Η Κύπρος έχει μοιραστεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με τις ΗΠΑ για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθεση του μακροχρόνιου μέλους Τουρκία (Türkiye), υποστήριξε την Κυριακή η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.
Το νησί είναι πρώην βρετανική αποικία και παραμένει σημαντική βρετανική ναυτική βάση. Αφέθηκε διαιρεμένη το 1974 μετά την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας για να προλάβει πιθανή Προσάρτηση από την Ελλάδα. Ο επακόλουθος διαχωρισμός σε εθνικά ελληνικά και τουρκικά ελεγχόμενα μισά παραμένει πηγή έντασης μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία και τα δύο εντάχθηκαν στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 1952.
Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ηγείται της ευθυγραμμισμένης με την Αθήνα Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την καθημερινή, παρουσίασε στον Μπάιντεν έναν οδικό χάρτη για να ξεπεραστεί η διαμάχη με την Άγκυρα και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα το περιέγραψε ως" λεπτομερές [και] καλά μελετημένο " και κέρδισε την έγκριση της αποχωρούσας Δημοκρατικής Διοίκησης. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν φέρεται να το αποκάλεσε "κερδοφόρο" για τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο Χριστοδουλίδης φέρεται να μοιράστηκε την πρότασή του και με την πρώην υφυπουργό εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, πριν αποχωρήσει από τη θέση της νωρίτερα φέτος.
Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ζήτησε από τις ΗΠΑ αρκετές αλλαγές πολιτικής, ανέφερε η Kαθημερινή, όπως η άρση εμπάργκο στο εμπόριο όπλων. Η απαγόρευση υπάρχει στα χαρτιά, αν και τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές απαλλαγές για να επιτρέψει την προμήθεια όπλων, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Άγκυρας.
Η Κύπρος επιθυμεί επίσης αυξημένη εκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς της από τις ΗΠΑ και επενδύσεις στις στρατιωτικές υποδομές της, ανέφερε η έκθεση. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αναπτύξει ένα μόνιμο απόσπασμα στρατευμάτων στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πάφου, σύμφωνα με το σχέδιο.
Ο αναφερόμενος χάρτης πορείας πολλαπλών σταδίων απαιτεί επίσης παράλληλη προσέγγιση μεταξύ της Türkiye και της ΕΕ, στην οποία ανήκει η Κύπρος. Η Άγκυρα δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Λευκωσία.
Υπάρχει παρουσία του ΝΑΤΟ στο νησί παρά το διαιρεμένο κράτος του, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κράτησε δύο περιοχές του νησιού για στρατιωτική χρήση όταν χορήγησε την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Οι Βρετανοί λειτουργούν έναν αμερικανικό σταθμό ραντάρ πάνω από τον ορίζοντα σε μία από τις βάσεις.
"Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ηγείται της ευθυγραμμισμένης με την Αθήνα Κυπριακής Δημοκρατίας..." Ωχ ωχ ωχ !!! Και αυτός με τη "σωστή" πλευρά της ιστορίας !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιός Κούρος