«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Η όψιμη κόντρα Αθήνας-Μόσχας

του Γιάννη Κουτσομύτη

Σημείωση Διόδοτου: Άρθρο υπερ-απαραίτητο για να πάρουμε μια πλήρη εικόνα ("του δάσους" που λένε, αντί δέντρων) της όλης νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε με τις μακακίες της προδοτικής Ελληνικής Κομμουνιστικής Δικτατορίας των ελλαδιτών πρακτόρων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Τραινάκι ο τελευταίος χαρακτηρισμός, αλλά "τραινάκι" θα μας πηγαίνουν στο εξής οι εξελίξεις. Τώρα αρχίζει το σόου! Σύντομα στον Διόδοτο..εκτενές άρθρο του ιστολογίου με το σημείο εκκίνησης της κακοδαιμονίας αυτής και κάποιες σκέψεις για το πώς οι Έλληνες θα καταστούν κυρίαρχοι της χώρας τους, εκμεταλλευόμενοι τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους για τα εθνικά θέματα, καθώς και τα γεγονότα που έρχονται στα Βαλκάνια.

  

Ένας ανταγωνισμός που υπέβοσκε εδώ και πολλά χρόνια στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας πήρε τη μορφή της διπλωματικής κρίσης με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την υποστήριξη από στελέχη ρωσικών υπηρεσιών στις συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό και τις κατηγορίες και απειλές κατά των Τσίπρα και Κοτζιά για «προδοσία» και Ειδικά Δικαστήρια από μακεδονικές οργανώσεις που δέχονται ρωσική χρηματοδότηση. Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποτιμήσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Μόσχα στα Σκόπια, καθώς είναι η τελευταία χώρα της νοτιονατολικής Ευρώπης μετά τη Σερβία όπου η Ρωσία ασκεί ισχυρή επιρροή. Το ζήτημα βρισκόταν σε σχετική ύφεση τα τελευταία χρόνια λόγω του βέτο της Ελλάδας για την είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και η Ρωσία είχε καταφέρει, ειδικά επί των ημερών της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι να αυξήσει την επιρροή της στα Σκόπια. Η πτώση όμως του Γκρούεφσκι, η οποία συνέβη μετά από έναν ακήρυχτο πόλεμο στα Σκόπια μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και οι επακόλουθες εξαιρετικά φιλοδυτικές κινήσεις του Ζάεφ ανέτρεψαν τους ρωσικούς σχεδιασμούς. Έτσι η ρωσική διπλωματία φαίνεται να έχει πλέον αποδυθεί σε έναν αγώνα de facto ακύρωσης της συμφωνίας ώστε να αποτραπεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο «υβριδικός» πόλεμος της Ρωσίας στην Ελλάδα διεξάγεται κυρίως μέσω της χρηματοδότησης ελληνορωσικών πολιτιστικών οργανώσεων και του ελληνικού παραρτήματος της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης», η οποία είναι ένας μηχανισμός του ρωσικού κράτους για την άσκηση επιρροής και «soft power» στη νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής της οργάνωσης, Σεργκέι Στεπάσιν, έχει διατελέσει αρχηγός της FSK, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στα μέσα της δεκαετίας του '90, αλλά και Πρωθυπουργός της Ρωσίας πριν την έλευση στην εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα σύννεφα στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν είχαν ακόμη φανεί στα μέσα Ιουνίου όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τη Μόσχα και συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ μέσα σε εγκάρδιο κλίμα. Τότε είχε επιβεβαιωθεί η προγραμματιζόμενη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του Λαβρόφ στην Αθήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα στα τέλη του χρόνου και τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τώρα πλέον η επίσκεψη Λαβρόφ έχει παγώσει, όπως και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Από την κυβέρνηση διέρρεαν χθες πως πριν από την απόφαση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Λαβρόφ στον Κοτζιά, όπου ο Ρώσος υπουργός φέρεται να απείλησε με μπλοκάρισμα της συμφωνίας από τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην Αθήνα πάντως υπήρχε εδώ και καιρό σοβαρή ενόχληση για τη στρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας από τη Ρωσία και ιδίως για τη συνεργασία τους στο στρατιωτικό επίπεδο με αιχμή το αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Στην κυβέρνηση είναι επίσης σοβαρά δυσαρεστημένοι με τη Ρωσία και από το γεγονός ότι δεν έχει εκτιμηθεί από τη Μόσχα η «εποικοδομητική» στάση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των απελάσεων Ρώσων διπλωματών για την υπόθεση Σκριπάλ.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο μετά την εμπλοκή και των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα και τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα στο δικαίωμα της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή». 

Η ξαφνική αυτή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις δεν αναμένεται πάντως να εξομαλυνθεί σύντομα, καθώς τα ρωσικά σχέδια για την υπονόμευση της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχιστούν ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια το φθινόπωρο και της ενδεχόμενης διαδικασίας αναθεώρησης του σκοπιανού Συντάγματος. Σύμφωνα με πηγή στη Μόσχα, η ρωσική κυβέρνηση είναι σφόδρα ενοχλημένη από την πλήρη ταύτιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την επικείμενη ανανέωση και αναβάθμιση της συμφωνίας για τη Σούδα, την εγκατάσταση βάσης αμερικανικών drones στη Λάρισα και τον αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω του «υπερδραστήριου» πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.


το είδαμε εδώ

5 σχόλια:

  1. Θα παρακαλέσω τους σχολιαστές,

    επειδή οι περισσότεροι ανάμεσά σας ενοχλούνται με το φαινόμενο αυτό, το οποίο δυσχεραίνει την ανάγνωση,

    να μην αντιγράφουν και τοποθετούν ολόκληρα άρθρα από άλλα ιστολόγια, στο χώρο των σχολίων μας.

    Μπορούν να αντιγράψουν μόνο τον τίτλο και από κάτω την διεύθυνση, για να ανατρέξει να το διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται.

    Μπορούν επίσης να σχολιάσουν και κάτι δικό τους, είτε για την ανάρτησή μας, είτε για την ανάρτηση στην οποία μάς παραπέμπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. “Ένας ανταγωνισμός που υπέβοσκε εδώ και πολλά χρόνια στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας “

    Σε τι , σε ποίον τομέα , που ανταγωνιζεται η πτωχευμένη ελληνόφωνη αριστερή κυβέρνηση (δεν γράφω οι Ελληνες και η Ελλάδα , διότι εδω και πολλά χρόνια και ιδίως τώρα με την κομμουνιστική κυβέρνηση , καμία σχέση δεν έχουν οι Ελληνες πολίτες με τους αριστερούς, δήθεν κυβερνήτες της Ελλάδος), την Ρωσική αυτοκρατορία;
    Ατυχής χαρακτηρισμός η σκόπιμος υποβιβασμός της Ρωσίας ;
    Την οποία , ειρήσθω εν παρόδω , οι λιμπεραλ = τροτσκιστές κομμουνιστές υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής σταλινικής σκλαβιάς , την μάχονται με νύχια και με δόντια, εκθειάζοντας τα καλά των δημοκρατών Αμερικανών και Ευρωπαίων και στηλιτεύοντας την αυταρχική οπισθοδρομική Χριστιανική ορθόδοξη Ρωσία!


    “Στην Αθήνα πάντως υπήρχε εδώ και καιρό σοβαρή ενόχληση για τη στρατηγική προσέγγιση της Τουρκίας από τη Ρωσία...”

    Και αντι να απελάσουν Τούρκους διπλωμάτες , οι οποίοι είχαν δώσει στους κομμουνιστές “κυβερνήτες” άπειρες αφορμές (βλ. παρακάτω άρθρο) για να το πράξουν , επέλεξαν να απελάσουν Ρώσους;

    "Ποιόν ὑπηρετεῖτε κε Τσίπρα;
    ...
    Τέτοια προσήλωσις στὸ νὰ προστατευθοῦν μόνον τὰ συμφέροντα τοῦ ἀλλοπροσάλλου κρατιδίου τῶν Σκοπίων δὲν ἔχουμε ματαδεῖ!!!

    Τέτοιον καηϋμὸ νὰ εἰσέλθῇ στὸ ΝΑΤΟ, ὥστε νὰ γίνουν ὄχι μόνον τὰ κέφια τῶν ΗΠΑ ἀλλὰ κυρίως τοῦ Σουλτάνου, ποὺ βιάζεται νὰ δημιουργήσῃ τὸ Ἰσλαμικὸ Τόξο ἐπάνω ἀπὸ τὰ κεφάλια μας, πάλι δὲν ἔχουμε ματαδῆ!!!"

    https://filonoi.gr/2018/07/12/poion-yphreteite-ke-tsipra/


    Οτι γράφουν τα αριστερά έντυπα , ως και τα κρυπτο ακροαριστερo κομμουνιστικά λιμεραλ ,αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα διότι παρουσιάζονται ως αντιαριστερά και τσιμπούν οι σανοπώλες = σανοφάγοι , χρειάζεται να περνάει απο “άλλα φίλτρα” για να γίνουν διαυγέστατα πριν απο την κατάποση τους!
    Ως το νερό ...της ΔΕΥΑΠ ...που απαιτεί και αυτό τα ανάλογα φίλτρα για να αποκτήσει κάποιος ορατότητα ...μέσα στο δάσος παρακάμπτοντας τα δένδρα!!!

    "Διαφημίζοντας τὸ νερὸ τῆς …βρύσης!!!"
    https://filonoi.gr/2016/08/21/diafhmizontas-to-nero-ths-bryshs/

    Δεν πιστεύω πως υπάρχει πραγματική κόντρα ανάμεσα σε Ρωσία και Αμερική , αλλά αυτά τα έχουμε ξαναπεί..
    Ομως θα πρέπει αφενός να ασχολούμαστε με κάτι έξω απο τα δικά μας (για τα οποία έχουμε ελάχιστες γνώσεις και ΠΑΜΕ να ασχοληθούμε και με τα παγκόσμια παιχνίδια) για να ξεχνάμε την κομμουνιστική φτώχια μας και αφετέρου να καθόμαστε ήσυχα ήσυχα σαν προβατάκια για να μην μας κατασπαράξει ο μπαμπούλας!!!

    Εχε γούστο να δείς τους κομμουνιστές, που "ανταγωνίζονται" την Ρωσική αυτοκρατορία . γελούν και οι πέτρες, να αρχίσουν να παραγγέλνουν υπεροπλα Αμερικάνικης και Ευρωπαϊκής υπερτεχνολογίας για να αντιμετωπίσουν την κακιά αρκούδα που πάει κόντρα στα Μακεδονικά συμφέροντα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Αθήνα-Μόσχα προσδιορίζει σαφώς καθεστώτα και όχι χώρες.
      Νομίζω πως χρησιμοποίησε απλώς λάθος λέξη. Αντί "ανταγωνισμός" έπρεπε να πει "αντιπαλότητα"

      Διαγραφή
  3. ΠΑΝΑΝΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝ : ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΟΥ AXEL CIPRA ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ‘’ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ’’ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΟΡΗΓΟΥΝ…
    https://katohika.gr/ellada/to-moiraio-lathos-tou-koutou-axel-cipra-alla-kai-ton-presveion-pou-ton-chorigoun/
    Κώστα για δες αυτό πολύ καλό κατά την ταπεινή μου γνώμη... δπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλό όχι. Αμφιβάλλω και για το απλώς καλό. Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα σημεία ανυπόστατα τα οποία συγχώρεσέ με..δεν έχω χρόνο τώρα για να τα αναλύσω.
      Περί ου ο λογος ίσως αύριο..

      Ευχαριστώ πολύ πάντως.

      Διαγραφή