«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Η Κύπρος μοιράζεται μυστικό σχέδιο του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ. Η Λευκωσία ζήτησε αμερικανικά όπλα και στρατιωτικές επενδύσεις, παρά τις αντιρρήσεις του μακροχρόνιου μέλους Τουρκία. (RT)

Συνάντηση Τζο Μπάιντεν με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στις 30 Οκτωβρίου 2024 στην Ουάσιγκτον

 

Η Κύπρος έχει μοιραστεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο με τις ΗΠΑ για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ παρά την αντίθεση του μακροχρόνιου μέλους Τουρκία (Türkiye), υποστήριξε την Κυριακή η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή.

 

Το νησί είναι πρώην βρετανική αποικία και παραμένει σημαντική βρετανική ναυτική βάση. Αφέθηκε διαιρεμένη το 1974 μετά την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας για να προλάβει πιθανή Προσάρτηση από την Ελλάδα. Ο επακόλουθος διαχωρισμός σε εθνικά ελληνικά και τουρκικά ελεγχόμενα μισά παραμένει πηγή έντασης μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία και τα δύο εντάχθηκαν στο στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 1952.

 

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ηγείται της ευθυγραμμισμένης με την Αθήνα Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την καθημερινή, παρουσίασε στον Μπάιντεν έναν οδικό χάρτη για να ξεπεραστεί η διαμάχη με την Άγκυρα και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

 

Η εφημερίδα το περιέγραψε ως" λεπτομερές [και] καλά μελετημένο " και κέρδισε την έγκριση της αποχωρούσας Δημοκρατικής Διοίκησης. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν φέρεται να το αποκάλεσε "κερδοφόρο" για τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο Χριστοδουλίδης φέρεται να μοιράστηκε την πρότασή του και με την πρώην υφυπουργό εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, πριν αποχωρήσει από τη θέση της νωρίτερα φέτος.

 

Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης ζήτησε από τις ΗΠΑ αρκετές αλλαγές πολιτικής, ανέφερε η Kαθημερινή, όπως η άρση εμπάργκο στο εμπόριο όπλων. Η απαγόρευση υπάρχει στα χαρτιά, αν και τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει ειδικές απαλλαγές για να επιτρέψει την προμήθεια όπλων, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Άγκυρας.

 

Η Κύπρος επιθυμεί επίσης αυξημένη εκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς της από τις ΗΠΑ και επενδύσεις στις στρατιωτικές υποδομές της, ανέφερε η έκθεση. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αναπτύξει ένα μόνιμο απόσπασμα στρατευμάτων στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πάφου, σύμφωνα με το σχέδιο.

 

Ο αναφερόμενος χάρτης πορείας πολλαπλών σταδίων απαιτεί επίσης παράλληλη προσέγγιση μεταξύ της Türkiye και της ΕΕ, στην οποία ανήκει η Κύπρος. Η Άγκυρα δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Λευκωσία.

 

Υπάρχει παρουσία του ΝΑΤΟ στο νησί παρά το διαιρεμένο κράτος του, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κράτησε δύο περιοχές του νησιού για στρατιωτική χρήση όταν χορήγησε την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Οι Βρετανοί λειτουργούν έναν αμερικανικό σταθμό ραντάρ πάνω από τον ορίζοντα σε μία από τις βάσεις.


Η ιδέα της επίσημης ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ έχει πολλούς υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου του Ατλαντικού Συμβουλίου, μιας δεξαμενής σκέψης που θεωρείται ευρέως το φερέφωνο του μπλοκ. Το 2019, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Damon Wilson υποστήριξε ότι η προσχώρηση θα μπορούσε να διευκολύνει την τελική επανένωση του νησιού.

 

swentr.site 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

1 σχόλιο:

  1. "Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ηγείται της ευθυγραμμισμένης με την Αθήνα Κυπριακής Δημοκρατίας..." Ωχ ωχ ωχ !!! Και αυτός με τη "σωστή" πλευρά της ιστορίας !!!

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή