«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΕΧΩΡΗΣΕ Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΝΝΑ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ - ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλή αντάμωση σεβαστή μας δασκάλα, μόνο για τις εκπομπές σου άνοιγα κάποτε την τηλεόραση.. ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ



"Το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας" - ομιλία στον πολιτιστικό σύλλογο Θερμοπύλες





Η Άννα Τζιροπούλου Ευσταθίου γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε Ελληνική και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Institut Francais d’ Athenes, Ιταλική γλώσσα στην Casa d’ Italia, Ισπανική στο Ινστιτούτο της Ισπανικής Πρεσβείας, και μουσική στο Ωδείον Αθηνών (με καθηγητή στην Θεωρία – Αρμονία Μουσικής τον Ακαδημαϊκό Μενέλαο Παλλάντιο).

Ήταν μέλος της «Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς» και του «Ομίλου Πειραιώς για την διάδοση της ελληνικής γλώσσης», του οποίου επί διετείαν διετέλεσε Αντιπρόεδρος. Το 1994 εξελέγη παμψηφεί «Τακτικόν μέλος- Εταίρος» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΚΩΝΙΑΣ η οποία εδρεύει στο Bilbao. Το 2005 ανεκηρύχθη καθηγήτρια (Ιστορικής Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου ALPINE Ζυρίχης – Ελβετία.

Ήταν μόνιμον μέλος της ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, καθώς και του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Ως Εισηγήτρια σε πολλά Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είχε δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις, γλωσσικού κυρίως περιεχομένου, κι είχε λάβει μέρος σε πάμπολλες ραδιοτηλεοπτικές Εκπομπές (μόνιμες και έκτακτες) σε διαφόρους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και σε διεθνή Δορυφορικά προγράμματα.

Ήταν επίσης καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου δίδασκε ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης, και διαλέκτρια της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) Ήταν επίσης Διευθύντρια Σπουδών της σχολής «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ», όπου δίδασκε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών με πρωτότυπη μέθοδο ιδικής της επινοήσεως.


Έργα της:

1. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης» : 7 Διδακτικά βιβλία πλήρους εκμαθήσεως της κλασσικής Ελληνικής Γλώσσης.
2. ΤΡΑΓΩΔΙΑ – Νέα Δεδομένα – Εκδ. Γεωργιάδη
3. Αισχύλου Ευφορίωνος Αθηναίου ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (Σύγχρονος Απόδοσις αρχαίου Κειμένου, Εισαγωγή, Σχόλια, Επίμετρον) – Εκδ. Γεωργιάδη
4. Ημερολόγιον από τον πόλεμο του 1940 – ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ (με σχόλια, και παράλληλα εδάφια από την Αρχαία μας Ιστορία) – Εκδ. Νέα Θέσις
5. Πώς η Ελληνική γονιμοποίησε τον Ευρωπαϊκό λόγο – Εκδ. Νέα Θέσις
6. ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ Πώς η Ελληνική γονιμοποίησε τον Παγκόσμιο Λόγο – Εκδ. Γεωργιάδη
7. Όμηρος Τηλεμάχου Οδυσσείδης – Εκδ. Γεωργιάδη
8. Γκρεκάνικο Λεξικό – Εκδ. Νέα Θέσις
9. Τραγωδία και Αριστοτελική Κάθαρσις – Εκδ. Γεωργιάδη
10. Ο εν τη λέξει λόγος – Εκδ. Γεωργιάδη

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 14:00, στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς.


ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2

12 σχόλια:

  1. Τεράστια Απώλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Κώστα σ'ευχαριστώ που είχες την καλοσύνη να αναρτήσεις την είδηση! Τι να πει κανείς γιά μιά τέτοια γυναίκα;;; Καθόλα άξια!!! Γνήσια Ελληνίδα. Μιά Ελληνόψυχη Ελληνίδα. Αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Προσωπικά την ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιά το έργο της, γιά τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλε ώστε μεσω των μαθημάτων της να βγάλει την ελληνική γραμματεία από την αφάνεια και να καταστεί η γλωσσική μας κληρονομιά "κτήμα ες αεί" γιά όλους τους 'Ελληνες αλλά κυρίως γιά τα ελληνόπουλα.

    Αναπαύσου εν Ειρήνηι Μεγάλη Δασκάλα.

    Ιωάννης (Aq)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην δημοσιεύσω την είδηση της απώλειας αυτής. Προσωπικά την θεωρώ "Τέλος Εποχής".
      Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, όντως τεράστια 'απώλεια, έφυγε μια πραγματική 'Ελληνίδα, άραγεποιός μπορεί να την αντικαταστήσει?
    ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει
    ας είναι αιώνια η μνήμη της
    τα μαθήματα της είναι στο διαδίκτυο
    μας άφησε μεγάλη και 'υπέροχη κληρονομιά, τα μαθήματά της στο διαδίκτυο και τα βιβλία της -
    'οφείλουμε όλοι μας να επιστρέψουμε στο πολυτονικό, και στην 'αρχαία 'ελληνική
    γιατί ο σκοπός του 'εχθρού είναι να μας 'αποκόψει τελείως από την γλώσσα μας (ήδη η νέα γεννιά δεν καταλαβαίνει άρχαία ελληνικά είναι σαν μιά ξένη γλώσσα για αυτά)
    αυτό δεν πρέπει να το 'αφήσουμε να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΤΙ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΔΕ ΛΕΤΕ ΡΕ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙΔΟΣ.......... ΑΥΤΟ ΔΕ ΤΟ ΕΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣΑΣ ΣΤΑΣ ΗΛΥΣΙΑΣ ΠΕΔΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα την ονόμαζα "συνεργάτιδά" του. Απλά ήταν ανέκαθεν η καλύτερη πανεπιστημιακός στα θέματα ελληνικής γλώσσας και ετυμολογίας και την καλούσε στις εκπομπές του που υποτίθεται ότι ήταν τελειομανείς ως προς τα θέματα ελληνικής γραμματείας.
      Αφαιρεί κάτι από την αξία της σχωρεμένης αυτό;
      Τί λένε εκεί στας Αλβανίας;

      Διαγραφή
  6. Την εν λόγω Δασκάλα με Ελληνική Συνείδηση&Ψυχισμό την "πέτυχα" εντελώς τυχαία σε κάποιες διαδικτυακές της Ομιλιές που είχε δώσει παλιότερα στην Ελληνική Αγωγή..του Άδωνι&του Αδερφού του...η Γυναίκα με τον τρόπο που μίλαγε-εξέφραζε έναν Ελληνικό Ψυχισμό διαφορετικού Βεληνεκούς-άλλου Επιπέδου-Ποιότητας...Κατ'εμέ γοητευτικός ο Λόγος& η Παρουσία της!! πήγα στην Κηδεία της (η Μοναδική Παραφωνία ήταν η Φυσική Παρουσία του Άδωνι...+ του Αδερφού του...ο Άδωνις έβγαλε κ τον Επικήδειο λόγο..μιας και συνεργαζόντουσαν χρόνια στην Ελληνική Αγωγή-όπως είπε γνωρίστηκαν πριν απο 26 Χρόνια στο Πεδίον του Άρεως σε μια Έκθεση Βιβλίου-η Δασκάλα ήρθε στον Εκδοτικό Οίκο του Άδωνι κ έψαχνε για ένα Έργο του Θουκιδύδή-απο 'κει γνωριστήκαν.Ο Αδερφός του ήταν πιο Διακριτικός εν συγκρίση με τον Άδωνι πίσω-πίσω+δεξιά στα Καθίσματα του Ναού.)Όπως και να 'χει Καλό της Ταξίδι!! Είχε Αρκετό Κόσμο στην Εκκλησία-η Ταφή θα γινόταν στο Νεκροταφείο Σχιστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, τα της κηδείας.

      Διαγραφή
    2. και εμείς Ευχαριστούμε επίσης που μας Ενημερώσατε επί του θέματος.

      Διαγραφή
  7. ΑΠΟ ΤΙ ΠΕΘΑΝΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή