Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Πού μπορεί η Δύση να βρει ρούβλια;

του Dmitry Orlov

 

Ο Πούτιν διέταξε να προετοιμαστεί η εσωτερική αγορά συναλλάγματος της Ρωσίας για τη μετάβαση σε διακανονισμό σε ρούβλια των εξαγωγικών παραδόσεων, προς το παρόν, και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου. Το ζήτημα αυτό καθίσταται επείγον, διότι οι τράπεζες στις "μη φιλικές χώρες" (τεχνικός όρος που περιλαμβάνει την ΕΕ και τις περισσότερες αγγλόφωνες χώρες) καθυστερούν σκόπιμα και εσκεμμένα τις πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια. Έτσι, οι παραδόσεις γίνονται πλέον με πίστωση - πίστωση με βάση το ρούβλι! Εν τω μεταξύ, το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ρωσικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκε στο 17% από 20%, αλλά και πάλι! Φαίνεται ότι κάποιος όχι πολύ έξυπνος κάνει τα πάντα για να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας. Εν τω μεταξύ, οι πληρωμές που λαμβάνονται για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μειωθεί στο μισό, καθιστώντας πιθανό ότι οι ίδιες οι εξαγωγές (προς "μη φιλικές χώρες") θα μειωθούν επίσης στο μισό. Σε αυτό το σημείο, ορισμένοι ιστορικοί μπορεί να βγάλουν σκονισμένα παλιά βιβλία και να υποστηρίξουν ότι αυτού του είδους η ανόητη εμπορική πολιτική ήταν η αιτία της Μεγάλης Ύφεσης. Διαφωνώ και το ονομάζω κατάρρευση του εμπορίου, η οποία ακολουθεί τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση με την απώλεια της πρόσβασης σε πιστώσεις που προκλήθηκε από τον υπερβολικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.

 

Ο Πούτιν θα ήθελε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Θέλει να κρατήσει την Ευρώπη ζωντανή, επειδή η Ρωσία δεν χρειάζεται ένα τεράστιο σάπιο πτώμα στα δυτικά της σύνορα. Το πρόβλημα με το εκτελεστικό διάταγμα του Πούτιν είναι ότι οι ρωσικές τράπεζες θα ενεργούν ως πράκτορες συναλλάγματος στον διακανονισμό του προγράμματος "εμπορεύματα έναντι ρουβλίου" και ότι οι πράξεις μετατροπής θα πραγματοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας εντός του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι το σύστημα αυτό έχει σοβαρή έλλειψη αγοραστών ξένου συναλλάγματος. Ο Πούτιν δεν είναι μάγος και δεν μπορεί να δημιουργήσει εκ του μηδενός έναν στρατό από ζόμπι που θα θέλουν να δανειστούν ρούβλια και να αγοράσουν με αυτά δολάρια και ευρώ, τα οποία δεν υπάρχει τρόπος να επενδύσουν κερδοφόρα για να αποπληρώσουν τους τόκους του χρέους σε ρούβλια- όχι με διψήφιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη και τη ζώνη του δολαρίου- όχι με επιτόκιο τουλάχιστον 17% για το ρούβλι. Εκτός από ένα- θα επανέλθω σε αυτό αργότερα.

 

Αν όχι τα ζόμπι, τότε ποιος θα επεκτείνει τις θέσεις του σε δολάρια και ευρώ σε τέτοια γιγαντιαία κλίμακα;

 

Ρώσοι εισαγωγείς; Όχι, οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο ήμισυ των εξαγωγών, για να μην αναφέρουμε τα προβλήματα εφοδιαστικής και συμβάσεων που προκαλούνται από τις κυρώσεις.

 

Ο ρωσικός πληθυσμός; Σίγουρα όχι! Η μόδα της φύλαξης χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων κάτω από το στρώμα έχει περάσει προ πολλού, όπως και η μόδα της κατοχής λογαριασμών δολαρίων σε ρωσικές τράπεζες. Ολόκληρο το νομισματικό παράδειγμα έχει αλλάξει και δεν υπάρχει αρκετό ελεύθερο νόμισμα μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού για να απορροφήσει τις εξαγωγικές ροές.

 

Ρωσικές εταιρείες; Ανάμεσά τους, μόνο οι εξαγωγείς διαθέτουν σημαντικούς πόρους, αλλά το να τους αναγκάσουν να δέχονται δολάρια ή ευρώ τους επαναφέρει στο σημείο μηδέν και επιδεινώνει το πρόβλημά τους, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν το 80% αυτών των δολαρίων και ευρώ σε ρούβλια. Και το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο για τους Ρώσους εξαγωγείς, οι οποίοι τώρα ουσιαστικά πρέπει να πουλήσουν το 100% των εσόδων τους σε δολάρια και ευρώ για ρούβλια.

 

Ρωσικές τράπεζες; Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο αυτό το μήνα, αλλά όχι τους επόμενους μήνες. Οι τράπεζες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πελατών τους, και οι πελάτες τους, έχοντας αποκοπεί από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν χρειάζονται πλέον δολάρια ή ευρώ. Και δεδομένου ότι οι ίδιοι έχουν αποκοπεί από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη από αυτά τα νομίσματα. Ρευστοποιούν τις θέσεις τους σε δολάρια και ευρώ.

 

Α, και τέλος, οι ξένοι δεν έχουν πρόσβαση στη ρωσική αγορά συναλλάγματος. Αυτό κάνει τα πράγματα πολύ απλά, έτσι δεν είναι;

 

Αυτό αφήνει μόνο τη ρωσική κεντρική τράπεζα και τη ρωσική κυβέρνηση να το κατέχουν και να το διαχειρίζονται. Ενώ προηγουμένως ήταν ευτυχείς να συσσωρεύουν αποθέματα σε δολάρια και ευρώ, ο ορισμός των αποθεματικών έχει έκτοτε αλλάξει και δεν περιλαμβάνει αυτά τα δύο στοιχεία. Αν υπήρχε τώρα οποιαδήποτε συσσώρευση συναλλαγματικών αποθεμάτων, αυτή θα γινόταν στο γουάν, και έτσι όλα αυτά τα πλεονάζοντα ρούβλια θα πήγαιναν κατευθείαν από τα χέρια των αγοραστών ενέργειας στα "μη φιλικά έθνη" στα φιλικά χέρια των Κινέζων εξαγωγέων.

Θα πίστευε κανείς ότι οι υπόχρεοι Κινέζοι θα ήταν πρόθυμοι να δεχθούν δολάρια και ευρώ σε αντάλλαγμα για τις εξαγωγές τους προς τη Ρωσία, επιτρέποντάς τους να κερδίζουν ρούβλια χρησιμοποιώντας και τα δύο νομίσματα. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν συνάψει συμφωνίες για τη μετατόπιση των συναλλαγών τους στο ρούβλι και το γουάν, αποκλείοντας συγκεκριμένα το δολάριο.

 

Φοβάμαι ότι δεν έχω κάποια έξυπνη ιδέα να σας προτείνω για την επίλυση αυτού του προβλήματος, όπως διέταξε ο Πούτιν. Ωστόσο, υπάρχει μια ιδέα. Είναι δυνατή η λήψη πίστωσης σε πολύ φθηνά ρούβλια για την αντικατάσταση των εισαγωγών. Το σχέδιο τότε είναι να δανειστεί ρούβλια, να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει δολάρια ή ευρώ και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτά τα δολάρια ή τα ευρώ για να αγοράσει, να συσκευάσει και να στείλει στη Ρωσία εργοστάσια και εξοπλισμό από τη Δύση που μπορούν να παράγουν προϊόντα για τα οποία υπάρχει ζήτηση στη Ρωσία και στις φιλικές προς τη Ρωσία χώρες.

 

Φυσικά, οι δυτικές κυβερνήσεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν αυτό το σχέδιο. Δεν έχουν πια πολλές ευκαιρίες για να πυροβολήσουν τον εαυτό τους στο πόδι, αλλά σίγουρα θα συνεχίσουν να προσπαθούν. Και η Ρωσία θα μείνει με ένα τεράστιο σάπιο πτώμα στα δυτικά της σύνορα. Ελπίζω κάποιος να βρει έναν τρόπο να εκτελέσει την εντολή του Πούτιν, αλλά δεν έχω ιδέα τι μπορεί να είναι αυτός.

 

lesakerfrancophone.fr 

 

 

2 σχόλια:

  1. ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ22 Απριλίου, 2022 21:48

    ΜΠΟΥΡΛΟΤΟΟΟΟΟΟΟΟ !
    ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΜΠΑΤΖΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΛ .
    ΚΑΙ ΠΕΛΕΚΥ ΣΤΑ ΣΒΕΡΚΙΑ ΤΟΥΣ .
    ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ; ΑΑΑΑΑΑΑΑ! ΘΥΜΗΘΗΚΑ !
    1. ΡΟΚΦΕΛΕΡ
    2.ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΙ
    3.ΔΡΑΚΟΥΜΕΛ .
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ! ΤΡΕΙΣ ΩΡΑΙΟΙ ΚΑΜΠΑΛΕΡΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ .
    ΑΤΑ .
    ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΣΙΣ ! ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ 99 ΧΡΟΝΩΝ .ΣΤΑ ΕΚΑΤΟ ,ΚΑΗΚΑΝ .
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://isxys.blogspot.com/2022/04/resource-war.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή