Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Και «με την βούλα» του ΣτΕ νόμιμοι οι ουρανοξύστες του Ελληνικού - Προχωρά η επένδυση



Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το «πράσινο φως» για το Ελληνικό, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για τη μεγάλη επένδυση. Νόμιμοι κρίθηκαν οι έξι ουρανοξύστες.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε με την υπογραφή της τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος για το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, συνολικής εκτάσεως 6.008.076 τ.μ. αλλά και τους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με δύο αποφάσεις της (1305, 1306), απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού αλλά και νομικά πρόσωπα που ζητούσαν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα και μεταξύ άλλων έθεταν ζήτημα σχετικά με τους έξι ουρανοξύστες, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις, έκριναν πως ο αριθμός των έξι ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελούν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.

Την ίδια ώρα, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως καμία από τις νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο δεν υπάγει στην αρμοδιότητα της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου. Συνεπώς, κατέληξαν κατά πλειοψηφία, «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των συγκεκριμένων υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 παρ. 1 Συντ.) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου αποτελεί το τοπίο και, εν προκειμένω, το αττικό, καθώς και ο λόγος ότι μη νομίμως εκδόθηκε το διάταγμα χωρίς την έγκριση της ΥΠΠΟ».

Με τις αποφάσεις τους, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως με το Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ενώ απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές, με 10 δικαστές να καταγράφουν μειοψηφία ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.

pronews.gr

5 σχόλια:

  1. Οταν με χιλια ζορια προχωρανε οι μεγαλες επενδυσεις της διαπλοκης που πολλες φορες ειναι βασιμα αμφιλεγομενες ολοι φανταζομαστε ευκολα τι γινεται με τις μικρες!!! Σε μια χωρα που εχει 3εκ συνταξιουχους και 1 εκ ΔΥ χονδρικα που ζουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απο το κρατος οι επενδυσεις σε πολλους φανταζουν ως ενοχληση, μολυνση και φασαρια ανευ λογου.Ο κοσμος αυτος παιρνει το παραδακι του απο τους φορους που ενθυλακωνει απο την ανταγωνιστικη οικονομια ειτε ετσι ειτε αλλιως!Κυριως ομως αλλιως δηλαδη ΣΤΑΝΙΚΩΣ και δια ροπαλου. Ο μισθος η η συνταξη πεφτει καταναγκαστικα και ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΑ που ελεγε καποτε ο Τσοβολας.Με το σκεπτικο αυτο καθε επιχειρηματικη δραστηριοτητα και καθε ιδιωτικη επενδυση γενικοτερα που υπο αιρεση θα μπορουσε να σμικρυνει το οικονομικο η το ενεργειακο μας προβλημα κλπ ας πανε στα τσακιδια!!!!Στα τσακιδια!!!!Ετσι το βλεπουν!!! Δεν υπαρχει οσμωση για τους περισσοτερους απο τους κρατικοδιαιτους αυτους (συνηθως-οχι παντα) πολιτες μεταξυ των ιδιωτικων παραγωγικων επενδυσεων και του μισθου η της συνταξης τους.Αν υπηρχε δεν θα αντιμετωπιζαν το θεμα σαν σοβιετικοι κομισσαριοι!! .Αν για παραδειγμα η προσληψη τους η οι αποδοχες τους και η εξελιξη τους ηταν συνδεδεμενες με την αναπτυξη η οχι του ΑΕΠ οι αντικοινωνικες αυτες αντιδρασεις θα ηταν πολυ λιγοτερες και ισως πολυ περισσοτερο αληθινες.Στο κοσμο της πραγματικης οικονομιας κυριαρχουν οι εννοιες του ρισκου,του κερδους,της οικονομικης καταστροφης,του βελτιστου αποτελεσματος κλπ.Επισης οικολογικο η αισθητικο αποτυπωμα η και πιθανοτητα ζημιογονου αποτελεσματος θα υπαρχει παντα!!Το ζητουμενο ειναι να επιλεγουμε το πιο ανωδυνο.Κοστος οικολογικο,οικονομικο,αισθητικο,τοπικο κλπ θα υπαρχει παντα!!!Ο κοσμος αυτος νομιζω δεν διακατεχεται απο την βασανο της επιβιωσης ,της ανεργιας της φτωχιας.Και φυσικα δεν βασανιζονται απο τον δαιμονα της επιχειρηματικης δημιουργιας. Ζουν απο οικονομικης αποψεως σε ενα στεγανο μισθολογικο,ΑΥΤΙΣΤΙΚΟ περιβαλλον.Σε ενα κοινωνικα αναπηρο μικροκλιμα. Κυριως ομως ασφαλες απο καθε αποψη.Αλλα και ο φθονος που αισθανονται για τον οποιονδηποτε επενδυτη και επιχειρηματια ειναι απο μονος του ΤΟ κινητρο!!! Γιαυτο και πυροβολουν οτιδηποτε τους ενοχλει και ειναι εξω απο τα καθιερωμενα που εχουν συνηθισει (κατα την μεταπολιτευση κυριως)!!!Καμια αλλαγη λοιπον δεν ειναι αποδεκτη γιαυτους πλην της αυξησεως των αποδοχων τους η των οποιων προνομιων τους.Αν!! αν!!! αν ο κοσμος αλλαξει ας πουμε απο ενα μαγικο η απο ενα θαυμα και γινει ανταγωνιστικος και φιλικος προς τις επιχειρησεις ειναι βεβαιο οτι η καταθλιψη θα ειναι το επομενο σταδιο για τις πνευματικα και πολιτικα στεγανοποιημενες αυτες κοινωνιες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.tanea.gr/2018/12/20/greece/employment/posoi-einai-oi-dimosioi-ypalliloi-pou-apasxolountai-pinakes/

      Με τους διορισμούς του νεοανδρέα Τσίπρα.. βάλε κάποιες χιλιάδες ακόμα στις 760.

      Διαγραφή
    2. Κωστα αν προσθεσεις και το ευρυ δημοσιο(ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ, ΑΕ του στυλ ΔΕΗ, ΟΣΕ κλπ) αλλα και το οιονει δημοσιο (πχ τραπεζες που στο τελος τα παιρνουν απο τους φορολογουμενους κλπ) μια χαρα μαζευεται το νουμερο!! Αλλωστε κανενας δεν ξερει τον ακριβη αριθμο γιατι δεν υπαρχει αξιοπιστη καταγραφη(για ευνοητους λογους).Ουτως η αλλως τα στοιχεια του κρατους συνηθως ειναι μουφα αφου οτι βγαινει προς τα εξω η θα εχει την λογικη του καθε κομματικου υπουργου η την λογικη της κρατικης νομεκλατουρας.

      Διαγραφή
  2. "Θαλες"

    Τα φαραωνικά έργα είναι σκλαβιά και καμία σχέση δεν έχουν
    με ιδιωτική πρωτοβουλία.
    Απλά αναλογίσου.
    Όταν το "ιδιωτικό προτζεκτ" πέσει έξω , ποιος θα πληρώσει την νύφη
    και έχεις έτοιμη την απάντηση για το εάν είναι ιδιωτικά τα μεγάλα έργα
    η σοβιετικά!
    Είναι λάθος οποιος διαφωνεί με τις "ιδιωτικές" επενδύσεις να τον ονομάζουμε κρατικοδίαιτο ηλίθιο που δεν ξέρει πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα η κουμουνιστή και να νομίζουμε πως ξεμπερδέψαμε!

    Πως ονομαζόταν ο πρόγονος μας κ. Κώστα που έλεγε , από προ Χριστού ακόμα (;), πως τα μεγάλα έργα σκλαβώνουν τους πολίτες;

    Δυστυχώς δεν έχουμε διάθεση να ακούσουμε (δεν γράφω να αποδεχθούμε) ΚΑΝΕΝΑΝ!
    Ούτε παλιό ούτε νέο.
    Οτιδήποτε δεν συμφωνεί με τις οικονομικές μας και όχι μόνο απόψεις, το ονομάζουμε συνωμοσιολογία και ξεμπερδέψαμε από τους ενοχλητικούς ...βυζαντινοθρησκόληπτους σκοταδιστές που τολμούν να αμφισβητήσουν τον υπέροχο δυτικό πολιτισμό των γκέουλων και των ουρανοξυστικών ποντικότρυποπαγίδων που καθόλου δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
    Τι να λέμε τώρα.
    Ετσι και γεμίσουμε τις παραλίες μας με ουρανοξύστες θααααααα έρθουν εκατομμύρια επενδύσεις και εκατοντάδες εκατομμύρια τουρίστες να μείνουν στην Ελλάδα , που τώρα δεν έρχονται λόγω έλλειψης ουρανοξυστών που τους εμποδίζουν οι ...ξύστες!

    Δεν είναι όλα μαύρο - ασπρο , θάλες.
    Ούτε και όποιος διαφωνεί με τους "ιδιωτικούς ουρανοξύστες" ...ξύστης αριστερός.
    Πολύ πιθανόν μάλιστα να είναι πολύ πιο φιλελεύθερος σε οικονομικό επίπεδο, από τους οπαδούς της Ευρωπαϊκής κομμουνιστικής σοβιετίας των "ιδιωτικών" πρωτοβουλιών με τα δανεικά απο τις τράπεζες ήτοι ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΥΓΟΥΜΕΝΩΝ!

    Υ.Γ.
    Κύριε Κώστα η εταιρεία που θα κατασκευάσει τους ...ξύστες μήπως είχε καμιά ΣΧΈΣΗ ΜΕ ιδιωτική τράπεζα που προσέφερε τεράστιο αναπτυξιακό έργο στην χώρα μας , χορηγώντας ΔΑΝΕΙΑ από ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ και είχε έτσι συμβάλλει και αυτή τα μάλα στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας;

    ΔΕΞΙΑ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΘΝΙΚΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξεφρασα τον προβληματισμο μου και την ενσταση μου για τις μεγαλες επενδυσεις στην αρχη του σχολιου μου.Αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλοδεχουμενες και θα πρεπει ο πασα ενας να τις πετροβολα ασυλλογιστα (μεσω του πολυπλοκαμου κρατους γαγγραινα) οταν οι οφελειες εστω και λιγοτερες ειναι προφανεις.Οι πολλες μικρες και αμεσες επενδυσεις βεβαιως και ειναι προτιμοτερες και θα μπορουσαν να σμικρυνουν το επενδυτικο κενο με πολυ καλλιτερο πολλαπλασιαστη εισοδηματικης αναπτυξης.Ομως (και αυτη ηταν η ουσια του σχολιου μου) οταν ακρως διαπλεκομενοι και πανισχυροι οικονομικα μεγαλοεπιχειρηματιες αντιμετωπιζουν τετοια προβληματα απο το καθε ταμπουρι της γραφειοκρατιας τοτε μπορουμε να φανταστουμε τι τυχη θα εχουν οι μικροι και πιο ανισχυροι με τετοιο πολεμο που κανει το κρατος στις ανταγωνιστικες και ιδιως παραγωγικες επιχειρησεις και επενδυσεις!!!!Κρατος Σοβιετ ειναι το λιγοτερο!!!

      Διαγραφή