Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Η Κίνα υποστηρίζει τη Σερβία στις νέες συγκρούσεις - «Το Κοσσυφοπέδιο είναι σερβικό έδαφος υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ»!



Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Σερβίας να "διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα" μετά την αναζωπύρωση της βίας μεταξύ Σέρβων και ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ασκεί εδώ και καιρό κριτική στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, εν μέρει λόγω του βομβαρδισμού της πρεσβείας του Πεκίνου στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας του 1999 για τον τερματισμό της βίαιης καταστολής της Σερβίας κατά των εθνοαλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο βομβαρδισμός, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις Κινέζοι δημοσιογράφοι, χρησιμοποιείται από καιρό από το Πεκίνο για να κινητοποιήσει το αντιδυτικό συναίσθημα. Οι ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη για την επίθεση, αποδίδοντάς την σε λανθασμένες πληροφορίες. Οι διπλωματικές τους αποστολές στο Πεκίνο και σε άλλες κινεζικές πόλεις δέχθηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια των συνεπειών, θέτοντας τις σχέσεις σε αρνητική τροχιά που έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία και τη Σερβία, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008 και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ επέρριψε την Τρίτη την ευθύνη για τη βία στην αποτυχία σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων της Σερβίας.

"Είμαστε αντίθετοι στις μονομερείς ενέργειες των Προσωρινών Θεσμών Αυτοδιοίκησης του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο Μάο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα.

Παρά το γεγονός ότι οι Σέρβοι μποϊκοτάρουν τις πρόσφατες τοπικές εκλογές και επιδιώκουν να εμποδίσουν τους Αλβανούς δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα, ο Μάο δήλωσε ότι οι Σέρβοι θα πρέπει να έχουν τον έλεγχο των δήμων όπου αποτελούν πλειοψηφία.

Η βία προκλήθηκε όταν οι Σέρβοι προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία ενός από τους δήμους στο βόρειο Κόσοβο, όπου ανέλαβαν καθήκοντα Αλβανοί δήμαρχοι την περασμένη εβδομάδα. Τη Δευτέρα τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

"Προτρέπουμε το ΝΑΤΟ να σεβαστεί ειλικρινά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των σχετικών χωρών και να κάνει πραγματικά ό,τι συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη", δήλωσε ο Μάο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμενόταν να συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας σε μια προσπάθεια να δείξει ότι έχει υποστήριξη στην πολιτική του.

Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 ανάγκασε τελικά τη Σερβία να αποσυρθεί από την περιοχή, αλλά η διαμάχη παραμένει εστία συγκρούσεων στην ανατολική Ευρώπη.

Η σύμμαχος της Ρωσίας Σερβία δέχθηκε πέρυσι την παράδοση ενός εξελιγμένου κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος σε μια συγκαλυμμένη επιχείρηση, εν μέσω δυτικών ανησυχιών ότι η συσσώρευση όπλων στα Βαλκάνια την εποχή του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.



1 σχόλιο: