«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΑ! (βίντεο)



ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΑ! Ερντογάν: Nα επιστρέψουν οι 8 στην Τουρκία - Τσίπρας: Δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα



«Ως κράτος Δικαίου, αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν είναι όμως καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα των «8» - Διάλογο και για τα θρησκευτικά ζητήματα ζήτησε ο Ερντογάν

Κοινές δηλώσεις μετά την συνάντησή τους στο Λευκό Παλάτι, στην Άγκυρα, κάνουν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε διάρκεια δύο ωρών. Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Μιλώντας πρώτος στη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι πολύ χαμηλότερα από τους στόχους. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε πεδίο, τόνισε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη και για δεύτερη γέφυρα στα Ύψαλα - Κήπους Έβρου. «Μοιραστήκαμε την επιθυμία μας για πραγματοποίηση του 5ου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Θα πρέπει να μείνουν αοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» υπογράμμισε.

«Οι ομογενείς μας που ζουν στην Ελλάδα και οι Ελληνες που ζουν στην Τουρκία δεν είναι θέμα ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. Συζητήσαμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει την ίδια στάση» υπογράμμισε.

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή 4.000.000 πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περίπου 35 εκατ. ευρώ. «Έχουμε πάρα πολλούς θανάτους στο Αιγαίο. Η ακτοφυλακή μας προσπαθεί πάρα πολύ να εμποδίσει τους θανάτους στο Αιγαίο» είπε, ενώ μίλησε για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. «Όπως τηρούμε όλες τις υποσχέσεις μας, να τηρήσει και η ΕΕ τις δικές της» τόνισε ο Ερντογάν.

«Θα πρέπει από κοινού να κάνουμε οδικό χάρτη και να έχουμε μία αντιμετώπιση για το PKK και το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν» υπογράμμισε, ενώ, αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που νωρίτερα σήμερα επικήρυξη η Άγκυρα, σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει αυτοί που είναι φυγάδες, να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Περιμένω αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου να τους σεβαστεί η Ελλάδα».



«Θα έχουμε διάλογο και για τα θρησκευτικά θέματα και μαζί θα βρούμε λύσεις» υπογράμμισε.

«Ο διάλογός μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας διάλογος ειλικρινής, σημαντικός, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για όλη την περιοχή» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Το 2016-2017 ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά και γι' αυτό το μείζονος σημασίας θέμα της μετανάστευσης Μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε το διάλογο μεταξύ στρατιωτικών μας» σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στον διάλογο για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι «ακολούθησε το αποτρόπαιο πραξικόπημα και οι εξελίξεις φρέναραν αυτή την πορεία. Θα θυμάστε ότι ήμουν απ' τους πρώτους που σας τηλεφώνησα. Είμαι απέναντι στην κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

«Υπήρξε ρητορική αντιπαράθεση, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων, επικίνδυνα περιστατικά σε θάλασσα και αέρα. Ήταν ένα αγκάθι η απόδραση των οκτώ και αργότερα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία» είπε ο κ. Τσίπρας. «Θα μπορούσα να αποδεχθώ ότι αυτό είναι η μοίρα μας, το κισμέτ μας. Ούτε εσείς ούτε εγώ δεχόμαστε την αδράνεια, συμφωνούμε ότι δεν δεχόμαστε να είμαστε εγκλωβισμένοι στις διαφωνίες μας. Συμφωνούμε στον διάλογο για την επίλυση των όποιων διαφωνιών μας. Οι λαοί μας έρχονται όλο και πιο κοντά και τους λαούς μας είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθούμε» τόνισε.

Παράλληλα, ζήτησε την κατάργηση των απειλών πολέμου και εστίασε στην αλληλοκατανόηση. «Τον Δεκέμβριο του 2017 επισκεφθήκατε την Ελλάδα και ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου έπειτα από 65 χρόνια. Πολλοι είπαν ότι η επίσκεψη δεν ήταν πετυχημένη. Εγώ είπα ότι ακριβώς επειδή μιλήσαμε ειλικρινά, η επίσκεψή σας ήταν επιτυχημένη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα, με βασικό στόχο τη μείωση της έντασης και την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης. Αυτό θα γίνει μέσω των υπουργών Άμυνας και των υπουργών Εξωτερικών. Με την επιτυχία αυτής της διαδικασίας μπορούμε να επαναλάβουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» σημείωσε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη για μια συμφωνία, που θα καθιστά την επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο μια χώρα της ΕΕ. Οφείλουμε σ' αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να κάνουμε προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας, στο οποίο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, τόνισε.

«Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε, ώστε το καλοκαίρι να είναι πραγματικότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης» είπε επίσης.

Όταν υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να συζητάμε, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, τονίζοντας ότι μπορεί να αρχίσει και πάλι ο διάλογος για την υφαλοκρηπίδα. «Ως κράτος Δικαίου, αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Δεν είναι όμως καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στην Ελλάδα» είπε, αναφερόμενος στο θέμα των «οκτώ».




«Συζητήσαμε και για το προσφυγικό, για την ανάγκη μείωσης των ροών και αύξησης των επιστροφών. Συμφωνήσαμε για την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία».

«Η Ελλάδα βγαίνει στο ξέφωτο το οικονομικό, βγαίνει από τα μνημόνια, λύνει προβλήματα δεκαετιών. Πρέπει να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις, ώστε να διαμορφώσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών. Τώρα πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε, χωρίς να έχουμε βάλει τα θεμέλια. Η συνάντησή μας έχει την έννοια να κάνουμε την αρχή, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε ιστορικά βήματα στο μέλλον» σημείωσε.


Κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρ. Τ. Ερντογάν

 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου