Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Σύνοδος κορυφής "για την ειρήνη", στο Κάιρο, 21 Οκτωβρίου : "ο εφιάλτης πρέπει να τελειώσει", λέει ο Γκουτέρες

Στη Συνάντηση "για την ειρήνη" στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου, οι παγκόσμιοι ηγέτες ζήτησαν "κατάπαυση του πυρός" μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και τάχτηκαν υπέρ της "μαζικής" βοήθειας προς τη Γάζα και της οριστικής "λύσης" στην 75χρονη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα για να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη", δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην "ειρηνευτική" συνάντηση στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου. Η Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται πλέον υπό "πλήρη πολιορκία" από το Ισραήλ, "χρειάζεται μαζική παράδοση βοήθειας", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι μόνο 20 φορτηγά πέρασαν από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας το πρωί του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα για τα 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας που στερούνται τα πάντα. 

Ο Γκουτέρες απηύθυνε αυτή την έκκληση, μεταξύ άλλων, ενώπιον των αρχηγών κρατών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και ενώπιον ακροατηρίου αραβικών και ευρωπαϊκών επικεφαλής της διπλωματίας και των επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Εκπροσωπήθηκαν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 200 έχουν κρατηθεί όμηροι στο Ισραήλ από τη Χαμάς από την πολύνεκρη επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου και σχεδόν 4.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

 

"56 χρόνια κατοχής χωρίς ορατό τέλος". 


Ο Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ζήτησε "άμεση κατάπαυση του πυρός", ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διαβεβαίωσε ότι "η μόνη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα είναι η δικαιοσύνη", τονίζοντας το "δικαίωμα" των Παλαιστινίων "να ιδρύσουν το κράτος τους". 

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, από την πλευρά του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να μην αφήσει τη σύγκρουση να μετατραπεί σε περιφερειακή κρίση". "Δεν μπορούμε να αναβάλουμε τη λύση", επέμεινε. 

Ο Γκουτέρες επέστρεψε στο "ευρύτερο πλαίσιο", αναφερόμενος σε "56 χρόνια κατοχής χωρίς ορατό τέλος". "Αλλά τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς", η οποία πρέπει, συνέχισε, "να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων" τους περίπου 200 ομήρους που έχει απαγάγει στο Ισραήλ. 

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι "ο τερματισμός της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και μια λύση δύο κρατών" για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που σήμερα κατέχεται και προσαρτάται από το Ισραήλ, ως "πρωτεύουσα" των Παλαιστινίων. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής, όπως και το Ισραήλ, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ενίσχυσε την "αποφασιστικότητά" του για μια λύση δύο κρατών.

 

"Δεν θα φύγουμε" "Δεν θα φύγουμε", επανέλαβε τρεις φορές ο Αμπάς, ενώ το Κάιρο και το Αμμάν έχουν εδώ και μέρες ξεσηκωθεί ενάντια στην ισραηλινή εντολή να εκκενωθούν οι Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο που συνορεύει με την Αίγυπτο.

Θεωρούν ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς μια "αναγκαστική εκτόπιση" των Παλαιστινίων προς το αιγυπτιακό Σινά, η οποία, όπως πιστεύει ο Αμπάς, θα ισοδυναμούσε με μια "δεύτερη Νάκμπα" (καταστροφή στα αραβικά), αναφερόμενος στην εκδίωξη περίπου 760.000 Παλαιστινίων όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1948. "Ο κόσμος σιωπά", δήλωσε ο Αμπντάλα ΙΙ, "και αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μήνυμα": "ο αραβικός κόσμος το ακούει καθαρά: οι ζωές των Παλαιστινίων αξίζουν λιγότερο από τις ισραηλινές ζωές. Οι ζωές μας αξίζουν λιγότερο από τις ζωές άλλων (...) τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όρια: σταματούν στα σύνορα, τις φυλές και τις θρησκείες", κατήγγειλε. 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, κατήγγειλε την "άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, η οποία εξυπηρετεί μόνο τη διατήρηση της κατοχής" των παλαιστινιακών εδαφών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν κατήγγειλε την απόρριψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δύο ψηφισμάτων που ζητούσαν την παύση των εχθροπραξιών. Το ένα από αυτά είχε κατατεθεί από τη Ρωσία και είχε μπλοκαριστεί από τη Δύση.

Η Αίγυπτος, ο εμπνευστής αυτής της συνόδου κορυφής, θέλει να βρεθεί στη διπλωματική πρώτη γραμμή του ισραηλινοπαλαιστινιακού ζητήματος. Το Κάιρο ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979, και είναι ο παραδοσιακός μεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων -ιδίως της Χαμάς- και ελέγχει το πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό άνοιγμα της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια των Ισραηλινών. 

Αναφερόμενη σε αυτό το τερματικό, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολόν παρακάλεσε "τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα", αναφερόμενη ειδικότερα στο προσωπικό του γαλλικού πολιτιστικού κέντρου στη Γάζα, ενός από τα ελάχιστα ξένα ιδρύματα στη μικρή αυτή περιοχή.


francais.rt.com

μετάφραση: Διόδοτος



2 σχόλια:

  1. Κάιρο 2/1
    Καιρός
    Καιρού
    Και ήμισυ
    ///
    56/65
    111
    1/1
    Επί Μωυσέως, στόν διωγμό από τόν στρατό των Αιγυπτίων,
    Άνοιξε η θάλασσα στα δύο,,,
    ///
    ΠΑΛΑΙΣ Τ ΊΝ Η
    ΠΑ Λ ΑΙ ΣΤ ΊΝ Η
    ΑΙ Ν ΙΑ ΠΛ/ΣΤΗ
    ΙΝΙΑ ΠΛΆΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να γίνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αποφάσισαν να στείλουν βοήθεια στο Ισραήλ... Τι πιο λογικό;;; Η υποκρισία έχει χτυπήσει κόκκινο προ πολλού. Έσπασαν τα κοντέρ πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή