Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ (η αληθινή)

γράφει ο Διός Κούρος


 

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι η καταγωγή μου, από την πλευρά της μητέρας μου είναι από τη Σμύρνη. Από μικρό παιδάκι ο παππούς μου (αλλά και η μητέρα μου), μου διηγούνταν την ιστορία της οικογένειας και πως κατέληξε  στην Σάμο. Ο ίδιος ο παππούς ήταν τότε δυο ετών, αλλά οι μεγαλύτερες αδελφές του θυμόντουσαν καθαρά τα γεγονότα. Πρόσφυγες, που όταν πηγαίναμε στα σπίτια που απέκτησαν, στην Αθήνα πια, αν και μικρά παιδιά καταλαβαίναμε την ξεχωριστή αρχοντιά που ανάβλυζε στην ατμόσφαιρα του κάθε Σμυρναίικου σπιτιού και ας ήταν αυτό στην Αθήνα και όχι στην Σμύρνη. Θυμάμαι, πολύ μικρό παιδάκι, τις Κυριακές είχαν το σπίτι ανοικτό και το τραπέζι στρωμένο με τα Σμυρνέικα φαγητά και όλη η οικογένεια μαζεμένη γύρω από αυτό.

 

Οι πρόσφυγες αυτοί ήρθαν ΔΙΩΓΜΕΝΟΙ από τις ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ τους εστίες και μάλιστα ΔΕΝ τα κατάφεραν όλοι, δυστυχώς. Για να «περάσουν» απέναντι, έπρεπε να διαβούν πάνω από το ΑΙΜΑ των αδελφών τους και όπως αποδείχθηκε όταν καταλάγιασε ο «κουρνιαχτός», έφεραν στην Μητέρα Πατρίδα έναν άλλον αέρα, διαφορετικό. Έναν αέρα που ανέβλυζε ΙΩΝΙΑ. Θυμάμαι ότι ακόμη και η κορμοστασιά των γυναικών εκείνων ήταν διαφορετική. Η γλυκύτητα, η πραότητα, η Αγάπη σε εμάς τα εγγόνια. Με μια λέξη ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

 

Γιατί τα λέω όλα αυτά ; Γιατί εχθές αποφάσισα να κάνω μια εξαίρεση στο «εμπάργκο» της τηλεόρασης και να αφιερώσω χρόνο να δω τη σειρά «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ Αγαπημένη».

 

Πόσο άντεξα να τη δω ; Ακριβώς 5 λεπτά !!!!! Από την πρώτη σκηνή ένιωσα το αίμα να μου ανεβαίνει στο κεφάλι, την καρδιά μου να χτυπά δυνατά και τους παλμούς να ξεπερνούν τους 180. Τι έδειχνε η σκηνή :

 

Μυτιλήνη 2015, λαθρό πάνω σε βάρκες να κατεβαίνουν στην στεριά, γιατρούς να τους περιθάλπουν και μια ηλικιωμένη Ελληνοαμερικάνα να έχει δώσει τα χρήματα για να γίνει όλο αυτό. Που όπως είπε η ίδια με σπαστά Ελληνικά, είναι Ελληνίδα και κατάγεται από τη Μικρά Ασία. Στο σκηνικό, εντέχνως έβαλαν μικρά παιδιά να πονάνε, έδειξαν ζωγραφιές τους να δείχνουν πόλεμο και γενικά η σκηνή εμφανώς στόχευε στο συναίσθημα του Έλληνα, ο οποίος έχει νιώσει στο πετσί του αυτά τα γεγονότα.

 

Γιατί όμως εκνευρίστηκα τόσο ; Γιατί, αγαπητοί μου, η «κυρία» που έγραψε το σενάριο στην ουσία ΕΞΙΣΩΝΕΙ τους Έλληνες και τα γεγονότα της Σμύρνης, με την σημερινή κατάσταση. Εξισώνει αλλοδαπούς πρόσφυγες από απόσταση τριών και τεσσάρων χωρών μακριά, με τους ΠΟΝΕΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ που για να γλιτώσουν τη σφαγή, αναγκάστηκαν να έρθουν στη ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ και δεν πήγαν τρεις και τέσσερις χώρες μακριά, πχ στην Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία ή όπου αλλού.

 

Οι Έλληνες πρόσφυγες δεν ήρθαν μόνοι. Έφεραν μαζί τους και τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ τους. Έφεραν τα Ιωνικά τους ιδεώδη. Η Ελλάδα μας, με την έλευσή τους, άλλαξε προς το καλύτερο και ας ήταν η αιτία τα τρομακτικά γεγονότα της Σμύρνης και μετέπειτα της Πόλης.

 

«Αυτοί» που έρχονται σήμερα, τι φέρνουν ακριβώς ; Ποιόν πολιτισμό ; Ποιες συνήθειες ; Πού και σε τι  ακριβώς θα προσφέρουν στη χώρα που τους περιέθαλψε ; Οι ερωτήσεις, φυσικά, ρητορικές, γιατί όλοι ξέρουμε τι ακριβώς περιθάλψαμε και τι φίδια τρέφουμε στον κόρφο μας !!!

 

Επειδή λοιπόν κυρά Μιμή μου, τη σειρά την βλέπουν απόγονοι προσφύγων, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι έγινε και δεν περιμένουν από εσένα να ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ τον αληθινό τους πόνο με τον «πόνο» των (άντε να μην πω), η σειρά σου θα πάει «άπατη», τουλάχιστον από αυτούς που θα ΕΠΡΕΠΕ να την δουν. Πολύ θα ήθελες να μείνεις στο θυμικό των Ελλήνων, όπως έμεινε η αείμνηστη Μαρία Ιορδανίδου με την «Λωξάντρα», αλλά ….δεν.

 

Τουλάχιστον είσαι «τίμια» και μας το είπες από την πρώτη σκηνή !!! 

 

Μπορεί στην «ιστορία» που θέλεις να μας δείξεις να πεις και δυο αλήθειες. Όμως όταν αυτές οι δυο αλήθειες είναι αναμεμιγμένες με οκτώ ψέματα, τότε δεν είσαι τίποτα άλλο από μια ηλίθια παραχαράκτης, που απλά θέλεις να ΞΕΠΛΥΝΕΙΣ καταστάσεις. Είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι όταν θα δείξεις τον κόσμο να προσπαθεί να μπει στα καράβια, έντεχνα θα βάλεις και κάπου τη λέξη «συνωστισμός». Αν δεν την βάλεις, τα χρήματα που πήρες για τη σειρά θα πάνε χαμένα (για αυτούς που στα έδωσαν).

 

Τα παραπάνω τα γράφω σε κατάσταση ηρεμίας και είμαι πράος. Αν καθόμουν να τα γράψω εχθές το βράδυ, εν βρασμώ, το κείμενο θα ήταν διαφορετικό και ίσως να μην αναρτιόταν. Όπως, επίσης, είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες, για τη συγκεκριμένη σειρά, θα διαβάσω διθυράμβους στο διαδίκτυο. Κοιμηθείτε «έλληνες». Κοιμηθείτε και μια μέρα ξαφνικά θα ανακαλύψετε ότι η Πατρίδα χάθηκε εκ των έσω, όχι γιατί λιποψυχήσαμε, αλλά γιατί ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ.

 

Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω με μια φαινομενικά άσχετη προς το παραπάνω θέμα, αναφορά, όμως άρρηκτα δεμένη με τους πρόσφυγες. Την 21η Σεπτεμβρίου, δόθηκε η τελική άδεια για το νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ. Γιατί το αναφέρω ; Διότι μετά από 19 χρόνια και 5 μήνες, τελειώνει μια περιπλάνηση ενός ιστορικού προσφυγικού σωματείου. Όσοι είμαστε Α.Ε.Κ. δεν διαλέξαμε εμείς αυτή την ομάδα. Μας διάλεξε εκείνη. Αντιπροσωπεύει τις χαμένες πατρίδες, τον πολιτισμό της προσφυγιάς, τα ιδεώδη της Ιωνίας. Υπάρχουν και άλλα πολλά παρόμοια σωματεία, αλλά το συγκεκριμένο είναι ο βασικός και πολυπληθέστερος αντιπρόσωπος των προσφύγων. Η μοίρα το έφερε η ομάδα να γίνει ξανά πρόσφυγας για 19 χρόνια και 5 μήνες. Και την 21η Σεπτεμβρίου οριστικοποιήθηκε η επιστροφή της στο σπίτι της. Σε ένα σπίτι που, για όσους δεν το γνωρίζουν, το έχτισαν πετραδάκι πετραδάκι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι μετά τις δουλειές τους μαζευόντουσαν στα Φιλαδέλφεια και έχτιζαν το ΣΠΙΤΙ τους.

 

Στις 21/09/2022 έβρεχε, αλλά αυτή η βροχή δεν ήταν μια συνηθισμένη βροχή. Για εμάς τους ΑΕΚτζήδες ήταν τα δάκρυα χαράς των προγόνων προσφύγων που «από εκεί επάνω» είδαν το στολίδι της προσφυγιάς να στέκεται ξανά στης Φιλαδέλφειας τα μέρη.

 

 

Έρρωσθε

 

Διός Κούρος 

 

 

 

14 σχόλια:

  1. Εις μνήμην ενός πολύτιμου πολιτιστικού μπολιάσματος - πως να ξεχάσεις τη Δόμνα;

    https://youtu.be/BcB7FMvogOs?t=72

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Διός Κούρε , έχοντας ακριβώς τις ίδιες ρίζες ταυτίζομαι .. Πολλή συγκίνηση μα και οργή!
    Παρεμβάλλομαι.... στο σενάριο της Μιμής και την ιστορικότητα των γεγονότων της Σμύρνης!
    Παρεμβάλλομαι.. εκεί που κάποιος "μητάρ-ακίς" πυροβατεί στ'αποκαίδια της αλήθειας, νομίζοντας ότι μπορεί να μην καεί. Παρεμβάλλομαι και υποκλίνομαι στα Ελληνόπουλα που ήρθαν πρόσφυγες το '22 κ μετά από 18 χρόνια , το 1940 βροντοφώναξαν ΟΧΙ και Αέρα στο αλβανικό μέτωπο, στο Ελ Αλαμέιν κ στο Ρίμινι!...
    Μην μιλάει κανείς λοιπόν για ομοιότητες. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα! .-

    Μαρko


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΡΚΟ, ΤΩΡΑ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΣΥΜΠΑΘΗΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ.
      ΑΡΧΟΝΤΟΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΑ.
      ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΕΒΑΣΜΟ,
      ΗΛΙΑΣ+++

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή Μαρko, τουλάχιστον εμείς κρατάμε την μνήμη και είναι χρέος μας να την περάσουμε και στα παιδιά μας. άλλωστε "πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι".

      ΗΛΙΑ+++ για αυτό είναι τόσο όμορφη η σύζυγος ε ; Τώρα εξηγείται !!

      Διός Κούρος

      Διαγραφή
  3. ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΕ ,Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ ;
    Η ΤΑ ΠΕΡΙΞ ;
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ .
    ΑΠΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ .
    ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ....ΤΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΣΑΝ ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ .
    ΠΗΓΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ; ΚΥΤΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΙΣ !
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστόμαχε, η καταγωγή είναι απο την Αρχαία Έφεσο, δηλ σημερινό Κουσάντασι, 95 χιλιόμετρα απο τη Σμύρνη, αλλά είχαν σπίτι και μέσα στη Σμύρνη. Ένα αχοντικό απο ό,τι μου έχουν πεί. Στην καταστροφή πέρασαν απέναντι στη Σάμο.

      Ανέφερα και τις άλλες προσφυγικές ομάδες, αλλά απο μικρός τα κιτρινόμαυρα μου έκαναν αυτό το "κάτι" στην ψυχή μου. Άλλωστε και ο αείμνηστος πατέρας μου ήταν αθήτής στίβου στην Α.Ε.Κ. και καθώς τον είχα ως πρότυπο, κόλλησα με την ομάδα. Έχω γνωρίσει και τον Μαρόπουλο στο κατάστημά του. ήμουν πολύ μικρό παιδάκι τότε και αμμυδρά τον θυμάμαι.

      Έρρωσο

      Διός Κούρος

      Διαγραφή
  4. Αφιερωμένο σ' εκείνους που πιστεύουν πως δεν ΑΓΙΑΖΕΙΣ χωρίς ράσα...

    https://www.iefimerida.gr/news/40739/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B9-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1

    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΕ ΠΟΛΛΑ ΕΥΓΕ, ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ, ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΖΕΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ, ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΝΤΙΚΙΟΙ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ.

    https://www.mixanitouxronou.gr/sevnti-kioi-to-iroiko-chorio-tis-smy-rnis-poy-a-rpaxe-ta-o-pla-apo-ton-ypochoroy-nta-elliniko-strato-gia-na-antistathei-stoys-toy-rkoys/

    ΙΣΤΟΡΙΑ Σεβντίκιοϊ. Το ηρωικό χωριό της Σμύρνης, που άρπαξε τα όπλα από τον υποχωρούντα ελληνικό στρατό για να αντισταθεί στους τούρκους...

    Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/sevnti-kioi-to-iroiko-chorio-tis-smy-rnis-poy-a-rpaxe-ta-o-pla-apo-ton-ypochoroy-nta-elliniko-strato-gia-na-antistathei-stoys-toy-rkoys/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ΗΛΙΑ+++ ΔΕΝ είναι τυχαίο που όταν μερικοί άνθρωποι συναντιούνται, η "χημεία" τους ταιριάζει !! Όπως είπα και στον Αριστόμαχο, η καταγωγή μας είναι απο την Αρχαία Έφεσο (κουσάντασι) και ο προπάππος είχε σπίτι και μέσα στη Σμύρνη. Ήταν έμπορος και είχε μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Βέβαια όλα χάθηκαν. Η μητέρα μου ΔΕΝ ήθελε να πάει ποτέ Σμύρνη, γιατί δεν ήθελε να δεί το αρχοντικό του παππού της να κατοικείται απο άλλους.

      Έρρωσο

      Διός Κούρος

      Διαγραφή
  6. Πολύ σωστά τα λες Κούρε Διός. Απορώ πως άντεξες και αυτά τα 5' ακόμα! Αλλά οκ , έτσι βγήκε αυτό το καλό αρθρο. Πολλοί ζωντανοί ακόμα..έχουμε τις καλύτερες, υπεροχες αναμνήσεις από τους παππούδες/γιαγιάδες μας που ήρθαν από Σμύρνη και γενικά Μ.Ασια. Οι δικοί μας κατέληξαν τότε παιδιά χωρίς τους γονείς τους Θεσσαλονίκη, όπου έζησαν φτωχοί μεν, αξιοπρεπείς και έντιμοι δε.
    Σάμο έζησα εγώ πολύ αργότερα, για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα.
    Ρωξανη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ρωξάνη, είπες τις μαγικές λέξεις : ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ και ΕΝΤΙΜΟΙ. Ακόμη και σήμερα τα σπίτια των μικρασιατών αναβλύζουν αυτό ακριβώς. αξιοπρέπεια και εντιμότητα.

      Διός Κούρος

      Διαγραφή
  7. Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ F/B, ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ.

    https://www.facebook.com/groups/48140889389/
    ΣΕΒΔΙΚΙΟΪ (SEVDIKIOI)- Το λεβέντικο χωριό της Σμύρνης
    Ομάδα Δημόσια
    ·
    1,5 χιλ. μέλη

    Ο Toni Saghi κοινοποίησε μια δημοσίευση.
    15 ώρ.
    ·
    Αναδημοσιευω μια Ιστορία καταγεγραμμενη από τη Δασκάλα τη Μαριτσα μας τη λεβεντισσα μας...

    Maritsa Sarintziotou Spyrou
    21 ώρ. ·
    1922-2022 ΣΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ……
    Γύρω από το Σεβντίκιοϊ και τους Σεβντικιαλήδες! Πριν συνεχίσουμε το οδοιπορικό της ιστορίας των δικών μου προγόνων, θα δούμε πως πορεύτηκαν και άλλοι Σεβντικιαλήδες όπως η οικογένεια Δεβετζίογλου:
    Τό ζεῦγος Θάνος καί Βασιλεία Ντεβετζίογλου (από το Σεβντίκιοϊ) ἀποκτά ἕνα ἀγοράκι, τόν Ἀντώνη. Τό μέτωπο σπάει καί ἀρχίζει ἡ ὀπισθοχώρηση μέ ὅλα τά ἐπακόλουθα. Μέ τίς ἀδελφές τῆς Βασιλείας, μέ τ’ ἀσημικά τυλιγμένα στόν κετσέ καί τό μωρό ἀγκαλιά, φεύγουν παρακαλῶντας τόν γέρο Νικόλα τον πατέρα τους, νά τούς ἀκολουθήσει· αὐτός προφασίζεται ὅτι ἔχει ψωμί στό φοῦρνο καί μένει πίσω. Καθ’ ὁδόν καί τί δέν εἶδαν τά μάτια τους. Μέσα στόν κόσμο χάσανε τίς ἀδελφές. Φθάνοντας στή Σμύρνη μπαίνουν μέσα στό ἐγγλέζικο σχολεῖο. Τό μωρό κλαίει δυνατά καί δέν ἦταν λίγα τά χέρια πού ἁπλώθηκαν γιά νά τοῦ κλείσουν τό στόμα. Ὅταν ταλαιπωρημένος ὁ πατέρας φωνάζει «σκοτῶστε ἐμένα ὄχι τό παιδί μου!», τό παιδί σταματάει καί ἀφοῦ τακτοποιοῦνται προσωρινά στήν αἴθουσα ἑνός ξενοδοχείου ὁ Θάνος ἀφήνει τή γυναίκα του μέ τό παιδί καί γυρίζει πίσω μέ τόν ἀραμπά (κάρο μέ βόδια) νά πάρει τόν πατέρα του, ἀλλά τόν βρίσκει σφαγμένο στήν αὐλή του. Ἐπιστρέφει στή Σμύρνη, στό ξενοδοχεῖο, ὅπου εἶχε ἀφήσει γυναίκα καί παιδί. Σέ λίγο ἕνας χωροφύλακας Τοῦρκος μπαίνει μέσα. Ὁ Θάνος τρέχοντας ἀνεβαίνει στήν ταράτσα τοῦ ξενοδοχείου καί κρύβεται πίσω ἀπό μιά μεγάλη γλάστρα. Ὁ Τοῦρκος ἀνεβαίνει τίς σκάλες, βγαίνει στήν ταράτσα καί χώνει τήν ξιφολόγχη του πίσω ἀπό τή γλάστρα. Ἡ ξιφολόγχη τρυπάει τό πόδι τοῦ Θάνου καί ὁ Τοῦρκος τόν πιάνει αἱμόφυρτο καί τόν κατεβάζει κάτω· ἡ Βασιλεία μόλις τόν βλέπει λιποθυμάει. Ὁ Θάνος λαβωμένος ὁδηγεῖται στήν αιχμαλωσία καί ἡ Βασιλεία φεύγει μέ ρημαγμένη τήν ψυχή «στό ἄγνωστο χωρίς καμμιά ἐλπίδα». Μέ ἕνα μωρό στήν ἀγκαλιά κι ἄλλο ἕνα στήν κοιλιά. Βγαίνει στή Χίο μαζί μέ τούς ἄλλους πρόσφυγες. (Την ιστορία τους αυτή, μου την αφηγήθηκε σε μεγάλη πλέον ηλικία ο Αντώνης Δεβετζίδης που ήταν το χρονιάρικο εκείνο αγοράκι της καταστροφής)! Αιωνία η μνήμη όλων !

    -----------------------------------------------

    Ο Toni Saghi κοινοποίησε ένα σύνδεσμο.
    13 ώρ.
    ·
    https://www.podstories.gr/elvieles-ta-pappoytsia-poy-dimioyrgisan-oi-mikrasiates-prosfyges-kai-ekanan-thraysi/?fbclid=IwAR1yVx_TT__srEyludyb6AOr6b9v_Qhy0ec9AMcXczohbpe9RGvxbShKz0c

    ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΒΙΕΛΕΣ.
    ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΦΕΡΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΑΡΧΟΝΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ.

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΕΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥΣ , ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.

    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ
    ΚΙ ΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΡΚΑΣ ΑΠΟ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ΗΛΙΑ+++, το "παράπονο" όλων ήταν οτι στην Τουρκία τους έλεγαν Έλληνες και στην Ελλάδα Τούρκους. Όμως ο χρόνος ανέδειξε τις Αξίες τους. Έχω γνωρίσει πολλούς Μικρασιάτες και όσοι είχαν νωπές τις μνήμες, μέσα απο την αρχοντιά και την αξιοπρέπεια, είχαν στο βλέμα τους και τη λύπη. Τη λύπη, που όμως ΔΕΝ ήθελαν να περάσουν στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, για να μην τα "βαρύνουν" με τη στενοχώρια τους.

      Έρρωσο και τα φιλιά μου στη Ζέτα σου

      Διός Κούρος

      Διαγραφή