Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Η κλασσική μουσική μεταβάλλει τον εγκέφαλο – δείτε πώς!


 

Σχόλιο Διόδοτου: Πολύ καλό το άρθρο, αποκλειστικότητα του Οδύσσεια ΤV, μετάφραση άρθρου του Epoch Times. Και άλλα μουσικά είδη όμως, έχουν ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο. Και η ροκ μουσική, η οποία έχει για πολλά κατηγορηθεί, έχει τις πολύ καλές της στιγμές, και αφυπνιστική δράση ψυχολογικά και νοητικά. Πάρα πολλά δείγματά της εξάλλου, είναι επηρεασμένα -και ως φόρος τιμής- από κλασσική μουσική. Βλέπε π.χ. το θεϊκό τραγούδι "Eleanor Rigby" των Beatles, ή τα πρώτα άλμπουμ των εξαιρετικών Deep Purple, τα οποία είναι γεμάτα με συμφωνικά στοιχεία και ο οργανίστας τους Τζων Λορντ όχι μόνο είχε κλασσικές σπουδές.. αλλά είχε από μικρό παιδί φάει τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ με το κουτάλι!

 

Η κλασσική μουσική μεταβάλλει τον εγκέφαλο.

Η κύρια διαφορά μεταξύ κλασσικής και ποπ μουσικής είναι ότι η κλασσική μουσική έχει μοναδικούς κανόνες - που αρέσουν στον εγκέφαλο.

Από την Flora Zhaο
|
07 Μαΐου 2024
Ενημέρωση: 08 Μαΐου 2024


Μια γκριζομάλλα ηλικιωμένη γυναίκα καθόταν ακίνητη με το βλέμμα της χαμηλωμένο. Βρισκόταν στα τελευταία στάδια της άνοιας, δεν μιλούσε πλέον σε άλλους ούτε είχε οπτική επαφή.

Όταν η Ayako Yonetani άρχισε να παίζει βιολί, η γυναίκα σήκωσε αργά το κεφάλι της.

«Το στόμα της κινήθηκε και τα μάτια της έλαμπαν σαν να άκουγε τη μουσική μου και προσπαθούσε να την ακολουθήσει», αφηγήθηκε η κ. Yonetani, καλλιτέχνης συναυλιών και καθηγήτρια βιολιού και βιόλας στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα.

Εκείνοι που περνούσαν χρόνο με την ηλικιωμένη γυναίκα έμειναν έκπληκτοι. «Δεν την είχαν δει ποτέ να αντιδρά έτσι πριν», είπε. 

Αλλά αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές φορές που η κ. Yonetani είχε δει κάτι τέτοιο.



Σαφή αποδεικτικά στοιχεία

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη δεκαετία του 1990 στο περιοδικό Nature τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων.

Τρεις ομάδες συμμετεχόντων έλαβαν οδηγίες είτε να καθίσουν σιωπηλά, είτε να ακούσουν μια κασέτα χαλάρωσης είτε να ακούσουν τη Σονάτα για δύο πιάνα σε ρε μείζονα του Μότσαρτ (K448) (*)

Δέκα λεπτά αργότερα, η ομάδα που άκουσε τη μουσική του Μότσαρτ έδειξε σημαντική βελτίωση στη βαθμολογία του χωρικού IQ - σχεδόν 10 μονάδες υψηλότερη από τις άλλες δύο ομάδες.



Από τότε, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τον Μότσαρτ και άλλη κλασσική μουσική σε διάφορα πειράματα σε ζώα και ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας παρόμοια αποτελέσματα: 

Η ακρόαση κλασσικής μουσικής ή η εκμάθηση ενός οργάνου οδηγεί σε υψηλότερους σχολικούς βαθμούς και ισχυρότερες δεξιότητες χωρικής συλλογιστικής, μειώνει τον κίνδυνο ατροφίας του εγκεφάλου και επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση.

Το «φαινόμενο Μότσαρτ» υπάρχει πραγματικά, δήλωσε ο Kiminobu Sugaya, ο οποίος έχει διδακτορικό στη φαρμακολογία και είναι καθηγητής ιατρικής στο University of Central Florida College of Medicine και επικεφαλής της νευροεπιστήμης στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών Burnett, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους The Epoch Times. 

Σε πειράματα με κατοίκους της τοπικής κοινότητας, διαπίστωσε ότι όταν παιζόταν αυτό το είδος κλασσικής μουσικής, «είδαμε 50% αύξηση στη λειτουργία του εγκεφάλου».



Ορισμένοι τύποι κλασσικής μουσικής όχι μόνο ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία εγκεφαλικών διαταραχών όπως η επιληψία ή η νόσος του Πάρκινσον

«Το φαινόμενο Μότσαρτ είναι σαφής απόδειξη ότι μπορείτε να αλλάξετε τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις ανωμαλίες με τη μουσική», δήλωσε στους The Epoch Times ο Δρ Michael Trimble, ομότιμος καθηγητής νευρολογίας και νευροψυχιατρικής στο University College London Institute of Neurology και συνεργάτης του Royal College of Physicians. 

Μερικές φορές, η επιληψία είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή και χρησιμοποιώντας προσεκτικά επιλεγμένη και επεξεργασμένη κλασσική μουσική για να «εκπαιδεύσει» τους εγκεφάλους των ασθενών με επιληψία μπορεί να ομαλοποιήσει τα εγκεφαλικά τους κύματα και τις ηλεκτροεγκεφαλογραφικές ανωμαλίες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Interdisciplinary Science Reviews το 2022 έδειξε ότι «μέχρι σήμερα, τα K448 και K545 παρέμειναν οι μόνες επιλογές αντιεπιληπτικής μουσικής που έχουν επαληθευτεί από επαναλαμβανόμενα πειράματα»

Η μελέτη ανέφερε επίσης δεδομένα από μια μετα-ανάλυση του 2020, η οποία διαπίστωσε ότι «περίπου το 84% των συμμετεχόντων στις αναθεωρημένες μελέτες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην επιληπτική εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ άκουγαν το K448 του Μότσαρτ».



Τι θέλει ο εγκέφαλος

Από την άποψη της επίδρασής τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η κύρια διαφορά μεταξύ κλασσικής και ποπ μουσικής έγκειται στην «πολυπλοκότητα και τη δομή», δήλωσε στους The Epoch Times η Clara James, η οποία έχει διδακτορικό στη νευροεπιστήμη και είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Εφηρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών στη Γενεύη της Ελβετίας και στο Privatdozent στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Πριν από την ηλικία των 32 ετών, η κ. James ήταν επαγγελματίας βιολίστρια.



Η κλασσική μουσική της περιόδου κοινής πρακτικής (1600-1900) τηρεί αυστηρούς δομικούς και αρμονικούς κανόνες. 

Ακόμη και οι μη μουσικοί θα παρατηρήσουν ένα πρόβλημα με τη δομή του εάν ένας ερμηνευτής κάνει ένα μικρό λάθος, είπε η κ. James.

«Δίνει μεγάλη έμφαση στην αναλογία, την ισορροπία και την αρμονία», πρόσθεσε η κ. Yonetani.

Αντίθετα, άλλες μορφές μουσικής μπορεί να μην τηρούν αυστηρά αυτούς τους δομικούς κανόνες.

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο «αρέσουν οι κανόνες της μουσικής», εξήγησε ο Δρ Trimble. 

«Υπάρχουν ορισμένοι μουσικοί ήχοι που είναι βαθιά ενσωματωμένοι στην ικανότητα του νευρικού μας συστήματος να κινείται από τη μουσική»

Τόνισε ότι η μουσική περιέχει φυσικούς κανόνες και μαθηματική λογική, ειδικά κλασσική μουσική, όπου η σύνδεση με τα μαθηματικά είναι ισχυρή. 

Ως εκ τούτου, αναγνωρίζεται παγκοσμίως και γίνεται αποδεκτό από τον εγκέφαλο.



Μουσική σημειογραφία για την πρώτη έκδοση της Συμφωνίας αρ. 9 του Μπετόβεν. Η κλασσική μουσική τηρεί αυστηρούς δομικούς κανόνες και δίνει σημαντική έμφαση στην αναλογία, την ισορροπία και την αρμονία. (Ian Waldie/Getty Images)


Ο Μότσαρτ ανέπτυξε ένα πραγματικά διαφορετικό είδος μουσικής, απομακρυνόμενος από την προηγούμενη μπαρόκ περίοδο, σημείωσε ο Δρ Trimble. 

Το K448 του Μότσαρτ, το οποίο ήταν το πρώτο κομμάτι που χρησιμοποιήθηκε για να διερευνήσει την επίδραση του εγκεφάλου και την επίδραση της μουσικής του Μότσαρτ στον εγκέφαλο γενικά, «μπορεί να σχετίζεται με φασματογραμματικές εκτιμήσεις - συγκεκριμένα, την παρουσία χαμηλότερων αρμονικών συχνοτήτων.

«Η κλασσική και η ποπ μουσική διαφέρουν με τόσους πολλούς τρόπους», συνέχισε. 

Η ποπ μουσική περιέχει συνεχή επανάληψη γύρω από τις ίδιες μουσικές ακολουθίες, μεταφέροντας πληροφορίες που είναι συχνά ασαφείς και κοινότοπες χωρίς τη λεπτή ανάπτυξη και παραλλαγή που συμβαίνει στην εξέλιξη της κλασσικής μουσικής.

Η κ. James επεσήμανε ότι ένα τυπικό κομμάτι κλασσικής μουσικής διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ρυθμών, με δυναμική που κυμαίνεται από εξαιρετικά δυνατά έως πολύ μαλακά και εξαιρετικά αργά και γρήγορα τμήματα - όλα απρόσκοπτα ενσωματωμένα. Συγκριτικά, ένα κομμάτι ποπ μουσικής έχει περιορισμένη μεταβλητότητα και διατηρεί έναν κανονικό ρυθμό.

Εκτός αυτού, τα κομμάτια κλασσικής μουσικής είναι σχετικά μεγάλα, συνήθως κυμαίνονται από 20 έως 25 λεπτά: μερικά είναι ακόμη μεγαλύτερα, όπως τα έργα του Gustav Mahler, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν πάνω από μία ώρα. 

Μεταφέρει πλούσιες πληροφορίες και επιτρέπει στον εγκέφαλο άφθονο χρόνο για να τις επεξεργαστεί, σαν να απολαμβάνει αργά ένα μήλο, σε αντίθεση με τη γρήγορη κατανάλωση μιας καραμέλας με γεύση μήλου.


Επιπλέον, η ένταση του ζωντανού ήχου στις συναυλίες σύγχρονης ποπ μουσικής μπορεί να είναι εκκωφαντική και η συμπεριφορά των τραγουδιστών και των θαυμαστών μπορεί να είναι αρκετά άγρια. 

«Δεν μπορείς να ακούσεις τη μουσική επειδή οι άνθρωποι ουρλιάζουν όλη την ώρα», δήλωσε ο Δρ Trimble.



Αυξημένη φαιά ουσία

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο εγκέφαλός τους σταδιακά συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια νευρώνων. 

Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι στους ορχηστρικούς μουσικούς, ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους δεν συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν ακόμη και να αυξηθούν σε μέγεθος.

Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας που διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη του κ. Sugaya είχαν επίσης παρόμοια ευρήματα.


Οι μουσικοί συμφωνικής ορχήστρας έχουν σημαντικά υψηλότερο όγκο φαιάς ουσίας από τους κανονικούς ανθρώπους και ο όγκος του εγκεφάλου τους μειώνεται ελάχιστα με την ηλικία. (Εικονογράφηση από The Epoch Times)


Ο εγκέφαλος αποτελείται από φαιά ουσία και λευκή ουσία. 

Η φαιά ουσία, που αποτελείται από νευρώνες, έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνεται σε όγκο μετά από μουσικές δραστηριότητες. 

Η κ. James εξήγησε ότι αυτή η αύξηση δεν οφείλεται στην αύξηση των νευρώνων, αλλά μάλλον «επειδή οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων γίνονται ισχυρότερες»

Από την άλλη, η λευκή ουσία αναφέρεται σε βραχείς ή μακριούς άξονες νευρώνων, οι οποίοι δρουν μαζί ως δίκτυο επικοινωνίας του εγκεφάλου, παρόμοια με το πώς οι τοπικοί δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι συνδέουν διαφορετικές πόλεις. 

Όταν ακούτε μουσική, το δίκτυο χτίζεται καλύτερα και προσανατολίζεται.

Επιπλέον, ο ιππόκαμπος - μια βαθιά δομή του εγκεφάλου - «ανάβει» όταν οι άνθρωποι ακούν μουσική προσεκτικά, δήλωσε η κ. James. 

Ο ιππόκαμπος παίζει κρίσιμο ρόλο στη γνώση, τη μνήμη και το συναίσθημα.


Η μνήμη μας για την μουσική φαίνεται να διαρκεί περισσότερο από τις αναμνήσεις καθημερινών γεγονότων ή εμπειριών από ορισμένα στάδια της ζωής. 

Αυτό το φαινόμενο εξηγεί γιατί ορισμένα ηλικιωμένα άτομα μπορούν αβίαστα να θυμούνται και να τραγουδούν τραγούδια ή μελωδίες που απολάμβαναν στα νειάτα τους. 

Ο ιππόκαμπος βοηθά επίσης τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη μουσική. 

Αν αυτό το μέρος του εγκεφάλου δεν είναι ενεργοποιημένο, δεν θα καταλάβει κανείς τι ακούει – σαν να ακούει μια διαφορετική γλώσσα.




Ο συναισθηματικός αντίκτυπος

Διεθνείς έρευνες διαπίστωσαν ότι πάνω από το 80% από εμάς κλαίνε στη μουσική, αλλά μόνο το 18% και το 25% δακρύζουν όταν βλέπουν γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, αντίστοιχα. 

«Η μουσική μας συγκινεί», δήλωσε ο Δρ Trimble.

Η κλασσική μουσική συνδέεται στενά με το συναίσθημα. 

Ο Δρ Trimble πιστεύει ότι «η πραγματική ανταπόκριση που έχουμε στη μουσική είναι σχεδόν υπερβατική».

Η κλασσική μουσική μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από άλλες μουσικές για τη μείωση του στρες και του άγχους, καθώς συνήθως περιλαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. 

«Κάθε κομμάτι περιέχει αργά τμήματα που σας βοηθούν να χαλαρώσετε», δήλωσε η κ. James. 

Σε ορισμένα θεραπευτικά περιβάλλοντα, όπως τα νοσοκομεία, ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τα έργα του Μότσαρτ, του Μπαχ και ορισμένων Ιταλών κλασσικών συνθετών συχνά προτιμώνται για τα ανώτερα αποτελέσματα ανακούφισης του στρες και μείωσης του πόνου.

Ο Jonathan Liu, επαγγελματίας της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (TCM) και βελονιστής στον Καναδά, δήλωσε στους The Epoch Times ότι η κλασσική μουσική έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία σε όλη την ιστορία. 

Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση ιερότητας, εμπνέοντας ευγνωμοσύνη και ευλάβεια.



Η κλασική μουσική μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να μειώσει το άγχος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση ιερότητας, εμπνέοντας ευγνωμοσύνη και ευλάβεια. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Σεν Γιουν εμφανίζεται στο Boston Symphony Hall στις 13 Οκτωβρίου 2018. (NTD TV)



Η κ. Yonetani διηγήθηκε μια ιστορία μετά από μια μεγάλη συναυλία σε μια ευρωπαϊκή εκκλησία. 

Στα μισά του παιξίματός της, μια ηλικιωμένη γυναίκα που καθόταν ανάμεσα στο ακροατήριο είχε σιγά-σιγά μεταβεί από καθιστή σε γονατιστή στο έδαφος, κλείνοντας τα μάτια της σε κατανυκτική προσευχή. «Προσωπικά, η εκτέλεση αριστουργημάτων όπως το κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν ή το Chaconne του Μπαχ προκαλεί μια αίσθηση δέους», μοιράστηκε.

Πίσω από την ανάδευση των συναισθημάτων βρίσκεται μια σειρά ουσιών που παράγονται μέσα στον εγκέφαλο.

Η μουσική προάγει την έκκριση ενδορφινών, εγκεφαλινών, ντοπαμίνης και σεροτονίνης από τον εγκέφαλο. 

Το καθένα έχει ποικίλλες βιολογικές επιδράσεις, από την πρόκληση ευχαρίστησης και χαλάρωσης έως την ανακούφιση της σωματικής δυσφορίας και την προώθηση του ύπνου.

Ο κ. Sugaya ανέφερε ότι η παρακολούθηση μιας συναυλίας κλασσικής μουσικής είναι ιδανική για ραντεβού, επειδή η ντοπαμίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πιο γοητευτικοί στον σύντροφό σας. 

Η όμορφη μουσική μπορεί επίσης να αυξήσει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη αγάπης.

«Ο εγκέφαλος έχει πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες που η ανθρωπότητα δεν έχει εξερευνήσει πλήρως ακόμα», παρατήρησε ο κ. Liu.

Η απελευθέρωση ντοπαμίνης προκαλεί ευτυχία και ανάβει σπινθήρες στα γνωστικά συστήματα και τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου. 

Η κ. James εξήγησε ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν ρίγη στην σπονδυλική τους στήλη ενώ βυθίζονται στην κλασσική μουσική, βιώνουν ένα φαινόμενο στο οποίο το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται πλήρως και διεγείρεται από μια τέτοια ευχάριστη εμπειρία.



Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα μείωσης του άγχους και της κατάθλιψης της κλασσικής μουσικής, ορισμένα σύγχρονα είδη ροκ μουσικής προκαλούν υπερβολικό ενθουσιασμό και μελαγχολία

Όταν συζήτησε την προτίμηση των νέων για την τόνωση της μουσικής, ο Δρ Trimble δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι αυτό βοηθά τη συναισθηματική σας κατάσταση». Αντ' αυτού, πιστεύει ότι αυτή η μουσική προκαλεί θυμό και αρνητικά συναισθήματα.

Ορισμένα σύγχρονα είδη μουσικής της Νέας Εποχής μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τα συναισθήματα.


Σε μια παλαιότερη μελέτη, 144 συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών άκουσαν διαφορετικές κατηγορίες μουσικής για 15 λεπτά, συμπληρώνοντας το ίδιο ερωτηματολόγιο πριν και μετά την ακρόαση. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κλασσική μουσική μείωσε σημαντικά τα συναισθήματα έντασης. 

Αντίθετα, η μουσική της Νέας Εποχής, ενώ μείωσε τα συναισθήματα έντασης και εχθρότητας, μείωσε επίσης την πνευματική διαύγεια και το σφρίγος των ανθρώπων. 

Η ροκ μουσική όχι μόνο αύξησε σημαντικά τα συναισθήματα εχθρότητας, κόπωσης, θλίψης και έντασης, αλλά επίσης μείωσε την πνευματική διαύγεια και το σφρίγος των ανθρώπων και τα συναισθήματά τους φροντίδας και χαλάρωσης.




Δεν είναι Εσωτερισμός

Η κα James ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ενσωματώσουν την κλασσική μουσική στην καθημερινή τους ζωή.

Για τον μέσο άνθρωπο, η κλασσική μουσική δεν είναι εσωτερική ή δύσκολο να κατανοηθεί. 

Πολλά κλασσικά κομμάτια είναι στην πραγματικότητα αρκετά προσιτά. 

«Ακόμη και κάποιος που δεν είχε ποτέ μαθήματα μουσικής μπορεί να εκτιμήσει πολύ τη μουσική», είπε.

Η κα Yonetani σημείωσε επίσης ότι η κλασσική μουσική από την κλασσική εποχή αρχικά χρησίμευσε ως ψυχαγωγία για τους ευγενείς, καθιστώντας τα έργα συνθετών όπως ο Μότσαρτ και ο Joseph Haydn αρκετά προσιτά και ευχάριστα. 

Επιπλέον, η κλασσική μουσική της εποχής του μπαρόκ από συνθέτες όπως ο Μπαχ και ο Χαίντελ είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στην εκτίμηση της μουσικής παρά την ελαφρώς πιο περίπλοκη φύση της

Η κλασσική μουσική της ρομαντικής εποχής, με παραδείγματα συνθέτες όπως ο Brahms και ο Robert Schumann, προσφέρει έναν πλούτο ομορφιάς και βάθους.

Η κα Yonetani μοιράστηκε μια τρυφερή λεπτομέρεια για την καθημερινή της ρουτίνα. «Ο σύζυγός μου και εγώ ακούμε μουσική ενώ τρώμε πρωινό»

Επιπλέον, πιστεύει ότι η ακρόαση κλασσικής μουσικής κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μετακίνησης μπορεί να είναι ένας ικανοποιητικός τρόπος για να εκτιμήσετε την ομορφιά και το βάθος της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η κα Yonetani όσο και η κα James μίλησαν για την τεράστια γοητεία των ζωντανών συναυλιών.

«Τίποτε δεν συγκρίνεται με μια ζωντανή συναυλία», τόνισε η κ. James, δηλώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε την κλασσική μουσική είναι σε μια συναυλία. 

Οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν χωρίς περισπασμούς, βυθίζοντας τον εαυτό τους στη μουσική και τη ζωντανή απόδοση των μουσικών, λαμβάνοντας έτσι «την υψηλότερη εμπειρία, ευχαρίστηση και διέγερση».





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ
 
 
 
 (*)


 
 
 


 

2 σχόλια:

  1. !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΜΝΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με την "αρμονία των σφαιρών" και την θεραπευτική επενέργεια τής μουσικής έχουν εμβαθύνει διεξοδικά οι Πυθαγόριοι. Το θέμα αυτό έχει πολύ μεγάλο εύρος και βάθος και παρά την αναμφισβήτητη αξία όσων ορθά και πολύ ενδιαφέροντα αναπτύσσονται σε αυτό το κείμενο, η συνολική προβληματική τής ευεργετικής (ή μη) επίδρασης τής μουσικής στον άνθρωπο δεν εξαντλείται ούτε στην αναφορά στην κλασσική μουσική, ούτε στην επίδραση τής μουσικής στον εγκέφαλο, πέραν τού ότι βεβαίως αυτές είναι πολύ σημαντικές πτυχές τού ζητήματος.
    Η μουσική βρίσκεται μεταξύ ύλης και αντιύλης και οι επιδράσεις της μπορούν να εισχωρήσουν σε κάθε κύτταρο τού ανθρώπινου οργανισμού και και σε κάθε περιοχή τού ψυχισμού. Νομίζω, ότι προσλαμβάνοντας τα έργα τής κλασσικής μουσικής κατά την σύγχρονη εποχή με μεγάλη χρονική απόσταση από την εποχή που αυτά δημιουργήθηκαν, είναι επόμενο να επικρατεί μια τάση ομογενοποιημένης εκτίμησής τού περιεχομένου της, ενώ αυτό δεν παύει να είναι έντονα πολυσχιδές. Η χρονική περίοδος που αυτή καλύπτει περιλαμβάνει περισσότερους αιώνες, οπότε οι τάσεις, οι ανησυχίες και τα μηνύματα τα οποία αυτή έχει δρομολογήσει, διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό εκάστοτε μεταξύ τους. Το περιεχόμενο πχ. τής μουσικής που γράφτηκε προς τέρψιν των πλουσίων, που είχαν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν μια ορχήστρα, είναι τελείως διαφορετικό από την σοβαρότητα και την πνευματική ανάταση που διαπνέουν τα έργα τού Μπαχ, που αποδόθηκαν μέσα σε ναούς με στόχο την πνευματική μετοχή χιλιάδων πιστών. Και είναι τελείως διαφορετικής υφής το περιεχόμενο των έργων τού Βάγκνερ με αποκρυφιστική εκφορά, από ότι το ηρωικό ύφος, που χαρακτηρίζει κατά την Ναπολεώνιο περίοδο σημαντικά έργα τού Μπετόβεν, ή εμψύχωση στην οποία προσβλέπει η Οβερτούρε 1812 τού Τσαϊκόφσκι.
    Η μουσική έχει βαθιές ρίζες στα τελετουργικά δρώμενα από αρχαιοτάτων χρόνων και ως εκ τούτου αναφέρεται σε τελείως διαφορετικές μεταξύ τους ποιότητες εκάστοτε. Ένα βασικό στοιχείο τής μουσικής δίπλα στην αρμονία και την μελωδία είναι ο ρυθμός, ο οποίος μπορεί να συντονίζει ( ή να αποσυντονίζει) την καρδιά. Ισχυρή κριτική έχει ασκηθεί στους ρυθμούς, που δεν ξεκινούν το μέτρο στην θέση, αλλά στην άρση (το λεγόμενο "off beat") οι οποίοι αποσυντονίζουν το ανθρώπινο θυμικό.
    Ένα ζήτημα, που δεν αναφέρεται το άρθρο, είναι επίσης ο αποσυντονισμός τής μουσικής τονικότητας από εκείνες τις συχνότητες, που ανταποκρίνονται στην δομή των ανθρώπινων μέτρων, κατά την απόδοση τής μουσικής. Η σκόπιμη μεταφορά συν τω χρόνω των τόνων από την θέση τού φθόγγου λα στους 432 χιλιόκυκλους στους 440, που δεν αντιστοιχούν στην δομή των ανθρώπινων μέτρων με βάση την αναλογία τού Χρυσού Αριθμού, αλλοιώνει σε σημαντικό βαθμό την ευεργετική επίδραση τής μουσικής και την ποιότητα τού ακούσματος.
    Αναμφίβολα, η κλασσική μουσική διέπεται από υψηλή τεχνογνωσία και βάθος αισθητικής, που τής προσδίδουν ιδιαίτερη αξία. Όμως υπάρχουν και άλλα πολύ αξιόλογα μουσικά είδη, που διέπονται από διαφορετικά αισθητικά χαρακτηριστικά, όπως τα περιττά μέτρα, τα μόρια, το swing, το groove, ο αυτοσχεδιασμός, ή άλλα σχετικά λαϊκότροπα χαρακτηριστικά, που τούς προσδίδουν εκτός από αισθητική αξία, το χάρισμα να μεταβαίνουν σε περιοχές τής ανθρώπινης πρόσληψης πέραν τού εγκεφάλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή