Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Το ένα τρίτο του κόσμου υπό αμερικανικές κυρώσεις

Τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ διεύρυναν σταδιακά την εξάρτησή τους από τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ ως όπλο πολέμου, αναγκάζοντας τα έθνη σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν εναλλακτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και να επιδιώξουν την απο-δολαριοποίηση


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει σήμερα κυρώσεις στο ένα τρίτο όλων των κρατών της γης, σε μια κατάσταση που πλήττει δυσανάλογα τις χώρες με χαμηλό εισόδημα - το 60% των οποίων υπόκειται σε κάποιου είδους αμερικανικές κυρώσεις - σύμφωνα με ανάλυση, της μακροχρόνιας πολιτικής του Λευκού Οίκου για οικονομικό πόλεμο, από την Washington Post.

Η τάση αυτή κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων κυβερνήσεων των ΗΠΑ και έφτασε σε πυρετώδη ανάπτυξη επί προεδρίας Μπάιντεν, ο οποίος επέβαλε πάνω από 6.000 κυρώσεις σε μόλις δύο χρόνια.

"Είναι το μόνο πράγμα μεταξύ διπλωματίας και πολέμου και, ως εκ τούτου, έχει γίνει το πιο σημαντικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ", δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Bill Reinsch, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου. "Και όμως, κανείς στην κυβέρνηση δεν είναι σίγουρος ότι όλη αυτή η στρατηγική λειτουργεί καν".

Η υπερβολική εξάρτηση της Ουάσινγκτον από τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ ως πολεμικού όπλου πήρε μια αξιοσημείωτη τροπή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε, οι οικονομικές κυρώσεις στόχευαν κυρίως "κράτη-παρίες", όπως η Κούβα και η Λιβύη, για να τους εμποδίσουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να υποκινήσουν την αλλαγή καθεστώτος.

Ωστόσο, από το 2001 και μετά, οι κυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν πιο ελεύθερα από τους διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ για να απομονώσουν έθνη παγκοσμίως, μετατοπίζοντας ιδίως τη στρατηγική τους στη Δυτική Ασία και ανατολικότερα. "Καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έγινε βασικός παίκτης στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ άρχισαν να κατανοούν τη δύναμη της οικονομικής ηγεμονίας του έθνους", αναφέρει λεπτομερώς η Washington Post.

 

Η έξαρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο συνοδεύτηκε από την ανάπτυξη μιας παράλληλης βιομηχανίας πίεσης και επιρροής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία ξένες κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρείες "δαπανούν υπέρογκα ποσά για να επηρεάσουν το σύστημα".

"Το Κογκρέσο μπήκε στη δράση, κατακλύζοντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο με αιτήματα για κυρώσεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαινόταν ότι αποσκοπούσαν στο να αποκόψουν τον ξένο ανταγωνισμό στις βιομηχανίες της χώρας τους", αναφέρει λεπτομερώς η έκθεση, προσθέτοντας ότι σε ένα πάρτι διακοπών το 2011 ο Άνταμ Ζούμπιν, τότε διευθυντής του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), τραγούδησε ένα τραγούδι με τίτλο "Every Little Thing We Do Is Sanctions".

"Οι έξυπνες κυρώσεις προορίζονταν να είναι ένας μπουφές επιλογών όπου προσαρμόζεις τη συγκεκριμένη επιβαλλόμενη κύρωση στο αδίκημα και την ευπάθεια της χώρας", δήλωσε στην Washington Post ο George Lopez, μελετητής κυρώσεων στο Πανεπιστήμιο Notre Dame. "Αντ' αυτού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπήκαν στον μπουφέ και είπαν: "Θα στοιβάξω τα πάντα στο πιάτο μου"".

Αυτή η προσέγγιση από μια περιστρεφόμενη πόρτα αξιωματούχων του Λευκού Οίκου αγνοεί την καταστροφική επίδραση των πολιτικών οικονομικού καταναγκασμού στους άμαχους πληθυσμούς, καθώς αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυρώσεις προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία και ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.

"Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι οι κυρώσεις αυτές επηρεάζουν έμμεσα την υγεία των ανθρώπων και γενικά έχουν καταστροφικές συνέπειες... Λίγο μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε μια χώρα, πολλά βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές γίνονται μη διαθέσιμα. Ακόμη και η παραγωγή ορισμένων φαρμάκων που παρασκευάζονται σε μια χώρα μειώνεται ή ακόμη και σταματά, λόγω έλλειψης βασικών συστατικών ή ανταλλακτικών μηχανών", έγραψε ο Ιρανός ερευνητής Farrokh Habibzadeh σε επιστολή που δημοσιεύθηκε από το The Lancet το 2018.

"Η έλλειψη ανταλλακτικών επηρεάζει όχι μόνο τις ιατρικές συσκευές αλλά και άλλες απαραίτητες υποδομές, όπως οι ηλεκτρογεννήτριες- οι συχνές διακοπές ρεύματος προκαλούν σοβαρά προβλήματα (απώλεια εμβολίων, φαρμάκων, αναπνευστήρων, οθονών κ.λπ.). Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σιωπηλά από ασθένειες. Αυτή η σιωπηλή μαζική δολοφονία σε ένα μέρος του κόσμου που είναι βυθισμένο σε αναταραχή δεν γίνεται καν αντιληπτή ή ίσως παραβλέπεται", προσθέτει ο Habibzadeh.


"Η νοοτροπία, σχεδόν ένα περίεργο αντανακλαστικό, στην Ουάσιγκτον έχει γίνει: Αν συμβεί κάτι κακό, οπουδήποτε στον κόσμο, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάποιους ανθρώπους. Και αυτό δεν έχει νόημα", δήλωσε στην Washington Post ο Ben Rhodes, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα. "Δεν σκεφτόμαστε τις παράπλευρες απώλειες των κυρώσεων με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου", πρόσθεσε ο Ρόουντς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ συνέταξαν το 2021 μια εσωτερική πρόταση για την αναδιάρθρωση του συστήματος κυρώσεων από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία θα μπορούσε να είναι "η πιο ουσιαστική αναμόρφωση της πολιτικής κυρώσεων εδώ και δεκαετίες".

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να εφαρμόσει τις περισσότερες από τις αλλαγές και αντ' αυτού διπλασίασε τη διατήρηση χιλιάδων κυρώσεων κατά εκατοντάδων εθνών και συνέχισε να επιβάλλει ακόμη περισσότερες.

"Μέχρι τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε δημόσια την Αναθεώρηση των Κυρώσεων του 2021 τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, το σχέδιο των 40 σελίδων είχε συρρικνωθεί σε οκτώ σελίδες και περιείχε τις πιο άδοντες συστάσεις του προηγούμενου εγγράφου", αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν την εσωτερική πρόταση.

Παρόμοιες συζητήσεις για την αναμόρφωση των πολιτικών οικονομικού καταναγκασμού της Ουάσινγκτον κατέρρευσαν το 2022 μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

"Μέχρι πρόσφατα, οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατηρούσαν μια δογματική πίστη στην αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι είχαν σαφώς αποτύχει να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της πολιτικής τους στις περισσότερες χώρες ... Αλλά, όπως ο Άγιος Αυγουστίνος, ο οποίος συμβούλευε να μην προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη λειτουργία των ουρανών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που είχαν δεσμευτεί στην πολιτική των κυρώσεων θεωρούσαν ότι "δεν ήταν απαραίτητο να διερευνήσουμε τη φύση των πραγμάτων"", έγραψε ο Esfandyar Batmanghelidj, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Bourse & Bazaar, στο Responsible Statecraft νωρίτερα φέτος.

Η συνεχιζόμενη εξάρτηση των ΗΠΑ από τις κυρώσεις έχει ωθήσει πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να απο-δολαριοποιήσουν το διμερές εμπόριο. Έχει επίσης ενισχύσει το ενδιαφέρον για εναλλακτικά οικονομικά μπλοκ όπως τα BRICS, η Mercosur και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

thecradle.co 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

3 σχόλια:

  1. Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΎΛΑ .. ΜΆΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΛΑΘΡΟΣΚΑΤΆ!!

    https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/germania-stelnei-paranomous-metanastes-stin-ellada-me-eythyni-tou-kyriakou-mitsotaki/

    ΡΕ Π@@ΣΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΕΜASMA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=TLuTIHHTLTE (ta sympersmata dika sas xexexex)

    ΑπάντησηΔιαγραφή