Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Η δυσαρέσκεια για το ΝΑΤΟ στη Γαλλία εκτοξεύεται στα ύψη

του Pierre Duval


 

Η έκκληση ορισμένων Γάλλων πολιτικών να αποσυρθεί η χώρα [η Γαλλία] από το ΝΑΤΟ δεν είναι κενό γράμμα. Κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές που δεν συμφωνούν με τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και θέλουν να ανακτήσουν την ανεξαρτησία της Γαλλίας.

Η Le Figaro γράφει σχετικά με τον τίτλο: "Πρέπει η Γαλλία να εγκαταλείψει την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ; Αν μια τόσο σημαντική εφημερίδα στο γαλλικό μιντιακό τοπίο γράφει γι' αυτό, είναι επειδή κάτι ισχυρό συμβαίνει στη χώρα σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι το αίτημα για έξοδο από το ΝΑΤΟ υποστηρίζεται, όπως επισημαίνει η Le Figaro, κυρίως από τους κυριαρχιστές όλων των αποχρώσεων, "από τον Jean-Luc Mélenchon μέχρι τη Marine Le Pen μέσω του Eric Zemmour", η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι "η αποχώρηση από τον οργανισμό κερδίζει νέους υποστηρικτές μπροστά στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλες αυτές οι πολιτικές προσωπικότητες και τα μέσα ενημέρωσης, που παρατίθενται παραπάνω, συμφωνούν για την αναποτελεσματικότητα της Ατλαντικής Συμμαχίας, τονίζει η Le Figaro, η οποία σημειώνει ότι "αξίζει να υπενθυμίσουμε τα λόγια του προέδρου, Emmanuel Macron, τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία "το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό"", για να μην αναφέρουμε "το πρόσφατο φιάσκο με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ταπείνωση της Γαλλίας σε σχέση με την ακύρωση της σύμβασης για την αγορά των υποβρυχίων μας από την Αυστραλία υπό αμερικανική πίεση [που] έχουν επιδεινώσει την κατάσταση".

Τον Απρίλιο του 2020, το Παρίσι επέλεξε τον Hubert Védrine για να προβληματιστεί σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ. Όπως γράφει η Le Monde, δεν είναι "γνωστός [ως] μαχητικός ατλαντιστής". Ο Hubert Védrine δήλωσε: "Ήμουν σε θέση να επαληθεύσω ότι οι γαλλικές ιδέες ήταν απομονωμένες στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ήδη στην έκθεσή του για το ΝΑΤΟ το 2012, έκανε "μια μάλλον ανάμεικτη αξιολόγηση της συμβολής της επανένταξής μας στη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ". Εξήγησε ότι "πρέπει να είμαστε πολύ πιο δυναμικοί, επιθετικοί και μαχητικοί στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας", "πρέπει να προβλέπουμε περισσότερο και να αναλάβουμε την ευθύνη για το πώς λειτουργεί η Συμμαχία".

Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσής του για το 2020 είναι ότι η έξοδος από την ολοκληρωμένη διοίκηση δεν αποτελεί επιλογή και ότι η Γαλλία πρέπει να προσπαθήσει να ανακτήσει πλήρως τη θέση της στη Συμμαχία.  Η έκθεση για το ΝΑΤΟ δείχνει τη βούληση να "ενισχυθεί το κοινό διατλαντικό όραμα, βασισμένο σε αξίες και αρχές, και η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ".

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι "η έκταση της δυσπιστίας που έχει σταδιακά δημιουργηθεί απέναντι στη διατλαντική σύνδεση τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναδείχθηκε και πάλι στα τέλη του 2020 από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης European Council on Foreign Relations (ECFR)": "Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών ελπίζει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η διατλαντική σχέση θεωρείται πλέον λιγότερο σημαντική για τα ζητήματα που διακυβεύονται και η αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αμφισβητήσιμη. Μόλις το 10% των ερωτηθέντων πιστεύει πλέον ότι οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν την ήπειρο σε περίπτωση σύγκρουσης. Αντίθετα, το 67% πιστεύει ότι η χώρα τους δεν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε περίπτωση μεγάλης κρίσης.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Heiko Maas και ο ομόλογός του Jean-Yves Le Drian δήλωσαν: "Η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να εφεύρουν από κοινού μια νέα διατλαντική συμφωνία".

Το 2013, ο Hubert Védrine είχε λάβει επιστολή από τον Régis Debray με την οποία ζητούσε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, όπως υπενθύμισε η Le Monde diplomatique τον Οκτώβριο του 2021. Η ηγεσία του Νικολά Σαρκοζί (πρόεδρος από το 2007 έως το 2012) στη διεθνή σκηνή κατέστησε τη Γαλλία έναν σεβαστό εταίρο. Αλλά οι διάδοχοί του αποδυνάμωσαν τη Γαλλία και την επιρροή της, και δεν μας σέβονται πλέον.

Ο Eric Ciotti, βουλευτής της περιοχής Alpes-Maritimes, Les Républicains, έγραψε στο Twitter στις 23 Σεπτεμβρίου 2021: "Απαιτώ να αποχωρήσει η Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Ο εχθρός μας δεν είναι η Ρωσία. Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει πλέον σημασία. Πρέπει να ξαναβρούμε ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε κοινές χριστιανικές ρίζες και ιστορία.

Αναλυτικότερα, ο Eric Ciotti δήλωσε στο TV5 Monde: "Σήμερα, αυτή η Συμμαχία [το ΝΑΤΟ] είναι παράδοξη. Υπάρχει η Τουρκία, η οποία από πολλές απόψεις μας απειλεί με άνοδο του ισλαμισμού. Και ο εχθρός μας εξακολουθεί να θεωρείται η Ρωσία. Ο πόλεμος αυτός συνεχίζει μια περίοδο που έχει τελειώσει με την πρώην Σοβιετική Ένωση. [Αυτό] πρέπει να αλλάξει. Μπορούμε να έχουμε νέες συνεργασίες με τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει πολεμήσει τον ισλαμισμό, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Έχουμε τις ίδιες ρίζες. Ας σταματήσουμε να μπερδεύουμε τον αντίπαλό μας και ας ξαναχτίσουμε μια Γαλλία ισχυρή από άποψη κυριαρχίας και στρατιωτικής ισχύος.

Σύμφωνα με τον Eric Ciotti, η επέμβαση στο Μάλι απέδειξε ότι η Γαλλία ήταν μόνη της, παρά τις συμμαχίες, και η ήττα στο Αφγανιστάν απέδειξε ότι το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο. Όσον αφορά το ζήτημα της παρουσίας της Γαλλίας στο Μάλι, ο ίδιος, χωρίς να αναφερθεί στο βάρος ή το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, εννοώντας ότι η Γαλλία είναι μόνη της σε αυτόν τον τομέα, είπε ότι "το ερώτημα της παρουσίας μας πρέπει να τεθεί. Βρισκόμαστε εκεί για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, για να αποφύγουμε τη συγκρότηση ενός νέου Ισλαμικού Κράτους" και "θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε τη θέση μας σε αυτόν τον τομέα". Ωστόσο, με την ταχεία αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν, ο βουλευτής των Άλπεων-Μαριτίμ έγραψε: "Η αφγανική φυγή απέδειξε ότι το ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένο. Η εποχή της αμερικανικής υπεροχής έχει φτάσει στο τέλος της, μια πραγματικότητα στην οποία η διπλωματία μας πρέπει να προσαρμοστεί βρίσκοντας μια μοναδική φωνή στη συναυλία των εθνών, σε ένα γαλλικό όραμα.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ερβέ Μορέν (από τις 18 Μαΐου 2007 έως τις 13 Νοεμβρίου 2010) είναι, αντίθετα, πεπεισμένος ότι η παρουσία της χώρας στην κοινή διοίκηση του ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανεξαρτησία της. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι, ακόμη και αν "πρέπει να εξελιχθεί σε βάθος όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία", "εκτός από το ΝΑΤΟ, κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί σήμερα να εγγυηθεί τη συλλογική ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου" και ότι "το γεγονός και μόνο ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση το ΝΑΤΟ ανατρέπει την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής άμυνας". Εξήγησε ότι "το ΝΑΤΟ πρέπει να εξελιχθεί σε βάθος", "αλλά, δυστυχώς, η καταδίκη του, όπως έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι λάθος, διότι η Ευρώπη της ολοκληρωμένης άμυνας δεν είναι επιθυμητή από κανέναν εκτός από τη Γαλλία".

Όπως επισημαίνει η Le Figaro, επί 43 χρόνια (από το 1966 έως το 2009) η Γαλλία δεν συμμετείχε στην Κοινή Διοίκηση του ΝΑΤΟ, ενώ παρέμεινε μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη από τον στρατηγό ντε Γκωλ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αντίθετος με τον αμερικανικό έλεγχο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής. Και η Γαλλία οφείλει την επιστροφή της στο ΝΑΤΟ στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Η Γαλλία συμμετείχε σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ από το 1995 και μετά και ο Σαρκοζί θεώρησε απαραίτητο να είναι παρούσα στα όργανα λήψης αποφάσεων.

Σε συνέντευξή του στο BFMTV στις 5 Οκτωβρίου, ο Τζον Κέρι δήλωσε σχετικά με την απώλεια του συμβολαίου με την Αυστραλία: "Έχουμε μια σχέση με τη Γαλλία που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό το γεγονός. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τον όρο "προδοσία", προτιμώντας να αναφερθεί σε "έλλειψη επικοινωνίας" μεταξύ των δύο χωρών. Προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, "είναι πλήρως προσηλωμένος στην ιδέα της βελτίωσης των αμερικανο-γαλλικών σχέσεων και ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση". Το κατά πόσον τα λόγια των ΗΠΑ είναι απλώς διπλωματική ρητορική για να περιγράψουν την περιφρόνησή τους για τη Γαλλία θα αποδειχθεί γρήγορα στην προτεινόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022, αλλά και κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2022.

 

observateurcontinental.fr 

 

3 σχόλια:

  1. ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.
    ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟ.

    Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τραγουδά φαλτσάροντας πριν πολλά χρόνια σε εκπομπή της Αννίτας Πάνια.

    https://youtu.be/XObuor3S3Nc

    ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΕΡΠΕΤΙΚΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΖΑΛΙΖΟΥΝΕ.

    ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ Η ΠΑΓΩΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΒΓΑΖΕ ΜΑΙΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΔΗΘΕΝ ΤΥΦΛΟΥΣ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΜΠΑΤΣΟΚ.
    ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.facebook.com/photo/?fbid=3886360948131626&set=a.841778935923191
    ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ; 23 ΕΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙ, 70.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ;
    ΚΑΙ ΣΥ ΜΑΓΚΟΥΦΗ ΕΛΛΗΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ MIA ΖΩΗ ΓΙΑ 600 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.
    Ε ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΑΜΙΩΤΑΚΗ
    ΕΙΣΑΙ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΤΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΙ.
    Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=552985645922700&id=100036338083723

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=557880082099923&id=100036338083723

    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=560345465186718&id=100036338083723

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ STORM.

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟ S ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟ Μ. ΟΛΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥΣ ΕΨΙΛΟΝ.

    ΤΟ S MOIAZEI ME TON ΑΡΘΜΟ 5.

    ΤΟ Μ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΔΥΟ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 5

    ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΕΤΗΣΙΑ ΜΑΤΙΑ.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ 5ΑΡΙΑ;

    ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΔΥΟ ΑΝΤΙΡΡΟΠΑ ΕΨΙΛΟΝ;

    ΔΗΛΑΔΗ 3ΕΨΙΛΟΝ;

    ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ; ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΙΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή