«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

«Χιόνια στο Καμπαναριό». Το διαχρονικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι το έγραψε o ιατρός Στέλιος Σπεράντσας, που αφιέρωσε τη ζωή του στη λογοτεχνία και στη συγγραφή παιδικών ποιημάτων.



Ο ιατρός Στέλιος Σπεράντσας, αφιέρωσε τη ζωή του στη συγγραφή παιδικών ποιημάτων, λογοτεχνικών βιβλίων και τραγουδιών.
Ένα από τα πιο διαχρονικά  χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το «Χιόνια στο
Καμπαναριό» είναι δημιουργία του πολυπράγμονα επιστήμονα, που κατάφερε να «παντρέψει» τις δυο μεγάλες του αγάπες, την ιατρική και τη λογοτεχνία.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1888.

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακηρύχτηκε σε διδάκτορα το 1915, ενώ παράλληλα προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στον στρατό ως το 1922.
Εκείνη τη χρονιά διορίστηκε στο αντιφυματικό νοσοκομείο «Σωτηρία» ως διευθυντής ακτινολογικού.

Ο Στέλιος Σπεράντσας
Ήταν απίστευτα φιλομαθής και πήρε και δεύτερο πτυχίο Οδοντιατρικής. 
Μετά την αποφοίτηση του ταξίδεψε στο Παρίσι όπου πήρε την ειδικότητα της Ορθοδοντικής.
Το 1933 εξελέγη καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα με την επαγγελματική του εξέλιξη, καλλιεργούσε και τις συγγραφικές τους ικανότητες.
Τα πρώτα ελπιδοφόρα δείγματα γραφής ήρθαν το 1901 μέσα από την έκδοση της πρώτης ποιητικής του συλλογής «Ιάδες Αύραι», ενώ νωρίτερα μέσα στο ίδιο έτος είχε τιμηθεί με το Α’ βραβείο για την συγγραφή του ύμνου του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου, με το ψευδώνυμο «Απηλιώτης». 
Τον ύμνο μελοποίησε ο Σμυρνιός μουσικός, Δήμος Μιλανάκης. 
Εξέδωσε ποιητικές και λογοτεχνικές συλλογές όπως και μια επιστημονική μελέτη για τον Λόρδο Μπάυρον. 
Ωστόσο, ο πολύπλευρος χαρακτήρας του τον ώθησε και στη συγγραφή ιατρικών μελετών και συγγραμμάτων.
Η μεγάλη αγάπη του Σπεράντσα υπήρξε η παιδική λογοτεχνία και το παιδικό θέατρο, όπου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής του πορείας. 

Το θρησκευτικό στοιχείο ήταν έντονο σε όλα του τα έργα.
Ήθελε μέσα από αυτά να διαμορφώνονται άρτιοι χαρακτήρες που θα είχαν ως βάση τις θρησκευτικές αρχές και θα διέδιδαν στις νέες γενιές την ιστορία του τόπου.
Το 1926, όταν εκδόθηκε το βιβλίο «Παιδικόν Θέατρον» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, το όνομα του Στέλιου Σπεράντσα ήταν ισάξιο με του Βασίλη Ρώτα και της Αντιγόνης Μεταξά, με αναφορές του Ξενόπουλου στο έργο του Σμυρναίου ποιητή και συγγραφέα. Επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξέδωσε το βιβλίο «Η Σκηνούλα μας. 
Το 1948, με τις μνήμες του ελληνοϊταλικού πολέμου να είναι νωπές, προσπάθησε να παρουσιάσει με παιδική γλαφυρότητα τις ένδοξες στιγμές της μάχης, με σκοπό να συμβάλει ενεργά με το έργο του στην διαπαιδαγώγηση των μικρών αναγνωστών του. 
Πέθανε στην Αθήνα στις 8 Ιουνίου 1962.

Το γνωστότερο μελοποιημένο ποίημα του Στέλιου Σπεράντσα είναι το χριστουγεννιάτικο «Χιόνια στο Καμπαναριό» σε μουσική του Ευάγγελου Καραηλία:

Χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνει 
Χιόνια στο καμπαναριό ξύπνησε όλο το χωριό
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν 
Κι όλοι παν στην εκκλησιά το Χριστό να προσκυνήσουν κι όλοι παν στην εκκλησιά Λάμπει απόψε η Παναγιά 
ντιν νταν ντιν ντιν νταν Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν 
Στην ολόφωτη εκκλησιά ώρα πια κι εμείς να πάμε Στην ολόφωτη εκκλησιά με καθάρια φορεσιά
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν
Κι ας τραβήξουμε μπροστά μ’ αναμμένα φαναράκια Κι ας τραβήξουμε μπροστά τυλιγμένοι στα ζεστά
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν.


πηγή

7 σχόλια:

  1. Eυχαριστούμε Κώστα.
    Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΑΣ ΤΗ ΚΥΡΙΑ ΣΤΕΛΛΑ
    ΣΤΟ 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΤΑΜ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΝΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗ ΤΑΡΑΤΣΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΑΝ ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΘΡΑΝΙΟ
    ΕΞΗΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ΦΤΩΧΙΑ ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΗ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ
    ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΜΩΝ
    ΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ
    ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΝΟΣΧΟΒΟΛΑΓΑΝΕ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΥΝΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΑ ΨΗΝΑΝΕ ΟΙ ΝΑΝΟΥΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΙΝΑΚΗ
    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΤΟΥΣ ΛΑΛΑΓΙΤΕΣ ΤΟΝ ΚΑΚΑΡΙΤΗ ΤΟ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ
    ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΕΜΟ
    ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΑΚΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΧΟΡΕΣΟΥΜΕ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ
    ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΧΩΡΟΤΣΑΜΕ ... ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ... ΑΛΛΑ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΛΑΜΠΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ
    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΧΤΑ

    Ε.Χ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας, οικοδεσπότα!

    Όλοι έχουμε παιδικές αναμνήσεις από το συγκεκριμένο ασμάτιον!

    Ο γράφων θυμάται ότι στην Α' Γυμνασίου τον πέταξαν έξω στην ώρα της μουσικής, διότι γελούσε άμα τώι ανακρούσματι της χιόνος εις το κωδωνοστάσιον. Καί διατί γελούσε; Έ;
    Διότι ο συμμαθητής του Χ.Β. (καλή του ώρα, όπου κι αν βρίσκεται) του ψιθύρισε στ' αυτί παραλλαγήν τινα των στίχων, ήτοι:

    Χιόνια στο καμπαναριό,
    μπήκαν λύκοι στο χωριό!

    Εποχές κι εκείνες!... Καί μυαλά ντίπ γιά τον γάϊδαρο καβάλα! (Όχι πως σήμερα τα πάω καλύτερα, ώ οικοδεσπότα, αλλά κουβέντα να γίνεται.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Εργοδοτα!

      Και διηγωντας τα να...
      ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΚΑΙ...

      Διαγραφή
  4. Ε.Χ.Π. Τι ζωγραφια της Αθηνας...μου θυμισες το φουρνο του Τσελεπη στην Αχαρνων, σταση Παπαδες, μοσχομυριζε ολη η γειτονια. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή