Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Escobar: Οι BRICS, η άνοδος της Κίνας και πώς ο Ηγεμόνας έθαψε την έννοια της «ασφάλειας» - άρθρο του Tyler Durden (ΖeroΗedge)

 

Έγραψε ο Pepe Escobar: "Η πρώτη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων ασφαλείας/συμβούλων εθνικής ασφάλειας υπό το διευρυμένο σχήμα BRICS+ στο παλάτι Konstantinovsky στην Αγία Πετρούπολη αποκάλυψε αρκετά ευρήματα". 
Ας ξεκινήσουμε με την Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi πρότεινε τέσσερις πρωτοβουλίες για την ασφάλεια με επίκεντρο τις BRICS. Ουσιαστικά, οι BRICS+ - και πέραν αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την περαιτέρω επέκταση - θα πρέπει να στοχεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη, την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την πραγματική πολυμέρεια, η οποία συνεπάγεται την απόρριψη του Εξαιρετισμού. 
Στο τραπέζι των BRICS, το κυρίαρχο θέμα ήταν το πώς τα κράτη-μέλη θα πρέπει να στηρίζουν το ένα το άλλο παρά τις τόσες πολλές προκλήσεις - που κυρίως εξαπολύονται από τον ξέρετε ποιον...
 

Όσον αφορά την Ινδία, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Sergei Shoigu, ο οποίος συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Ινδίας Ajit Doval, τόνισε τη δύναμη της συμμαχίας, η οποία "αντέχει με αυτοπεποίθηση στη δοκιμασία του χρόνου".

Το ευρύτερο πλαίσιο προσφέρθηκε μάλιστα παράλληλα, στην Ελβετία, στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης, από τον πάντα απολαυστικό υπουργό Εξωτερικών S. Jaishankar:

"Υπήρχε μια λέσχη που λεγόταν G7, αλλά δεν άφηνες κανέναν άλλον να μπει σε αυτήν - έτσι είπαμε, θα πάμε να φτιάξουμε τη δική μας λέσχη (...) Είναι στην πραγματικότητα μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα, γιατί αν το κοιτάξετε, συνήθως κάθε λέσχη ή ομάδα έχει είτε μια γεωγραφική γειτνίαση είτε κάποια κοινή ιστορική εμπειρία είτε μια πολύ ισχυρή οικονομική σύνδεση". Αλλά με τις BRICS αυτό που ξεχωρίζει είναι "μεγάλες χώρες που ανεβαίνουν στο διεθνές σύστημα".

Περνάει στον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, τονίζοντας πως η Ρωσία και η Βραζιλία "έχουν παρόμοιες προσεγγίσεις σε βασικά διεθνή ζητήματα", τονίζοντας πως η Μόσχα εκτιμά την τρέχουσα "διμερή αμοιβαία κατανόηση και αλληλεπίδραση, μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα της ταυτόχρονης προεδρίας των BRICS και της G20 φέτος".

Το 2024, η Ρωσία προεδρεύει των BRICS, ενώ η Βραζιλία προεδρεύει των G20.
 
Η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Ιράν

Ο πρόεδρος Πούτιν, εκτός από τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνάντηση, είχε διμερείς συνομιλίες με όλους τους κορυφαίους παράγοντες. Ο Πούτιν σημείωσε πώς 34 έθνη "έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της ένωσής μας με τη μία ή την άλλη μορφή".

Συναντώντας τον Wang Yi, ο Πούτιν τόνισε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας είναι υπέρ μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης, αρχή που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Νότο. Ο Wang Yi επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Xi Jinping έχει ήδη αποδεχθεί την επίσημη ρωσική πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον επόμενο μήνα στο Καζάν.

Ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Αχμαντιάν. Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι αναμένει τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν για άλλη μια επίσκεψη στη Ρωσία, εκτός από τη σύνοδο κορυφής των BRICS, για την υπογραφή της νέας συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους.

Η γεωοικονομία είναι το κλειδί. Η ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC) επιβεβαιώθηκε ως κορυφαία προτεραιότητα Ρωσίας-Ιράν.

Ο Shoigu από την πλευρά του επιβεβαίωσε: "Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τη συνεργασία μεταξύ των συμβουλίων ασφαλείας μας". Η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα από τους δύο προέδρους. Επιπλέον, ο Shoigu πρόσθεσε ότι η είσοδος του Ιράν στα BRICS προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των μελών για τη διαμόρφωση μιας "κοινής και αδιαίρετης αρχιτεκτονικής στρατηγικής ασφάλειας και μιας δίκαιης πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης".

Τώρα συγκρίνετε το με τη νέα συλλογική "στρατηγική" της Δύσης - που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία: ένα ακόμη κύμα κυρώσεων κατά του Ιράν που σχετίζεται με την υπόθεση των ιρανικών πυραύλων που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Ο Ahmed Bakhshaish Ardestani, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι το Ιράν στέλνει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο των αμυντικών τους συμφωνιών.

Αλλά η καρδιά της ιστορίας είναι ότι αυτοί οι πύραυλοι είναι ούτως ή άλλως ρωσικοί- απλώς παράγονται στο Ιράν.

Ενώ η ασφάλεια συζητούνταν στην Αγία Πετρούπολη, η Κίνα φιλοξενούσε το Φόρουμ των BRICS για την εταιρική σχέση στη Νέα Βιομηχανική Επανάσταση 2024 στο Xiamen, στην επαρχία Fujian.

Μιλάμε για διαπλεκόμενη συνεργασία των BRICS: καθώς το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες βιομηχανικές τεχνολογίες, η συνεργασία Ιράν-Κίνας σε όλα, από την τεχνητή νοημοσύνη έως τις πράσινες τεχνολογίες, θα αυξηθεί περαιτέρω.

Μια νέα ευρασιατική αρχιτεκτονική ασφάλειας

Η καρδιά του θέματος είναι η αυξανόμενη και αυξανόμενη θέση της Κίνας ως η κορυφαία παγκόσμια εμπορική δύναμη - καθώς δεκάδες έθνη σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο προσαρμόζονται στο γεγονός ότι η αλληλεπίδραση με την Κίνα είναι ο προνομιακός φορέας για τη βελτίωση του δικού τους εγχώριου βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικοοικονομικής τους ανάπτυξης. Αυτή η μνημειώδης αλλαγή στις διεθνείς σχέσεις μειώνει τη συλλογική Δύση σε ένα μάτσο ακέφαλων κοτόπουλων.

Η αυξημένη ισχύς της Κίνας αντανακλάται σε κάθε σημαντική κίνηση της γεωοικονομίας: από την RCEP (Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση), μια μεγαλεπήβολη δια-ασιατική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) μέχρι τις αμέτρητες προεκτάσεις των έργων της Πρωτοβουλίας Ζώνης και Δρόμου (BRI), και μέχρι τη συνεργασία BRICS+. Το μέλλον όλων των εμπλεκόμενων εθνών του Παγκόσμιου Νότου προδιαγράφει την ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση με την Κίνα.

Σε πλήρη αντίθεση, ο Ηγεμόνας - και αυτό είναι διακομματικό, μέχρι και τη σπάνια πλουτοκρατία - απλά δεν μπορεί να διανοηθεί έναν κόσμο που δεν ελέγχει. Μια ΕΕ επιρρεπής σε οξεία διάσπαση βασικά "αιτιολογεί" με τον ίδιο τρόπο. Για το σύνολο της συλλογικής Δύσης, η παρανοϊκή επιθυμία διπλού προβλήματος να διατηρήσει την ηγεμονία και ταυτόχρονα να αποτρέψει την άνοδο της Κίνας είναι μη βιώσιμη.

Προσθέστε σε αυτό την τρελή εμμονή της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να προκαλέσει μια "στρατηγική ήττα" στη Ρωσία, αφού απέρριψε την πρόταση της Μόσχας στα τέλη του 2021 για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, στην πραγματικότητα μια "αδιαίρετη ασφάλεια" που αφορά ολόκληρη την Ευρασία.

Αυτό το νέο πανευρασιατικό σύστημα ασφαλείας που πρότεινε ο Πούτιν συζητήθηκε λεπτομερώς στην τελευταία σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Ο Πούτιν δήλωσε μάλιστα ότι "ελήφθη απόφαση να μετατραπεί η περιφερειακή αντιτρομοκρατική δομή του SCO σε ένα παγκόσμιο κέντρο επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση όλου του φάσματος των απειλών ασφαλείας".

Όλα ξεκίνησαν με την έννοια της "Ευρύτερης Ευρασιατικής Εταιρικής Σχέσης", την οποία προώθησε ο Πούτιν στα τέλη του 2015. Αυτή τελειοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον περασμένο Φεβρουάριο. Και στη συνέχεια, σε μια συνάντηση με σημαντικούς Ρώσους διπλωμάτες τον Ιούνιο, ο Πούτιν τόνισε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για διμερείς και πολυμερείς εγγυήσεις που ενσωματώνονται σε ένα νέο όραμα για τη συλλογική ευρασιατική ασφάλεια.

Η ιδέα, από την αρχή, ήταν πάντα περιεκτική. Ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια αρχιτεκτονική ασφάλειας ανοιχτή σε "όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν", συμπεριλαμβανομένων "των ευρωπαϊκών και των χωρών του ΝΑΤΟ".

Προσθέστε σε αυτό την ώθηση για τη διεξαγωγή συζητήσεων με κάθε είδους πολυμερείς οργανισμούς σε επίπεδο Ευρασίας, όπως το Ενωτικό Κράτος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η CSTO, η EAEU, η CIS και η SCO.

Το κρίσιμο είναι ότι αυτή η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει "να καταργήσει σταδιακά τη στρατιωτική παρουσία εξωτερικών δυνάμεων στην Ευρασιατική περιοχή". Μετάφραση: ΝΑΤΟ.

Και στο γεωοικονομικό μέτωπο, εκτός από την ανάπτυξη μιας σειράς διεθνών διαδρόμων μεταφορών σε όλη την Ευρασία, όπως ο INSTC, η νέα συμφωνία θα πρέπει να "δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις στους ελεγχόμενους από τη Δύση οικονομικούς μηχανισμούς", από την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στους διακανονισμούς έως τη δημιουργία ανεξάρτητων συστημάτων πληρωμών: δύο κορυφαίες προτεραιότητες των BRICS, οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στη σύνοδο κορυφής του Καζάν τον επόμενο μήνα.

Θέλουμε έναν πόλεμο τριών μετώπων

Όπως έχουν τα πράγματα, μια κουφή, βουβή και τυφλή Ουάσινγκτον παραμένει εμμονική με τον μονοσήμαντο διακηρυγμένο στόχο της να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ μπαίνει στο ψητό: "Είναι αδύνατο να διαπραγματευτούμε με τρομοκράτες", προσθέτοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν σχέδια ή οι λεγόμενες "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες" για την κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ευρώπη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Ούτε οι διασκέψεις θα βοηθήσουν, όσο όμορφα κι αν ονομάζονται. Όπως και στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Οι σκοποί και οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα εκπληρωθούν. Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι έτσι ακριβώς θα γίνει".

Και αυτό μας φέρνει στη σημερινή πυρακτωμένη συγκυρία. Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές μπροστά μας για τον πόλεμο αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία: μια άνευ όρων παράδοση του Κιέβου ή κλιμάκωση προς έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Ο Ριαμπκόφ δεν έχει αυταπάτες - ακόμη και αν το θέτει αρκετά διπλωματικά:

"Τα σήματα και οι ενέργειες που παρακολουθούμε σήμερα στοχεύουν στην κλιμάκωση. Αυτή η παρατήρηση δεν θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε την πορεία μας, αλλά θα δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους και κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους, τους πελάτες και τους δορυφόρους τους, όπου κι αν βρίσκονται".

Αφού βομβάρδισε την έννοια της διπλωματίας, ο Ηγεμόνας βομβάρδισε και την έννοια της ασφάλειας. Η οξεία άνοια στο Think Tankland των ΗΠΑ έχει φτάσει στο σημείο να ονειρεύονται ακόμη και έναν πόλεμο τριών μετώπων. Και αυτό από ένα "αναντικατάστατο έθνος" του οποίου το πανίσχυρο Ναυτικό έχει εξευτελιστεί εντελώς από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Είναι πραγματικά ένα θέαμα για τους αιώνες να βλέπεις την πλουτοκρατία ενός άγριου έθνους 200 και πλέον ετών που ουσιαστικά λεηλάτησε το μεγαλύτερο μέρος της γης του από τους άλλους να πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει ταυτόχρονα τους Πέρσες, τους Ρώσους και έναν ασιατικό πολιτισμό με 5.000 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας. Λοιπόν, οι άγριοι θα είναι πάντα άγριοι.


 

 
 
 
 

1 σχόλιο:

  1. Καλά καί τά τής Γεωπολιτικής καί τής Συνομωσιολογίας, έδώ όμως βρίσκεται Τό Μαρτυρικόν Φρόνημα, Ό πανταχού Παρών Παράκλητος:
    -------+++
    -έρχου καί σκήνωσον έν ημίν Αγαθέ-
    https://www.protothema.gr/sports/article/1541514/nemania-maidov-salos-me-ton-protathliti-europis-sto-tzoudo-timorithike-giati-ekane-ton-stauro-tou/

    ΑπάντησηΔιαγραφή