«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Χιροσίμα: Η ελληνική επιγραφή στην Καμπάνα της Ειρήνης (βίντεο)

του  Τζούνκο Ναγκάτα

Σχόλιο Διόδοτου: Η Ιαπωνία ανέκαθεν υπήρξε ένας ακόμα πολιτισμός υψηλής νόησης, με το πραγματικό της παρελθόν.. επίτηδες όχι και πολύ γνωστοποιημένο από το κρόνιο μάτριξ. Πολιτισμός υψηλής νόησης και τεχνολογίας λοιπόν, πράγμα που το καταλαβαίνει κανείς εύκολα εφόσον την επισκεφθεί και νιώσει σαν να βρίσκεται σε έναν άλλο προηγμένο πλανήτη με high tech μητροπόλεις να δεσπόζουν δίπλα σε καταπράσινη και λουλουδιασμένη φύση.  Oι εχθροί της -και μην πάτε μακρυά.. είναι οι ίδιοι με τους δικούς μας- έχουν εκμεταλλευτεί για να την ελέγχουν, ακόμα και το ότι από τα ανατολικά της κρέμεται κυριολεκτικά στο χείλος ενός ιλιγγιώδους υποθαλάσσιου γκρεμού (όπως τα Φηρά της Σαντορίνης κρέμονται στο "φρύδι" της καλντέρας). Την συνετίζουν με σεισμούς, τσουνάμια, ατομικές βόμβες κ.ά. κάθε τόσο όταν πάει να σηκώσει κεφάλι σπάζοντας μονοπώλια των κρονίων ή αποπειραθεί να εγκαταλείψει ανίερες "συμμαχίες" κλπ. Αποτελεί αυτό που λέω από χρόνια γι αυτήν.. ΕΘΝΟΣ ΜΟΝΙΜΩΣ ΥΠΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟΝ.  






H πινακίδα στα ιαπωνικά και αγγλικά προτρέπει τους επισκέπτες να προχωρήσουν και να χτυπήσουν την Καμπάνα της Ειρήνης που βρίσκεται στο μικρό υπόστεγο στη μέση της λιμνούλας απέναντι από το «Θόλο της Ατομικής Βόμβας», το εμβληματικό κτήριο και το μοναδικό που ήταν τόσο κοντά -μόλις 150 μέτρα- στο σημείο της έκρηξης της ατομικής βόμβας και δεν γκρεμίστηκε.  Όπως χαρακτηριστικά γράφει, για να ακουστεί ο ήχος της σε κάθε γωνιά της γης, να συναντήσει τα αυτιά κάθε ανθρώπου, για την παγκόσμια ειρήνη.



Η καμπάνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες. Η επιγραφή στα ελληνικά «Γνώθι σαυτόν» δεσπόζει ψηλά, κάτω από το περιστέρι της ειρήνης. Πιο κάτω με μικρά γράμματα που μόλις διακρίνονται από τον επισκέπτη είναι χαραγμένη η υπογραφή του τότε Έλληνα Πρέσβη στην Ιαπωνία (1962-65) Αλέξη Σ. Λιάτη και οι λέξεις “Ambassador of Greece”. Ο Λιάτης (1906-1985) ήταν ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνθηκε ο εμπνευστής της καμπάνας Κένγκιο Νισιμούρα για να γράψει την ελληνική επιγραφή.

Παρακάτω σε άλλα σημεία είναι χαραγμένες δύο επιγραφές στα ιαπωνικά και μία στα σανσκριτικά. Η πρώτη επιγραφή στα ιαπωνικά είναι η μετάφραση του «Γνώθι σαυτόν» που συνοδεύεται από το όνομα του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα Τατσούο Μορίτο και η δεύτερη γράφει 悲願 (Χιγκάν -πρόκειται για βουδιστικό όρο που κάπως ελεύθερα το μεταφράζουμε ως «ευχή») που έγραψε ο τότε Δήμαρχος της Χιροσίμα Σίνζο Χαμάϊ. Η επιγραφή στα σανσκριτικά είναι από τη Σούτρα της Αιώνιας Ζωής και φέρει το όνομα του τότε Πρέσβη της Ινδίας στην Ιαπωνία Lalji Mehrotra. Εκτός από τις επιγραφές, είναι χαραγμένο ένα περιστέρι σύμβολο της ειρήνης, ένας παγκόσμιος χάρτης, η ημερομηνία ρίψης της ατομικής βόμβας και το έτος που τοποθετήθηκε η καμπάνα στο πάρκο.
Σύμφωνα με την επιθυμία του Κένγκιο Νισιμούρα η Καμπάνα της Ειρήνης εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1964, την ίδια μέρα που περνούσε από το κέντρο της πόλης της Χιροσίμα η Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούσαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο Τόκιο.



Η έρευνά μας για να μάθουμε περισσότερα ξεκίνησε από το διαδίκτυο όπου είδαμε να έχει αναπαραχθεί μια λανθασμένη αναφορά ότι δωρήθηκε στο Δήμο της Χιροσίμα από την Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκιο. Επικοινωνήσαμε με τις δύο πλευρές και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε. Ούτε και μετά την έρευνά μας σε εφημερίδες της εποχής και στη Βιβλιοθήκη της Χιροσίμα.
Ο άνθρωπος που έκανε την καμπάνα όνειρο ζωής, ο Κένγκιο Νισιμούρα, ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καναζάουα από όπου παραιτήθηκε το 1962 και ξεκίνησε ένα ταξίδι «αυτογνωσίας», όντας Βουδιστής, σε μέρη που είχαν σχέση με το βουδισμό αλλά και στην Ελλάδα όπου επισκέφθηκε αρχαιολογικά μνημεία.
Μόλις επέστρεψε στην Ιαπωνία ζήτησε από το διάσημο καλλιτέχνη Μασάχικο Κατόρι (1899-1988) να την κατασκευάσει. Είχε ήδη αποφασίσει να υπάρχει στην καμπάνα το «Γνώθι σαυτόν», ένα από τα τρία Δελφικά Παραγγέλματα που ήταν χαραγμένα στον πρόναο του Ναού του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών. Χρόνια αργότερα, ο Κατόρι (ο οποίος το 1977 ανακηρύχθηκε από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ως «εθνικός θησαυρός εν ζωή») έγραψε για τη συνάντησή του με τον Νισιμούρα ότι είχε συγκινηθεί τόσο πολύ από το πάθος του για την καμπάνα που δεν του ζήτησε αμοιβή για την κατασκευή της.

Η καμπάνα ύψους 1,5 μέτρων και βάρους 1,2 τόνων ήταν έτοιμη το Μάρτιο του 1964 και ο Νισιμούρα την παρουσίασε στο Δήμο της Χιροσίμα. Αμέσως συστάθηκε μια ειδική επιτροπή που θα αναλάμβανε την ολοκλήρωση του έργου με την κατασκευή του χώρου που θα την τοποθετούσαν. Πρόεδρος της επιτροπής ανέλαβε ο Τατσούο Μορίτο (1888-1984), ο οποίος είχε συντάξει το προσχέδιο του ιαπωνικού Συντάγματος, είχε διατελέσει βουλευτής και Υπουργός Παιδείας και ήταν ο πρώτος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, την περίοδο 1950-1963. Επίτιμος Πρόεδρος ήταν ο Σίνζο Χαμάι (1905-1968), δήμαρχος της Χιροσίμα για 16 χρόνια και θύμα ο ίδιος της ραδιενέργειας από την ατομική βόμβα. Τη θέση του Γενικού Γραμματέα είχε ο μοναχός Κένσιο Ογκασαουάρα, αρχιερέας του βουδιστικού ναού Χονγκάν-τζι της Χιροσίμα. Η επιτροπή συγκέντρωσε από δωρεές του κοινού περίπου πέντε εκατομμύρια γιεν και το έργο της καμπάνας αποπερατώθηκε.

Σήμερα, στο Πάρκο της Ειρήνης, ακούγεται συχνά ο ήχος της Καμπάνας. Σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη. Σαν προσευχή να μη συμβεί ποτέ ξανά και πουθενά ο πυρηνικός όλεθρος που έπληξε την Χιροσίμα το πρωϊνό της 6ης Αυγούστου του 1945.






greecejapan.com

5 σχόλια:

  1. Περί Ατομικών Βομβών+ΤΡΟΥΜΑΝ

    Έχουμε κ λέμε Πρώτον:το κάνανε για να τελειώσει οριστικά&αμετάκλητα ο Πόλεμος στον Ειρηνικό με τους Ιάπωνες. Δεύτερον:Σαφέστατα γλυτώσανε δεκάδες κ πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες Ζωές Αμερικανών Πεζοναυτών/Στρατιωτών/Ναυτών απο Πολεμικά πλοία σε ενδεχόμενο Απόβασης τύπου Νορμανδίας ή στην Νότια Ιταλία=Βλέπε Απόβαση Σικελίας. Τρίτον:το κάνανε για Δοκιμαστικούς λόγους όσο κυνικό-απάνθρωπο-διαστροφικό κ να είναι..δηλαδή ΝΑΙ θέλανε να δούνε ποια είναι τα Αποτελέσματα του Πειράματος,ο αριθμός των θυμάτων,η έκταση που μπορεί να επηρεάσουν οι ρίψεις των βομβών,πόσα κτίρια καταστράφηκαν κτλ.κρατήσανε στατιστικά στοιχεία .Τέταρτον:ήταν ένα μήνυμα=ΠΥΓΜΗ-ΔΥΝΑΜΗ-ΚΥΡΟΣ στον επερχόμενο Αντίπαλο-την Σοβιετική Ένωση-τον Κομμουνισμό-καθώς ήδη ο κόσμος είχε χωριστεί σε Σφαίρες επιρροής-Ψυχρός Πόλεμος-Ανατολικό Μπλόκ εναντίον "Ελεύθερου Κόσμου"=Δύση Πέμπτον:Ο Τρούμαν στην διάρκεια του Εμφυλίου ή Συμμοριτοπολέμου έδωσε Οικονομική βοήθεια με το περίφημο ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ προκειμένου να φτιαχτεί ξανά η Ελλάδα μετά τα Συντρίμμια/καταστροφές που προκάλεσε η σύρραξη.Οπότε αυτός είχε την πρόθεση να βοηθήσει(με μια σκοπιμότητα)γνώριζε βέβαια ότι απο τον Βρεταννικό Λέοντα η Ελλάδα πέρασε στα χέρια του Αμερικάνικου Αετού,αλλά για την Διαχείριση των Χρημάτων ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ αποκλειστικά οι Τυχοδιώκτες/λαμόγια της Εποχής απο την Εθνικιστική-Αστική Παρακμή του τότε. ΕΚΤΟΝ:Όταν θα γκρεμίσουν ΟΛΑ τα Κομματικά χαμαιτυπεία-Κτίρια με τα αντίστοιχα Σύμβολα τους σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ τότε να ρίξουν+το Άγαλμα του Τρούμαν-εν έτει 2019 έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε απο τα Νοητικά Συμπλέγματα/Παθολογίας/λοβοτομής του κάθε πικραμένου Απόγονου των Ηττημένων..1946-1949

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ιάπωνας τότε ήταν ΜΑΧΗΤΗΣ είχε έναν Αξιακό Κώδικα Αυταπάρνησης-Αυτοθυσίας-Απαράμιλλου θάρρους ή τρέλας που ομοιάζει με τις Παλαιότερες γενιές Ελλήνων αν επιχειρούσαν οι Αμερικανοί Απόβαση σε Ιαπωνικές Ακτές θα θρηνούσαν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες θύματα νεκρούς-τραυματίες..οι Ιάπωνες θα μαχόντουσαν μέχρι τέλους,ΜΈΧΡΙ ΕΝΟΣ!! διότι είχαν άλλο ψυχισμό εκείνη την περίοδο-το γνώριζαν αυτό και για αυτό τις ρίξανε ώστε να το Αποτρέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιά ύψιστη εκδήλωση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης από πλευράς Ιαπώνων έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 1922. Ο πλοίαρχος του εμπορικού Τοκέϊ Μαρού αποφάσισε να αδειάσει τα αμπάρια του πλοίου το οποίο ήταν κατάφορτο με πανάκριβα μεταξωτά υφάσματα, πετώντας τα στη θάλασσα, γιά να σώσει 825 ψυχές ('Ελληνες και Αρμένιους) κατά διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης. Κάποιους τους αποβίβασε στη Θεσσαλονίκη και άλλους στον Πειραιά. Η διάσωση έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσωπικά συγκλονίστηκα διαβάζοντάς την. Η ιστορία αυτή ήταν μέχρι πρότεινως άγνωστη και στους Ιάπωνες. Την έφερε στο φως μιά καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Τόγιο (Toyo).

    https://www.mixanitouxronou.gr/o-iaponas-kapetanios-pou-diesose-me-to-karavi-tou-825-apelpismenous-mikrasiates-stin-katastrofi-tis-smyrnis-erikse-sti-thalassa-to-panakrivo-metaksi-gia-na-epivivasei-prosfyges/

    https://www.greecejapan.com/to-mnimio-gia-ton-iapona-pliarcho-pou-esose-ellines-to-1922-sti-smyrni/

    https://www.greecejapan.com/synenteyxi-me-to-zaxo-samolada-dimioyrgo-tis-tainias-tokei-maru/

    Ως απόγονος Μικρασιατών/Ιώνων εκφράζω την απέραντη ευγνωμοσύνη μου απέναντι στον γενναίο πλοίαρχο και το πλήρωμά του με την ευχή ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές τους εις τους αιώνας!

    Ιωάννης (Aq)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρατηρώ ότι κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα εκλήματα πολέμου της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
    Λοιπόν, οι Αμερικάνοι θα μπορούσαν να κάνουν επίδειξη δύναμης, είτε προς τους Ιάπωνες είτε προς την ΕΣΣΔ, ρίχνοντας τις ατομικές βόμβες σε ένα ακατοίκητο μέρος ώστε να φαινόταν η ισχυς του νέου τους όπλου δίχως ανθρώπινες απώλειες.
    Με τον τρόπο αυτό θα στέλνανε σαφή προειδοποίηση στους Ιάπωνες ώστε αυτοί να παραδίδονταν, δίχως να γινόταν το έγκλημα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιτάξανε τα δεδομένα-τις πιθανότητες και πήρανε μια απόφαση Σαφώς Σώσανε Χιλιάδες ίσως+εκατοντάδες Χιλιάδες Ζωές Αμερικανών Στρατιωτών-Πεζοναυτών-Ναυτών στο Μέτωπο του Ειρηνικού των οποίων τα πτώματα θα γυρνάγανε μέσα σε bodybags πίσω στις ΗΠΑ κτλ.+αντίστοιχα σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Ιαπώνων μαζί με τις επιπτώσεις που είχε στις μετέπειτα γενιές η Ραδιενέργεια.Ο Πόλεμος είναι κάτι σαν την Ρουλέτα ποντάρεις και είτε κερδίζεις την μάχη ή στα σημεία και/ή χάνεις με όποιες επιπτώσεις.Ο Πιλότος του ενός απο τα 2 Αεροπλάνα που έριξε την Βόμβα μόλις είδε το "Μανιτάρι" απο την έκρηξη σε μια εσωτερική συνειδησιακή έκρηξη είπε: θεέ μου τι κάναμε;; ούτε γνώριζαν-ούτε μπορούσαν να φανταστούν...και στα δικά μας προς την λήξη του Εμφυλίου ή Συμμοριτοπολέμου για άλλους ο Αμερικανός Στρατηγός Βαν Φλήτ Πρότεινε(ή μάλλον είχαν ήδη προαποφασίσει)την χρήση των τότε πρωτοεμφανιζόμενων Εμπρηστικών Βομβών Ναπάλμ προκειμένου να τελειώσει η Ιστορία-Ανταρσία με τους Κομμουνιστές επάνω στο Γράμμο-Βίτσι κτλ. Τους κατέκαψε-εξάφανισε απο ανθρώπινης πλευράς ήταν πολύ άγριο άλλα σώθηκε η Ελλάδα=οπότε το ποιός είναι καλός ή κακός ας το κρίνει ο θεός γιατί έχει σημασία και η συνθήκη κάτω απο την οποία γίνεται ένα γεγονός/συμβάν.

      Διαγραφή