«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ομιλία Α. Τσίπρα, Λαμία, 16/05/2019



11 σχόλια:

  1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ - ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ!

    http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2019/05/blog-post_160.html

    Ιωάννης(Aq)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σας, οικοδεσπότα!

    Μαθήματα Αγγλικής:

    Ενικός, τζάϋφτους
    Πληθυντικός, τζάϋφτουσιζ

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αγγλικα Τσιπρα δημιουργησαν εναν υπεροχο νεο γλωσσικο οριζοντα, αγαπητε Εργοδοτη.
      Back has the pear the queue!

      Διαγραφή
  3. Βλέποντας τη γλώσσα του Σουρή έχω μια φιλολογική απορία. Αυτή είναι η σημερινή... καθομιλουμένη Ελληνική γλώσσα, δεν θα καταλάβαινες ότι γράφτηκε το 1880 αν δεν το ήξερες. Σε άλλες περιοχές η δημοτική ήταν πολύ διαφορετική την ίδια εποχή, άλλες διάλεκτοι. Κάτι έγινε και μία από τις διαλέκτους της δημοτικής επικράτησε. Ποια είναι αυτή η διάλεκτος που επικράτησε, δηλαδή ποιο γεωγραφικό κομμάτι της Ελλάδας τη μιλούσε, ή μάλλον ποιοι τη μιλούσαν; Οι αρβανίτες;

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο,
      ο Σουρης γεννηθηκε 45 χρονια μετα απο τοτε που πρωτοεμφανιστηκε η δημοτικη οπως την μιλουμε σημερα. Και ναι, τα περισσοτερα εργα του στην δημοτικη προτιμησε νσ τα αποδωσει.

      Διαγραφή
    2. Τότε η απορία μετατοπίζεται 45 χρόνια πίσω και βάλε. Ποια είναι αυτή η διάλεκτος που επικράτησε, δηλαδή ποιο γεωγραφικό κομμάτι της Ελλάδας τη μιλούσε, ή μάλλον ποιοι τη μιλούσαν; Είναι τεχνητή σαν την καθαρεύουσα; Είναι η διάλεκτος των αρβανιτών; Του Μοριά; Που είναι η φιλόλογός μας η Astillais να το αναλύσει.

      Γιώργος

      Διαγραφή
    3. Η γλώσσα μας - και η Δημοτική- είναι προϊόν εξέλιξης. Δεν έχει να κάνει με έναν τόπο. Εγώ διδάχτηκα στο Γυμνάσιο το ζήτημα των Δημοτικιστών. Εάν είσαι 5-7 χρόνια μικρότερος.. ίσως δεν σάς τα δίδαξαν.

      Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη έχει ως εξής:
      Αττική Διάλεκτος → Κοινή (Αλεξάνδρου) → Βυζαντινή → Δημοτική

      Περισσότερα εδώ:
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

      Διαγραφή
  4. ΙΝΤΕ Ο ΓΚΥΦΤΟΣ ΤΗΝ ΓΚΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙ ΑΝΑΓΚΑΛΙΑΣΣ' Η ΚΑΡΝΤΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΜΩΤΟ!

    ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΣΤΗΝ ΦΑΡΑ ΣΟΥ ΩΣ....ΜΠΑΛΑΜΌΣ ΑΦ'ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΠΕ ΓΙΑΒΡΙΜ;

    ΜΕΓΚΑΛΗ ΥΠΟΤΕΣΗ!
    ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΝΑΝΑΪ ΓΙΑΒΡΟΥΜ ΓΙΝΑΝΑΊΝΑ ΓΚΙΑ ΜΕΓΚΑΛΟ ΕΦΕΝΤΗ ΤΣΊΠΡΑ, ΝΤΩΣΕΙ ΕΜΑΣ ΝΤΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΦΤΑ ΓΚΡΟΣΙΑ ΠΟΛΛΑ ΤΖΑΝΕΜ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή