεδρία του Αρείου Πάγου.
Ουδέποτε στο παρελθόν πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου καταλάμβανε κυβερνητική θέση ,μετά την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα. Επρόκειτο για μια έμπρακτη απόδειξη  ότι για αυτήν την κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών.

Τέσσερις μήνες μετά..

Στην 33η τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακκελαρίου, για 2η φορά στα χρονικά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ακούγοντας τον κ. Κοντονή να εγκαλεί δικαστές λέγοντας «οι αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης» εξανέστη «Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Φεβρουάριος 2018

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας ,την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο  (σ.σ. Novartis), που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαζόταν με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή.
Νωρίτερα είχε συμβεί το εξής πρωτόγνωρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισκέφθηκε την Εισαγγελέα   Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.
Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για το Σκοπιανό .

Τον περασμένο Αύγουστο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος υπουργός Δικαιοσύνης ο Μιχάλης Καλογήρου επιχείρησε να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης στους δικαστές λέγοντας «Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος»
Να σημειωθεί πως ο κος Καλογήρου έχει χαρακτηριστεί «αμφιλεγόμενο πρόσωπο» από τους Financial Τimes,  που ανέφεραν σε άρθρο ότι η επιλογή του «ριζοσπαστικού» Μιχάλη Καλογήρου για το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης βαθαίνει τους φόβους για ανάμειξη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη .

Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας και κλίνει πια προς τη θεσμική εκτροπή. Η παρέα του Μαξίμου δε δείχνει να συγκινετίται από τις αντιστάσεις που προβάλλουν δικαστές και εισαγγελείς.. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.
 Φάνηκε πρόσφατα με το πάγωμα της έρευνας για την απόδοση ευθυνών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Και μπορεί η ισχύς της παραγγελίας της Ξένης Δημητρίου να διήρκησε μόνο 20 ώρες αλλά αυτές ήταν αρκετές για να χαθεί η αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Μπορεί να αποκαταστάθηκε η ισορροπία δικαίου, χάρη στο ξέσπασμα αντιδράσεων, από πολίτες και κόμματα, αλλά η ιδέα πως ορισμένοι δικαστές επιχειρούν να συγκαλύψουν πολιτικούς προϊστάμενους  συνεχίζει να πλανάται και όχι αδικαιολόγητα!

Όσον αφορά τη σκευωρία που ακούει στ’ όνομα Novartis, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, τα ντοκουμέντα καταιγιστικά. Πλησιάζει το τέλος!
Τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, αργά ή γρήγορα, είτε το θέλουν, είτε όχι θα λογοδοτήσουν για τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου