Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Ανακαλύφθηκε άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, του 180 μ.Χ.


Ένα άγαλμα της θεάς Αφροδίτης αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη Αμάστρις στη σημερινή Τουρκία.

Το άγαλμα, που βρέθηκε τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αρχικά θεωρήθηκε ότι απεικόνιζε μια νύμφη (νεράιδα του νερού). Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι στην Τουρκία διαπίστωσαν ότι το άγαλμα απεικονίζει την αρχαιοελληνική θεά του έρωτα και της ομορφιάς, η οποία ταυτίστηκε με την Αφροδίτη από τους Ρωμαίους.

Το άγαλμα ύψους 1,53 μέτρων θεωρείται ότι χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το άγαλμα εξετάστηκε λεπτομερώς από ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου Bartın και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

20 παραδείγματα αγάλματος Αφροδίτης στην Τουρκία

Οι ειδικοί εξέτασαν προσεκτικά περίπου 20 παραδείγματα αγαλμάτων Αφροδίτης που βρέθηκαν στην Τουρκία και διαπίστωσαν ότι το άγαλμα είχε τα χαρακτηριστικά τόσο μιας νύμφης όσο και της Αφροδίτης. Περαιτέρω εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το άγαλμα ήταν η Αφροδίτη.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Amasra, Güray Can Aytekin, δήλωσε: "Το παρουσιάσαμε ως νεράιδα του νερού επειδή η περιοχή όπου το βρήκαμε ήταν μια περιοχή που θεωρούσαμε ως πισίνα. Αλλά οι εξετάσεις αποκάλυψαν ότι έμοιαζε περισσότερο με Αφροδίτη".

 


Ο Τούρκος αρχαιολόγος πρόσθεσε ότι υπάρχουν παραδείγματα αυτού του αγάλματος τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς υπήρχαν έργα με καμπύλες S που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της κλασικής περιόδου. Η στάση του αγάλματος αυτού είναι επίσης σε θέση S. Βλέπουμε αυτό το παράδειγμα κυρίως στη σχολή του Πραξιτέλη.

"Γνωρίζουμε ότι αυτή η μορφή διαμορφώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης ελληνιστικής περιόδου, ενώ αντίγραφά της κατασκευάστηκαν και κατά τη ρωμαϊκή περίοδο", σημείωσε ο Aytekin, σύμφωνα με τη Hurriyet. "Εκτιμούμε ότι το άγαλμά μας είναι από τη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι δυνατόν να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ 180 και 200 μ.Χ., δηλαδή στο τελευταίο τέταρτο του δεύτερου αιώνα".

Σήμερα, η Αμάστρις, ή Αμάσρα, είναι μια μικρή πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην επαρχία Bartın της Τουρκίας. Βρίσκεται στην αρχαία περιοχή της Παφλαγονίας, η αρχική πόλη φαίνεται ότι ονομαζόταν Σέσαμος (ελληνικά: Σήσαμος) και αναφέρεται από τον Όμηρο. Ο τόπος πήρε το όνομά του Αμάστρις από την Αμάστρις, ανιψιά του τελευταίου Πέρση βασιλιά Δαρείου Γ', η οποία ήταν σύζυγος του Διονυσίου, τυράννου της Ηράκλειας.

 

Αφροδίτη η αρχαία ελληνική θεά

 
Στη "Θεογονία" του Ησιόδου, η Αφροδίτη γεννιέται στα ανοιχτά των Κυθήρων από τον αφρό (ἀφρός, άφρος) που παράγεται από τα γεννητικά όργανα του Ουρανού, τα οποία ο γιος του Κρόνος είχε κόψει και ρίξει στη θάλασσα.

Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ωστόσο, είναι κόρη του Δία και της Διώνης. Ο Πλάτωνας, στο έργο του "Συμπόσιο", υποστηρίζει ότι οι δύο αυτές καταβολές ανήκουν στην πραγματικότητα σε διαφορετικές οντότητες: Αφροδίτη Ουρανία (μια υπερβατική, "ουράνια" Αφροδίτη) και Αφροδίτη Πανδήμος (Αφροδίτη κοινή για "όλους τους ανθρώπους").

Η Αφροδίτη είχε πολλά άλλα επίθετα, καθένα από τα οποία τόνιζε μια διαφορετική πτυχή της ίδιας θεάς ή χρησιμοποιούνταν από διαφορετική τοπική λατρεία. Έτσι, ήταν επίσης γνωστή ως Cytherea (Κυρία των Κυθήρων) και Cypris (Κυρία της Κύπρου) επειδή και οι δύο τοποθεσίες ισχυρίζονταν ότι ήταν ο τόπος γέννησής της.

 

 Τάσος Κοκκινίδης,

Πηγή: Διεύθυνση Ανασκαφών και Έρευνας, Τουρκία.

greekreporter.com 

 
 

4 σχόλια:

  1. Διός Κούρος16 Μαΐου, 2024 09:47

    Αχ βρε Έλληνα, σε έχουν υπνωτήσει !!!

    Ο πλανήτης είναι ΕΛΛΑΔΑ.

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://sinomosiologos.blogspot.com/2024/05/blog-post_321.html
    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη και εάν δεχτούμε πως ήταν ψεύτικοι οι θεοί των Ελλήνων δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως οι Έλληνες στην χάρη αυτών έκαναν οι ίδιοι αληθινά θαύματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή