Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Νέα έρευνα για το DNA φωτίζει την καταγωγή των Ελλήνων: Γενετικά όμοιοι με τους πληθυσμούς του Αιγαίου τo 2.000 π.X.


 

Ο Μινωικός πολιτισμός στην Κρήτη, ο Ελλαδικός πολιτισμός στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο Κυκλαδικός πολιτισμός στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις διαφορές τους στα ταφικά έθιμα, στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη, είχαν γενετικές ομοιότητες στη διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Χαλκού πριν περίπου 5.000 χρόνια.

Αυτή είναι η διαπίστωση μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης ανάλυσης αρχαίου DNA της περιοχής από Έλληνες και ξένους ερευνητές, η οποία ρίχνει περισσότερο φως στην προέλευση των πρώτων σημαντικών πολιτισμών του Χαλκού στην Ευρώπη, στο ρόλο των μεταναστεύσεων και στην εμφάνιση των Ινδο-Ευρωπαϊκών γλωσσών.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που «διάβασε» (αλληλούχισε) πλήρη γονιδιώματα από σκελετούς που βρέθηκαν σε διάφορες αρχαιολογικές τοποθεσίες στην περιοχή του Αιγαίου και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, συγκεκριμένα τέσσερα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και δύο από τη Μέση Εποχή του Χαλκού. Ακόμη αναλύθηκαν τα μιτοχονδριακά γονιδιώματα από άλλα 11 άτομα της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Η ανάλυση όλων αυτών των γονιδιωμάτων επέτρεψε στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν δημογραφικές και στατιστικές αναλύσεις και να εξάγουν συμπεράσματα για τις ιστορίες των αρχαίων πληθυσμών της περιοχής. Η ανάγνωση αρχαίου DNA αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω της φθοράς ενός τόσο παλαιού βιολογικού υλικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα του Τμήματος Υπολογιστικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell», συμπέραναν ότι οι πρώτοι πολιτισμοί που έχτισαν μνημειακά ανάκτορα και αστικά κέντρα στην Ευρώπη, είναι πιο ομοιογενείς γενετικά από ό,τι αναμενόταν.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικά, επειδή υποδηλώνουν ότι σημαντικές καινοτομίες όπως η ανάπτυξη αστικών κέντρων, η χρήση μετάλλων και το εντατικό εμπόριο, που συνέβησαν κατά τη μετάβαση από τη Νεολιθική στην Εποχή του Χαλκού, δεν οφείλονταν μόνο στη μαζική μετανάστευση από την Ανατολή προς το Αιγαίο, όπως ήταν έως τώρα η επικρατούσα αντίληψη, αλλά επίσης στην πολιτισμική συνέχεια των τοπικών γεωργικών νεολιθικών πληθυσμών του Αιγαίου. Οι πληθυσμοί του Αιγαίου της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, με βάση τα παλαιογενετικά δεδομένα, φαίνεται πως διαμορφώθηκαν σε σχετικά μικρό βαθμό από τις εξ ανατολών μεταναστεύσεις.

Από την άλλη, η μελέτη βρήκε ότι έως τη Μέση Εποχή του Χαλκού πριν 4.000 έως 4.600 χρόνια τα άτομα από το Βόρειο Αιγαίο είχαν πια σημαντικές γενετικές διαφορές σε σχέση με εκείνα κατά την Πρώιμη εποχή του Χαλκού. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν κατά περίπου το ήμισυ (50%) κοινή καταγωγή με τους ανθρώπους από την Ποντο-Κασπιακή Στέπα, μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που εκτεινόταν ανάμεσα στους ποταμούς Δούναβη και Ουράλη και βόρεια της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης, με βάση τα γενετικά ευρήματα, οι σημερινοί Έλληνες είναι αρκετά όμοιοι γενετικά με εκείνους τους πληθυσμούς του Βορείου Αιγαίου του 2.000 π.Χ. Η μελέτη εκτιμά ότι τα μεταναστευτικά κύματα από τη μεγάλη στέπα βόρεια του Αιγαίου διαμόρφωσαν τη σημερινή Ελλάδα. Όλα αυτά τα πιθανά μεταναστευτικά κύματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγήθηκαν χρονικά της εμφάνισης της πιο πρώιμης μορφής της ελληνικής γλώσσας, υποστηρίζοντας έτσι τις θεωρίες σχετικά με την ανάδυση της Πρωτο-Ελληνικής γλώσσας και την εξέλιξη των Ινδο-Ευρωπαϊκών γλωσσών είτε στην Ανατολία είτε στη στέπα του Πόντου-Κασπίας.

Η Εποχή του Χαλκού στην Ευρασία χαρακτηρίστηκε από καθοριστικές αλλαγές στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ορατές στην εμφάνιση των πρώτων μεγάλων αστικών κέντρων και ανακτόρων, που έθεσαν τα θεμέλια για τα σύγχρονα οικονομικά και πολιτικά συστήματα. Παρ' όλη όμως τη σημασία της κατανόησης της εμφάνισης αυτών των πρώτων ευρωπαϊκών πολιτισμών και της εξάπλωσης των Ινδο-Ευρωπαϊκών γλωσσών, σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική προέλευση των πληθυσμών πίσω από αυτή την κομβική μετάβαση από τη Νεολιθική Εποχή σε εκείνη του Χαλκού, καθώς και η συμβολή τους στο σημερινό ελληνικό πληθυσμό, παραμένουν διαφιλονικούμενα ζητήματα.

Περαιτέρω μελέτες ανάλυσης ολοκληρωμένων γονιδιωμάτων μεταξύ της Μεσολιθικής και της Εποχής του Χαλκού στις περιοχές της Αρμενίας και του Καυκάσου ελπίζεται ότι θα ρίξουν περισσότερο φως στην προέλευση των μεταναστεύσεων προς το Αιγαίο και στο καλύτερο «πάντρεμα» των παλαιογενετικών δεδομένων με τα αρχαιολογικά και τα γλωσσολογικά.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν πολλοί άλλοι Έλληνες ερευνητές από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κοζάνης και της Φλώρινας, καθώς επίσης τα πανεπιστήμια Δημοκρίτειο, Αριστοτέλειο και Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

krasodad.blogspot.com 

 

19 σχόλια:

  1. https://diodotos-k-t.blogspot.com/2020/12/blog-post_72.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω ναι! σάς ευχαριστώ πολύ που μού την θυμίσατε την ανάρτηση αυτή. Θυμάμαι που την επεξεργαζόμουν 2μισι ώρες, ..να μπουν όλα σωστά.., μέχρι και το βίντεο από το "Αποκάλυψη Τώρα".
      Σάς την θύμισε η φωτό σίγουρα. Αλλά σχετίζεται καρα-άμεσα και με το παρόν θέμα.
      Να είστε καλά!!!

      Διαγραφή
    2. ΑΣΕ ΤΟΝ ΠΛΥΘΗΝΤΙΚΟ ΚΑΛΕ KΩΣΤΑ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ AGAIN...ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

      Διαγραφή
    3. ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ Ε; ..ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΕΞ ΑΠ'ΑΝΈΚΑΘΕΝ.. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      Διαγραφή
    4. Unexpected Opponent29 Μαΐου, 2021 22:13

      Πλυθηντικο αντί του σωστού πληθυντικό .

      Διαγραφή
  2. DNA ΕΛΛΗΝΙΚΟ....ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ...ΠΙΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ...ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ...ΜΕ ΤΟΝ Ι.Χ.Ω.Ρ.[ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ] ΝΑ ΡΕΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ... ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ -ΦΑΡΜΑΚΟ- ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ ...ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤO ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ... ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΔΟΤΗ-ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ-ΙΕΡΟΦΑΝΤΗ -ΕΛΛΗΝΑ-...
    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο διόρθωσα, αλλά άν ξαναδώ το "από" πριν απ'το "ανέκαθεν"....
      ...θα σού κόψω τα σουβλάκια!

      Διαγραφή
    2. ΜΑΡΑΚΙ ΒΑΛΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΟΥ...ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ...


      ΓΙΑΝΝΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΗΝ ΚΟΒΕΙΣ ΤΟ ΦΙΛΕΤΟ...ΡΕ ΜΑΡΙΑ ΕΓΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΟΒΩ...ΨΩΜΙ...ΦΙΛΕΤΟ...ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ...ΚΙΝΗΣΗ...ΛΑΣΠΗ...ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΛΗΣΕΙΣ...ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ...ΧΑ ΧΑ

      ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

      Διαγραφή
    3. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΣ... ΘΑ ΣΕ ΦΤΙΑΞΩ ΆΛΛΗ ΩΡΑ ΤΡΕΛΛΆΡΑ...

      Διαγραφή
    4. ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝ ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΤΑΙ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΛΟΓΙΚΗΣ.

      Διαγραφή
    5. Unexpected Opponent29 Μαΐου, 2021 22:19

      Kωνσταντινε , και'συ πιο πάνω έγραψες "εξ" και "απ" πριν από το ανεκαθεν .

      Διαγραφή
    6. χαχαχαχαχα
      δεν κατάλαβες ότι το έκανα επίτηδες;

      Πάντως μην πλακωθείς πάλι να διορθώνεις τα ορθογραφικά όλων των σχολιαστών. Τα βλέπω κι εγώ όλα τους τα λάθη, αλλά και που τούς θα τα πεις, δεν θα το αφομοιώσουν και θα τα ξανακάνουν. Γι αυτό.. άσε μην νιώσουν και προσβεβλημένοι και μάς το γυρίσουν σε.. γαλλικό. χαχαχα

      Διαγραφή
    7. "Εξ απ' ανέκαθεν" = Η φράση με τα τρία "από". Μόνο για ελληναράδες. χαχαχα

      Διαγραφή
  3. ΕΝΩΔΩΝ : ΝΙΚΗ ΠΑΝΤΙ ΣΘΕΝΕΙ [26-05-2021].
    Αναστάσιος Ασημακόπουλος.
    https://youtu.be/Mwz7e55jiW0
    TI NA ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.
    O ΣΟΦΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΝΑΙ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝIΚΟΤΑΤΟ DNA,
    OI ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΜΠΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΝΕΟΨΕΥΔΟΕΛΛΗΝΕΣ,
    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA.

    ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΔΟΤΟ, ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.thedeeprig.movie/?fbclid=IwAR03Jlu-PHsx8wcS9ZbJl7n3zDZPvXTFbBvs0mxh5kyW7wC3-r0WPyHRFyY
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.
    ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα σας, οικοδεσπότα!

    "Αρκετά όμοιοι"... "της στέππας βόρεια του Αιγαίου"... καί λοιπά παραμύθια της Χαλιμάς καί της Χαλδαίας.

    Έμ καί με τον χωροφύλαξ, έμ καί με τον αστυφύλαξ. Απ' τη μιά, το εργαστήριο δεν μπορεί ν' αμιφισβητηθεί, αλλά απ' την άλλη πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν καί οι ηλιθιότητες περί "Ινδοευρωπαίων", καί λοιπές μασωνικές φαντασιοπληξίες του λόρδου Μπάλβερ-Λύττον.
    Επίσης... γιά να δώσεις απαντήσεις σε τέτοια θέματα, πρέπει να δίνεις **σύνθετες** απαντήσεις, κι όχι μονάχα από τη μεριά μιάς καί μοναδικής επιστήμης (της Βιολογίας, εδώ). Μας απαντάνε, λοιπόν, αυτοί οι έξυπνοι, αν μπορεί ένας ..."Ινδοευρωπαϊκός" λαός να ζήσει μέσα στα αιώνια χιόνια (δηλ. χωρίς καλλιέργειες), που υπήρχαν στις στέππες της Ασίας τους καιρούς που αναφέρονται;

    Όπως έχω ξαναπεί, το πρόβλημα του καθενός μας είναι ο **έλεγχος**. Διότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τέτοιες θεωρίες, εφ' όσον δεν διαθέτουμε κατάλληλα εργαστήρια - καί, δυστυχώς, η ειλικρίνεια των επιστημόνων ΔΕΝ είναι δεδομένη.
    Οπότε, τέτοιες θεωρίες απλά τις προσπερνάμε.

    Οι Έλληνες είμαστε αυτόχθονες! Τελεία καί παύλα. Κι όσοι ήρθαν εδώ (πχ Δαναός από Αίγυπτο), ήταν πρώην μετανάστες δικοί μας. Η Μυθολογία μας είναι σαφέστατη. (Όπως είναι σαφέστατη στο ότι τρωγόμαστε μεταξύ μας ...εξαπανέκαθεν. :-) )

    Υγ: Όμως, όπως λέω συνέχεια, το παιχνίδι σήμερα παίζεται κυρίως στην ψυχή, κι όχι στα γονίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το αγόρι μας!
      Εσύ τα λες "εξαπανέκαθεν" και καλά θα κάνουν να τα βάλουν στην κούτρα τους κι άλλοι. Τώρα.. το ότι το νέο όπλο των Ελλήνων είναι προς στιγμήν ο φρέντο... αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

      Διαγραφή
    2. Θα πρότεινα, αυτό το "εξαπανέκαθεν" να μην το λέτε ούτε για πλάκα, ιδίως τώρα που η παιδεία έχει πιάσει πάτο. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, άρχισε να κυκλοφορεί το "τούμπαλιν", ως κωμική παραφθορά του "τανάπαλιν". Αυτοί που το έλεγαν τότε έκαναν πλάκα, αλλά φτάσαμε σήμερα να ισχυρίζονται κάποιοι πως είναι αρχαϊκός τύπος, προγενέστερος του "τανάπαλιν"!!! Πολύ φοβάμαι, μην τα δούμε καμμιά μέρα και σε λεξικά...

      μνκ

      Διαγραφή