«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

''Ευχαριστώ τους Αγίους, που περιφρονούν την πατρίδα μου''

Σχόλιο Διόδοτου: Αρχικά.. παγώνεις με την φράση αυτή. Δεν ξέρεις πώς πρέπει να αντιδράσεις. [Να εξοργιστείς μαζί του;.. Άλλοι θα πουν πως δεν τους χρειαζόμαστε τους Αγίους. Άλλοι θα νιώσουν ζεστασιά μέσα από την εγκατάλειψη] Την ίδια στιγμή βλέπεις πως ξεστομίστηκε από έναν απόλυτα παραδοσιακό γέροντα και είναι ποίηση καθ'αυτή! Θέλεις κι άλλο χρόνο.. να το σκεφτείς.. και να κοιτάξεις μέσα σου... μα πρωτίστως.. γύρω σου.





!!!!!!!!!! - ΠΡΟΣΟΧΗ - !!!!!!!!!! Σωτήριον; ετος 2 0 1 8.... Μόνον για...........νοήμονες Ο γέροντας Γρηγόριος Ηγούμενος Ι.Μ.Δοχειαρίου Αγίου Όρους ............΄΄λογοκαλλιτεχνεί΄΄ ''Ευχαριστω τους Αγίους, που περιφρονουν την πατριδα μου'' Παρατήρηση και διατύπωση...... Ορθοτατην Εγκυροτατην Αρτιοτατην Εγκαιροτατην Βαθυτατην Ευστοχοτατην Λογιοτατην

                                                                                   TERRA KRATOR

το είδαμε εδώ 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Δείτε κι αυτό: 



Είναι από εδώ:



Όταν πρωτοείδα αυτή την (ας πούμε νιτσεϊκή και ταυτόχρονα αντινιτσεϊκή) ταινία, το 2012 που βγήκε, κατάλαβα πως ό,τι άλλη ταινία δω από εκεί κι ύστερα.. θα είναι απλώς για να περνάει η ώρα. Εξακολουθώ να έχω αυτή την αίσθηση. Όσο για το νόημά της, ή ας πούμε ένα από τα νοήματά της, ..είναι πως ακυρώνοντας τον Θεό αυτοακυρώνεσαι. 

                                                              ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ 

12 σχόλια:

  1. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ30 Σεπτεμβρίου, 2018 01:07

    Ο γέροντας μίλησε σωστά.Χωρίς να ονομάσει καταστάσεις μίλησε περί γεροντολατρείας,ενώ το σωστό είναι η λατρεία του Θεού.Μίλησε για τον αιρεσιάρχη πατριάρχη και τέλος εντελώς μεταφορικά κατά την γνώμη μου,την περιφρόνηση των Αγίων πρός την Αγιοτόκο Ελλάς.Μία γνώμη μου πρός σκέψη για όλους μας.Μήπως η" περιφρόνηση" που λέει ο γέροντας ειναι η περίφημη μισή ώρα ησυχίας στόν παράδεισο,που όλες οι αγγελικές δυνάμεις σιωπηλές,ετοιμάζονται να παρακολουθήσουν τα γεγονότα που θα εξελιχθούν στη γή;Όποιος έχει διαβάσει την αποκάλυψη του Ιωάννη,ίσως αρχίσει να στοχάζεται ορθόδοξα και όχι καινόδοξα,ότι η μισή ώρα στόν ουρανό είναι μεγάλη χρονική περίοδος για την γή.Ο χρόνος στο υπερπέραν είναι πολύ διαφορετικός απ'όσο γνωρίζουμε.Ίσως ο ουρανός περιμένει τις δικές μας επικλήσεις και ικεσίες.Οδηγήσαμε στήν λήθη Αγγέλους και Αγίους με την ζωή μας την υλιστική.Δεν μάς έχουν ανάγκη,αλλά το Άγιο Πνεύμα που είναι "ζηλόφθωνο"μας θέλει παρέα του στον Παράδεισο.Όταν αξίως τους το ζητήσουμε θα ξεχυθούν πρός βοήθειά μας.Μπορεί να είμαι λάθος,αλλά άν έχω δίκιο έστω και στο 5% τότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πανίσχυρους συμμάχους.Εκτός και άν ηθελημένα εθελοτυφλούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω λόγια φίλε...
    Έχεις την ικανότητα να αφουγκράζεσαι, αλλά και να εξωτερικεύεις επιδέξια τις σκέψεις σου για το θεϊκό σχέδιο. Είμαι σίγουρος..πως βλέποντας το σχόλιό σου ο mr mihalis θα θελήσει να σχολιάσει.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πάντως, πως με το σχόλιό σου έδωσες την εξήγηση της επίμαχης φράσης/γρίφου του γέροντα.

      Διαγραφή
    2. Και κάτι ακόμα: Έμαθα από τον mr mihalis ότι ο γέροντας αυτός είχε πνευματικό του τον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή ο οποίος αγιοκατατάχτηκε πριν από 30 ημέρες. Ήταν γνωστός σε πολλούς από την Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού στην Πάτμο, την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 1937 νομίζω. Είχα πάει πέρυσι και έπαθα πλάκα. Το περιβάλλον όλο είναι σαν να είσαι σε κήπο του Παραδείσου. Ανοίγει το μάτι από εκατοντάδες χρώματα και λουλούδια, ξύλινα κιόσκια για να διαβάσεις ένα βιβλίο, πολλά πουλιά που τιτιβίζουν και πετούν από δέντρο σε δέντρο.. δέντρα ψηλά και πλακόστρωτα σκαλοπάτια που σε οδηγούν σε πράσινη μικρή όαση με τρεχούμενα νερά. Αγιογραφίες και σκαλιστά που δεν συνάντησα ούτε στο Άγιο Όρος.
      Κι όλα αυτά στο νησί αυτό που έτσι κι αλλιώς είναι ένας πλωτός παράδεισος, πράσινος κατά τα 3/4 σε σύγκριση με την Σκιάθο, με διεθνή μασκότ (αν μου επιτρέπεται η έκφραση), παγκοσμίως γνωστό τουριστικό πόλο έλξης.. το Ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως.

      Μην σε ζαλίζω άλλο... η Πάτμος λέει πολλά! Και ανέφερες επίσης στο σχόλιό σου την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

      Διαγραφή
  3. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ30 Σεπτεμβρίου, 2018 02:06

    Ελπίζω αδερφέ μου να είναι έτσι και δεν το λέω εγωιστικά,αλλά η προσπαθώ κάθε φορά που σκέφτομαι και γράφω να σκέφτομαι την Θεική Πρόνοια και αυτή να καθοδηγεί την γραφίδα μου.Γιατί άν όντως οι Άγιοι μας εγκατέλειψαν,τότε..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ30 Σεπτεμβρίου, 2018 02:26

    Πολύ απλά αδερφέ μου απάντησες πρώτος στην απορία μου.Όταν μας επιτρέπεται να γευόμαστε την δημιουργία τότε καταλαβαίνεις πως ο λόγος του γέροντα έχει μεταφορική σημασία.Να ξέρεις ότι όλοι οι ασκητές γέροντες δεν χαιδεύουν αυτιά,αλλά προιδοποιούν με νουθεσίες και πάντα με αγαθή διάθεση.Ίσως να ζούμε την μυστηριώδη μισή ώρα πρίν την καταιγίδα γεγονότων που αναφέρονται στην Αποκάλυψη.Και ποτέ να μην μετρήσουμε τον υπερφυσικό χρόνο με το ρολόι της ύλης.Ο ΩΝ και ο ΗΝ και ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ μέθ'ημών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης το κορυφαίο που είπε ο γέροντας είναι "εμείς είμαστε κοντά στην Ανατολή, δεν είμαστε στην Ευρώπη, μακριά η Ευρώπη, ξορκισμένη να είναι".

    Σχετικα με την περιφρόνηση των αγίων νομίζω ότι το είπε μυστικιστικά και εσωτερικά, ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο της θείας εγκατάλειψης και έσχατης ταπείνωσης (κένωσης) που προηγείται πάντα της φώτισης και της ανακαίνισης (ανα+καινος=ξανακάνω κάτι καινούριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κώστα σήμερα είναι τα γενέθλιά σου;

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργαρε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ήταν την προηγούμενη Κυριακή.

      Διαγραφή
  7. Διόρθωση:Σχετικα με την περιφρόνηση των αγίων νομίζω ότι το είπε μυστικά και πνευματικά.

    Και το μυστικιστικά και εσωτερικά σωστό είναι (ο μοναχισμός είναι ο ορθόδοξος μυστικισμός), αλλά παραπέμπει σε άλλα πνευματικά ρεύματα. Στην ορθόδοξη ορολογία το σωστό είναι μυστικά και πνευματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλησιαζει η τιμωρια του αμετανοητου.Αν αυτη την στιγμη οι αγιοι ηταν με τον αμετανοητο...δεν θα μετανοουσε ποτε.Γιαυτο τους ευχαριστησε..που δεν ειναι τωρα.Δεν επρεπε ναναι τωρα διοτι θαταν αμαρτια να προστατευσουν τους αμετανοητους...πριν μετανοησουν.Οτι ειναι να γινει θα γινει με υπευθυνο αυτον που ειναι υπευθυνος για τις επιλογες του.Διαλλεξε οτι διαλλεξε ελευθερα.Αν αυτο οδηγει σε οδυνες θαχει οδυνη.Ποση ?? Οση εσπειρε...Αν μετα μετανοησει ...βλεπουμε αν θαρθουν αγιοι...Προς το παρον τους ευχαριστει που δεν προστατευουν αναξιους προστασιας.Ετσι καθαριζει το τοπιο.Μπροστα μας εχουμε οτι σπειραμε...μονοι.Ας ερθει να.τελειωνουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαιρετικός γιά ακόμη μιά φορά ο Γερο-Γρηγόριος!!!

    http://trelogiannis.blogspot.com/2018/09/blog-post_344.html

    Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή