Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το ολοκαύτωμα για να νομιμοποιήσει τη βία κατά των Παλαιστινίων

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τη χρήση της μνήμης της Σοά από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τις στρατιωτικές του ενέργειες, ιδίως κατά των Παλαιστινίων. Ζήτησε να επανεξεταστεί αυτή η ιστορική αιτιολόγηση, τονίζοντας ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

 

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, "επειδή υπέφεραν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, [οι Ισραηλινοί] δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να κάνει τα πάντα". Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ επικαλείται τακτικά το Ολοκαύτωμα για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του, ιδίως ενόψει απειλών ασφαλείας. Ωστόσο, οι δικαιολογίες αυτές επικρίνονται όλο και περισσότερο, ιδίως ενόψει των βαριών ανθρώπινων συνεπειών της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet εκτιμά ότι περισσότεροι από 186.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δυσανάλογη χρήση βίας.



Οι ανθρωπιστικές συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων

Ο ισραηλινός στρατός έχει κατηγορηθεί ότι στοχοποιεί γιατρούς, εργαζόμενους στις πρώτες βοήθειες, πυροσβέστες, ΜΚΟ, καθώς και εκκλησίες και νεκροταφεία. Η UNIFIL (Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο) έχει επίσης δεχθεί επιθέσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στρατιώτες που έχουν αναλάβει να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή. Πρόσφατα, ένας πράκτορας του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού, γεγονός που μαρτυρά την ατιμωρησία του εβραϊκού κράτους.

Τα ισραηλινά πλήγματα δεν περιορίζονται στα παλαιστινιακά εδάφη. Στοχεύουν επίσης γειτονικές χώρες όπως το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ και ο Λίβανος. Το Ισραήλ δικαιολογεί συχνά αυτές τις επεμβάσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, ως απάντηση σε τρομοκρατικές απειλές ή στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων στις χώρες αυτές. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με αυτές τις ενέργειες. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί για να καταγγείλουν μια στρατηγική συστηματικής βίας, που έχει τις ρίζες της στη δικαιολογία του ιστορικού τραύματος της Σοά.

Ο Λαβρόφ αμφισβητεί τη νομιμότητα των ισραηλινών δικαιολογιών

Δηλώνοντας ότι "ως θέμα αρχής, αυτό δεν θα λειτουργήσει αν θέλουμε να επιβάλουμε συστηματικά το διεθνές δίκαιο", ο Λαβρόφ αμφισβήτησε τη χρήση του Ολοκαυτώματος για τη δικαιολόγηση στρατιωτικής δράσης. Επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστεί δίκαια το διεθνές δίκαιο, χωρίς να χρησιμοποιείται η ιστορία ως δικαιολογία για παραβιάσεις.

Η θέση αυτή συνάδει με τις επικρίσεις όσων καταγγέλλουν την ατιμωρησία που απολαμβάνει το Ισραήλ στη διεθνή σκηνή. Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των βασικών υποδομών, θεωρούνται παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης. Ωστόσο, οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ισραήλ παραμένουν συχνά περιορισμένες, κυρίως λόγω της υποστήριξης ορισμένων ισχυρών συμμάχων.

 

lemediaen442.fr 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Τελείως FAKE NEWS από Pronews/Pornonews :

    Οι Βορειοκορεάτες έφτασαν στην Ουκρανία και κατέλαβαν τα πρώτα εδάφη μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oi-voreiokoreates-eftasan-stin-oukrania-kai-katelavan-ta-prota-edafi-mazi-me-ta-rosika-strateymata/

    ΑπάντησηΔιαγραφή