Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Τι συμβαίνει με όλους τους χάρτες μας;

γράφει ο Vaishnavi Patil


 

Ναι, μπορεί να σας είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά όλοι οι χάρτες μας είναι λάθος. Όχι, οι χάρτες της Google δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Οι χάρτες ήταν και θα είναι πάντα λάθος. Είναι απλώς ένα μέρος της ανθρώπινης φύσης – ή τουλάχιστον της αντίληψης.

Το θέμα είναι ότι οι χάρτες είναι δισδιάστατοι, ενώ η Γη είναι τρισδιάστατη. Ο πλανήτης μας είναι μια ατελής σφαίρα, οπότε η ισοπέδωσή του σε ορθογώνιο σχήμα είναι αδύνατη. Τι… δεν με πιστεύετε; Γιατί δεν βλέπετε και μόνοι σας… Δοκιμάστε να χτυπήσετε μια εντελώς άθικτη φλούδα πορτοκαλιού σε ένα επίπεδο ορθογώνιο.

Τώρα, ίσως καταλαβαίνετε. Όλοι οι χάρτες είναι ένα ψέμα, αλλά όλοι λένε ψέματα για διαφορετικές παραμέτρους. Έτσι, τα πράγματα που επιλέγονται να παραποιηθούν σε έναν χάρτη μας παρέχουν σαφή εικόνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Ο χάρτης Mercator

Ο χάρτης που χρησιμοποιείται συχνότερα στον κόσμο είναι ο χάρτης Mercator. Αυτός είναι ο χάρτης που βλέπουμε στις αίθουσες διδασκαλίας σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι επίσης ο χάρτης που διαμορφώνει τις βασικές μας ιδέες για το πώς μοιάζει ο πλανήτης μας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι χάρτες Google Maps χρησιμοποιούν τον χάρτη Mercator.

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, είναι ένας βολικός χάρτης. Τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη είναι ευθείες γραμμές που τέμνονται κάθετα, το ορθογώνιο σχήμα είναι ωραίο και συμπαγές για εκτύπωση και τα σχήματα των χωρών είναι καλά καθορισμένα. Ωστόσο, το μόνο πράγμα που δεν κάνει σωστά αυτός ο χάρτης είναι τα σχετικά μεγέθη των χωρών. Οι χώρες κοντά στους πόλους απεικονίζονται ως πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Πηγή φωτογραφίας: Cvijun/ Shutterstock

Ρίξτε μια καλή ματιά στο χάρτη. Εμπρός… Κοιτάξτε τον καλά. Η Βόρεια Αμερική φαίνεται μεγαλύτερη από την Αφρική, οι σκανδιναβικές χώρες είναι μεγαλύτερες από την Ινδία και η Αλάσκα φαίνεται μεγαλύτερη από τη Βραζιλία. Η Γροιλανδία φαίνεται να είναι ένα μεγάλο αραιό νησί αρκετά μεγάλο για να ανταγωνιστεί την Αφρική.

Αυτός είναι ο χάρτης με τον οποίο μεγαλώσατε, οπότε σίγουρα δεν είναι τόσο μεγάλο ψέμα, σωστά; Πόσο άσχημη μπορεί να είναι πραγματικά η διαφορά;

Εξαιρετικά κακή.

Επιτρέψτε μου να σας δείξω τον πραγματικό κόσμο.

Γιατί όλοι οι χάρτες είναι λάθος;

Υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα και θα τα εξετάσουμε ένα προς ένα.

Είναι η Αφρική μεγαλύτερη από τη Βόρεια Αμερική;

Ας ασχοληθούμε πρώτα με τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Αφρική. Στην πραγματικότητα, η Αφρική είναι πραγματικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ! Είναι 1,23 φορές μεγαλύτερη από τη Βόρεια Αμερική, παρά το γεγονός ότι στο χάρτη Mercator η Βόρεια Αμερική φαίνεται μεγαλύτερη. Μπορείτε να χωρέσετε τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ευρώπη και την Κίνα στην Αφρική και να έχετε ακόμα χώρο για τη Λιβερία και την Ιαπωνία.

Το πρόβλημα της Γροιλανδίας

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της Γροιλανδίας. Η αναλογία της Γροιλανδίας απέχει κατά πολύ. Στο χάρτη Mercator, φαίνεται τόσο μεγάλη όσο η Αφρική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο το 1/14 του μεγέθους της Αφρικής! Η Γροιλανδία δεν έχει ούτε κατά διάνοια τη μαζικότητα της Αφρικής. Είναι μικρότερη από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – ένα μόνο από τα 54 έθνη της Αφρικής. Η Γροιλανδία παρουσιάζεται τόσο λανθασμένα που οι χαρτογράφοι τείνουν να αποκαλούν την παραμόρφωση του μεγέθους του χάρτη Mercator «πρόβλημα Γροιλανδίας».

Στη συνέχεια, υπάρχουν μερικά ακόμη προβλήματα. Όπως αυτό. Όλα φαίνονται ασήμαντα σε σύγκριση με την Αφρική. Για παράδειγμα, μετακινηθείτε προς τα πάνω και συγκρίνετε τη Ρωσία με την Αφρική. Φαίνεται μεγαλύτερη, σωστά; Όχι. Κοιτάξτε ξανά.

(Πηγή φωτό: the true size)

Ακόμη και η Ινδία φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Στον πραγματικό κόσμο, τυχαίνει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από τις σκανδιναβικές χώρες, γι’ αυτό και μπορεί να φιλοξενήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο!

(Πηγή φωτό: the true size)

Η Αλάσκα είναι επίσης ασήμαντη σε σύγκριση με τη Βραζιλία – είναι 5 φορές μικρότερη από τον γίγαντα της Νότιας Αμερικής, ενώ ακόμη και το Μεξικό είναι μεγαλύτερο από την Αλάσκα σε έκταση.

(Πηγή φωτό: the true size)

Η Ανταρκτική απεικονίζεται συνήθως ως μια τεράστια χερσαία μάζα στο κάτω μέρος του χάρτη, αλλά πόσο μεγάλη είναι πραγματικά;

Στην πραγματικότητα η Κίνα είναι λίγο μικρότερη απ’ την Ανταρκτική.

Για να κατανοήσετε ακόμη καλύτερα τον χάρτη μας, θα πρέπει να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε το διαδραστικό σχέδιο χάρτη των James Talmage και Damon Maneice με τίτλο The True Size. Σας επιτρέπει να απεικονίσετε πόσο μεγάλες είναι πραγματικά οι χώρες.

ΧΑΡΤΕΣ vs ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Επειδή η παραμόρφωση της Ανταρκτικής είναι τόσο σοβαρή, οι χαρτογράφοι τείνουν απλώς να κόβουν την ήπειρο. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε ένα άλλο νέο πρόβλημα. Το βόρειο ημισφαίριο, σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζεται μεγαλύτερο από το αντίστοιχο νότιο.

Η μεγέθυνση των βόρειων περιοχών είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ο χάρτης που χρησιμοποιούμε σήμερα φτιάχτηκε την εποχή της αποικιακής επέκτασης. Κυριάρχησε ο δυτικός ιμπεριαλισμός και τα ευρωπαϊκά έθνη αγωνίστηκαν να εξαναγκάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες σε υποταγή. Κατά τη διάρκεια αυτής της τρελής βιασύνης να κατακτήσουν τον πλούτο του κόσμου, η πολιτική ορθότητα ήταν το τελευταίο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους.

Χάρτης προβολής Peters

Η αλήθεια είναι ότι ο χάρτης θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί με οποιονδήποτε αριθμό διαφορετικών παραμορφώσεων. Πάρτε για παράδειγμα την προβολή του χάρτη Galls-Peters (φαίνεται παρακάτω). Αυτή η προβολή χάρτη επιλέγει να παραμορφώσει τις αποστάσεις και όχι τα σχετικά μεγέθη των χωρών.

Όχι, οι χάρτες δεν χρειάζεται να έχουν ορθογώνιο σχήμα!
Ένας χάρτης δεν είναι καν απαραίτητο να έχει ορθογώνιο σχήμα. Για να επιτύχουμε σωστό σχήμα, μέγεθος ΚΑΙ απόσταση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αναπαραστήσουμε έναν χάρτη με πολύ καλύτερο τρόπο, ώστε να έχουμε μια ακριβή εικόνα της πραγματικότητας.

Επίσης, γιατί ο Βορράς πρέπει να είναι βόρειος ούτως ή άλλως; Γιατί η Ευρώπη πρέπει να είναι στην κορυφή του χάρτη; Το διάστημα είναι άπειρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει «πάνω» ή «κάτω» στο σύμπαν.

Επιπλέον, γιατί η Δύση πρέπει να είναι η Δύση; Η Βόρεια Αμερική είναι πιο κοντά στην Ιαπωνία από ό,τι στην Ευρώπη, οπότε γιατί η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας βρίσκεται ανάμεσά τους; Γιατί ο πρώτος μεσημβρινός, η κεντρική γραμμή γεωγραφικού μήκους, περνάει μέσα από τη Δυτική Ευρώπη; Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας Ισημερινός, λαμβάνοντας υπόψη τον άξονα της Γης, αλλά ο Πρώτος Μεσημβρινός είναι μια εντελώς αυθαίρετη γραμμή που θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί οπουδήποτε.

Ωστόσο, από όλες τις πιθανές προβολές χαρτών, οι Ευρωπαίοι του 16ου αιώνα αισθάνθηκαν πιο άνετα με την επιλογή μιας προβολής που διόγκωνε τις χώρες τους ώστε να ταιριάζουν με το μέγεθος του εγωισμού τους. Κεντρική θέση, κορυφή του κόσμου και διευρυμένες χώρες – πώς θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να αντισταθούν στον πειρασμό; Όπως ακούμε τόσο συχνά, οι νικητές γράφουν τα βιβλία της ιστορίας και, προφανώς, σχεδιάζουν και τους χάρτες!

Μην με παρεξηγήσετε. Δεν κατηγορώ αυτούς τους Ευρωπαίους ηγεμόνες και χαρτογράφους. Το 1623, μια κινεζική επίγεια σφαίρα με την ονομασία Hinese Globe κατασκευάστηκε για τον Κινέζο αυτοκράτορα. Οι δημιουργοί υπερβάλλουν στο μέγεθος της Κίνας και την τοποθετούν στη μέση ενός κόσμου που κατά τα άλλα αποτελούνταν από μικρά υπεράκτια νησιά.

Το σημείο που προσπαθώ να καταδείξω είναι ότι όλοι οι χάρτες μας είναι καταδικασμένοι να είναι λανθασμένοι. Δεν υπάρχει ενιαία οπτική γωνία από την οποία να βλέπουμε τη Γη, και ό,τι κι αν κάνουμε, οι κοινωνικές και πολιτικές προκαταλήψεις μας θα διαφαίνονται. Ένας εξωγήινος που σχεδιάζει τον πλανήτη μας μπορεί να καταλήξει να σχεδιάσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Δεν λέω ότι θα πρέπει όλοι να αλλάξουμε τους χάρτες μας εν μία νυκτί, καθώς αυτό θα ήταν άσκοπο μετά από τόσο καιρό. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θυμόμαστε πόσο αυθαίρετοι είναι πραγματικά οι χάρτες. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, αλλά μάλλον την ιστορία του πώς προέκυψαν οι αποδεκτές «αλήθειες» μας.

Τώρα, ίσως καταλαβαίνετε. Όλοι οι χάρτες είναι ένα ψέμα, αλλά όλοι λένε ψέματα για διαφορετικές παραμέτρους. Έτσι, τα πράγματα που επιλέγονται να παραποιηθούν σε έναν χάρτη μας παρέχουν σαφή εικόνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: Science abc

 

kanenazori.com 

 

31 σχόλια:

  1. ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟ ΧΑΡΤΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ. ΕΝΩ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΩΝ [ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΦΑΙΡΙΚΗ, Η ΣΧΕΔΟΝ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΔΡΟΓΕΙΟ], ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ, ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟΝ ΧΑΡΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΨΕΥΔΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ.
    ΚΑΙ ΕΝΑ ``ΕΥΤΡΑΠΕΛΟ'' ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΤΥΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙ, ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
    ΗΤΑΝ ΤΟ 1975 ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΑ ΜΕ ΤΖΑΜΠΟ ΑΠΟ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΚΥΟ, ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΑΝΚΟΡΑΤΖ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ. ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ, ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ ΝΑ ΣΟΥ ΤΥΦΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΦΩΣ ΗΜΕΡΑΣ. ΑΛΛΑ Η ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΛΕΕΙ ``GOOD MORNING''... META ΑΠΟ ΛΙΓΟ ``GOOD AFTERNOON, KAI ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ, ``GOOD NIGHT''!!!!
    MIA BOΛΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ [Η ΤΟΝ ΝΟΤΙΟ], ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ 24ΩΡΟ.
    ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΟΚΥΟ, ΕΙΔΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ, ΗΤΑΝ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ ενδιαφέρον! Είχα διαβάσει ξανά για τα μεγέθη στη σελίδα "Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ" στο φβ.
    Έμαθα πολλά ωραία πράγματα εκεί.

    Οι απόψεις είναι πολλές κι όχι μία. Κι όπως η γη είναι σφαιρική, έτσι σφαιρική πρέπει να είναι και η άποψη για όλα τα πράγματα, για να μπορούμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια και την πραγματικότητα.

    Μου αρέσει πολύ ο τελευταίος χάρτης γιατί έχει ως κέντρο την Βερίγγειο "γέφυρα" που αποτέλεσε πέρασμα στην Αμερική από την Ασία με αποτέλεσμα τους Ινδιάνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΩΡΓΗ ΜΟΥ Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ.
    ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΑΡΘΡOΓΡΑΦΟΣ;
    O ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΟΙ;
    ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ Η ΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΗ;

    ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ.
    https://twitter.com/NateMcDonald7/status/1532700787666731009
    Γιατί η σημαία του ΟΗΕ έχει χάρτη επίπεδης γης;

    ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΔΟΤΟΥ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΝ ΤO ΝΕΡO THΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ;

    https://twitter.com/TNTJohn1717/status/1532666045609218049
    Χάρτης επίπεδης γης σε κοινή θέα!

    ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟ AIR FORCE ONE THN EΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ Ο ΚΕΝΝΕΝΤΥ.
    https://www.facebook.com/116151866426862/posts/air-force-one-flat-earth-map-/214829213225793/

    ΕΔΩ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΚΟΝΤΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ.
    https://www.reddit.com/r/insanepeoplefacebook/comments/k9aujd/q_fan_thinks_kennedy_thought_the_earth_was_flat/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηλία μου, αφού σ' ευχαριστήσω θερμά για τα καλά σου λόγια, στη θεωρία της επίπεδης Γης θα σου απαντήσω: Κάτσε καλά, θα σε δαγκώσω και δεν έχω κάνει αντιλυσσικό. Κι εδώ το γράφω ευγενικά. Στον Κώστα είπα να σου το μεταφέρει διαφορετικά...

      Κι επειδή μου το ζήτησε ο Κωστής, αφήνω εδώ δύο βίντεο, όπου το ένα είναι συνέχεια του άλλου και καταρρίπτει τα περί επίπεδης Γης και με επιστημονικά τεκμήρια και με μη επιστημονικά:

      https://youtu.be/tC5RalYWZ5Y

      https://youtu.be/su-fmoZUkF8

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή όσο εμείς στο βόρειο ημισφαίριο δεν βλέπουμε ποτέ τον Σταυρό του Νότου, έτσι και οι κάτοικοι του νοτίου ημισφαιρίου δεν βλέπουν την Μεγάλη και Μικρή Άρκτο.

      Διαγραφή
    3. Και στα δύο βίντεο, ρυθμίστε ελληνικούς υπότιτλους.

      Διαγραφή
    4. Αν υπήρχε συνωμοσία που κρύβει ότι η Γη είναι επίπεδη, τότε σε αυτή την συνωμοσία θα ήταν εμπλεγμένοι, ΟΛΟΙ ΟΙ θεσμοί, κυβερνήσεις, επιστήμονες, πιλότοι, αεροσυνοδοί, χειριστές τεχνολογίας επικοινωνιών και χιλιάδες άλλοι.

      Διαγραφή
  4. ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΓΙΑ, ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ, Ο ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ, Ο ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ, Ο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΚΟΜΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΤΙ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΗ.

    https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/history/filosofia/page_009.html

    Στον χάρτη του Αναξίμανδρου η επιφάνεια της Γης θα πρέπει να απεικονιζόταν σαν ένας κυκλικός δίσκος με συμμετρική κατανομή των γνωστών περιοχών της οικουμένης. Αν παρακάμψουμε προς στιγμήν την έμφαση στη συμμετρία, η εικόνα αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με την παλαιότερη, παραδοσιακή σύλληψη της μορφής της Γης. Τόσο στα ομηρικά έπη όσο και στις κοσμολογικές αφηγήσεις των ανατολικών λαών η Γη θεωρείται ακίνητη και επίπεδη, καταλαμβάνει κεντρική θέση στο σύμπαν, και μάλλον έχει σχήμα κυκλικό. Η αντίληψη αυτή υιοθετείται και από τον Θαλή, με τη διαφορά ότι ο Θαλής προβληματίζεται πλέον για το υποστήριγμα της ακίνητης Γης, για να καταλήξει τελικά στο συμπέρασμα ότι η Γη επιπλέει στο νερό.

    Η εξήγηση της ακινησίας της Γης απασχολεί και τον Αναξίμανδρο. Η δική του όμως απάντηση είναι εντελώς απρόσμενη και επαναστατική.

    Τὴν δὲ γῆν εἶναι μετέωρον ὑπὸ μηδενὸς κρατουμένην, μένουσαν δὲ διὰ τὴν ὁμοίαν πάντων ἀπόστασιν.

    Η Γη είναι μετέωρη και δεν κυριαρχείται από τίποτε. Ισορροπεί γιατί απέχει ίση απόσταση από τα πάντα.

    Ιππόλυτος, Έλεγχος 1.6.3

    Γεωμετρικό είναι και το σχήμα της Γης, κατά τον Αναξίμανδρο. Είναι κι αυτό «στρογγυλό» και παρομοιάζεται με τον σπόνδυλο ενός κίονα - είναι δηλαδή μάλλον κυλινδρικό. Οι άνθρωποι κατοικούν μόνο στη μία βάση του κυλίνδρου, ενώ η δεύτερη πρέπει να είναι ακατοίκητη και αόρατη σε μας (Ιππόλυτος, Έλεγχος 1.6.3). Άρα η οικουμένη είναι λογικό να σχεδιάζεται ως κυκλικός δίσκος.

    Οι κοσμολογικές αντιλήψεις του Αναξίμανδρου ήταν πολύ καινοτομικές για την εποχή του και δεν βρήκαν άμεσους συνεχιστές. Ο Αναξιμένης θα επανέλθει στην αναγκαιότητα του υποστηρίγματος της Γης, θέτοντας τώρα ως υπόστρωμα τον αέρα. Ακόμη και ο Δημόκριτος, 150 χρόνια αργότερα, θα μιλήσει για δίνες που στηρίζουν την πεπλατυσμένη Γη. Χρειάστηκε να φτάσουμε στον Πλάτωνα για να αποδειχθεί η γονιμότητα της σύλληψης του Αναξίμανδρου: στην πλατωνική κοσμολογία η Γη είναι πλέον σφαιρική και ισορροπεί ακίνητη στο κέντρο του κλειστού, ομοιόμορφου και σφαιρικού σύμπαντος.

    ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ ΣΑΜΙΟ.

    ΕΜΕΝΑ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
    ΠΩΣ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΓΗ
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ.
    ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΑΓΝΗΤΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

    ΟΤΑΝ ΚΡΑΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΤΙ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑ.
    AN TO ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΤΟ ΓΥΡΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΧΥΤΗ,
    ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΟΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΥΤΗ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ;
    TO ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ.

    ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΙΛΟΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ,
    ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.

    Η ΜΑΣ ΤΑ ΕΜΑΘΑΝ ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ Η ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΨΕΜΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Carl Sagan, βάσει του Ερατοσθένη, αποδεικνύει ότι η Γη είναι σφαιρική:

      https://www.youtube.com/watch?v=YuGk1-ivXbA

      Διαγραφή
    2. Το ίδιο το παρόν άρθρο, με τη δυσκολία κατασκευής παγκόσμιου χάρτη όπου τα μεγέθη των χωρών να είναι αυθεντικά, αποδεικνύει ότι η Γη είναι σφαιρική.

      Η έκλειψη Ηλίου αποδεικνύει επίσης ότι η Γη είναι σφαιρική. Δεν θα βλέπαμε έκλειψη Ηλίου αν σελήνη και ήλιος ήταν απλά φωτεινές πηγές που έκαναν επίπεδη κίνηση πάνω από έναν δίσκο ονόματι Γη.

      Και σού έχω και ένα μήνυμα από τον Μεταξά, Ηλία μου:
      Μού είπε να κόψεις τις λαλακίες αυτές γιατί θα σε πλακώσει στο ξύλο χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    3. ΗΛΙΑ... ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑΤΟΙΚΑ KAI ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΦΑΙΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ...ΓΙΑ ΔΕΣ ΤΑ ΡΩΣΣΙΚΑ MAXHTIKA ΠΕΜΠΤΗΣ KAI EKTHΣ ΓΕΝΝEΑΣ [ SUKHOI KAI MIG ] ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΕΙ...ΧΑ ΧΑ

      ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

      Διαγραφή
    4. ΚΩΣΤΗ Η ΣΚΙΑΝΣΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΑΒΔΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ 800 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΕΜΑ ΧΙΛΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ.
      ΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΡΑΒΔΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΚΙΟ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ Ο ΗΛΙΟΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΡΑΒΔΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΙΣΚΙΟ.

      Ο ΣΑΓΚΑΝ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΛΟΓΩ ΚΥΡΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΤΟ ΡΑΒΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΗΚΟΣ ΣΚΙΑΝΣΗΣ.
      ΕΙΝΑΙ Η ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΝΣΗ.
      ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΡΑΒΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΣΙΕΝ, ΟΙ ΡΑΒΔΟΙ ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΣΚΙΑΝΣΗΣ.

      ΒΑΛΕ ΔΥΟ ΦΙΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΣΚΙΑΝΣΗΣ ΛΟΓΩ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ.
      ΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ, ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΣΚΙΑΝΣΗΣ.
      ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ.

      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ, ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ, ΑΛΛΑ Ο ΗΛΙΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

      Διαγραφή
    5. ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ, ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΩ ΤΙΠΟΤΑ.
      ΜΕΛΕΤΕΙ ΤΟ ΠΑΝ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ Σ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 144 ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ.

      Διαγραφή
    6. ΜΕ ΕΚΑΝΕΣ ΡΕ ΜΠΑΓΑΣΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,50 ΜΕΤΡΟ.
      ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΗΚΟΣ ΣΚΙΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΩΝΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ.
      ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΗΛΙΑΣ.

      Διαγραφή
    7. ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
      ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ. ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
      ΒΑΛΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙΣ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ Η ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.
      ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙΣ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ.
      ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΗΛΙΑΣ.

      Διαγραφή
    8. Στο σχόλιο 01:30 έχεις εντελώς λάθος σκεπτικό Ηλία μου (ή δεν πρόσεξες καλά το βίντεο του Σαγκαν), αλλά θα σε αφήσω να το ανακαλύψεις μόνος σου.

      Διαγραφή
    9. ΛΟΓΩ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΩΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗΣ, ΕΚΑΝΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΛΑΘΑΚΙ, Ο ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ Ο ΨΗΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΣΚΙΑΝΣΗΣ.
      ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΨΗΛΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΟΝΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΣΚΙΑΝΣΗΣ.

      Διαγραφή
    10. Πιάστηκες από ένα μόνο θέμα, την φωτοσκίαση, όταν ο κατάλογος των αποδείξεων περί σφαιρικότητας (και πόσο δικαιολογεί όλα τα κοσμολογικά μοντέλα) είναι τεράστιος. Δες προσεκτικά τα δυο βίντεο που έδωσε ο Μεταξάς. Βάλε ελληνικούς υπότιτλους.

      Διαγραφή
  5. ΠΩΣ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΤΟΣΦΑΙΡΑΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ;

    https://www.meteorologiaenred.com/el/capas-atmosfera.html
    ΤΑ 5 ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ.

    1 Σύνθεση της ατμόσφαιρας

    2 Ποια είναι τα στρώματα της ατμόσφαιρας;

    2.1 Τροποσφαίρα , 10 -15 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ.
    Τα αεροπλάνα πετούν μέσα στην τροπόσφαιρα

    ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ:
    Στο υψηλότερο μέρος της τροπόσφαιρας βρίσκουμε ένα οριακό στρώμα που ονομάζεται τροπόπαυση.

    ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΓΡΑΦΕΙ.
    Θα μπορούσατε να πείτε ότι η τροπόπαυση είναι ένα αόρατο φράγμα που διατηρεί τις συνθήκες μας σταθερές και επιτρέπει στο νερό να παραμένει προσιτό.
    ΓΡΑΦΕΙ ΑΟΡΑΤΟ ΦΡΑΓΜΑ. ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΟΣ ΘΟΛΟΣ;

    2.2 Στρατόσφαιρα, 45 - 50 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ.

    2.3 Μεσόσφαιρα, 50 - 80 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ.
    Αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας, παρά το κρύο, είναι σε θέση να σταματήσει τους μετεωρίτες καθώς πέφτουν στην ατμόσφαιρα όπου καίγονται, με αυτόν τον τρόπο αφήνουν ίχνη φωτιάς στον νυχτερινό ουρανό.
    Σημαντικές χημικές αντιδράσεις εμφανίζονται σε αυτό το στρώμα και λόγω της χαμηλής πυκνότητας του αέρα, σχηματίζονται διάφοροι στροβιλισμοί που βοηθούν το διαστημικό σκάφος όταν επιστρέφουν στη Γη, καθώς αρχίζουν να παρατηρούν τη δομή των ανέμων φόντου και όχι μόνο το αεροδυναμικό φρένο. του πλοίου.
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΚΑΥΣΤΟ ΥΛΙΚΟ, ΜΑΛΙΣΤΑ.

    2.4 Θερμόσφαιρα
    Είναι το ευρύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Εκτείνεται από 80-90 χλμ. Έως 640 χλμ. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αέρας και τα σωματίδια που υπάρχουν σε αυτό το στρώμα ιονίζονται με υπεριώδη ακτινοβολία. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΕΡΑΣ, ΠΩΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜIKΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΝΑΣΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ;
    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΓΕΙ ΟΥΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΣΦΑΙΡΑ;

    Αυτό το επίπεδο ονομάζεται επίσης ιονοσφαιρα λόγω των συγκρούσεων των ιόντων που συμβαίνουν σε αυτό. Η ιονόσφαιρα έχει μεγάλη επιρροή η διάδοση των ραδιοκυμάτων. Ένα μέρος της ενέργειας που εκπέμπεται από έναν πομπό προς την ιονόσφαιρα απορροφάται από τον ιονισμένο αέρα και ένα άλλο διαθλάται, ή εκτρέπεται, πίσω στην επιφάνεια της Γης.
    Η θερμοκρασία στη θερμόσφαιρα είναι πολύ υψηλή, φτάνοντας έως και χιλιάδες βαθμούς Κελσίου.
    Στη θερμόσφαιρα βρίσκουμε τη μαγνητόσφαιρα. Είναι αυτή η περιοχή της ατμόσφαιρας στην οποία το βαρυτικό πεδίο της Γης μας προστατεύει από τον ηλιακό άνεμο.

    2.5 Εξώσφαιρα

    Το τελευταίο στρώμα της ατμόσφαιρας είναι η εξώσφαιρα. Αυτό είναι το πιο μακρινό στρώμα από την επιφάνεια της γης και λόγω του ύψους του, είναι το πιο αόριστο και ως εκ τούτου δεν θεωρείται από μόνο του ένα στρώμα της ατμόσφαιρας. Πρόκειται για περίπου 600-800 χλμ. Ύψος έως 9.000-10.000 χλμ. Αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας είναι αυτό διαχωρίζει τον πλανήτη Γη από το διάστημα και σε αυτό τα άτομα διαφεύγουν. Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο.

    Η γραμμή του Karman, ύψους περίπου 100 χλμ., θεωρείται το τέλος της ατμόσφαιρας της Γης και η αρχή του διαστήματος.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις υψηλές τριβές με την ατμόσφαιρα αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες που κάνουν τα διάφορα πετρώματα (μετεωρίτες) να τήκονται. Με ένα σκάφος δεν μπορεί να συμβεί αυτό, παρόλο που πυρακτώνεται σε σημείο που να γίνεται κόκκινο, διότι προφανώς είναι επενδυμένα με στρώματα αμιάντου ή άλλα πιο πυρίμαχα υλικά.

      Διαγραφή
    2. ΑΤΣΑΛΙ ΛΙΩΣΙΜΟ ΣΤΟΥΣ 1,500 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ
      ΤΙΤΑΝΙΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΣΤΟΥΣ 1,670
      ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΟΥΣ 1,063

      Δες αυτή τη λίστα με τα μέταλλα και τους βαθμούς Κελσίου που λιώνουν: Αργίλιο 660 Χαλκός αργιλίου 600 - 655 Αντιμόνιο 630 Βηρύλλιο 1285 Χαλκός βηρυλλίου 865 - 955 Βισμούθιο 271.4 Ορείχαλκος 930 Κάδμιο 321 Χυτοσίδηρος, γκρίζος 1175 - 1290 Χρώμιο 1860 Κοβάλτιο 1495 Χαλκός 1084 Χρυσός 1063 Ιρίδιο 2450 Σίδηρος 1536 Μόλυβδος 327.5 Μαγνήσιο 650 Μαγγάνιο 1244 Χαλκός μαγγάνιου 865 - 890 Υδράργυρος -38.86 Μολυβδαίνιο 2620 Νικέλιο 1453 Νιόβιο (κολόμβιο) 2470

      Λευκόχρυσος 1770 Πλουτώνιο 640 Κάλιο 63.3 Κόκκινος ορείχαλκος 990 - 1025 Ρόδιο 1965 Σελήνιο 217 Πυρίτιο 1411 Ασήμι 961 Νάτριο 97.83 Χάλυβας άνθρακα 1425 - 1540 Ανοξείδωτο 1510 Ταντάλιο 2980 Θόριο 1750 Κασσίτερος 232 Τιτάνιο 1670 Βολφράμιο 3400 Ουράνιο 1132 Βανάδιο 1900 Κίτρινος ορείχαλκος 905 - 932 Ψευδάργυρος 419.5 Ζιρκόνιο 1854

      ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥ.

      Διαγραφή
  6. http://filosofia-erevna.blogspot.com/2020/12/blog-post_7.html
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΩΣΤΗ, ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΙ ΕΔΩ ΠΕΡΙ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΓΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://greeknewsondemand.com/2017/12/06/%CF%80%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-100-%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%82-100-%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%B7-%CE%B5%CE%AF/

    Πιλότος επιβεβαιώνει 100 τοις 100 ότι η γη είναι…ΕΠΙΠΕΔΗ και η δήθεν κυρτότης της γης…ΔΕΝ ΙΣΥΧΕΙ !!!

    ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΛΟΤΟ.
    https://www.facebook.com/watch/?v=1908006539457546

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.huffingtonpost.gr/entry/opados-tes-epipedes-yes-apodeikneei-athela-toe-oti-e-ye-einai-sfairike_gr_6204b57ce4b0e224afc2abf5

    Οπαδός της «Επίπεδης Γης» αποδεικνύει άθελά του ότι η Γη είναι σφαιρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  9. https://www.huffingtonpost.gr/entry/etsi-tha-etan-e-zoe-mas-ean-e-ye-etan-praymati-epipede-opos-theloen-oi-flat-earthers_gr_5a6b6eace4b01fbbefb17b01

    Έτσι θα ήταν η ζωή μας εάν η Γη ήταν πράγματι επίπεδη (όπως θέλουν οι Flat Earthers)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΓΗΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. A Reality Show Where Flat-Earthers Search for the Planet's Edge Could Be in the Works
    Crazy how Nature does that
    https://www.distractify.com/trending/2019/01/28/Vh15b-Cg3/flat-earth-reality-show
    Η φωτογραφία των σφαιρικών πλανητών και η επίπεδη γη!!!
    Η φύση έκανε τα πάντα σφαιρικά ή ελλειπτικά και η γη επίπεδη;
    Πως γίνεται η κίνηση στο διάστημα; Κάθε θεωρία φυσικής τινάζεται στον αέρα με τους οπαδούς της επίπεδης γης!
    Τα αρχαία κείμενα μεταφράστηκαν από φιλόλογους και όχι από μαθηματικούς, γεωμέτρες, φυσικούς κ.λ.π. επιστήμονες, έτσι τα σχήματα χάθηκαν στην μετάφραση και η έλλειψη μεταφράστηκε σε κύκλο, η σφαίρα σε επίπεδο κ.λ.π.
    Τα αρχαία κείμενα ας μην ξεχνάμε ότι σκόπιμα παραφράστηκαν για να εμφανιστούν οι δυτικοί φωστήρες όπως ο νεύτωνας, ο γαλιλαίος και άλλοι που είχαν πρόσβαση στα αρχαία κείμενα και ήξεραν αρχαία ελληνικά, μάλιστα οι σημειώσεις του νεύτωνα είναι οι περισσότερες στα ελληνικά!
    Αντιγόνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. OI XΑΡΤΕΣ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ AIR FORCE 1 KAI ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΔΡΟΓΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΠΕΔΗΦΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΙΑ ΓΗ ΕΠΙΠΕΔΗ.
    ΙΣΩΣ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ ΣΕ ΚΥΚΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΠΑΡΑ ΣΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΗΘΟΦΑΝΗΣ.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ [ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ AIR FORCE 1], ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΝ. Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΑΙ Η ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ..
    ΚΟΥΙΖ: ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ;
    ΤΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ, 28 ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΚΑ ΔΙΣΕΚΤΟΣ.
    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 31, ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ.
    27 ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;;; ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ 32;;; ΒΕΒΑΙΩΣ!!!
    ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ``ΚΡΟΣΣΑΡΕΙΣ'' ΤΟΝ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΤΩΝ
    180 ΜΟΙΡΩΝ. ΑΝ ΠΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ [ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΙΑΠΩΝΙΑ ΠΡΟΣ ΠΑΝΑΜΑ] ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΤΟΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ ΤΩΝ 180 ΜΟΙΡΩΝ, ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙΣ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ.
    ΕΝΝΙΑ Ο ΜΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΕΝΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ...
    ΚΑΙ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΜΗΝΑΣ ΜΕ 31... ΝΑΤΕΣ ΟΙ 32!!!
    ΤΩΡΑ, ΑΝ ΚΟΥΤΣΟΦΛΕΒΑΡΟΣ, ΔΙΣΕΚΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣ ΑΝΑΠΟΔΑ, ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙΣ ΚΑΙ ``ΠΗΔΑΣ'' ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. ΕΝΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΦΛΕΒΑΡΗΣ; 11 ΑΥΡΙΟ!!!
    ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΣΕΡΝΕΙ [ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΛΕΝΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ] 31. ΑΥΤΕΣ ΟΙ 32 ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΑΙΩΝΑΣ!!!
    ΟΠΟΤΕ ΣΤΙΣ 32 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΜΑ...

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:
    Η ΓΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ, Η ΜΕΝΕΙ ΑΚΙΝΗΤΗ;
    ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΜΟΥΣΛΗΜ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ...... ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ!
    Ο,ΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ... ΚΟΡΑΝΙ, ΚΑΙ Ο ΜΩΑΜΕΘ Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ!!!
    ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΥΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ.
    https://www.youtube.com/watch?v=KuONw9bDoxA
    ΑΛΗΘΕΙΑ... ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΤΟΝΗ Η ΘΕΩΡΕΙΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΓΗΣ; ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΕΒΑΙΑ...
    ΤΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ;
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΩΡΕΙΩΝ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟ ΔΕΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΝΩ.
    ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;
    ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΟΣ [ΒΥΖΑΝΤΙΟ], ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΣ, ΜΠΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΜΠΟΛΙΑΣΤΟΣ.
    ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α..... ΠΑΩ ΠΑΣΟ ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ. Ο ΟΥΑΧΑΜΠΙΣΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! 🤣

      Διαγραφή