Επικοινωνία: diodotos.k.t@gmail.com

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η Δυτική Ασία αντιδρά στο νταλαβέρι του Τραμπ με τον σιωνισμό

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μιλώντας στην κοινή έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, Ριάντ, 11 Νοεμβρίου 2024

 

του

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου γίνεται αντιληπτή στην περιοχή της Δυτικής Ασίας με αυξανόμενη ανησυχία ως προμηνύουσα την εκατό τοις εκατό ευθυγράμμιση των ΗΠΑ με το σιωνιστικό σχέδιο για το Μεγάλο Ισραήλ.

Αν και ο Τραμπ κράτησε μακριά από τις κυβερνητικές του θέσεις τους φωνακλάδες νεοσυντηρητικούς, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τις φιλοσιωνιστικές προσωπικότητες. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι έχει μιλήσει τρεις φορές με τον Τραμπ ήδη από τις εκλογές και ότι "βλέπουν στα μάτια όσον αφορά την ιρανική απειλή και όλες τις συνιστώσες της".

Το "συνιστώσες" υπονοεί ότι ο Νετανιάχου ελπίζει να πάρει λευκή επιταγή από τον Τραμπ για να επιταχύνει την εθνοκάθαρση στη Γάζα, για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης, για βίαια αντίποινα κατά των Παλαιστινίων και, το σημαντικότερο, για να μεταφέρει τον πόλεμο κατευθείαν στο ιρανικό έδαφος.

Τρία γεγονότα μέσα σε τόσες ημέρες αυτή την εβδομάδα δείχνουν τα πρώτα σημάδια της δημιουργίας αντιδράσεων. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Esmaeil Baqaei έδωσε την πρώτη επίσημη αντίδραση της Τεχεράνης στην εκλογική νίκη του Τραμπ. Ο Baqaei ακολούθησε μια διαφοροποιημένη γραμμή λέγοντας: "Αυτό που μας ενδιαφέρει σε αυτή την περιοχή είναι η πραγματική συμπεριφορά και πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Ιράν και την ευρύτερη Δυτική Ασία".

Ειδικότερα, ο Baqaei εξέφρασε "συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η νέα κυβέρνηση [του Trump] μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ειρηνική προσέγγιση, να μειώσει τις περιφερειακές εχθροπραξίες και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της". (Tehran Times) Ο Baqaei διέψευσε επίσης τον πρόσφατο ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι το Ιράν εμπλέκεται σε συνωμοσίες για τη δολοφονία του Trump. Χαρακτήρισε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν ως "τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια σαμποτάζ των σχέσεων" μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, "στήνοντας παγίδες για να περιπλέξουν την πορεία της επόμενης κυβέρνησης".

Ο Baqaei διαβεβαίωσε επίσης την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση ότι η Τεχεράνη εμμένει σταθερά σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. Ανακοίνωσε ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επρόκειτο να φθάσει στην Τεχεράνη το βράδυ της Τετάρτης.

Στο σύνολό τους, τα σχόλια του Baqaei υποδηλώνουν ότι το Ιράν ελπίζει ότι υπάρχει ακόμη δυνατό φως ημέρας μεταξύ του Trump και του Netanyahu. Το αποφασιστικό στοιχείο εδώ θα ήταν η παρατήρηση που ο Τραμπ έβαλε με μεγάλη περίσκεψη στη νικητήρια ομιλία του στις 6 Νοεμβρίου ότι "δεν πρόκειται να ξεκινήσω πόλεμο. Θα σταματήσω τους πολέμους".

 

Ο Τραμπ είχε καταγράψει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι "δεν θέλω να κάνω ζημιά στο Ιράν, αλλά δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα". Οι διαβουλεύσεις της Τεχεράνης με τον Γκρόσι απαντούν στην ανησυχία του Τραμπ. Πρόκειται για έξυπνη σκέψη. Η μη προκλητική στάση του Ιράν θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει άλλοθι για επίθεση στο Ιράν.

Τούτου λεχθέντος, ωστόσο, ο "γνωστός άγνωστος" εξακολουθεί να παραμένει - δηλαδή, τα αντίποινα του Ιράν στην ισραηλινή επίθεση στις 26 Οκτωβρίου. Στις 2 Νοεμβρίου, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, υποσχέθηκε "μια συντριπτική απάντηση" στην ισραηλινή επίθεση. Εικάζεται ότι η περίοδος μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ θα ορκιστεί, θα είναι κρίσιμη.

Εν τω μεταξύ, αυτή η εβδομάδα έγινε μάρτυρας του γεγονότος ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία έδωσαν ζωντάνια στην εκτόνωση, η οποία εκδηλώνεται πλέον ως αλληλεγγύη και ανοιχτή υποστήριξη του Ριάντ προς το Ιράν στην αυξανόμενη αντιπαράθεσή του με το Ισραήλ.

Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Fayyad al-Ruwaili, επισκέφθηκε την Τεχεράνη στις 10 Νοεμβρίου και συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του στρατηγό Mohammad Bagheri. Ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) - Αραβικού Συνδέσμου στο Ριάντ στις 11-12 Νοεμβρίου. Το Ιράν απηύθυνε πρόσκληση στον MbS να επισκεφθεί την Τεχεράνη!

Δύο εξαιρετικά σημαντικές στιγμές της συνόδου κορυφής στο Ριάντ ήταν, πρώτον, η εναρκτήρια ομιλία του Σαουδάραβα πρίγκιπα, όπου προειδοποίησε το Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν. Αυτό σηματοδότησε μια ιστορική στροφή του Ριάντ προς τη σύγκρουση Τεχεράνης-Ισραήλ και μακριά από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εξομάλυνση με την Ιερουσαλήμ.

Ο MbS δήλωσε στη σύνοδο κορυφής ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποχρεώσει το Ισραήλ "να σέβεται την κυριαρχία της αδελφής Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και να μην παραβιάζει τα εδάφη της".

Και πάλι, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε για πρώτη φορά το Ισραήλ ότι διαπράττει "γενοκτονία" στη Γάζα. Ο MbS δήλωσε στους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ, ότι το βασίλειο ανανέωσε "την καταδίκη και την κατηγορηματική απόρριψη της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του αδελφού παλαιστινιακού λαού...".

Ο Τραμπ έχει ενημερωθεί ότι συναντά ένα ριζικά διαφορετικό γεωπολιτικό τοπίο στη Δυτική Ασία σε σύγκριση με την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος. Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, προσφέροντας στην NatSec Daily μια τυποποιημένη δήλωση ότι ο Τραμπ θα λάβει "τα απαραίτητα μέτρα" για να "ηγηθεί της χώρας μας" και να "αποκαταστήσει την ειρήνη μέσω της δύναμης". Αλλά οι προειδοποιητικές καμπάνες χτυπούν.

Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής "μέγιστης πίεσης" του Τραμπ κατά της Τεχεράνης -η απομόνωση του Ιράν και η αύξηση της οικονομικής πίεσης με παράλληλη διατήρηση μιας αξιόπιστης απειλής στρατιωτικής βίας ως αποτρεπτικό μέσο- έχουν γίνει ασταθείς.

Από την άλλη πλευρά, η μαζική επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου και η κολοσσιαία αποτυχία της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν είκοσι έξι ημέρες αργότερα μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη τη Δυτική Ασία ότι το Ισραήλ δεν είναι πλέον η κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη που ήταν - και ότι υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη. Ο Τραμπ θα πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις και από τις δύο πλευρές αυτού του ζητήματος με μειωμένο διπλωματικό και γεωπολιτικό κεφάλαιο των ΗΠΑ στη διάθεσή του.

Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη εμβαθύνει επίσης τη συνεργασία της με τη Ρωσία, γεγονός που προσθέτει μια νέα γιγαντιαία πολυπλοκότητα μεγέθους Ουκρανίας στην πολιτική του Τραμπ για το Ιράν. Ενώ στην Ευρασία, οι ΗΠΑ έχουν συμμάχους, ο Τραμπ πλοηγείται στη Δυτική Ασία σχεδόν μόνος του.

Η σκληρή απομόνωση των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί δραματικά στην ανακοίνωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, διέκοψε κάθε δεσμό με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν το αποκάλυψε αυτό στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροπλάνο του μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Μια περιφερειακή τάση εξοστρακισμού του Ισραήλ είναι πλέον ορατή και προορίζεται να επεκταθεί και να βαθύνει.

Κατά τη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ, η Αφρικανική Ένωση ένωσε τα χέρια με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΑΚ για την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας την Τρίτη για τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης της παλαιστινιακής υπόθεσης, ο οποίος θα συντονίζεται μέσω των γραμματειών των τριών οργανισμών ως αλλαγή παιχνιδιού για την ενίσχυση της επιρροής τους στα διεθνή φόρουμ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan σημείωσε ότι οι τρεις οργανισμοί θα μιλούν πλέον με μία φωνή διεθνώς.

Ενώ η σύνοδος κορυφής ολοκληρωνόταν στο Ριάντ, ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν συνομίλησε την Τετάρτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το κείμενο του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες "επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη συνεπή επέκταση" των ρωσο-σαουδαραβικών σχέσεων και συγκεκριμένα "τόνισαν τη σημασία της συνέχισης του στενού συντονισμού στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ Plus και δήλωσαν την αποτελεσματικότητα και την επικαιρότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε αυτό το σχήμα για τη διασφάλιση της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας".

Όσον αφορά την παλαιστινιακή-ισραηλινή σύγκρουση, το κείμενο του Κρεμλίνου σημείωσε με ικανοποίηση ότι "οι προσεγγίσεις αρχών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τη διευθέτηση της Μέσης Ανατολής είναι ουσιαστικά ταυτόσημες".

Η πρωτοβουλία του MbS να αναζωογονήσει τη συνομιλία του με τον Πούτιν μπορεί να ιδωθεί μόνο στο πλαίσιο των βαθιών αμφιβολιών στο Ριάντ σχετικά με τη σχέση Τραμπ-Νετανιάχου και το φάντασμα ενός πιθανού περιφερειακού πολέμου που στοιχειώνει την περιοχή και προέρχεται από το Ισραήλ που αντλεί ενθάρρυνση από την απρόσκοπτη υποστήριξη των ΗΠΑ που αναμένεται κατά την προσεχή τετραετία για τη σιωνιστική υπόθεση.

 

indianpunchline.com 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου