Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Θα γυρίσουν μπούμεραγκ.. και οι περισσότερες κυρώσεις των ΗΠΑ-ΕΕ-Βρετανίας-Καναδά κατά της Κίνας;

του Larry Johnson πρώην πράκτορος της CIA 

 

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα για περισσότερα από δύο χρόνια χάρη στον Τζο Μπάιντεν. Ένα σύμπτωμα της φθαρμένης σχέσης είναι η επανειλημμένη απειλή των ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Κίνα. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021:

   
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς επέβαλαν τη Δευτέρα κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, η πρώτη τέτοια συντονισμένη δυτική δράση κατά του Πεκίνου υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

    Το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως με τιμωρητικά μέτρα κατά της ΕΕ που εμφανίστηκαν ευρύτερα, περιλαμβάνοντας Ευρωπαίους νομοθέτες, διπλωμάτες, ινστιτούτα και οικογένειες και απαγορεύοντας στις επιχειρήσεις τους να συναλλάσσονται με την Κίνα. 

 


Αντί να περιορίσει τις κυρώσεις στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υπουργός Οικονομικών του Μπάιντεν, Τζάνετ Γέλεν, επιβεβαίωσε τον Απρίλιο του 2022:

   
την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει εργαλεία κυρώσεων κατά της Κίνας εάν το Πεκίνο "κινηθεί ποτέ επιθετικά προς την Ταϊβάν".

Υποθέτω ότι έχει να κάνει με την Άνοιξη. Ακριβώς όπως τα χελιδόνια επιστρέφουν στο Καπιστράνο, είναι Μάρτιος και η κυβέρνηση Μπάιντεν αισθάνεται την ανάγκη να ανεβάζει διαρκώς τους τόνους απειλώντας την Κίνα με νέες κυρώσεις αν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Η βοήθεια προς τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι το τελευταίο πράγμα που δεν πρέπει να κάνει η Κίνα για να μην επισύρει την οργή του δύστροπου γερο-Τζο Μπάιντεν. Για άλλη μια φορά η μικροσκοπική και στρογγυλή Τζάνετ Γέλεν ήταν ο αγγελιοφόρος:

   
Η 76χρονη δήλωσε ότι οι κινεζικές προσπάθειες υποστήριξης της Ρωσίας αποτελούν "πολύ σοβαρή ανησυχία", προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν πρέπει να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

    Η Γέλεν δήλωσε: "Η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με τη Μόσχα: "Σίγουρα θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στην κινεζική κυβέρνηση και στις εταιρείες και τράπεζες της δικαιοδοσίας τους ποιοι είναι οι κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις μας και τις σοβαρές συνέπειες που θα αντιμετώπιζαν για την παραβίασή τους".

    Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ "θα συνεχίσουν να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία" και θα περιορίσουν την ικανότητα του Κρεμλίνου να παρακάμπτει τις κυρώσεις που ήδη ισχύουν.

Υποψιάζομαι ότι αυτή είναι η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ δεν είναι ηλίθιος. Εκτός από το να παρακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία, η ανίκανη ομάδα Μπάιντεν υπόσχεται τώρα ανοιχτά να παράσχει στην Ταϊβάν σημαντικό στρατιωτικό εξοπλισμό, του οποίου ο μόνος σκοπός είναι να σκοτώνει Κινέζους στρατιώτες.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Κίνα είναι πιο ευάλωτη από τη Ρωσία στις δυτικές κυρώσεις. Σκεφτείτε τα εξής:


 
🔴  
Οι εξαγωγές της Κίνας για το 2021 ήταν 3.553,51B δολάρια, μια αύξηση 30,17% από το 2020.
 
🔴  
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 577,13 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων COMTRADE των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπόριο.
 
🔴  
Η Κίνα εξήγαγε 472 δισεκατομμύρια σε ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021.

Οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Είναι αλήθεια ότι σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών της Κίνας κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη βασίζονται επίσης στην Κίνα για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα, ηλεκτρονικά προϊόντα και ορυκτά σπάνιων γαιών. Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, οι κυρώσεις είναι καλές μόνο για να εκνευρίσουν την χώρα στην οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να την αναγκάσουν να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις ότι η Κίνα, εμπνευσμένη προφανώς από τη στρατηγική του Μοχάμεντ Άλι για το σχοινί με το σχοινί, αρχίζει να αντεπιτίθεται:

   
Ο Mark Mobius, πρωτοπόρος στις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε ότι η Κίνα περιορίζει τις εκροές επενδύσεων από τη χώρα, μια κίνηση που θα λάβει χώρα καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προσπαθεί να αποτινάξει την πίεση από τα λουκέτα του COVID-19.

    "Επηρεάζομαι προσωπικά επειδή έχω λογαριασμό στην HSBC στη Σαγκάη. Δεν μπορώ να βγάλω τα χρήματά μου. Η κυβέρνηση περιορίζει τη ροή των χρημάτων έξω από τη χώρα", δήλωσε ο Μόμπιους την Πέμπτη στην εκπομπή του Fox Business "Mornings with Maria". "Επομένως, θα ήμουν πολύ, πολύ προσεκτικός επενδύοντας στην Κίνα", δήλωσε ο ιδρυτής της Mobius Capital Partners.


Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ανακάλυψαν ότι οι κυρώσεις είναι ένα ανίκανο εργαλείο κατά της Ρωσίας. Φαίνεται ότι πρόκειται να διπλασιάσουν τις κυρώσεις κατά της Κίνας. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ανεξάρτητα από τις οικονομικές επιπτώσεις στην Κίνα, οι περαιτέρω κυρώσεις θα παγιώσουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και θα αποξενώσουν την Κίνα από τη Δύση. Αυτό δεν είναι συνταγή για ειρήνη και ευημερία.

sonar21.com 

μετάφραση: Διόδοτος

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου