Η φωτογραφία μου
«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Η Ελλάδα «χέρι με χέρι» με τον Ν.Τραμπ: Η μόνη χώρα της ΕΕ που συμμετέχει στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

γράφει ο Γιάννης Πετρίδης

 Σχόλιο Διόδοτου: Υψηλής σημασίας εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ελληνική αγορά εντός του 2018 κιόλας.
  

Η Ελλάδα πειθάρχησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ και έπαψε να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη.

Ο βασικός ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος, τα ΕΛΠΕ, έπαυσαν να κάνουν νέες προμήθειες ιρανικού αργού πετρελαίου, ενώ και το μεγάλο μέρος της παλαιότερης οφειλής που είχε στην κρατική εταιρία του Ιράν, το έχουν αποπληρώσει.

Ολα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και η Ινδία δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες, ότι δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις - αντίθετα με ότι έκαναν το 2012.

Βέβαια, οι πετρελαϊκές τους εταιρείες θα κινδυνεύσουν να μπλοκαριστούν από τις χρηματοπιστωτικές και πετρελαϊκές αγορές των ΗΠΑ . Οι τράπεζες και οι traders ήδη εμποδίζουν το εμπόριο με το Ιράν επειδή οι επιχειρήσεις τους εκτίθενται στις ΗΠΑ.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο Twitter, λίγο μετά την επίσημη επιβολή κυρώσεων εναντίον της ισλαμικής δημοκρατίας δήλωσε ότι «Οι κυρώσεις του Ιράν έχουν επισήμως επιβληθεί. Είναι οι πιο αιχμηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα φτάσουν νέα επίπεδα. Όποιος κάνει δουλειές με το Ιράν δεν θα κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ. Ζητάω παγκόσμια ειρήνη και τίποτα λιγότερο», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως η ελληνική εμπλοκή στην όλη υπόθεση είναι αρκετά έντονη: Οπως αναφέρει το Platts, το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών εξαγωγών διακινείται μέσω των τάνκερ της κρατικής ιρανικής εταιρείας, όμως τα υπόλοιπα φορτία μεταφέρονται από τέσσερις Έλληνες και Τούρκους πλοιοκτήτες.

Η Ελλάδα εφοδιαζόταν (επίσημα...) πετρέλαιο από Ιράν και Ιράκ στο 22% των αναγκών της χώρας.

Ειδικά με το Ιράν είχε σφυρηλατηθεί «ειδική σχέση» όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο και ειδικά όταν επιβλήθηκαν capital controls, με αποτέλεσμα το Ιράν να είναι η μοναδική χώρα που πουλούσε πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή και με μεγάλο χρόνο πίστωσης.

Πλέον, όμως οι συνθήκες άλλαξαν: Η Ελλάδα είναι ο πλέον στενός «ακόλουθος» των ενεργειών των ΗΠΑ στην ΕΕ. Σε σημείο που να ενεργεί υπέρ των ΗΠΑ και κατά της ΕΕ!

Βέβαια αυτό δεν επηρεάζει-το αντίθετο-τις «μη καταγεγραμμένες», για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη, εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου έχουν εισαχθεί από κάποιους δαιμόνιους Ελληνες μεταφορείς τα περασμένα χρόνια από την πλούσια ιρανική αγορά χωρίς «επίσημη» καταγραφή τους...

Η Ρωσία και το Καζακστάν δίνουν στην ελληνική αγορά επιπλέον 20% του πετρελαίου 10%, αντίστοιχα, ενώ στο 5% ανέρχονται οι προμήθειες από την Σαουδική Αραβία.
Ποσοστό 9% αντιστοιχεί σε προμήθειες από την Λιβύη, 4% από την Αίγυπτο και 13% από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως στα 2,3 εκατ. βαρέλια καθώς ευρωπαϊκά διυλιστήρια μειώνουν τις αγορές τους. Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον προβλέπουν ότι οι εξαγωγές του Ιράν μπορεί να πέσουν και στο 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού.


πηγή

2 σχόλια:

  1. Πόσο ηλίθιοι!... Να φυλάει ο Θεός!

    Να σκεφτεί κανείς πως το Ιράν είναι η μοναδική χώρα, που μας δίνει πετρέλαιο με πίστωση. Θα πάει η βενζίνη Συριζαϊκώς στα τρία ευρώ το λίτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΙ ΤΗ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΑΝΕ ΤΑ ΤΡΩΓΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑΜΕ; ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ.
    ΚΑΙ ΞΑΝΑΡΩΤΑΩ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή