γράφει ο ΕργΔημΕργ
ίπα ν’ αρχίσω μιά σειρά αναρτήσεων, σχετικών με την επιβίωση – μιά που έρχονται τα δύσκολα.
Τώρα, βέβαια, υπάρχουν αμέτρητα φιλμάκια ανά τα ιντερνέτια, τα οποία δείχνουν πώς να φτιάχνεις τα πάντα με πρωτόγονα μέσα – από φαγητό, μέχρι να μαντάρεις κάλτσες (που λέει ο λόγος). Όθεν, ίσως ετούτες εδώ οι αναρτήσεις ν’ αποδειχθούν περιττές.
Δε βαρυέσαι, όμως· θα τις ξεκινήσω, καί θα δούμε πώς θα πάει. (Αν έχει νόημα να συνεχίσουν, δηλαδή.) Φιλοδοξώ λιγάκι να τις κάνω σαν «εγχειρίδιο άμεσης λειτουργίας» (καί της μισής σελίδας) : δυό λόγια, καί ακόμη κι ο άσχετος να μαθαίνει αμέσως. Σάμπως καί πόσα φιλμάκια να δείς, καί πόσα κόλπα μπορείς να μάθεις; Σύντομα πράγματα, λοιπόν, καί στο κέντρο κατ’ ευθείαν!
Καί να είναι λιγάκι σαν σελίδες αναφοράς: ένας σύντομος, αλλά περιεκτικός οδηγός τσέπης.
Επίσης, αυτές οι αναρτήσεις θα έχουν την ιδιαιτερότητα ότι θα συμπληρώνονται με όσα τυχόν θα συνεισφέρετε στα σχόλια. (Άρα, μην τις θεωρήσετε ολοκληρωμένες, αν δεν πέσει πρώτα η σχετική συζήτηση.) Θα παίρνω τα σχόλια (ή κομμάτια τους), θα τα σενιάρω λίγο από εμφάνιση, καί θα τα προσαρτώ στη σελίδα – με πλήρη αναφορά του ποιός-έγραψε-τί. (Μόνο, παρακαλώ όχι φιλμάκια. Κείμενο.)
Οι αναρτήσεις αυτές αφιερώνονται στους αναγνώστες, που ζήτησαν πρακτικές λύσεις από το ιστολόγιο πολλές φορές στο παρελθόν. Άργησα λίγο να καταλάβω ότι δεν είναι τα πάντα αυτονόητα γιά τους πάντες, όθεν τα παιδιά της πόλης καί του διαμερίσματος μάλλον χρειάζονται λίγη βοήθεια παραπάνω.
Οκέϋ, τότε, ιδού κάποιες πρακτικές λύσεις!
Εισαγωγή
Είναι κάτι που υποψιαζόμαστε μέν αρκετοί, αλλά δεν το αφήνουμε να βγεί στην επιφάνεια: ότι ο πολιτισμός μας είναι τρομερά ευάλωτος. Παρά τις προόδους του.
Ουσιαστικά, ο (τεχνολογικός) πολιτισμός από το 1900 καί εντεύθεν βασίζεται όλο καί περισσότερο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Άρα, μία καταστροφή στην ηλεκτροδότηση, καί πάπαλα! Θα γυρίσουμε πάραυτα σε καταστάσεις πρωτογονισμού, γιά τις οποίες δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι. Παναπεί, θ’ αναγκαστούμε να γυρίσουμε στην εποχή των προπαππούδων μας, εκατό χρόνια πίσω καί πλέον. Ναί, αλλά αν πρέπει να το κάνουμε γιά να επιβιώσουμε, θα το κάνουμε καί θα πούμε καί ζήτω! 🙂
Νά, ας πούμε τα αρχεία που κρατάμε: το (σχετικά πρωτόγονο – 9ος αιώνας μΧ) χαρτί δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, γιά να αποθηκεύσει την πληροφορία καί να τη διαβάσουμε. Αντιθέτως, χωρίς ηλεκτρικό τα μνημάκια usb θα καταστούν απλώς διακοσμητικά. (Καί οι σκληροί δίσκοι σού βέρ – αυτά που βάζουμε κάτω απ’ τα ποτήρια, να μή βρέχεται η φορμάϊκα του γραφείου.)
Δεν είναι μονάχα ότι θα σταματήσουν να λειτουργούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας (εκτός απ’ των λίγων τυχερών ιδιοκτητών, που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους, ώστε να μπορούν να τροφοδοτούν έναν φορητό – κι αυτό, γιά 258 μέρες τον χρόνο, που έχουμε ηλιοφάνεια στην Ελλάδα). Δεν είναι μονάχα ότι θα σταματήσει το Διαδίκτυο να λειτουργεί. (Σιγά να μη δουλέψουν οι θηριώδεις servers του οποιουδήποτε δικτύου με φωτοβολταϊκά!) Είναι το ότι δεν θα δουλεύουν ένα σωρό άλλα (βασισμένα στο ηλεκτρικό ρεύμα) πράγματα, όπως πχ οι αντλίες νερού γιά την υδροδότηση των πόλεων.
Το χειρότερο είναι πως δεν μιλάω κάν γιά πόλεμο… όπου, πράγματι, το ηλεκτρικό παρέχεται μονάχα γιά κανένα δίωρο ανά γειτονιά, γιά λόγους ασφαλείας. Μιλάω γιά την παρούσα κατάσταση! Διότι βγάλαμε τα μάτια μας με τα χέρια μας:
- Κλείσαμε τις βιομηχανίες.
- Γεμίσαμε το δίκτυο ανεμογεννήτριες.
- Κλείνουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια, διότι δήθεν μολύνουν καί δεν είναι οικολογικά.
Τί σημαίνουν όλ’ αυτά… πακέτο;
- Ότι κλείσαμε καί διώξαμε τους μεγάλους πελάτες του ρεύματος, που κρατούσαν το ρεύμα σχετικά φτηνό.
- Ότι κάνουμε τα χατήρια των γερμαναράδων καί των πωλητικών, γεμίζοντας το δίκτυο ανεμογεννήτριες καί αστάθεια.
[Οι ανεμογεννήτριες οκέϋ, παράγουν ρεύμα… από το 1895! Ένα δυναμό που γυρίζει με τον αέρα είναι, οπότε όντως παράγει ρεύμα. Αλλά μόνες τους, πχ σ’ ένα απομακρυσμένο καί μή ηλεκτροδοτούμενο κτήμα. Επάνω στο δίκτυο -καί πολλές μαζί- είναι συμφορά σκέτη!… πράγμα που έχει αποδειχθεί καί στην πράξη!
Γιατί; διότι η παραγωγή ρεύματος αυξήθηκε, αλλά χωρίς να ωφελούνται οι καταναλωτές. Αυξήθηκε (καίμε τζάμπα λιγνίτη, δηλαδή), απλά γιά να ισοφαριστεί η αστάθεια που φέρνουν στο δίκτυο οι γεννήτριες.
Δεν θα σας εξηγήσω εδώ γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ξέρω καλά την αιτία, διότι έχω ρίξει το διάβασμα της αρκούδας καί σέβομαι τους κόπους μου· δεν σκοπεύω ν’ αλλάξω τώρα μυαλά, γιά χάρη του κάθε παπάρα. Σιγά μή με μάθει Φυσική καί Μαθηματικά ο κάθε εργολάβος, δηλαδή!
Κι όσο γιά οικολογία οι ανεμογεννήτριες… άσε… διαλύουμε τα δάση καί τις βουνοκορφές, γιά να εγκαταστήσουμε τους ανεμόμυλους των γερμαναράδων!]
- Ότι οι γερμαναράδες μιά μέρα θα πάρουν τον λιγνίτη γιά πάρτη τους, μπίρ παρά – διότι θα τους τον χαρίσουν οι πωλητικοί. (Δεν είναι μόνο γιά τη βιομηχανία τους· στους δύο ΠΠ οι γερμαναράδες με τον ορυκτό άνθρακα φτιάξανε μέχρι καί βενζίνη!)
- Ότι το ρεύμα θ’ ακριβαίνει συνεχώς, καί θα το έχει μόνον όποιος έχει να το πληρώνει. (Καί τα σκατοκόμματα, που δεν το πληρώνουν καί το χρωστάνε, αλλά η ΔΕΗ δεν τους το κόβει.)
- Ότι, ακόμη καί υπό συνθήκες ειρήνης (σαν αυτή που διανύουμε – όχι ειρήνης ΣΥΝ ευημερίας, δηλαδή), ακόμη κι αν έχεις να το πληρώσεις, ρεύμα θα έχεις μονάχα γιά κάποιες ώρες ανά ημέρα. ΟΧΙ γιά όλο το 24ωρο.
Αυτό το τελευταίο πάρ’ τε το σαν προφητεία που θα πέσει έξω, πάρ’ τε το σαν φαντασία τύπου Χόλλυγουντ, πάρ’ τε το όπως θέλετε. Είναι η γνωμάρα μου, πάντως, καί τη λέω.
- Που, όμως, σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να φτιάχνεις το φαγητό σου όποτε θες εσύ.
- Που σημαίνει, ξανά, ότι θ’ αναγκαστείς να φυλάς καραούλι (εις βάρος του ύπνου σου καί άλλων δραστηριοτήτων), να δείς πότε θα έχεις ρεύμα να μαγειρέψεις. (Καί με άγνωστη χρονική διάρκεια. Μπορεί, εκεί που περιμένεις πχ τρίωρη διάρκεια της παροχής, τελείως ξαφνικά να σ’ αφήσει μπουκάλα – καί τις πατάτες άψητες.)
- Που σημαίνει, τέλος, ότι πρέπει να βρείς εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος· ακόμη καί πρωτόγονους.
Βάλε, τώρα, το τί έρχεται επάνω στην κεφάλα μας με φόρα (ποιά «ειρήνη»!…), κι εδώ είμαστε!
Μαγείρεμα
Οι τρόποι να μαγειρέψεις χωρίς ηλεκτρικό είναι τρείς· δηλαδή, οι πηγές ενέργειας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, είναι τρείς:
- Φυσικό αέριο (γκαζάκια).
- Ήλιος.
- Ξύλα καί κάρβουνα.
Αυτές μού ήρθαν στο μυαλό, δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλες. (Υπάρχουν, αλλά πόσο πιθανές είναι να τις βρείς; Διάβασα πρόσφατα ότι στις ηπαπάρα μπουζουριάσανε κάτι τύπους, που ψήνανε κοτόπουλα στους θερμοπίδακες του Γιέλλοουστόουν!!! Ωραίοι!…)
i. φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο το έχουν χρησιμοποιήσει όλοι, όσοι έχουν κάνει κάμπινγκ – ή είχαν πάει παλιά στο εξοχικό του παππού, που δεν είχε ρεύμα. Εντάξει, αλλά σε συνθήκες δύσκολες (σαν αυτές που έρχονται) δεν ξέρω αν θα βρίσκετε φιάλες καί φιαλίδια. Όθεν, άκυρον.
ii. Ήλιος
Ο Ήλιος είναι καλύτερος, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις να τον βρείς. Μόνο που στην Ελλάδα περίπου οι 100 μέρες του χρόνου δεν έχουν ηλιοφάνεια. Εν πάσει περιπτώσει, υπάρχουν ηλιακά φουρνάκια με τιμές λίγο πάνω από 50 ευρά. Κι αν πιάνουν τα χέρια σας (να φτιάξετε εσείς φουρνάκι), τα υλικά κοστίζουν κανένα τριαντάρι.
Ψήνουν μιά χαρά το φαγητό, μόνο που έχετε υπ’ όψη σας ότι δεν πρόκειται γιά ηλεκτρικές κουζίνες – άρα, ο χρόνος μαγειρέματος είναι σαφώς μεγαλύτερος. (Κάτι έχω ακούσει γιά τετράωρο-πεντάωρο, μου φαίνεται.) Επίσης, έχουν μειονέκτημα αν ο Ήλιος μπαινοβγαίνει στα σύννεφα. (Δεν μπορούν να κρατήσουν τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει.)
iii. ξύλα καί κάρβουνα
Σίγουρα πράγματα!
Ξύλα βρίσκεις παντού. Κάρβουνα αγοράζεις, ή τα φτιάχνεις εύκολα (αν ξέρεις τον τρόπο). Μέχρι καί στην Κατοχή έβρισκε κανείς κάρβουνα, άρα νόου πρόμπλεμ.
Δεν θα καθήσουμε εδώ να ψειρίσουμε το ντίιιτ, λέγοντας πόση θερμιδική αξία ανά μονάδα μάζας έχει το κάθε είδος ξύλου. (Αυτά μετράνε, μονάχα αν σκοπεύεις να φτιάξεις ατσάλι στην αυλή σου – οπότε πρέπει να ψάξεις γιά κούτσουρα από δρύες.) Απλά, ό,τι βρείς από ξύλο, τσούξ’ το φωτιά καί κάψ’ το, να μαγειρέψεις!
Τώρα, υπάρχουν τρία είδη μαγειρικής εστίας γιά τέτοια καύσιμη ύλη:
- Οι ψησταριές.
- Οι πυροστιές.
- Οι χτιστοί κλειστοί φούρνοι.
Όλες αυτές οι εστίες είναι χρήσιμες. Μονάχα, αν είσαι στο φευγιό (κυνηγημένος), δεν ωφελεί καί πολύ ο φούρνος. (Εκτός αν του βάλεις ρόδες καί τον τσουλάς, όπως έκανε ο Χότζας.) Άσε που ο χτιστός φούρνος είναι πανάκριβος καί πιάνει χώρο. Στην κατά κανόνα μικρή βεράντα του διαμερίσματός σου, τί θα βάλεις; όχι αυτόν, φυσικά.
Εν πάσει περιπτώσει:
- δείγματα ψησταριών (αυτές με το καπάκι είναι καλύτερες, διότι δεν αφήνουν τη θερμότητα να φύγει – καί δεν εννοώ απαραίτητα τις ακριβές, τις κυριλάτες· καπάκια έχουν καί μερικές απ’ τις τσίγγινες),
- δείγματα πυροστιών (είναι τα σιδερένια τρίγωνα, όπου μαγείρευαν οι καουμπόϋδες – φωτιά από κάτω, κατσαρόλα από πάνω),
- δείγματα χτιστών φούρνων,
γιά να πάρετε μιά ιδέα.
Τώρα, οι φούρνοι είναι κυρίως γιά ταψιά, οι ψησταριές γιά ψήσιμο κατ’ ευθείαν πάνω απ’ τα κάρβουνα, ίσως καί γιά τηγάνισμα με επίπεδο τηγάνι (διαφωτίστε μας, οι γνωρίζοντες καί οι γνωρίζουσες!), καί οι πυροστιές γιά βράσιμο (σούπες, φασολάδες, κτλ), καί δή με καμπύλο σκεύος από κάτω, τύπου γουόκ.
Βέβαια, υπάρχουν καί μερικά μικρά μυστικά, πχ ότι μανιτάρια κτλ ευαίσθητα τα τυλίγεις πρώτα με αλουμινόχαρτο, πρίν τα βάλεις στην ψησταριά. (Να μη διαλυθούν καί να μή φύγουν τα ζουμιά.) Ή άλλα φαγητά τα αλευρώνεις. Αλλά, τέλος πάντων, αυτά τα μαθαίνει κανείς στην πορεία. Το θέμα είναι να γεμίσει το στομάχι καί να μην πεινάς!
Τροφή «ανάγκης»
Πρώτα-πρώτα, τα ψάρια.
Εδώ, βέβαια, χρειάζεται να ξέρει κανείς μερικά κόλπα γιά να ψαρέψει επιτυχώς· διότι τον άσχετο, αντί να τον ταΐσουν τα ψάρια, θα τα ταΐσει αυτός!… (Θα του τρώνε διαρκώς τα δολώματα – εμένα μου το κάνανε αυτό κάτι μαλακισμένα, που λέγονται «καλογρίτσες».) …Μεταβάλλοντάς τα σε ιδιάζουσα μορφή κατοικιδίων! lol!!!
Μετά, τα λαχανικά.
Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, ακόμη καί ντομάτες, ψήνονται μιά χαρά στα κάρβουνα. Βέβαια, τηγανίζονται κιόλας, αλλά χρειάζονται καί λάδι, ίσως καί αλεύρωμα. Όμως, εδώ λέμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τα ελάχιστα απαραίτητα· άμα είναι να ψάχνουμε γιά λάδι καί αλεύρι σε καιρό ανακατωσούρας… άσ’ το καλύτερα!
Ά! Επίσης, ψήνονται καί οι πατάτες! Οι οποίες στα τσιπουράδικα του Βόλου σερβίρονται κομμένες σε δύο μισά, κι απάνω τους βάζεις βούτυρο καί αλάτι. Μεζές άλφα-άλφα, δε σου λέω τίποτε! 🙂
Τέλος, ψήνονται τα εδώδιμα μανιτάρια (άμα βρείς καί καμιά γουργουλιάνα, βγάζεις τηγανιά που μυρίζει ίδια με το χοιρινό!), τα δέ άγρια χόρτα βράζονται (στην πυροστιά).
Καί γιά τους μερακλήδες, έχουμε μέχρι καί ψητά φρούτα! (Πχ μήλα καί μπανάνες, ίσως καί κυδώνια.) Δεν ξέρω πως γίνεται η δουλειά, πάντως έχω φάει. Δεν τό ‘βγαλα απ’ το μυαλό μου.
Αυτά από ψήσιμο. Υπάρχει, όμως, καί μιά κατηγορία ολόκληρη από γλυκά σπιτικά, τα οποία διατηρούνται κιόλας μακροχρονίως. Εκτός απ’ τα κουταλάκια του γλυκού καί το μέλι, μπορείς πχ να φτιάξεις μπάρες δημητριακών με μέλι. Δεν θα υπεισέλθω σε τέτοιες συνταγές, διότι δεν σκοπεύω να γράψω τσελεμεντέ! Πάντως, πεντέξη απλές συνταγές μπορούν να εφαρμοστούν καί στο βιαστικό (γιά ανώμαλες συνθήκες διαβιώσεως). Ξέρω ‘γώ, ίσως ο παραδοσιακός σπιτικός / καλογερικός χαλβάς.
Τα γλυκά δεν τα αναφέρω γιά πολυτέλεια· είναι το κόλπο που χρησιμοποιούσαν από παλιά οι χριστιανοί, γιά ν’ αντέχουν τις νηστείες!… κι εμάς προσεχώς μας περιμένουν αρκετές τέτοιες! (Πράγμα που απεύχομαι, βεβαίως.)
Φαγώσιμα γιά ψυγείο
Αυτά, απλά ξεχάστε τα. Εκτός αν:
- Έχετε ψυγείο (μπουκάλας) υγραερίου. (Λειτουργεί με καύση υγραερίου, καί κατεβάζει τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο.)
- Έχετε εκεί κοντά πηγή, ή ποτάμι με καθαρό νερό.
- Παστώνετε το κρέας με μπαχαρικά, όπως κάνανε στον Μεσαίωνα.
Θά ‘λεγα, όμως, ξεχάστε τα γενικώς. Είναι περιττές έγνοιες, θα συμπλήρωνα. Προτιμήστε την τροφή που παρασκευάζεται λίγο πρίν τη φάτε.
Διαβάστε επίσης στο ergdhmerg,
Κοντοζυγώνει βαρομετρικό χαμηλό
ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΚΑΝΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ full tang, ΜΕ ΛΕΠΙΔΑ drop point, ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΟΨΙΜΟ ΤΡΟΦΗΣ, ΦΡΟΥΤΩΝ, ΚΡΕΑΤΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΑΧΑΙΡΙ, ΚΑΝΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΜΑΤΟΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΜΕΣΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΤΗΡΑ, ΣΕ ΠΛΗΘΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.
ΥΓ: ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΣΑΣ, ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ, ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.
@ΕΥ:
ΔιαγραφήΣτα προσεχή άρθρα της σειράς, θα κοιτάξω να περιλάβω όλα τα απαραίτητα γιά επιβίωση· πλήν όμως, κρατώντας μιά "γραμμή" ελαχίστων απαραιτήτων. Καί με το σκεπτικό της γρήγορης εξυπηρετήσεώς μας εκ των ενόντων.
Γιά παράδειγμα, μου επεσήμανε φίλος στο τηλέφωνο ότι δεν έγραψα τίποτε γιά παρασκευή ψωμιού, που είναι βασικώτατο είδος διατροφής. Σύμφωνοι... αλλά θέλει προεργασία μερικών μηνών, συν φροντίδα γιά αποθήκη, αποθήκευση αλεύρων, παρασκευή μαγιάς, φούρνο, κτλ κτλ. Όταν, όμως, ζήσουμε (προσεχώς...) σε συνθήκες ημιάγριου πρωτογονισμού, καί τύχει να μην έχουμε αποθηκευμένα άλευρα (οι περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων, δηλαδή), τί θα κάνουμε; δεν πρέπει να γεμίσει το στομάχι μας καί χωρίς ψωμί;
Υγ: Φήμες, αγαπητέ, καί κακίες του κόσμου, που ζηλεύει τα νιάτα μου καί την ομορφιά μου! Μή δίνετε σημασία! :-)
1. Βρείτε σπόρους βιολογικούς και αγοράστε ακόμα και αν είναι εκτός εποχής, κάντε συλλογή.
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Διαβάστε οδηγίες καλλιέργειας τώρα που ακόμα μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες και εκτυπώστε την περίληψη, όχι όλα δεν χρειάζονται τόμοι ολόκληροι.
3. Αγοράστε γλάστρες και χώμα όσοι μένετε σε πολυκατοικίες σε πόλεις, πολλά λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες, κοιτάξτε σε πόσο μέγεθος φτάνουν οι ρίζες τους ώστε να διαλέξετε μέγεθος.
4. Ξεκινήστε πειραματικές καλλιέργειες όσοι δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ κάτι παρόμοιο, ώστε να διαπιστώσετε τα λάθη σας και να βελτιωθείτε από την επανάληψη.
5. Για πολλά λαχανικά δεν χρειάζεται να αγοράσετε σπόρους, φυτρώνουν από αυτά που αγοράζετε: φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσα φυτέψτε τις ρίζες τους.
6. Σε νερό βάλτε κλωνάρια βασιλικού, λεβάντας και θα έχετε νέα φυτά.
7. Προμηθευτείτε βότανα και εκχυλίσματα βοτάνων, μάθετε πως να τα χρησιμοποιείτε γιατί στην εποχή που έρχεται μάλλον δεν θα υπάρχουν φάρμακα...
Η γεωπόνος που νοιάζεται...
Ευχαριστούμε τα μάλα μάλα μάλα..!!! αγαπητή γεωπόνε!
ΔιαγραφήΠροτείνω να φυτέψει ο κόσμος πιπεριές. Είναι πολύ ανθεκτικές, αναπτύσσονται γρήγορα, καί δίνουν γρήγορα καρπό.
ΔιαγραφήΠολύ σωστά!
ΔιαγραφήΔεν είδα όμως νεότερες φωτό από τις ντοματιές και τις αγγουριές σου, του καλοκαιριού τι απέγιναν;
χα χα
11:17,
Διαγραφήβαλε κι ένα ονοματάκι..
Γιατί έχεις την εντύπωση ότι θα απαντήσει ο Εργοδότης σε κάποιον τελείως ανώνυμο..
Η γεωπόνος είμαι
ΔιαγραφήΕάν είμαστε σπίτι και όχι σε καμία σπηλιά, 100 κιλά αλεύρι, 5 τενεκεδες λάδι, όσπρια, ζυμαρικά, ρυζια, 2 φιάλες υγραερίου μεγάλες, μια συσκευή πετρογκαζ, ξύλα και κάρβουνα όσο δυνατόν περισσότερα, μια ψησταριά, μια πυροστια και το κυριότερο ΝΕΡΟ. Εννοείται σε καιρό ειρήνης, σε καιρό πολέμου μόνο ξηρά τροφή, η μυρωδιά του μαγειρέματος είναι άκρως επικίνδυνη όπως βεβαιωνουν όσοι βρέθηκαν σε τέτοιες καταστάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δεν εννοώ η μυρωδιά να προσελκύσει το γείτονα, αυτός καλώς να ορίσει και να μοιραστούμε και μια ελιά μαζί του, δυστυχώς όμως προσελκύει τα ορκ και έχουμε πολλά τέτοια...
ΑπάντησηΔιαγραφή4-5 κουπες νερο, 2-3 κουταλιές λαδι, μιση κουταλιά του γλυκου αλατι. Τα πετας στην κατσαρόλα, μολις γινει χλιαρό το νερο, πετάς 1μιση κουπα καλαμποκαλευρο και αρχιζεις να ανακατευεις συνεχεια μέχρι να αρχισει να γίνεται χυλός οπότε και το βγαζεις απο την φωτιά. Μπουκωνει το στομάχι μια χαρα και φτάνει για 4-5 ατομα. Το ετρωγε η γιαγια μου στην κατοχή. Αμα εχεις και μέλι και κανέλα να πετάξεις απο πανω ακομα καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήθΑ ΒΑΛΩ ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΕΡΓΔΗΜΕΡΓ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ:
Eμένα πάντως, μού άνοιξε την όρεξη αυτή η ανάρτηση 🤣
Ίσως κι επειδή ξέρω πως όλα ψήνονται, βράζονται/μαγειρεύονται _π ι ο _ ν ό σ τ ι μ α _ με αυτούς τους τρόπους (πυροστιά-κάρβουνα). Φαντάσου δηλαδή σε ζωμό από κατσίκα μετά μυρωδάτων λαχανικών, που μαλάκωσε και την έβγαλες, να βάλεις να βράσεις μετά μακαρόνια. Σλουρπ!
Φαντάσου να τηγανίσεις γοπίτσες ή γάβρο. Δις σλουρπ!
Ευχαριστούμε αγαπητέ Εργοδότα!
ΑΓΑΠΗ:
Σπίρτα, αναπτήρες, μπαταρίες, γκαζάκια μαγειρέματος και ανάλογα σκεύη.
Φακοί, ηλιακοί φορτιστές, ασύρματοι επικοινωνίας.
Μαχαίρια, ελβετικός σουγιάς με πτυσσόμενο πριονάκι, σπαθιά, καραμπίνες, όπλα γενικά και φυσίγγια-σφαίρες.
Ταμπλέτες για καθαρισμό νερού ή χλωρίνη, σαπούνια, βελόνες, κλωστές, σερβιέτες, χαρτί.
Αντισηπτικά, γάζες, ψαλίδια, νυχοκόπτης, αντιβιοτικά και ότι φάρμακα χρειάζεται ο καθένας σε ένα ειδικό κιτ πρώτης ανάγκης.
Σκοινί και σκηνή, γάντζους, μαλακό σύρμα για δεσίματα, υπνόσακος, αδιάβροχα ρούχα με κουκούλα ή σκουφιά, αδιάβροχα παπούτσια, αδιάβροχο σακίδιο εξοπλισμένο με τα απαραίτητα.
Χαρτί και μολύβι, χάρτες, εκτυπωμένες φωτογραφίες πληροφοριών που δεν απομνημονεύονται εύκολα(προστατευμένα σε αδιάβροχη διαφάνεια/φάκελο).
Αλεύρι(με φύλλα δάφνης μέσα για να διατηρείται καλύτερα, σε καλά σφραγισμένο δοχείο), λάδι, σταφίδες, σοκολάτες, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες(φαγητά και γάλατα), αλάτι, ζάχαρη, πελτέδες.
Κορδόνι γυαλιών μυωπίας και εφεδρικό ζευγάρι αν χαθεί ή ζευγάρια φακών επαφής με τα ανάλογα υγρά διατήρησης.
Α! ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΥ ΜΕ ΒΡΙΖΕΙ 🤣 :
Ανώνυμος:
Μπα που να σου κάτσει στον λαιμό η κατσίκα , ασεβή θνητίσκε.
Το κυριωτερο.
ΔιαγραφήShort Wave τρανζιστορακι φορτιζομενο ηλιακα αλλα και με μανιβελα, για να ενημερωνομαστε και φυσικα να κρινουμε ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ μεγαλυτερη ασφαλεια για τον αμαχο πληθυσμο.
Γιατι σε μια εμπολεμη περιοδο θα κινουμεθα καθημερινα.
Σημειωτεον οτι οι ορεινες περιοχες ειναι και οι πιο ασφαλεις σε περιπτωση πολεμου.
Ενα ζευγαρι κυαλια για να παρακολουθουμε απο μακρια ΠΟΙΟΣ μας πλησιαζει θα ηταν πολυ χρησιμα, επισης.
Και κατι αλλο:
Δοκανα για το αθορυβο κυνηγι του λαγου/κουνελιου γιατι πυροβολισμοι προδιδουν το στιγμα μας.
Τραχανάς: θρεπτικός και γρήγορος στο μαγείρεμα.
ΔιαγραφήΑμ δεν θα μας αφήσουν ούτε τα βουνά να πάρουμε!
ΔιαγραφήΣε πολλές βουνοκορφές έχουν γεμίσει ανεμογεννήτριες! Τις βλέπω απέναντι στην Ν. Εύβοια σε τριπλή σειρά (!!!) και μου θυμίζουν τις κούκλες “βουντού” με τις καρφίτσες.
Σε όσα βουνά δεν έχουν, κυνηγούν τους κυνηγούς:
«Κυνήγι» κυνηγών! Συλλήψεις και πρόστιμα στα βουνά της Ελλάδας – ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΗ κατάσταση
Η παράνοια στο απόγειό της!!!
Συγκεκριμένα, σε 21 συλλήψεις κυνηγών στην Βόρεια Ελλάδα προχώρησαν το Σαββατοκύριακο οι αστυνομικές Αρχές, μετά την σύλληψη 9 κυνηγών στη Δράμα την προηγούμενη εβδομάδα, το Σαββατοκύριακο .
https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030/kynigi-kynigon-syllipseis-kai-prost/
Ενώ κοίτα αυτά τα καριόλια...
Διαγραφήhttps://www.facebook.com/114151540411664/posts/158125256014292/?sfnsn=mo
@ Ανώνυμος23 Νοεμβρίου, 2020 11:20
ΔιαγραφήΟτασν ερθει κεινη η Αγια μερα, νομιζετε οτι οι αστυνομικοι θα κυνηγανε κυνηγους; Εγω πιστευω οτι θαχουν δυο επιλογες.
Ή θα ενταχθουν στις ταξεις μας ή μαυρο φιδι που τους εφαγε.
ΠΑΙΖΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ TO posts/
ΔιαγραφήΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΥΣ...
.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ
kai με τους δύο τρόπους Αγγελικη είναι οκ.
ΔιαγραφήΕπειδή δεν την παλεύω μόνο με τα χόρτα λέω να το γυρίσω στην επιλεκτική ανθρωποφαγία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τρώω μόνο λευκό κρέας (όχι βρομά και πάκια), θα νηστεύω Κυριακές και εορτές και θα ταΐζω τα πιτμπουλάκια μου με τα αποφάγια...
Βάζω στοίχημα ότι εσείς θα πεθάνετε από την πείνα ενώ εμένα θα με φάει η άγια χοληστερίνη...
Γλουουουουρπ! Συγνώμη... Μόλις ρεύτηκα τον Χαρδαυτιά.
🤣🤣🤣🤣🤣
ΔιαγραφήΜARCO ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΣ , ΦΥΛΑΞΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΕΖΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ,ΘΑ ΦΕΡΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ (ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΛΕΥΚΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ )
ΔιαγραφήΠαίσιος κάποια φάση θα γίνει γενικό μπλακ αουτ χωρίς νερό, ρεύμα και τηλέφωνο και θα βγουν όλοι στον δρόμο στα σκοτάδια τί έχει συμβεί. Η μεγάλη επανεκίνηση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπεσε έπεσε η πόρνη Βαβυλώνα η μεγάλη η παγκοσμιοποίηση
Θα τρώτε ένα φύλο απ τα δέντρα και θα φτάνει για ένα μήνα ο άγιος Γαβριήλ της Γεωργίας στους ορθοδόξους πιστούς
Θα πλάθετε κουλουράκια με το χώμα και θα τα σταυρώνετε και θα τρώτε η αγία Ματρώνα στους ορθοδόξους πιστούς
Πω πω τί κάνει ο ΘΕΟΣ και πώς θα οικονομήσει τους Ορθοδόξους στην πείνα, απαγορεύτηκε εκ Θεού να το πει ο Αγιος Παίσιος
Άλλοι άγιοι, στους αξίους θα κοπούν οι αισθήσεις πείνας δίψας
Η πείνα στην χώρα θα είναι ολιγόμηνη ώσπου να βγει η πρώτη παραγωγή
Θα ρχονται για εργάτες Αμερικανοί και Γερμανοί Παίσιος
είθε να στε γεροί στα δύσκολα τρελάρες όταν στηθούν τα δικαστήρια με απαγγελίες κατηγοριών ολίγων δευτερολέπτων
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα βουνά αδέλφια θα ξαμολύσουν τους Αλβανούς- Κοσοβάρους και στις πόλεις τα τζιχάντια. Οι Αλβανοί σε όλα τα χωριά -τουλάχιστον για Πελοπόννησο από όπου γράφω- ξέρουν τα κατατόπια απέξω κι ανακατωτά, δεν μιλάω για τα σπίτια του κοσμάκη που τα συντηρούν... Εδώ έχουν αγοράσει ολόκληρα ορεινά χωριά σε βόρεια Πελοπόννησο... Θα μας σφάξουν σαν κουνέλια... Οπλιστείτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑισιόδοξο σε βρίσκω και πάνω από όλα με εμπιστοσύνη στους Ελληνες ωρέ Ελλαδίτη! Τι έγινε εχέστης;;; να πας πίσω από τα γυναικόπαιδα θα σε καλύψουμε μη φοβάσαι!!! Όσο για τα αλμπανά να δεις τι ωραία θα περάσουν στην πατρίδα τους ξανά με τους συμπατριώτες τους μετά που θα τους πετάξουμε πρώτα από όλους τους αλλοδαπούς όξω από την ΕΛΛΑΔΑ.
ΔιαγραφήΔΠ
Εξηγήστε μου που θα βρω πόσιμο νερό όταν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος, είναι από φυτοφάρμακα,βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες(από μικρόβια και μικροοργανισμούς γνωρίζουμε τα χαπάκια χαλαζολης)
ΑπάντησηΔιαγραφήGUS
Αν μένεις στην Αθήνα, δεν συνέβη και τίποτα τραγικό ακόμα. Αποθήκευσε όσο νερό βρύσης μπορείς, ρίξε και καμια σταγόνα αγιασμό σε κάθε δοχείο, και θα κρατήσουν αυτά τα νερά σαν φρέσκα πάνω από 3 χρόνια.
Διαγραφή