Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Ο ιός που προκαλεί την πανώλη των αιγοπροβάτων δεν προσβάλλει τους ανθρώπους, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι έμμεσοι, καθαρά οικονομικοκοινωνικής φύσεως.


 

Η πανώλη των αιγοπροβάτων (Peste des Petits Ruminants, PPR) είναι μια σοβαρή ιογενής νόσος που επηρεάζει τα αιγοπρόβατα, προκαλώντας υψηλή θνησιμότητα και σημαντικές οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους. Ωστόσο, ο ιός που προκαλεί την πανώλη των αιγοπροβάτων δεν προσβάλλει τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν άμεσα από την ασθένεια αυτή.
Ενώ η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τα ζώα, δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Οι κύριοι τρόποι με τους οποίους η πανώλη των αιγοπροβάτων μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο είναι έμμεσοι:

  1. Οικονομικές απώλειες: Η νόσος μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους αιγοπροβάτων, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την κτηνοτροφία και τα συναφή εισοδήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους και τις κοινότητες που εξαρτώνται από την αιγοπροβατοτροφία.
  2. Επισιτιστική ανασφάλεια: Η μαζική απώλεια αιγοπροβάτων μπορεί να μειώσει την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οδηγώντας σε έλλειψη τροφίμων και αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αυτών.
  3. Δημόσια υγεία και κοινωνικές επιπτώσεις: Αν και ο ιός PPRV δεν μολύνει άμεσα τον άνθρωπο, οι συνέπειες της ασθένειας στα ζώα μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ανάγκη για μαζικούς εμβολιασμούς και ελέγχους των ζώων, γεγονός που απαιτεί πόρους και οργανωτική προσπάθεια.

Η αντιμετώπιση της πανώλης των αιγοπροβάτων περιλαμβάνει μέτρα όπως ο εμβολιασμός των ζώων, η καραντίνα και η σωστή διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων. Η έγκαιρη ανίχνευση και η εφαρμογή των κατάλληλων υγειονομικών μέτρων είναι κρίσιμα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και τη μείωση των επιπτώσεών της.

Ο ιός της πανώλης των αιγοπροβάτων (Peste des Petits Ruminants Virus, PPRV) είναι μέλος της οικογένειας Paramyxoviridae και του γένους Morbillivirus. Ο PPRV είναι στενά συνδεδεμένος με άλλους ιούς της οικογένειας αυτής, όπως ο ιός της ιλαράς στον άνθρωπο και ο ιός της πανώλης των βοοειδών.
Η κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από ζώα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της πανώλης των αιγοπροβάτων (PPRV) δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, καθώς ο PPRV δεν είναι ζωονοτικός ιός. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι έμμεσοι κίνδυνοι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

Έμμεσοι κίνδυνοι

  1. Δευτερογενείς λοιμώξεις: Τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τον PPRV μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε άλλες λοιμώξεις λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αν αυτά τα ζώα φέρουν και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ., βακτήρια), υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων.
  2. Μικροβιακή επιμόλυνση: Η κακή διαχείριση και η επεξεργασία κρέατος από άρρωστα ζώα μπορεί να οδηγήσει σε μικροβιακή επιμόλυνση. Παθογόνα βακτήρια όπως η Salmonella και η E. coli μπορούν να επιμολύνουν το κρέας και να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.
  3. Χημικές ουσίες: Εάν τα άρρωστα ζώα έχουν λάβει θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλες φαρμακευτικές ουσίες, η κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από αυτά τα ζώα μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση καταλοίπων φαρμάκων. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και να συμβάλει στην ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά.

Προφυλάξεις

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, είναι σημαντικό να τηρούνται ορισμένες προφυλάξεις:

  1. Καλή πρακτική υγιεινής: Η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κατά τη σφαγή, επεξεργασία και αποθήκευση του κρέατος είναι κρίσιμη. Η θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα) του κρέατος σε κατάλληλες θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς.
  2. Επιτήρηση και έλεγχος: Η επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την παρουσία της νόσου και η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού είναι σημαντικά για την πρόληψη της εξάπλωσης του PPRV.
  3. Προσεκτική επιλογή προμηθευτών: Η αγορά κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από αξιόπιστους προμηθευτές που τηρούν τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων μειώνει τους κινδύνους για την υγεία.
  4. Εκπαίδευση: Οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία κρέατος πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου και για την εφαρμογή των σωστών πρακτικών υγιεινής.

Συνολικά, ενώ ο ίδιος ο PPRV δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ΑΛΛΑ οι δευτερογενείς λοιμώξεις και οι συνθήκες υγιεινής στη διαχείριση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σημαντικές για την πρόληψη προβλημάτων υγείας.

 

 primenews.press

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Πανώλη αιγοπροβάτων: Καταρρέει η αγορά ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για το ξέσπασμα της νόσου

    https://www.sportime.gr/extratime/koinonia/panoli-egoprovaton-katarrei-i-agora-enopsi-dekapentavgoustou-megales-efthines-tis-kivernisis-gia-to-xespasma-tis-nosou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή