Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ 2022--VLADIVOSTOK- Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν 7/9/22, σε κείμενο από το ASSOCIATION FRANCORUSSE - μετάφραση στα ελληνικά: Con


Σημειώστε ότι φέτος οι συμμετέχοντες στην ολομέλεια είναι περισσότεροι από ό,τι το 2019, πριν από την πανδημία, και ότι οι συμμετέχοντες φέτος εκπροσωπούν τα συμφέροντα περισσότερων από 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

"……..να καταστήσουμε την περιοχή αυτή ένα πραγματικά ελκυστικό μέρος για να ζήσει κανείς, να σπουδάσει, να εργαστεί, να δημιουργήσει οικογένεια, να εξασφαλίσει ότι θα γεννηθούν περισσότερα παιδιά……."

 

Ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν:

 

Είμαι στην ευχάριστη θέση να χαιρετίσω όλους τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ. Η Ρωσία και το Βλαδιβοστόκ φιλοξενούν και πάλι ένα φόρουμ επιχειρηματιών, εμπειρογνωμόνων, πολιτικών, δημόσιων προσώπων και μελών κυβερνήσεων από δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Μας έχουν αποστείλει βιντεοσκοπημένες διευθύνσεις ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ismail Sabri Yaakob και ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Pham Minh Chinh. Χαίρομαι που βρήκαν το χρόνο να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεδρίαση ολομέλειας.

 

Όπως έχει καθιερωθεί, το πρόγραμμα του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ περιλαμβάνει συζητήσεις για έργα και πρωτοβουλίες που είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των ρωσικών περιοχών της Άπω Ανατολής και για την ενίσχυση της συνεργασίας και των εμπορικών δεσμών της Ρωσίας με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, τόσο τους παλαιούς παραδοσιακούς εταίρους μας όσο και τις χώρες που μόλις αναπτύσσουν διάλογο με τη Ρωσία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και επιχειρηματικών σχεδίων.

 

Φυσικά, η συνάντηση αυτή στο Βλαδιβοστόκ αποτελεί μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε για άλλη μια φορά την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις κύριες τάσεις και τους κινδύνους της.

 

Πέρυσι, το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε μετά από μακρά διακοπή λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμφωνούσαν ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα είχε αρχίσει να ανακάμπτει και θα ομαλοποιούνταν σύντομα μετά την άρση των περιορισμών για τον κοροναϊό. Ωστόσο, η πανδημία έδωσε τη θέση της σε νέες προκλήσεις, παγκόσμιες προκλήσεις που απειλούν τον κόσμο στο σύνολό του. Αναφέρομαι στον δυτικό παροξυσμό των κυρώσεων και στις ανοιχτές και επιθετικές προσπάθειες να επιβληθεί ο δυτικός τρόπος συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, αγνοώντας την κυριαρχία τους και υποτάσσοντάς τες στη θέλησή τους. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο σε αυτό, καθώς αυτή είναι η πολιτική της "συλλογικής Δύσης" εδώ και δεκαετίες.

 

Η πτώση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική και η πεισματική άρνηση ή ακόμη και ανικανότητα των δυτικών ελίτ να δουν, πόσο μάλλον να αναγνωρίσουν, αυτή την πραγματικότητα, υπήρξε ο καταλύτης για αυτές τις διαδικασίες.

 

Έχω ήδη αναφέρει ότι ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων έχει υποστεί πρόσφατα μη αναστρέψιμες, ή θα έλεγα "τεκτονικές", αλλαγές. Τα αναδυόμενα κράτη και οι περιφέρειες σε όλο τον κόσμο, κυρίως, φυσικά, στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, διαδραματίζουν πλέον πολύ πιο σημαντικό ρόλο. Οι χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού έχουν αναδειχθεί σε νέα κέντρα οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, προσελκύοντας ανθρώπινους πόρους, κεφάλαια και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

 

Παρά ταύτα, οι δυτικές χώρες επιδιώκουν να διατηρήσουν την παγκόσμια τάξη του χθες που τις ωφελεί και αναγκάζουν όλους τους άλλους να ζουν με τους λεγόμενους "κανόνες", τους οποίους οι ίδιες έχουν φτιάξει. Είναι αυτοί που παραβιάζουν τακτικά αυτούς τους κανόνες, αλλάζοντάς τους σύμφωνα με τη δική τους ατζέντα, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης σε μια δεδομένη στιγμή. Ταυτόχρονα, άλλες χώρες δεν συνεργάστηκαν και δεν υπέκυψαν σε αυτή τη δικτατορία και την αυθαιρεσία, αναγκάζοντας τις δυτικές ελίτ, για να το θέσουμε ωμά, να χάσουν την ψυχραιμία τους και να λάβουν παράλογες και κοντόφθαλμες αποφάσεις για την παγκόσμια ασφάλεια, την πολιτική και την οικονομία. Όλες αυτές οι αποφάσεις είναι ενάντια στα συμφέροντα των χωρών και των πληθυσμών τους, συμπεριλαμβανομένων, παρεμπιπτόντως, των πληθυσμών αυτών των δυτικών χωρών. Το χάσμα μεταξύ των δυτικών ελίτ και των ίδιων των πολιτών τους διευρύνεται.

 

Η Ευρώπη πρόκειται να ρίξει τα επιτεύγματά της στην ανάπτυξη της παραγωγικής της ικανότητας, της ποιότητας ζωής των λαών της και της κοινωνικοοικονομικής της σταθερότητας στη φωτιά των κυρώσεων, εξαντλώντας έτσι τις δυνατότητές της, όπως επιθυμεί η Ουάσιγκτον, στο όνομα της περίφημης ευρωατλαντικής ενότητας. Στην πραγματικότητα, αυτό ισοδυναμεί με θυσίες στο όνομα της διατήρησης της κυριαρχίας των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις.

 

Την περασμένη άνοιξη, πολλές ξένες εταιρείες έσπευσαν να ανακοινώσουν την απόσυρσή τους από τη Ρωσία, πιστεύοντας ότι η χώρα μας θα υποφέρει περισσότερο από άλλες. Τώρα βλέπουμε να κλείνει η μία παραγωγική μονάδα μετά την άλλη στην ίδια την Ευρώπη. Ένας από τους κύριους λόγους, φυσικά, είναι η διακοπή των εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία.

Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μειώνεται, καθώς οι ίδιοι οι ηγέτες της ΕΕ τις αποκόπτουν από βασικές πρώτες ύλες και προσιτή ενέργεια, καθώς και από τις εμπορικές αγορές. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν, με τον καιρό, οι θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές εταιρείες, τόσο στην ήπειρο όσο και στην παγκόσμια αγορά, καταληφθούν από τα αμερικανικά αφεντικά τους, τα οποία δεν γνωρίζουν όρια ή δισταγμό όταν πρόκειται να επιδιώξουν τα συμφέροντα και τους στόχους τους.

 

Επιπλέον, στην προσπάθειά τους να υποκλέψουν την πορεία της ιστορίας, οι δυτικές χώρες έχουν υπονομεύσει τους πυλώνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, που οικοδομήθηκαν επί αιώνες. Είναι μπροστά στα μάτια μας ότι το δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα έχουν καταστεί αναξιόπιστα ως νομίσματα για συναλλαγές, για την αποθήκευση αποθεμάτων και για την αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων. Λαμβάνουμε μέτρα για να τερματίσουμε αυτή την εξάρτηση από αναξιόπιστα και εκτεθειμένα ξένα νομίσματα. Πράγματι, ακόμη και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μειώνουν σταδιακά τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δολάρια, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Ο όγκος των συναλλαγών σε δολάρια και των αποταμιεύσεων μειώνεται σταδιακά.

 

Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι χθες η Gazprom και οι Κινέζοι εταίροι της αποφάσισαν να στραφούν σε ισόποσες συναλλαγές σε ρούβλια και γιουάν στο εμπόριο φυσικού αερίου.

 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι, λόγω της κοντόφθαλμης διορατικότητάς τους, οι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προκαλέσει παγκόσμιο πληθωρισμό. Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, ο ρυθμός πληθωρισμού έχει φθάσει σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

 

Όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά θέλω να το τονίσω: στα τέλη Ιουλίου, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 8,5%. Σε αυτές τις χώρες, ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ στη χώρα μας μειώνεται. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα είμαστε περίπου στο 12% και, όπως πιστεύουν πολλοί από τους εμπειρογνώμονές μας, το πρώτο τρίμηνο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2023 πιθανότατα θα επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό. Κάποιοι λένε ότι θα είναι 5-6%. Άλλοι λένε ότι θα μειωθεί στο 4%. Θα το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, η τάση είναι θετική. Εν τω μεταξύ, τι συμβαίνει στις γειτονικές μας χώρες; Ο πληθωρισμός έφτασε το 7,9% στη Γερμανία, το 9,9% στο Βέλγιο, το 12% στις Κάτω Χώρες, το 20,8% στη Λετονία, το 21,1% στη Λιθουανία και το 25,2% στην Εσθονία. Και η τάση εξακολουθεί να είναι ανοδική.

 

Η άνοδος των τιμών στις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική τραγωδία για τις περισσότερες από τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, ενέργεια και άλλα ζωτικά αγαθά. Επιτρέψτε μου να παραθέσω μερικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τον κίνδυνο: ενώ το 2019, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 135 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετώπιζαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ο αριθμός έχει αυξηθεί 2,5 φορές και σήμερα είναι 345 εκατομμύρια - αυτό είναι απλώς τρομακτικό. Επιπλέον, τα φτωχότερα κράτη έχουν χάσει εντελώς την πρόσβαση στα πιο βασικά τρόφιμα, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες αγοράζουν ολόκληρη την προσφορά, προκαλώντας απότομη αύξηση των τιμών.

 

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα περισσότερα από τα πλοία - όλοι γνωρίζετε πολύ καλά πόσο πάθος ξεδιπλώθηκε, πόσος λόγος έγινε για την ανάγκη να διευκολυνθεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών πάση θυσία, για να στηριχθούν οι φτωχότερες χώρες. Και σίγουρα δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε, παρά τις περίπλοκες εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία. Κάναμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι τα ουκρανικά σιτηρά εξάγονται και βεβαίως διαβεβαιώσαμε - συναντήθηκα με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης, τους ηγέτες των αφρικανικών κρατών, και τους υποσχέθηκα ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους και ότι θα διευκολύνουμε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

 

Η Ρωσία το έκανε με την Τουρκία. Το έχουμε κάνει. Και θα ήθελα να σας πω το αποτέλεσμα, κύριοι συνάδελφοι: αν εξαιρέσουμε την Τουρκία ως ενδιάμεσο φορέα, σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξήχθησαν από την Ουκρανία πήγαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις φτωχότερες χώρες. Μόνο δύο πλοία παρέδωσαν σιτηρά στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ - το ίδιο το πρόγραμμα που υποτίθεται ότι βοηθά τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο - μόνο δύο πλοία από τα 87 - επιμένω - μετέφεραν 60 000 τόνους από τους 2 εκατομμύρια τόνους τροφίμων. Αυτό είναι μόλις 3%, και οι αναπτυσσόμενες χώρες ήταν αυτές που επωφελήθηκαν.

Αυτό που εννοώ είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν σήμερα να ενεργούν ως αποικιοκράτες, όπως ακριβώς έκαναν τις προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες. Οι αναπτυσσόμενες χώρες απλώς εξαπατήθηκαν για άλλη μια φορά και συνεχίζουν να εξαπατώνται.

 

Είναι σαφές ότι με αυτή την προσέγγιση, η κλίμακα των παγκόσμιων διατροφικών προβλημάτων θα αυξηθεί. Δυστυχώς, προς λύπη μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή και ίσως οι εξαγωγείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις εξαγωγές τους σε σιτηρά και άλλα τρόφιμα προς αυτόν τον προορισμό. Σίγουρα θα διαβουλευθώ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν, διότι μαζί του έχουμε αναπτύξει έναν μηχανισμό για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, κυρίως, επαναλαμβάνω, για να βοηθήσουμε τις φτωχότερες χώρες. Τι συνέβη όμως στην πράξη;

 

Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από τις απερίσκεπτες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν εμμονή με εξωπραγματικές πολιτικές ιδέες. Η ευημερία των ίδιων των πολιτών τους, πόσο μάλλον εκείνων που δεν ανήκουν στο "χρυσό δισεκατομμύριο", έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα τις δυτικές χώρες σε αδιέξοδο, σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η Ρωσία τα πηγαίνει καλά απέναντι στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης. Μιλάω για πραγματική επιθετικότητα- δεν υπάρχει άλλη λέξη για να την περιγράψω. Το ρωσικό νόμισμα και η χρηματοπιστωτική αγορά έχουν σταθεροποιηθεί, ο πληθωρισμός μειώνεται, όπως ανέφερα προηγουμένως, και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, κάτω του 4%. Οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τις οικονομικές μας επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών, είναι σήμερα πιο αισιόδοξες από ό,τι στις αρχές της άνοιξης.

 

Θα ήθελα να πω ότι η οικονομική μας κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί συνολικά, αλλά βλέπουμε επίσης μια σειρά από προβλήματα σε ορισμένους τομείς, περιφέρειες και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ιδίως σε εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη ή τις παραδόσεις προς την Ευρώπη.

 

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες για τη λήψη γρήγορων αποφάσεων και τη δρομολόγηση αποτελεσματικών στοχευμένων μηχανισμών στήριξης. Θα ήθελα να ζητήσω από την Κυβερνητική Επιτροπή για την αύξηση της βιωσιμότητας της ρωσικής οικονομίας υπό καθεστώς κυρώσεων να παρακολουθεί την κατάσταση. Είναι αλήθεια ότι το κάνουμε αυτό σχεδόν καθημερινά. Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις σταθεροποίησης που ανέφερα, έχουμε επίσης επίγνωση των κινδύνων και, ως εκ τούτου, πρέπει να τους παρακολουθούμε.

 

Η Ρωσία είναι κυρίαρχο κράτος. Θα προστατεύουμε πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα ακολουθώντας μια ανεξάρτητη πολιτική, και εκτιμούμε επίσης αυτή την ιδιότητα στους εταίρους μας, οι οποίοι έχουν επιδείξει την αξιοπιστία και την υπεύθυνη στάση τους κατά τη διάρκεια του εμπορίου, των επενδύσεων και άλλων μορφών συνεργασίας μας εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρομαι, όπως γνωρίζετε, στους συναδέλφους μας από τις χώρες Ασίας-Ειρηνικού.

 

Η απόλυτη πλειοψηφία των χωρών Ασίας-Ειρηνικού απορρίπτει την καταστροφική λογική των κυρώσεων. Οι εμπορικές τους σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος, τη συνεργασία και την από κοινού χρήση των οικονομικών μας δυνατοτήτων προς όφελος των πολιτών των χωρών μας. Αυτό αποτελεί τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις χώρες της περιοχής και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξή τους. Εδώ και καιρό αναπτύσσονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

 

Το γνωρίζετε αυτό, αλλά θα ήθελα να το υπενθυμίσω σε όλους: τα τελευταία δέκα χρόνια, το ΑΕΠ των ασιατικών χωρών αυξήθηκε κατά περίπου 5% ετησίως, σε σύγκριση με 3% στον κόσμο, 2% στις ΗΠΑ και 1,2% στην ΕΕ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Πού θα οδηγήσει αυτό τελικά; Το μερίδιο των ασιατικών οικονομιών στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί από 37,1% το 2015 σε 45% το 2027 και είμαι βέβαιος ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

 

Είναι σημαντικό για τη Ρωσία να αναπτυχθεί η ρωσική οικονομία της Άπω Ανατολής μαζί με τις οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού, να προσφέρει η περιοχή αυτή σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, να αυξήσει το εισόδημα και την ευημερία του πληθυσμού και να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και κερδοφόρες παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Έχουμε ήδη δοκιμάσει μοναδικά εθνικά φορολογικά, διοικητικά και τελωνειακά προνόμια στην Άπω Ανατολή. Επιτρέπουν την υλοποίηση εμβληματικών έργων, ακόμη και για τα παγκόσμια δεδομένα, σε τομείς όπως η μετατροπή φυσικού αερίου και η ναυπηγική, οι τεχνολογίες βιομηχανολογίας και η καθαρή ενέργεια.

 

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Άπω Ανατολή αυξήθηκε κατά 25% περίπου. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει τα εθνικά επίπεδα κατά το ένα τρίτο. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής στην Άπω Ανατολή υπερβαίνουν κατά πολύ τους αντίστοιχους εθνικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Θα συνεχίσουμε να προωθούμε την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη των περιοχών της Άπω Ανατολής με τη χρήση νέων προηγμένων μέτρων κρατικής στήριξης και τη δημιουργία ενός βέλτιστου και ιδιαίτερα ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την προσαρμογή του μηχανισμού των ζωνών ανάπτυξης προτεραιότητας για σύγχρονα και κοινά έργα με άλλες χώρες, προκειμένου να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό επιχειρηματικό κλίμα για την προσέλκυση των πιο προηγμένων τεχνολογιών στη Ρωσία και για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Άπω Ανατολή.

 

Οι φετινές εκδηλώσεις επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερη σημασία ενός παράγοντα όπως οι προσιτές και οικονομικά προσιτές πρώτες ύλες, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατο να οργανωθεί οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία ή να δημιουργηθούν αλυσίδες συμπαραγωγής. Η Ρωσία είναι σχεδόν η μόνη χώρα που είναι πλήρως αυτάρκης όσον αφορά τους φυσικούς πόρους, και η Άπω Ανατολή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η περιοχή αυτή είναι ένας πολύ σημαντικός προμηθευτής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, άνθρακα, μετάλλων, ξυλείας και θαλάσσιων βιολογικών πόρων για την εγχώρια αγορά και τους ξένους εταίρους μας.

 

Δεσμευόμαστε για την προσεκτική και ορθολογική ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Ρωσίας σύμφωνα με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Πρώτα απ' όλα, θα επεξεργαστούμε όλες τις εξαγόμενες πρώτες ύλες όσο το δυνατόν περισσότερο στο χώρο του εργοστασίου. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης αυτές τις πρώτες ύλες για να ενισχύσουμε την κυριαρχία αυτής της χώρας, να διασφαλίσουμε τη βιομηχανική ασφάλεια, να αυξήσουμε το εισόδημα και να αναπτύξουμε τις περιφέρειες.

 

Έχουμε ήδη προστατεύσει τη βιομηχανία εξόρυξης πόρων από μη φιλικές ενέργειες. Τώρα μόνο οι εταιρείες που υπάγονται στη ρωσική δικαιοδοσία έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στη Ρωσία.

 

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου και κορυφαίες επιχειρηματικές ενώσεις, αξιολόγησε τη ζήτηση της εθνικής οικονομίας για στρατηγικές πρώτες ύλες. Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμεύσουν ως βάση για την αναθεωρημένη στρατηγική για την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων της Ρωσίας, με ορίζοντα σχεδιασμού που θα επεκταθεί έως το 2050.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη γεωλογική εξερεύνηση και επεξεργασία σπάνιων πρώτων υλών (όπως το τιτάνιο, το μαγγάνιο, το λίθιο και το νιόβιο), οι οποίες χρησιμοποιούνται στη μεταλλουργία, την ιατρική και τη χημική βιομηχανία, τη μικροηλεκτρονική, την κατασκευή αεροσκαφών και άλλες βιομηχανίες, καθώς και στις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας.

 

Θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνηση να εξετάσει ειδικότερα τον τομέα της συγκομιδής βιολογικών πόρων, όπου έχουμε έναν μηχανισμό επενδυτικών ποσοστώσεων. Εδώ είναι σημαντικό να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη και πλήρης αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, καθώς και να εξασφαλιστεί η αρμονική ανάπτυξη των υποδομών των περιφερειών.

 

Θα ήθελα να τονίσω ότι τα κονδύλια που λαμβάνει το κράτος από την εκμετάλλευση των βιολογικών υδάτινων πόρων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πρωτίστως για την ανάπτυξη των υποδομών στις αγροτικές περιοχές, για τη στήριξη της απασχόλησης και την αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων. Καλώ την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Το έχουμε συζητήσει αυτό σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Δεύτερον, τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει υλοποιήσει σημαντικά σχέδια για την ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών, των σιδηροδρόμων και των οδικών αξόνων, των θαλάσσιων λιμένων και των αγωγών. Αυτές οι έγκαιρες αποφάσεις επέτρεψαν στις εταιρείες να ανακατασκευάσουν γρήγορα την εφοδιαστική υπό τις σημερινές συνθήκες και να ανακατευθύνουν τη ροή των εμπορευμάτων προς τις χώρες που είναι έτοιμες και πρόθυμες να συναλλάσσονται με τη Ρωσία και προτιμούν πολιτισμένες και προβλέψιμες εμπορικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις προσπάθειες εξωτερικής πίεσης, το συνολικό φορτίο στα ρωσικά λιμάνια μειώθηκε ελάχιστα τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους- παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος, σε περίπου 482 εκατομμύρια τόνους φορτίου. Πέρυσι υπήρχαν 483 εκατομμύρια, οπότε ο αριθμός είναι σχεδόν ο ίδιος.

 

Ταυτόχρονα, τα λιμάνια της Άπω Ανατολής βιώνουν μια πραγματική έκρηξη των logistics. Ο όγκος της μεταφόρτωσης φορτίων και της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων είναι τέτοιος που οι ειδικοί εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αντεπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας. Εν ολίγοις, όσο κι αν θέλετε να απομονώσετε τη Ρωσία, αυτό είναι αδύνατο, το λέγαμε πάντα. Κοιτάξτε το χάρτη.

 

Θα χρησιμοποιήσουμε τα φυσικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις μεταφορικές μας ικανότητες, να αναπτύξουμε το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, να κατασκευάσουμε νέες διαδρομές πρόσβασης σε θαλάσσιους τερματικούς σταθμούς και να αυξήσουμε τη χωρητικότητά τους.

 

Ανέφερα προηγουμένως ότι επικεντρωνόμαστε στην κατασκευή υποδομών προς τα ανατολικά και στην ανάπτυξη του διεθνούς διαδρόμου βορρά-νότου και των λιμένων της λεκάνης Αζόφ-Μαύρης Θάλασσας, για τα οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Θα προσφέρουν στις ρωσικές εταιρείες περισσότερες ευκαιρίες να διεισδύσουν στις αγορές του Ιράν, της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και, φυσικά, να λαμβάνουν παραδόσεις από τις χώρες αυτές σε αντάλλαγμα.

 

Ο συνολικός όγκος των εμπορευματικών μεταφορών και των μεταφορών εμπορευμάτων κατά μήκος αυτών των διαδρομών και αρτηριών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 60% . Είμαστε αρκετά ρεαλιστές στις προβλέψεις μας, και έτσι θα είναι. Για την επίτευξη αυτών των μεγεθών, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει συγκεκριμένους "οδικούς χάρτες" στους τρεις τομείς που περιέγραψα προηγουμένως, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να καταστήσουμε το έργο αυτό συνεκτικό, να ενοποιήσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας από άποψη χρόνου και ικανότητας για την άρση των σημείων συμφόρησης και την αναβάθμιση των συνοριακών σημείων ελέγχου και των σχετικών υποδομών.

 

Εκτός από τα σχέδιά μας για την επέκταση των διαδρόμων μεταφορών, είναι σημαντικό να εισαγάγουμε νέο τροχαίο υλικό και οχήματα έλξης, να δώσουμε στα ρωσικά ναυπηγεία παραγγελίες για σύγχρονα, υψηλής ποιότητας πετρελαιοφόρα, πλοία ξηρού φορτίου και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων κατηγορίας πάγου, προκειμένου να επεκτείνουμε περαιτέρω τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό ως έναν ισχυρό διάδρομο μεταφορών εθνικής και παγκόσμιας σημασίας με, θα ήθελα να τονίσω, πλοήγηση όλο το χρόνο. Τα υπερσύγχρονα παγοθραυστικά που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό τώρα.

 

Φέτος, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι μεταξύ Μουρμάνσκ και Καμτσάτκα κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, επιβεβαιώνοντας έτσι την αξιοπιστία και την ασφάλεια των ναυτιλιακών εργασιών στην περιοχή της Αρκτικής.

 

Φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για τη δυνατότητα διέλευσης των πλοίων από την Αρκτική ή απλώς για τη σύνδεση δύο προορισμών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι τα πλοία συντηρούνται σωστά και τα εμπορεύματα διακινούνται σωστά σε κάθε λιμάνι κατά μήκος της διαδρομής και ότι το πρόγραμμα κυκλοφορίας είναι βιώσιμο, προβλέψιμο και αξιόπιστο. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε σημείο διέλευσης και κάθε περιοχή κατά μήκος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού θα επωφεληθεί από τον διάδρομο εφοδιαστικής. Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε.

 

Η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού έως το 2035 και σχεδιάζει να διαθέσει 1,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια από διάφορες πηγές για την υλοποίησή του. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η εμπορευματική κίνηση κατά μήκος αυτού του διαδρόμου θα αυξηθεί από τους σημερινούς 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως στους 220 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

 

Η διαθεσιμότητα των εμπορευματικών μεταφορών αποτελεί σίγουρα βασικό παράγοντα για τη μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τη ρωσική Άπω Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρουμε οικονομικά δικαιολογημένες και ανταγωνιστικές τιμές μεταφοράς. Ζητώ από την κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά όλα αυτά τα ζητήματα.

 

Οι αερομεταφορές αποτελούν ιδιαίτερο ζήτημα για την Άπω Ανατολή. Εδώ, η διαθεσιμότητα των πτήσεων μεταξύ του ευρωπαϊκού τμήματος της Ρωσίας και της Άπω Ανατολής δεν είναι το μόνο ζήτημα, αλλά η συνδεσιμότητα μεταξύ των ίδιων των περιοχών της Άπω Ανατολής είναι επίσης σημαντική - οι αεροπορικές υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερους προορισμούς, πόλεις και περιοχές της Άπω Ανατολής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε μια ενιαία αεροπορική εταιρεία της Άπω Ανατολής. Προσφέρει σχεδόν 390 προορισμούς, ορισμένοι από τους οποίους επιδοτούνται από το κράτος. Τα επόμενα τρία χρόνια, η κίνηση της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των προορισμών θα ξεπεράσει τους 530. Και όπως διαπιστώσαμε μετά την έναρξη των πτήσεων αυτών, οι προορισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ζήτηση.

 

Για να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια, πρέπει να επεκτείνουμε τον στόλο της εταιρείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι διαθέτει σύγχρονα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μικρών. Έχει ληφθεί σχετική απόφαση και ζητώ από την κυβέρνηση να την εφαρμόσει αυστηρά.

 

Θα ήθελα να σημειώσω ότι, σε γενικές γραμμές, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα επανεξοπλιστούν σύντομα πλήρως. Οι αεροπορικές μας εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Aeroflot, έχουν δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών στη σύγχρονη ιστορία, για περίπου 500 αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. Παρεμπιπτόντως, απ' όσο γνωρίζω, η United Aircraft Corporation και η Aeroflot υπέγραψαν συμφωνία στο περιθώριο αυτού του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, και τα στοιχεία που περιλαμβάνει είναι αρκετά εντυπωσιακά - πάνω από ένα τρισεκατομμύριο, νομίζω.

 

Αυτή η ισχυρή ζήτηση θα πρέπει να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τα εργοστάσια και τα γραφεία σχεδιασμού αεροσκαφών, για πολλές συναφείς βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και των εξαρτημάτων αεροσκαφών, και, φυσικά, για τις σχολές που εκπαιδεύουν επαγγελματικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών και των ειδικευμένων εργατών της αεροπορικής βιομηχανίας.

 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι έχει ληφθεί απόφαση για ένα άλλο ευαίσθητο θέμα για την Άπω Ανατολή. Αναφέρομαι στην ανάπτυξη αεροπορικών ιατρικών υπηρεσιών και στην αύξηση της διαθεσιμότητας ιατρικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Από το επόμενο έτος, θα υπερδιπλασιάσουμε την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για τους σκοπούς αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των πτήσεων θα αυξηθεί και η υγειονομική περίθαλψη θα είναι ταχύτερη και καλύτερη στην περιοχή.

 

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Όλες οι αποφάσεις μας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, όλοι οι μηχανισμοί που εφαρμόζουμε στην Άπω Ανατολή έχουν τον ίδιο σημαντικό στόχο: να καταστήσουμε την περιοχή αυτή ένα πραγματικά ελκυστικό μέρος για να ζήσει κανείς, να σπουδάσει, να εργαστεί, να δημιουργήσει οικογένεια, να εξασφαλίσει ότι θα γεννηθούν περισσότερα παιδιά.

 

Αρκετές σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συμπεριληφθεί στη δέσμη μέτρων που εξετάζει επί του παρόντος η κυβέρνηση. Μία από αυτές είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος διαβίωσης, η βελτίωση των τοπικών πόλεων και χωριών.

 

Να σας υπενθυμίσω ότι στο τελευταίο φόρουμ θέσαμε ως αποστολή την εκπόνηση γενικών σχεδίων για την ανάπτυξη των μεγαλύτερων πόλεων της Άπω Ανατολής. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα διοικητικά κέντρα των περιφερειών και των πόλεων με περισσότερους από 50.000 κατοίκους, καθώς και η Tynda και το Severobaikalsk, οι κύριοι σταθμοί της κύριας σιδηροδρομικής γραμμής Baikal-Amur.

 

Είχαμε κατά νου μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινοτικής ανάπτυξης, όπου τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τις κοινωνικές εγκαταστάσεις, τη δημιουργία δημόσιων χώρων κ.λπ. θα συνδυάζονταν με συνεκτικό και πρακτικό τρόπο και όπου τα οικονομικά και βιομηχανικά σχέδια θα βασίζονταν σε προσεκτικά αναπτυγμένα επιχειρηματικά μοντέλα.

 

Σε όλες τις πόλεις, το αρχικό καθήκον ήταν να δημιουργηθούν στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης. Σε 17 πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές προετοιμάζονται ήδη ενεργά τα γενικά σχέδια με βάση αυτά τα στρατηγικά σχέδια. Ένα από αυτά αφορά την ανάπτυξη της αστικής περιοχής του Πετροπαβλόφσκ Καμτσάτσκι, και προχθές συζητήσαμε το θέμα αυτό με τους συναδέλφους μας εκεί. Για άλλη μια φορά, καλώ την κυβέρνηση να παράσχει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη για την υλοποίηση αυτού και άλλων γενικών σχεδίων, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν χωρίς όρους.

 

Εδώ, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως η παραχώρηση της Άπω Ανατολής, τα κρατικά δάνεια υποδομών και τα ομόλογα υποδομών. Είναι αναγκαίο να καθοριστούν τα βέλτιστα όρια για την Άπω Ανατολή σε αυτά τα προγράμματα. Τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των πόλεων και, φυσικά, για τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των υφιστάμενων δικτύων και των συνδέσεων κοινής ωφέλειας.

 

Θα ήθελα να προσθέσω ότι στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ζήτησα από την κυβέρνηση να διαθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως για έργα βελτίωσης στις ρωσικές πόλεις. Νομίζω ότι θα ήταν συνετό να διατεθεί το ήμισυ αυτής της χρηματοδότησης, ή 5 δισεκατομμύρια ετησίως, για τον εκσυγχρονισμό των πόλεων της Άπω Ανατολής με πληθυσμό κάτω των 250.000 κατοίκων.

Θα πρέπει επίσης να διατεθούν ξεχωριστοί πόροι, στο πλαίσιο όλων των μεγάλων προγραμμάτων ανάπτυξης υποδομών, για έργα εκσυγχρονισμού των πόλεων της Άπω Ανατολής. Έχω ήδη εκδώσει μια τέτοια οδηγία και σας ζητώ να διασφαλίσετε ότι θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό. Τα όρια-στόχοι θα πρέπει να καθοριστούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι πρέπει να αυξήσουμε τον όγκο των κατασκευών κατοικιών στην Άπω Ανατολή, εφαρμόζοντας παράλληλα οικοδομικές τεχνολογίες.

 

Φέτος, ξεκίνησε το πρόγραμμα Far Eastern Quarters. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, οι κατασκευαστές θα μπορούν να επωφεληθούν από τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών πλεονεκτημάτων και των υποδομών, οι οποίες θα μειώσουν το κόστος των διαμερισμάτων και την τιμή των τελικών κατοικιών. Αυτό θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών για τον πληθυσμό. Στόχος είναι να κατασκευαστούν περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών  μέσω αυτού του μηχανισμού μείωσης του κόστους. Ζητώ από τις περιφερειακές αρχές και το Υπουργείο Ανάπτυξης της ρωσικής Άπω Ανατολής να οργανώσουν τους πρώτους διαγωνισμούς μέχρι το τέλος του έτους, να επιλέξουν τους εργολάβους και να αρχίσουν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των κατοικιών.

 

Στη συνέχεια, οι κάτοικοι της Άπω Ανατολής δικαιούνται ειδικούς και προνομιακούς όρους υποθήκης. Μέχρι και 48.000 οικογένειες έχουν ήδη αγοράσει νέα σπίτια χρησιμοποιώντας στεγαστικά δάνεια σε ποσοστό 2%. Φέτος επεκτείναμε το πρόγραμμα υποθηκών στην Άπω Ανατολή ώστε να συμπεριλάβει γιατρούς και εκπαιδευτικούς όλων των ηλικιών, καθώς και νέους στην Άπω Ανατολή.

 

Υπενθυμίζω ότι το πρόγραμμα αυτό έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως το 2024.Ελπίζω ότι οι λαοί της Άπω Ανατολής θα εκτιμήσουν επίσης αυτή την πρόταση.

 

Μια συγκεκριμένη απόφαση αφορά τη στήριξη νέων επαγγελματιών που έρχονται στην Άπω Ανατολή ή αποφοιτούν από τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, βρίσκουν δουλειά και σκοπεύουν να ζήσουν εκεί. Για αυτούς θα κατασκευαστούν 10.000 διαμερίσματα προς ενοικίαση. Η τιμή ενοικίασης θα είναι πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο της αγοράς χάρη στις επιδοτήσεις από τον περιφερειακό και τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξετάσει ένα τέτοιο μέτρο. Σας ζητώ να ρυθμίσετε όλες τις λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση η κατασκευή ενοικιαζομένων κατοικιών για νέους επαγγελματίες. Και θα ήθελα να τονίσω ότι η θέση αυτών των κατοικιών θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα γενικά σχέδια για την ανάπτυξη των πόλεων της Άπω Ανατολής, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές - εν ολίγοις, οι κατοικίες αυτές θα πρέπει να είναι βολικές και δημοφιλείς.

 

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι περιοχές της Άπω Ανατολής, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντιμετωπίζουν σήμερα έλλειψη εργαζομένων. Θα λάβουμε επίσης διάφορα σημαντικά μέτρα για την εντατικοποίηση της κατάρτισης του προσωπικού σε βασικές δεξιότητες. Περισσότερα από 900 σύγχρονα εργαστήρια θα ανοίξουν σε κολέγια της Άπω Ανατολής μέχρι το 2030, και στο εγγύς μέλλον, μέχρι το τέλος του 2025, θα εγκαινιάσουμε 29 κόμβους παραγωγής και εκπαίδευσης. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση για την απασχόληση νέων εργαζομένων.

 

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η βελτίωση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη ρωσική Άπω Ανατολή. Στόχος είναι η προσέλκυση εξειδικευμένων καθηγητών, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η παροχή επιχορηγήσεων για την τόνωση της ακαδημαϊκής έρευνας και των μελλοντικών εξελίξεων σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογικής ατζέντας.

 

Υπάρχουν προγράμματα δικτύου για τα πανεπιστήμια της Άπω Ανατολής που συνδέουν εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής με τα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, όπως το Κρατικό Ναυτιλιακό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, το Ινστιτούτο Αεροπορίας της Μόσχας και άλλα. Σίγουρα θα υποστηρίξουμε αυτόν τον τομέα συνεργασίας.

 

Τέλος, υποκαταστήματα του Ρωσικού Ινστιτούτου Θεατρικών Τεχνών (GITIS), του Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Gerasimov (VGIK) και του Θεατρικού Ινστιτούτου Boris Shchukin θα λειτουργήσουν το 2025 στη ρωσική Άπω Ανατολή για την κατάρτιση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εργαζομένων. Θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνηση να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια.

 

 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι περιφέρειες της Άπω Ανατολής έχουν τις δικές τους πρωτοβουλίες επαγγελματικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Στρατηγικών Πρωτοβουλιών στην περιοχή της Σαχαλίνης υποστηρίζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο "Μαζί κερδίζουμε χρήματα". Στους συμμετέχοντες σε αυτό το έργο θα προσφερθεί δωρεάν περαιτέρω κατάρτιση, επαγγελματικός προσανατολισμός και βοήθεια για τη δημιουργία επιχείρησης. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των πιλοτικών έργων, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο επέκτασής τους.

 

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ένα πρόγραμμα κατάρτισης για μια νέα γενιά διευθυντών στην Άπω Ανατολή. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην καλλιέργεια μιας δεξαμενής τοπικών ταλέντων και στην ενσωμάτωση προγραμμάτων σπουδών και πρακτικής άσκησης σε κυβερνητικά γραφεία και αναπτυξιακά ιδρύματα. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προτείνω να συμμετάσχουν σε αυτό αξιωματούχοι από όλες τις περιφέρειες της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Άπω Ανατολής.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να ολοκληρώσω τις παρατηρήσεις μου τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία και ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Ωστόσο, πιστεύω ότι η λογική της συνεργασίας, της ευθυγράμμισης των δυνατοτήτων και των αμοιβαίων οφελών στην οποία προσχωρούν οι χώρες και οι φίλοι μας στην περιοχή, θα επικρατήσει ό,τι και αν συμβεί. Αξιοποιώντας εύλογα τις ανταγωνιστικές πλευρές και τις δυνάμεις των χωρών της Ασίας-Ειρηνικού, δημιουργώντας εποικοδομητικές εταιρικές σχέσεις, θα ανοίξουμε νέες τεράστιες ευκαιρίες για τους λαούς μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε προς όφελος ενός επιτυχημένου μέλλοντος. Και είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους μας που συμμετέχουν σε αυτό το έργο.

 

Σας ευχαριστώ.

 

associationfrancorusse.fr 

 

 

8 σχόλια:

  1. Κώστα, πώς έτσι μπόλικη Ρωσία και Πούτιν αυτές τις μέρες στο μπλογκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, έτσι κάνω. Μόλις δω κάποιες περιόδους να ξαναρχίζει αντιρωσική έξαρση, και τσιμπάνε δυστυχώς και οι δικοί μου, ΠΕΡΝΆΩ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ χαχαχα

      Διαγραφή
    2. Κώστα σε παρακαλώ θύμισε σε όλους τους ίδιους ΗΛΙΘΙΟYΣ ανθρώπους που κατηγορούν σήμερα τον Πούτιν ότι είναι βαθύ κράτος, ότι ήταν οι ίδιοι που κατηγορούσαν τον Τραμπ ότι είναι βαθύ κράτος και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά σήμερα με αποτέλεσμα να χαλάσουν το κίνημα της ελευθερίας :

      1/Ο Τραμπ είχε αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη TTIP και TPS.

      2/Ο Τραμπ είχε αφαιρέσει τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ.

      3/ Ο Τραμπ είχε απομακρύνει τις ΗΠΑ από το FAKE Cop 21 και τις μαλακίες για την κλιματική αλλαγή.

      4/ Ο Τραμπ ήταν ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πρόεδρος των ΗΠΑ με μηδενικούς πολέμους ......

      5/ Προτείνω να παρακολουθήσουν την τελευταία ομιλία του Τραμπ στο Φόρουμ στο Νταβός 2020 https://youtu.be/ezAZEzLMp44 και επίσης την ομιλία του Πούτιν στο Νταβός 2021 https://youtu.be/hPClu1BeQIE

      Όποιος αρχηγός κράτους πηγαίνει στο Νταβός δεν τον κάνει αυτόματα βαθύ κράτος , καθώς είναι καλύτερα να γνωρίζεις τον εχθρό σου ...

      ΑΝ ΈΧΟΥΝ ΜΗΔΕΝΙΚEΣ ΓΝΏΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚH ΚΑΛYΤΕΡΑ ΝΑ ΒΛEΠΟΥΝ TON SKAI KAI THN EPT

      Διαγραφή
  2. Eπίσης...

    The Mega Zionist JARED KUSHNER is not DONALD TRUMP

    παρακαλώ μην αναμειγνύετε τον φιλειρηνικό Τραμπ με τον Σιωνιστή Κούσνερ.

    Κάνετε μεγάλο λάθος να κατηγορείτε τους ανθρώπους όταν έχετε άγνοια της γεωπολιτικής.

    https://stateofthenation2012.com/?p=71224

    https://www.bitchute.com/video/kxySxMhFrnZc/

    https://strategic-culture.org/news/2020/02/11/kushners-stamp-of-zionist-racism-on-peace-plan/

    http://www.battleforworld.com/2018/10/02/is-jared-kushner-the-jewish-messiah-christian-zionists-excited/

    ΕΊΔΑΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ !!!

    ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΈΣ ΈΧΟΥΝ ΡΊΞΕΙ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΤΟ 2020, ……ΠΑΡΆ ΤΟ ΓΕΓΟΝΌΣ ΌΤΙ Ο ΓΑΜΠΡΌΣ ΤΟΥ ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣΙΩΝΙΣΤΉΣ.

    ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΊΔΕΤΕ ΨΕΥΔΕΊΣ ΕΙΔΉΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Κωστα, για τους δικους σου που τσιμπανε, υπαρχει ενα καλο φροντιστηριο, ειναι το ''Γεωργιου Σπηκινγκ''

    Και μια φωτο απο την Πουτινοχωρα, ακριβως οπως το καφενειο στην Ευριπιδου που ηπιες καφε τις προαλλες. Απλως αυτο το καφενειο ειναι μεσα σε σοπινγκ σεντερ οπως του Γιαννη Λατση στο Μαρουσι.

    https://www.youtube.com/watch?v=S6O-52g0CqU&t=468s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Is Klaus Schwab the most dangerous man in the world?

    https://rumble.com/vz2tzf-is-klaus-schwab-the-most-dangerous-man-in-the-world.html
    .......
    Βίντεο Ο Τάκερ Κάρλσον χτυπά τα νοσοκομεία «Πραγματοποιούν τρομακτικά πειράματα σε παιδιά»

    https://rumble.com/v1iwzrr-92238615.html


    ΑΓΓΕΛΙΚΉ-ΑΧΑΡΝΑΙ 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή