Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Στα νότια της Κρήτης τα τουρκικά γεωτρύπανα – Θα αντιδράσει η ελληνική πολιτική ηγεσία ή θα τα χάσουμε όλα; Η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εφαρμόσει στην πράξη το τουρκολιβυκό Μνημόνιο


Η Τουρκία αποκτά δύο ακόμα πλωτά γεωτρύπανα τα οποία θα τα χρησιμοποιήσει για λογαριασμό της Λιβύης νότια της Κρήτης για να εφαρμοστεί στην πράξη το τουρκολιβυκό Μνημόνιο και να υποστηριχθεί η Ρηματική Διακοίνωση της Τρίπολης για λιβυκή υφαλοκρηπίδα μέχρι τις… κρητικές ακτές!

Η Τουρκία διαθέτει ήδη τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα και όσοι νομίζουν πως αγοράζει άλλα δύο για να κάνει έρευνες στις ακτές της πλανώνται.

Το πρόβλημα της Άγκυρας, είναι πλέον να επιβληθεί το τουρκολιβυκό Μνημόνιο και όσο βλέπει την Αθήνα να απαντάει με «σιγανή φωνή» τόσο γνωρίζει ότι μπορεί να προχωρήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνες ενέργειες.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα λόγω της ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας με 40 F-16 Viper και 24 Rafale σε σχέση με την τουρκική μπορεί να επιβάλει την θέλησή της και την κυριαρχία της νότια της Κρήτης.

Η ισορροπία δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ήταν προ πέντε ετών.

Τώρα είναι η ευκαιρία για την Αθήνα να απαντήσει δυναμικά. Αν δεν το κάνει ακόμα και όταν θα έχει το πλεονέκτημα τότε  θα τα χάσουμε όλα.

Οι Τούρκοι ξέρουν πως υστερούν κατά πολύ στην ποιότητα σε ότι αφορά το αεροπορικό ισοζύγιο αλλά «ποντάρουν» στους δισταγμούς των ελληνικών κυβερνήσεων να απαντήσουν με ένοπλη βία στην παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην καταπάτηση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.

Η Κρήτη είναι ένα μέτωπο που ευνοεί ιδιαίτερα της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και όλο το νησί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μία μεγάλη ναυτική και αεροπορική βάση.

Δεν είναι όπως με το σύμπλεγμα της Μεγίστης που βρίσκεται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το ένα πλωτό γεωτρύπανο προορίζεται για την Λιβύη.

Με τα νέα δύο σκάφη ο τουρκικός στόλος θα διαθέτει πλέον συνολικά έξι πλωτά γεωτρύπανα και η Τουρκία θα είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την κατοχή των εν λόγω μονάδων.

Τις προηγούμενες ημέρες, τουρκικό δημοσίευμα ανέφερε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO αγόρασε δύο νέα πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου.

Η TPAO φέρεται να κατέβαλε 245 εκατ. δολάρια για καθένα από τα δύο πλοία, τα οποία, αφού μεταφερθούν στην Τουρκία, θα περάσουν αρχικά από στάδιο συντήρησης και ελέγχου και στη συνέχεια θα σταλούν στις περιοχές όπου θα αναλάβουν δράση.

Τα τέσσερα υπάρχοντα πλωτά γεωτρύπανα που φέρουν τις ονομασίες: Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdulhamid Han.

Για όποιον αμφιβάλει για το που θα χρησιμοποιηθούν και με ποιο σκοπό τα νέα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα να υπενθυμιστεί ότι Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν πριν έξι μέρες μίλησε για το «πνεύμα του Ματζικέρτ» και την αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας «Μέχρι την Αδριατική»!

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνευσης με το ΡΚΚ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι χθες με μια προπαγανδιστική ανάλυση, η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah αναφέρεται στην επέκταση μιας νέας αυτοκρατορίας του τουρκικού έθνους, η οποία θα επεκτείνεται από την Συρία ως την Ισπανία!

Η ίδια η Άγκυρα στέλνει το «μήνυμα» για το που σκοπεύει να οδηγήσει τα πράγματα…


pronews.gr

 

diodotos-k-t.blogspot.com 





11 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια, βλέπω, χμ καί πως νά ὑπάρξωσι;
    Χρόνια τώρα οἱ Τοῦρκοι σφάζουσι ταύρους καί ρίπτουσι τά σφάγια εἰς τά νότια ὕδατα τῆς Κρήτης. Προκαταβολική ἑκατόμβη βοῶν διά τόν ἐπερχόμενον πόλεμον κατά τῆς Κρήτης.
    Ὑπάρχει κάποιος ἀναγνώστης ὅς ἐνθυμεῖται τά κατά καιρούς θυσίας ταύτας καί τούς ἐπιπλέοντες ταύρους;
    Ἤγγικεν ἡ ὡρα Ἕλληνες, ἤγγικεν...


    Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στην αμέσως επόμενη σχετική με το θέμα αυτό ανάρτηση.. πάλι δεν βλέπω πολλά σχόλια, έως καθόλου, να μπουν. Κρίμα, γιατί ενώ το μπλογκ αυτό ενδιαφέρεται κυρίως για γεωπολιτικά και εθνικά θέματα, η ανταπόκριση ήταν πάντοτε η μικρότερη. Δεν υπονοώ ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς αναγνωστών και σχολιαστών. Θα μπορούσε να πει κάποιος: "Ίσως απλά ενημερώνονται και δεν έχουν κάτι να προσθέσουν". Δεν είναι όμως μόνο θέμα σχολίων· και η αναγνωσιμότητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με πιο πιπεράτες αναρτήσεις (Κίμπερλι, Καρυστιανού, Τραμπ κ.ά.)

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα φίλτατε Κώστα, Περιμένω τούς Ἐ τ ε ο κ ρ ῆ τ α ς ἀναγνώστας μήπως καί εἶδέ τις, ἰδίοις ὅμμασι, τάς θυσίας τῶν ταύρων.

    Ε



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γω είμαι γέννημα θρέμμα της Κρήτης, αλλά όχι κρήτας,
      Έχω γυρίσει και εργαστεί σε όλην την Κρήτη, από βορά μέχρι Νότο, από ανατολικά μέχρι δυτικά,
      Δεν έχω δει θυσία τέτοια,
      Ταύροι είναι σπάνιοι πλέον στο νησί,,,
      Έχω σχεδόν πλήρη εικόνα νότια της Κρήτης,,,

      Υπάρχουν άλλοι τρόποι,,,

      Τ αυρος
      Σ Τ αυρος
      Σ αΤυρος

      " Κέρατα φορούσε και ό Αλέξανδρος"

      Διαγραφή
    2. Όσο για την συμμετοχή στα ενεργειακά*σχόλια περί της Κρήτης,
      Επιτρέψτε μου να πω και γω ότι,
      Ή Κρήτη είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, που έχει μια ιδιαίτερη προστασία πλέον,
      Έχει μια ιδιαίτερη θέση (χώρο μεταφυσικό)στο σύμπαν,
      Το θέμα* της Κρήτης έχει αφεθεί πλέον σέ σίγουρα Χέρια.
      Αλλά και όλη η Ελλάδα υπόκειται στο Θέλημα Του.

      " Ή περισπωμένη Κρήτη"=1822

      ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ=1822

      Διαγραφή
  3. Γω είμαι γέννημα θρέμμα της Κρήτης, αλλά όχι κρήτας, [Δι'ευχών19 Ιουλίου, 2025 10:25]
    -Ἤ Κρής ἤ Κρητικός, διαλέγεις καί μετά κορνιζάρεις τό κρήτας.

    Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώπα,, Μάστορα,
      Όι ρίζες μου είναι εκτός της νήσου.
      Μην ξεχνάμε τίς Ρίζες.

      " Τά αμπέλια και Ο θυμός του Οίνου"=2658=ΓΕΦΥΡΩΝΩ=ΚΑΙ Ο ΑΡΙθΜΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΕΞΗΚΟΝΤΑ ΕΞΙ

      Διαγραφή
  4. Εν τω μεταξύ, ή βλάβες στα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας πάνε κι έρχονται,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστα δεν είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά υπάρχει "παγωμάρα" και νεύρα με όλα όσα συμβαίνουν.Και διαβάζουμε και ακούμε και καταλαβαίνουμε,ότι βρισκόμαστε στο σημείο "ή τώρα ή ποτέ", γιατί αυτοί οι άχρηστοι που έχουν "κολλήσει" στις καρέκλες δεν φρόντισαν να κάνουν κινήσεις νωρίτερα για να μην φτάσουμε μέχρι εδώ.Το αν είναι ηλιθιότητα, αδιαφορία ή σκόπιμη παράλειψη θα το δείξει η ιστορία ,η δική τους και η δική μας ιστορία, γιατί αυτοί ανησυχούν μην χάσουν την εξουσία ενώ εμείς ανησυχούμε να μην συρρικνωθεί η χώρα μας και αυτές είναι δύο διαφορετικές ιστορίες.Το έχω ξαναπεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το θεωρώ δύσκολο αλλά πιστεύω στην δικαιοσύνη και δεν εννοώ την επίγεια δικαιοσύνη .

    Ευρυδίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή