Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Ο ΈΞΥΠΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΆΝ - Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μ.Τσαβούσογλου, καταγγέλλει τις απειλές των ΗΠΑ κατά της Σαουδικής Αραβίας για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου. Kαι εντωμεταξύ..η Σαουδική Αραβία συνεχίζει την προσέγγισή της με τις BRICS.

Σχόλιο Διόδοτου: Εκτός αυτής, καθώς και δεκάδων ακόμα σημαντικών διεθνών εξελίξεων, τα ανθελληνικά παγκόσμια σκοτεινά κέντρα, κρατούν την Ελλάδα, μέσω σαλτιμπάγκων τύπου Koulis, σε προηγούμενο αιώνα (εκλογές, βιασμοί, κοροϊδοϊοί κ.ά..)

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας καταγγέλλει τις απειλές των ΗΠΑ κατά της Σαουδικής Αραβίας - Αυτή η συμπεριφορά του "βασιλιά" δεν είναι καλό πράγμα", δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μίλησε την Παρασκευή σε συνάντηση στελεχών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας.

Μίλησε για τα κύρια περιφερειακά και διεθνή ζητήματα της στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Κατήγγειλε την απόφαση του ΟΑΣΕ να στείλει αποστολή αξιολόγησης για να δει την ανθρωπιστική κατάσταση. Υπενθύμισε ότι ο ΟΑΣΕ δεν μπόρεσε να δώσει λύση κατά τη διάρκεια 30 ετών αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν Καραμπάχ.

"Ο ΟΑΣΕ υπήρξε το κέντρο της μη επίλυσης. Επιπλέον, οι αποφάσεις που έχουν λάβει είναι αντίθετες με τη λειτουργία του ΟΑΣΕ. Αυτές οι πραγματικές καταστάσεις είναι απαράδεκτες", σχολίασε.

Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα θέλει να εξομαλύνει και να αναπτύξει τις σχέσεις με το Ερεβάν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ειρήνη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

"Κάθε θετική πρωτοβουλία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα έχει επίσης θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις μας", διαβεβαίωσε.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός μίλησε για την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Επέστρεψε στην κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό.

"Βλέπουμε ότι ένα κράτος απειλεί τη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι δίκαιο να παίζετε έτσι τον βασιλιά", καταδίκασε.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός επέμεινε ότι αν ο στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να γίνει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν.

"Αν θέλετε να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, άρση των κυρώσεων στο Ιράν. Δεν λύνεις το πρόβλημα απειλώντας τη Σαουδική Αραβία", επέμεινε.

Στις 5 Οκτωβρίου, η συμμαχία "ΟΠΕΚ+" ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από τον προσεχή Νοέμβριο.

 

aa.com.tr/fr 

 

Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει την προσέγγισή της με τις BRICS

Το Ριάντ φέρεται να έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να ενταχθεί στις BRICS, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτή η εξαγγελθείσα πρόθεση θα προχωρήσει, το γεγονός είναι ότι επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις μεγάλες ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη διεθνή σκηνή, εις βάρος της συλλογικής Δύσης.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να γίνει μέλος των BRICS - αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόσα, μετά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο βασίλειο. Όπως σημειώνει η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Ινδίας The Economic Times, αυτό σηματοδοτεί μια δραματική δυνητική επέκταση του μπλοκ, το οποίο αποτελείται ήδη από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις με τις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του νοτιοαφρικανικού κράτους υπενθύμισε επίσης ότι και άλλα έθνη φιλοδοξούν να ενταχθούν στις BRICS. Σίγουρα αναφέρεται στο Ιράν, την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Αλγερία και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα της ένταξης νέων μελών θα μελετηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής των χωρών μελών, η οποία θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Όπως υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά οι Economic Times, οι συνομιλίες μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της διαμάχης μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσιγκτον σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, την οποία είχε ήδη καλύψει ο Continental Observer.

Η ινδική εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε την περασμένη εβδομάδα το σαουδαραβικό κράτος με απροσδιόριστες "συνέπειες" και κατηγόρησε τον μακροχρόνιο σύμμαχο ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας. Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει τον τερματισμό της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων και της απόσυρσης της στρατιωτικής υποστήριξης.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Ουάσιγκτον μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τη στιγμή που ορισμένοι πιστεύουν ότι ο πλήρης διαχωρισμός μιας συμμαχίας που χρονολογείται εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι απίθανος και άλλοι πιστεύουν αντίθετα ότι στο πλαίσιο των σύγχρονων γεγονότων η διάλυση της εν λόγω συμμαχίας είναι πολύ πιθανή, το κυριότερο είναι ότι οι BRICS εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις αναδυόμενες χώρες ή τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία να γίνουν. Και γενικότερα - για τα μη δυτικά έθνη, τα οποία τώρα κατανοούν πλήρως την όλη απάτη του οικονομικού-χρηματοπιστωτικού συστήματος που έχει οικοδομηθεί από τη Δύση.

Ένα πράγμα είναι επίσης βέβαιο. Η σταθερή απόφαση του ΟΠΕΚ+, στην οποία η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία διαδραμάτισαν τους κύριους ρόλους - σε αντίθεση με τις πιέσεις της Ουάσινγκτον, καθώς και η βούληση που μεταδόθηκε στον ηγέτη της Νότιας Αφρικής, επιβεβαιώνουν ότι το Ριάντ δεν σκοπεύει να χάσει την ευκαιρία να συμμετάσχει πλήρως στην πολυπολική εποχή, ούτε να βρεθεί ανάμεσα στους καθυστερημένους και τους κακούς μαθητές, που εκπροσωπούνται από τους νοσταλγούς της μονοπολικότητας. Και τα γεγονότα αυτά αποτελούν αναμφισβήτητο πονοκέφαλο για τον πρώην διεθνή ηγεμόνα, καθώς και για τους πιστούς υπεργολάβους του.

 

observateurcontinental.fr 

Μετάφραση άρθρων: Con

 


Διαβάστε επίσης: Το Κατάρ ετοιμάζει επίθεση στην οικονομία της ηπειρωτικής Ευρώπης

 

 

9 σχόλια:

  1. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ... - ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΞΟΝΤΩΝΟΝΤΑΙ -... ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΨΙΝ ΣΟΥ...

    ΜΑΘΕ ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΓΓΟΛΕ ...ΟΤΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ...ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΧΑΜΕΝΟΙ ...ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

    ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΥΣ ΔΕΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ [ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ ] ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ...

    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ... ΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΤΟΥ...ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΔΕΙΞΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟΝ - ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ - ΣΟΥ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΤΟΥ ...

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΩΡΑΙΟ [ ΕΛΛΑΔΑ ] ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ [ ΤΟΥΡΚΙΑ ] .. .

    ΥΓ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ..
    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστότατος Γιάννη!

      Στην παρούσα ανάρτηση, έγραψα "ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ", γιατί όντως κινείται έξυπνα ανάμεσα στα συμφέροντα των μεγάλων κρατών. Και μάλιστα, με γνώμονα όχι μόνο την προσωπική του ατζέντα, που είναι χαρακτηριστική ενός συνήθους λαμογιού, αλλά και με γνώμονα την ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
    2. ΚΩΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ -ΤΡΙΩΝ -...ΤΟΝ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ...ΧΑ ΧΑ

      ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

      Διαγραφή
    3. Σε πολύ λίγο δεν θα υπάρχει ούτε Τουρκία ούτε Τούρκος , έρχεται το
      Τέλος τους.

      Διαγραφή
  2. Όταν (και ΜΟΝΟ τότε) όλα τελειώσουν και η ΕΛΛΑΣ γίνει ΞΑΝΑ η κοιτίς του πλανητικού πολιτισμού, τότε θα μας φαίνεται ΛΟΓΙΚΗ η σειρά των γεγονότων για αυτή την επίτευξη. Μέχρι τότε όλα θα φαίνονται ασύνδετα.

    Έρρωσθε

    Διός κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν θα μεγαλώσει η
      Ελλάδα προς ανατολικά θα παίζουμε τάβλι με τους πλανήτες αδερφέ μου λίγη υπομονή χρειάζεται , εκ μέρους μας.

      Διαγραφή
  3. Ολοενα και περισσοτερο γινεται ξεκαθαρο οτι:Η Τουρκια οδευει εκτος του ΝΑΤΟ ως ανεξαρτητη μεγαλη περιφερειακη δυναμη, με φουσκωμενα τα πανια. Δεδομενου και του προσφατου αυτοκρατορικου της παρελθοντος της της εκρηκτικης πληθυσμιακης της αναπτυξης και της σημαντικης πλεον παραγωγικης της βασης.Και η αλλαζονια και η μεγαλαυχια στο ζενιθ βεβαια. Καθως ξεμακραινει ομως απο το ΝΑΤΟ ταυτοχρονα η Δυση και ιδιως η Αγγλοσαξονια δεν εχει πια τις δυναμεις και την επιρροη που ειχε καποτε για να την σταματησει η να την χειραγωγησει. Αυτοματα αυτο σημαινει οτι τα ορια της Δυσης οπισθοχωρουν και περιχαρακωνονται στο Αιγαιο και στην Κυπρο.Και απο εκει και περα νομοτελειακα η ΔΥΣΗ τραβαει κοκκινες γραμμες και βγαζει νυχια στους απεναντι.Αυτο βλεπω να γινεται σιγα-σιγα. Ασχετα αν το ΝΑΤΟ ειναι ενας αποικιακου τυπου στρατιωτικος εκμεταλλευτικος σχηματισμος που λειτουργει εις βαρος μας αυτη τη φορα αν φυγει η Τουρκια (που θα φυγει) το τελευταιο θα ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ. Η εντροπια η και η θεωρια του χαους που αναφερω συχνα-πυκνα, ιδου! Για ποσο καιρο ομως θα το κανει αυτο ειναι ενα ερωτημα πολυπαραγοντικο αλλα κυριως εχει σχεση με την εθελοντικη παραδοσης της πλανηταρχιας της Δυσης στην Κινα. Που ηδη βλεπουμε να συντελειται ΡΑΓΔΑΙΑ. Οταν εταιρειες συνδεδεμενες με το Πενταγωνο δινουν αμαφανδον πλεον πυραυλικα μυστικα στους κιτρινους, οταν η BLACKROCK επενδυει χωρις ανασα στους τελευταιους και οταν μολις χθες ακομα και η πολιτικη μαριονετα, ο Σολτσ ανακοινωσε την πωληση του 30%του λιμανιου του Αμβουργου στην ΚΙΝΑ. Η υποστηριξη συνεπως της Δυσης υπερ ημων εναντι της Τουρκιας θα ειναι πολυ περιορισμενης χρονικης διαρκειας. Μονο μια αναδυομενη Ευρωπαικη Ανεξαρτητη Αμυνα εξω απο το ΝΑΤΟ θα μπορουσε να μας βοηθησει υπο προυποθεσεις ειδεμη θα πρεπει να τα βγαλουμε περα μονοι μας με τον Τουρκο.As usual. Απο εκει και περα ας μας βοηθησει ο Θεος της Ελλαδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "" Η υποστηριξη συνεπως της Δυσης υπερ ημων εναντι της Τουρκιας θα ειναι πολυ περιορισμενης χρονικης διαρκειας ""

      Μπορεί και να μην υπάρξει απολύτως καμία υποστήριξη αγαπητέ Θαλή. Και να πάρει ποπ-κορν το ΝΑΤΟ και να απολαμβάνει το έργο σφυροκοπήματος της Τουρκίας πάνω στην Ελλάδα, η οποία Ελλάδα έχει ήδη μισογίνει ξεβράκωτη από οπλισμό εφόσον οι προδότες που παριστάνουν την ελληνική κυβέρνηση έδιωξαν άπειρο πολεμικό υλικό μας στην ουκρανίτσα, και προμηθεύτηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά εκμετάλλευσης..σκάρτα ή χωρίς σέρβις πράγματα από ΗΠΑ και Γαλλία.
      Επειδή θα υπάρξει σίγουρα μπέρδεμα με τα Στενά, και απρόβλεπτες μαγκιές της Τουρκίτσας, τότε..αντί για το νατο, η Ρωσία είναι αυτή που θα επέμβει κάνοντας την τουρκίτσα να χορεύει ματωμένο Karşilama.

      Διαγραφή