Διόδοτος ο Ερυθραίος (4ος αι. π.Χ.): Ένας από τους συντάκτες των Εφημερίδων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Θέματα:
Ειδήσεις, Σχολιασμός Επικαιρότητας, Αναλύσεις, Φιλοσοφικά, Πολιτικά, Ιστορικά, Εθνικά, Διεθνή και Ταξιδιωτικά Θέματα, Χιούμορ, Συνωμοσίες, Βιβλίο, Μουσική.
Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μας. Έρρωσθε και ευδαιμονείτε εν παντί !
Αυτό είναι σωστό, διότι πρέπει να ελέγχεται ενδελεχώς η αγνή ποιότης των σκουληκιών, να μην είναι νοθευμένα με κατσαριδάλευρο. Που βλέπεις το λάθος, δεν καταλαβαίνω.
https://www.news247.gr/magazine/ena-ergastirio-tou-apth-ftiaxnei-biskota-apo-skoulikia/ ....... https://www.youtube.com/watch?v=jf4G4f5S63k ..... https://www.dnews.gr/eidhseis/science/498189/ena-plastikofago-entomo-anakalyfthike-stin-kenya .......... Είστε έτοιμοι-ες; Η ευρωπαϊκή βιωσιμότητα στο πιάτο. https://www.facebook.com/pandespani/photos/%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-25-%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CF%81%CE%B9/1169385227889014/?_rdr Στις 25 Ιανουαρίου η ΕΕ ενέκρινε ένα ακόμη «νέο τρόφιμο» (novel food τα λένε τώρα - δεν είναι το πρώτο). Είναι η σκόνη από προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor (κίτρινος αλευροσκώληκας -βλ. φωτό). Για την ακρίβεια είναι σκόνη που λαμβάνεται από ολόκληρες, ελαφρώς επεξεργασμένες και αλεσμένες προνύμφες του εν λόγω σκαθαριού. Η θερμική επεξεργασία γίνεται με ακτινοβολία. Δηλαδή ζεσταίνουν τη σκόνη με το φως UV για ασφάλεια, και μετά μέσα σε τρόφιμα και… καλή όρεξη. Σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να υπάρχει έως και 4% τέτοια σκόνη ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής, όπως προϊόντα αρτοποιίας, ζυμαρικά, σάλτσες φρούτων/λαχανικών και τυριών. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση. Βέβαια, αν κάποιος διαβάσει 4% Tenebrio molitor ή κάποιο κωδικοποιημένο Ε-, θα καταλάβει σκαθάρι; Και τι γίνεται αν είναι αλλεργικός πχ. στις γαρίδες και ενδεχομένως τον επηρεάζει η σκόνη σκαθαριού;
Πάντως, η Επιτροπή της ΕΕ πιστεύει ότι τα έντομα τρώγονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι μια εναλλακτική βιώσιμη πρωτεΐνη, που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»!
Επικαλείται μάλιστα τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), σύμφωνα με τον οποίον «τα έντομα ως τρόφιμα αναδύονται ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα στον 21ο αιώνα λόγω του αυξανόμενου κόστους των ζωικών πρωτεϊνών, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης πρωτεϊνών στις μεσαίες τάξεις.Τα έντομα θεωρούνται εναλλακτική λύση στα συμβατικά ζώα. Και η κατανάλωσή τους συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, στην υγεία και στα μέσα διαβίωσης». (Σημ. τις "υψηλές τάξεις" μάλλον δεν τις αφορά το θέμα).
Είναι ασφαλές το προϊόν;
Ο EFSA, δηλ. ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ, έδωσε έγκριση ασφάλειας στο "νέο τρόφιμο", επισημαίνοντας ωστόσο ότι η περιεκτικότητά toy σε πρωτεΐνη είναι υπερεκτιμημένη, ούτε και συνεισφέρει τόσο σε βιταμίνη D3. Επιπλέον, θεωρεί ότι "μπορεί να προκαλέσει πρωτογενή ευαισθητοποίηση και αλλεργικές αντιδράσεις σε κίτρινες πρωτεΐνες γεύματος και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες σε καρκινοειδή και ακάρεα σκόνης".
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ -> https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8009
Το προϊόν παράγει η εταιρεία Nutri’Earth. Περισσότερα για την έγκριση και το σκεπτικό στο site της ΕΕ https://food.ec.europa.eu/food-safety/novel-food/authorisations/approval-insect-novel-food_en?prefLang=el&etrans=el ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Ένα «πλαστικοφάγο» έντομο ανακαλύφθηκε στην Κένυα https://www.dnews.gr/eidhseis/science/498189/ena-plastikofago-entomo-anakalyfthike-stin-kenya ΣΩΚΡΑΤΗΣ
Αυτό είναι σωστό, διότι πρέπει να ελέγχεται ενδελεχώς η αγνή ποιότης των σκουληκιών, να μην είναι νοθευμένα με κατσαριδάλευρο. Που βλέπεις το λάθος, δεν καταλαβαίνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήμνκ
Α ναι, σωστά, είδες; Δεν μού 'κοψε πάλι..🤣
Διαγραφήhttps://www.news247.gr/magazine/ena-ergastirio-tou-apth-ftiaxnei-biskota-apo-skoulikia/
ΑπάντησηΔιαγραφή.......
https://www.youtube.com/watch?v=jf4G4f5S63k
.....
https://www.dnews.gr/eidhseis/science/498189/ena-plastikofago-entomo-anakalyfthike-stin-kenya
..........
Είστε έτοιμοι-ες; Η ευρωπαϊκή βιωσιμότητα στο πιάτο.
https://www.facebook.com/pandespani/photos/%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-25-%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B5%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CF%81%CE%B9/1169385227889014/?_rdr
Στις 25 Ιανουαρίου η ΕΕ ενέκρινε ένα ακόμη «νέο τρόφιμο» (novel food τα λένε τώρα - δεν είναι το πρώτο). Είναι η σκόνη από προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor (κίτρινος αλευροσκώληκας -βλ. φωτό). Για την ακρίβεια είναι σκόνη που λαμβάνεται από ολόκληρες, ελαφρώς επεξεργασμένες και αλεσμένες προνύμφες του εν λόγω σκαθαριού.
Η θερμική επεξεργασία γίνεται με ακτινοβολία. Δηλαδή ζεσταίνουν τη σκόνη με το φως UV για ασφάλεια, και μετά μέσα σε τρόφιμα και… καλή όρεξη.
Σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να υπάρχει έως και 4% τέτοια σκόνη ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα διατροφής, όπως προϊόντα αρτοποιίας, ζυμαρικά, σάλτσες φρούτων/λαχανικών και τυριών. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση.
Βέβαια, αν κάποιος διαβάσει 4% Tenebrio molitor ή κάποιο κωδικοποιημένο Ε-, θα καταλάβει σκαθάρι; Και τι γίνεται αν είναι αλλεργικός πχ. στις γαρίδες και ενδεχομένως τον επηρεάζει η σκόνη σκαθαριού;
Πάντως, η Επιτροπή της ΕΕ πιστεύει ότι τα έντομα τρώγονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι μια εναλλακτική βιώσιμη πρωτεΐνη, που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»!
Επικαλείται μάλιστα τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), σύμφωνα με τον οποίον «τα έντομα ως τρόφιμα αναδύονται ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα στον 21ο αιώνα λόγω του αυξανόμενου κόστους των ζωικών πρωτεϊνών, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης πρωτεϊνών στις μεσαίες τάξεις.Τα έντομα θεωρούνται εναλλακτική λύση στα συμβατικά ζώα. Και η κατανάλωσή τους συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, στην υγεία και στα μέσα διαβίωσης».
(Σημ. τις "υψηλές τάξεις" μάλλον δεν τις αφορά το θέμα).
Είναι ασφαλές το προϊόν;
Ο EFSA, δηλ. ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ, έδωσε έγκριση ασφάλειας στο "νέο τρόφιμο", επισημαίνοντας ωστόσο ότι η περιεκτικότητά toy σε πρωτεΐνη είναι υπερεκτιμημένη, ούτε και συνεισφέρει τόσο σε βιταμίνη D3.
Επιπλέον, θεωρεί ότι "μπορεί να προκαλέσει πρωτογενή ευαισθητοποίηση και αλλεργικές αντιδράσεις σε κίτρινες πρωτεΐνες γεύματος και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργίες σε καρκινοειδή και ακάρεα σκόνης".
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ -> https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8009
Το προϊόν παράγει η εταιρεία Nutri’Earth.
Περισσότερα για την έγκριση και το σκεπτικό στο site της
ΕΕ
https://food.ec.europa.eu/food-safety/novel-food/authorisations/approval-insect-novel-food_en?prefLang=el&etrans=el
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
https://cibum.gr/nea/perivallon-viosimotita/epichorigisi-24-ekat-eyro-gia-ti-nasekomo-ti-voylgariki-etaireia-poy-paragei-vrosima-entoma/
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ....ΛΕΜΕ.
ΧΑΡΑ
Ένα «πλαστικοφάγο» έντομο ανακαλύφθηκε στην Κένυα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.dnews.gr/eidhseis/science/498189/ena-plastikofago-entomo-anakalyfthike-stin-kenya
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
https://agronewsbomb.gr/egkrisi-ee-se-chrisi-aleyroskolika-gia-psomi-zymarika-tyria/
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΩΚΡΑΤΗΣ
https://amazonios.net/viorika-matsoukatidou-echoun-valei-entoma-mesa-se-ola-ta-trofima-antidraste-kai-elegxte-ta-panta/
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑΡΑ