«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ίμια 1996: 23 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα της 31ης Ιανουαρίου - Λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν



Τα γεγονότα της νύχτας των Ιμίων όπως έχουν μείνει γνωστά είναι η κορύφωση μιας κρίσης η οποία είχε ξεκινήσει με την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού Figen Akat στην ανατολική Ίμια στις 26 Δεκεμβρίου 1995.

Το συμβάν αυτό αποτέλεσε την απαρχή για μια αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στην κλιμάκωση της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και την ξαφνική αποκλιμάκωση λίγες ώρες αργότερα.

Η πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού  και ο χαμός των τριών στελεχών του αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο τον τραγικό «επίλογο» των γεγονότων που εκφυλλίσθηκαν εκείνη την κρίσιμη νύχτα.

Σήμερα 23 χρόνια μετά η κρίση των Ιμίων όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί αντίθετα παραμένει στην κορυφή της επικαιρότητας, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις βραχονησίδες ως αιχμή των διεκδικήσεων της.

Τα γεγονότα του 1996 έφεραν τόσο κοντά -όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία- μία πολεμική σύρραξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και στοίχισε τη ζωή τριών αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Βατραχάνθρωποι και των δύο στρατών είχαν αποβιβαστεί στις νησίδες. Οι Ελληνες στρατιώτες στη Μεγάλη Ιμια και οι Τούρκοι στη Μικρή.

Στις 31 Ιανουαρίου, όμως, η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο όταν ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, που είχε εντοπίσει τους Τούρκους καταδρομείς, έπεσε μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος την ώρα που επέστρεφε στη φρεγάτα «Ναβαρίνο».

Νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Αιτία της πτώσης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες και η απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και Τουρκία είχαν ήδη μεταφέρει -κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης αυτής κρίσης- στρατιωτικές δυνάμεις (κυρίως ναυτικές) στο σημείο. Τελικά, με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, και κυρίως των ΗΠΑ, η ένταση εκτονώθηκε και οι δύο χώρες απέσυραν τους στόλους τους.

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα τις ημέρες τις κρίσης των Ιμίων

Την εποχή της συγκεκριμένης κρίσης, πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης, (που λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996). Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γεράσιμος Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χ. Λυμπέρης, ενώ πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν η Τανσού Τσιλέρ και υπουργός Εξωτερικών ο Ονούρ Οϊμέν.




Το χρονικό της κρίσης

Η κρίση των Ιμίων, όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Συγκεκριμένα:

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα με τις βραχονησίδες.

28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο Τούρκος πιλότος διασώζεται.

29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.

15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο "Ωνάσειο".

19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία στο ένα νησί, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.

27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Χουριέτ" στη Σμύρνη, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της "Χουριέτ", με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν για την ελληνική αποτυχία.

28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού "Αντωνίου" κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα, εκεί, τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της ένταση.

29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).

31 Ιανουαρίου 1996 – Η πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου
00:00: Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
01:40: Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30: Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
04:50: Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.
Δυστυχώς, αργότερα, θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Όσον αφορά τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μία σίγουρη απάντηση.
Η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε, είτε από το Τουρκικό Ναυτικό, είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφτηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
06:00: Οι Αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.

Το περιστατικό μετά την κρίση

Στις 17 Απριλίου του 1996 συνέβη άλλο ένα επεισόδιο. Ενώ οι δύο πλευρές έκαναν τις συνηθισμένες περιπολίες τους, κατά τις 2 το μεσημέρι εμφανίστηκε ένα ταχύπλοο πολιτικό σκάφος με επιβαίνοντες τρία άτομα. Κατά την αναγνώριση διαπιστώθηκε πως ήταν μέλη της οργάνωσης Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και ήθελαν να τελέσουν τρισάγιο στην μνήμη των στρατιωτών που χάθηκαν, στην Μεγάλη Ίμια, έχοντας άδεια από το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Παρ'όλο που τους δώθηκε η εντολή να τελέσουν το τρισάγιο εν πλω, πέρασαν στην πίσω πλευρά των Ιμίων, όπου η ελληνική πλευρά δεν είχε οπτική επαφή και ελέγχεται από τουρκικές ακταιώρους. Αργότερα φαίνονται να αποβιβάστηκαν στο νησί, αφήνοντας ένα στεφάνι και δύο μικρές σημαιες, μία ελληνική και μία αμερικάνικη και αποχωρούν. Μετά από λίγο, δύο τουρκικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, πετούν πάνω από την Μεγάλη Ίμια.

Επιτελείς του ελληνικού στρατού κρίνοντας πως σκοπός των Τούρκων είναι να πάρουν τις σημαίες, ενημέρωσαν το ελληνικό ΥΕΘΑ (Υπουργείο Εθνικής Αμύνης). Η εντολή που πήραν είναι να πάρουν τις σημαίες από το νησί, πριν από τους Τούρκους.

Στην περιοχή κατέφθασε μία ελληνική κανονιοφόρος, ενώ βατραχάνθρωποι από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος κατέβηκαν σε φουσκωτό στο νησί. Στον αέρα πέταγαν τα τουρκικά F-16 εμποδίζοντας την κάθοδο των βατραχανθρώπων, μέχρι να φθάσουν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά, και να αρχίσουν τις εμπλοκές.

Στις 5 το απόγευμα ανακοινώνεται το πέρας της αποστολής με αίσιο τέλος, καθώς οι βατραχάνθρωποι είχαν καταφέρει να κατεβάσουν τις σημαίες και το στεφάνι και να επιστρέψουν με αυτά.


pronews.gr

3 σχόλια:

  1. ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΝΕΑΡΟΥ...ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩς ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΟΥ ΚΩΣΤΑ...ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ[ΤΟ ΕΙΔΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΦΕΗΣ]
    ........Την νύχτα εκείνη εργαζόμουν σε κεντρικό πολυτελές Ξενοδοχείο της Ρόδου. Μέσα στους παρευρισκομένους ήταν ο τότε Νομάρχης, ένας γνωστός εισαγγελέας, ο εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας και ο Μέραρχος του νησιού. Είχα μια ανησυχία από νωρίς χωρίς να γνωρίζω ακριβώς γιατί, ώσπου στις 23:45 χτύπησε το τηλέφωνο και ζητούσαν επειγόντως τον Στρατηγό. Όταν έφτασε μπροστά μου και απάντησε, το βλέμμα του σοβάρεψε και λακωνικά είπε "έρχομαι αμέσως". Ακολούθησε ένα δεύτερο τηλεφώνημα που ήταν για τον Νομάρχη αυτή την φορά.

    Το επόμενο τηλεφώνημα "ακούγεται γελοίο" αφορούσε εμένα! Ξαφνιάστηκα!
    Ενημέρωσα αμέσως τον υπεύθυνο ότι έπρεπε να εγκαταλείψω την θέση μου και να αντικατασταθώ. Μέσα σε 10 λεπτά έφυγα για το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσσού που θα έβρισκα το ειδικό φύλλο πορείας. Ήξερα που έπρεπε να πάω, αλλά ήμουν σίγουρος ότι αν δεν το έπαιρνα θα είχα πρόβλημα με τα μπλόκα του στρατού στον δρόμο.

    Στις 00:25 έτρεχα μανιασμένα με το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς την επιστρατευτική μονάδα. Μπροστά μου ξαφνικά βλέπω έναν φακό να κουνιέται πάνω κάτω και να μου κάνουν νόημα να σταματήσω. Ήταν 5 πάνοπλα παιδιά τα οποία στεκόντουσαν κρυμμένα μέσα στην βροχή και στον αέρα και δεν άφηναν να περάσει τίποτα. Τους είπα "είμαι έφεδρος Ανθυπολοχαγός και πάω στην μονάδα μου". Ο Στρατονόμος είδε το χαρτί, μου έσφιξε το χέρι και μου είπε "Αξιωματικέ, καλή τύχη να έχουμε και να θυμάσαι... οφείλεις να φας 6 Τούρκους πριν τα τινάξεις! Μου το υπόσχεσαι;"
    Σου το υπόσχομαι του είπα και γελάσαμε και οι δύο με ένα γέλιο που έμοιαζε κάπως σαν του μελλοθάνατου που χαιρετάει χαμογελώντας!

    Μόλις είδα την πύλη του στρατοπέδου πήγα και στάθμευσα το αυτοκίνητο περίπου 300 μέτρα μακριά και επέστρεψα με τα πόδια. Με παρέλαβε ένας Ταγματάρχης ο οποίος με ενημέρωσε μέσα σε 5 λεπτά για τον ρόλο μου και μου έδωσε τον σάκο και τον οπλισμό μου. Με έστειλε να βρω όσους θα είχα μαζί μου και να τους ενημερώσω. Το μυαλό μου ήταν άσπρο μαύρο. Η σκέψη μου ήταν πλέον δυαδική. Ξαφνικά είχαν χαθεί από την σκέψη μου όλα τα πολύπλοκα πράγματα που σκεφτόμαστε καθημερινά. Είχε αδειάσει το μυαλό μου από όλα τα περιττά και είχε κρατήσει μόνο ό,τι μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο.

    Για πρώτη φορά ένιωσα τέτοια ευκολία να επικοινωνήσω με αγνώστους χωρίς συστάσεις, μπήκα κατευθείαν στο ψητό. Ρώτησα αν ήξερε κάποιος την περιοχή καλά, αν ήταν ντόπιος, να μας πει σημεία διαφυγής, σημεία ενέδρας και ό,τι άλλο μπορούσε να φανεί χρήσιμο. Είχα ενημέρωση αλλά οι ντόπιοι είναι κρυφό χαρτί σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Τα κινητά ήταν νεκρά εδώ και ώρες από παρεμβολές και είχαμε εντολή για σιγή ασυρμάτου. Ακροβολιστήκαμε στις θέσεις μας αφού χαιρετηθήκαμε και κλειστήκαμε στον εαυτό μας ο καθένας, περιμένοντας τους βαρβάρους.

    Οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό μου ήταν αλλόκοτες. Το μόνο που με απασχολούσε ήταν αν θα ανταποκριθούν αυτοί που είχα γύρω μου, αν θα υπάρξει αποτελεσματική απόκρουση του εχθρού, πως θα νιώθω αν άρχιζαν να σφυρίζουν σφαίρες πάνω από το κεφάλι μου, αν θα επέτρεπε αυτός ο θυελλώδης άνεμος να πετάξουν οι αερομεταφερόμενες μονάδες και να βρεθούν από πίσω μας οι Τούρκοι. Τα μόνα που με απασχολούσαν ήταν η επιβίωση όλων μας και το να μην πάρουν το νησί. Ένα νησί στο οποίο δεν γεννήθηκα, αλλά δεν θα επέτρεπα να το ακουμπήσει ο Τούρκος ατιμώρητος γιατί ήταν Ελλάδα.

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για μια στιγμή δάκρυσα και ένα συναίσθημα πανικού με κυρίευσε. Θυμήθηκα όμως έναν υπαξιωματικό των Ο.Υ.Κ. που μας έκανε ένα μάθημα για εκρηκτικά με τηλεχειρισμό, ο οποίος είπε μια φορά "Δεν εμπιστεύομαι όποιον δεν φοβάται... αν δεν φοβάται μπορεί να σπάσει πάνω στην κρίσιμη στιγμή... ενώ αν φοβάται θα το ξεπεράσει για να νικήσει και να επιβιώσει αυτός και το ζευγάρι του ή η ομάδα του."

    Τότε παραδέχτηκα ότι φοβόμουν! Το δάκρυ σταμάτησε. Μετά ήρθε ο θυμός! Μετά με έπιασε νευρικό γέλιο, γελούσα τόσο δυνατά που παρ' όλη την βροχή και τις ριπές του ανέμου, ακουγόμουν τόσο πολύ που ο διπλανός που ήταν καμιά δεκαριά μέτρα πιο πέρα ήρθε να δει τι συμβαίνει.

    Με ρώτησε "Έχουμε κανένα καλό νέο;" Του είπα "Το καλό νέο είναι ότι δεν φοβάμαι πια κανέναν" και σηκώθηκα πάνω και κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση με το μεσαίο δάχτυλο φώναζα "Πουτ@νες χανούμισες σας περιμένουμε..." .

    Δεν ξέρω πως έγινε αυτό, αλλά μετά από μερικά δευτερόλεπτα άκουγε κανείς από όλη την πλαγιά πάνω από την παραλία διάσπαρτες φωνές να φωνάζουν". Ο καθένας έλεγε τα δικά του! Σαν να ήμουν σε γήπεδο και μας είχαν σφυρίξει άδικο πέναλτι. Πολύ βρισίδι και φωνές που έμοιαζαν με ιαχές! Είχε ξορκιστεί ο φόβος! Φωνάζανε μέχρι που κουράστηκαν αλλά ήμουν σίγουρος ότι όλοι είχαν ντοπαριστεί κι ένιωθαν παντοδύναμοι. Είχε λειτουργήσει κάτι το οποίο ήταν σαν ναρκωτικό. Μια υπεροψία απέναντι στον θάνατο που δεν ξέρω από που πήγαζε.

    Εκεί ήταν που αναγνώρισα για πρώτη φορά πως κάτι συμβαίνει με τους Έλληνες. Κάτι το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες τους μεταμορφώνει σε μια οντότητα που καμία σχέση δεν έχει με την καθημερινότητα τους.

    Δεν ήταν λογικό να θέλω να φανούν από απέναντι τα πρώτα σημάδια κίνησης, δεν έπρεπε να επιζητώ να με προκαλέσουν με την παρουσία τους και να τους αντιμετωπίσω. Κι όμως μετά το πρώτο σοκ που κράτησε 15 λεπτά κάτι πύρινο ξεπήδησε το οποίο φώναζε "Ως εδώ... " κι εκεί ξεχύθηκε το θάρρος.

    04:45 Πρώτη ένδειξη επικοινωνίας στον ασύρματο. Το κέντρο επικοινωνεί με τις ομάδες. Αφού απάντησαν όλες οι ομάδες, δίνεται λήξη συναγερμού και επιστροφή στην μονάδα. Μετά από μισή ώρα βρισκόμασταν στο στρατόπεδο και εγώ κατευθύνθηκα στο γραφείο του Διοικητή. "Έληξαν όλα μου είπε, ο Θεός μας λυπήθηκε". Δεν μου άρεσε αυτό που άκουσα αλλά δεν είπα τίποτα, τον συγχάρηκα για την όλη οργάνωση και για την ταχύτητα με την οποία μας εφοδίασε και έφυγα.

    Την στολή εκείνης της νύχτας δεν την παρέδωσα, την πήρα μαζί μου για να μου θυμίζει όλα αυτά που σκέφτηκα κι όλα όσα ανακάλυψα...

    Κάποιοι γνωρίζουν καλά αυτό που συμβαίνει στον Έλληνα στις κρίσιμες στιγμές. Γι αυτό οδηγήθηκε με επιστημονικό τρόπο ο Ελληνικός λαός στον φόβο. Λίγο λίγο σαν δηλητήριο. Γιατί αν έσκαγε όλο μαζί θα γινόμασταν κάτι άλλο από την μια στιγμή στην άλλη. Δεν είναι ανάγκη κανείς να είναι Ο.Υ.Κ. ή μέλος άλλης επίλεκτης ομάδας. Αν είναι Έλληνας τότε είναι επίλεκτος εξ' ορισμού λόγω γονιδιώματος. Είμαστε προγραμματισμένοι να λειτουργούμε σαν θηρία κάτω από ειδικές συνθήκες. Είμαστε φτιαγμένοι να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας. Το σημείο εκείνο που έγινε το κλικ, έφτιαξε τον Λεωνίδα, τον Κολοκοτρώνη και τόσους άλλους. Ήταν όλοι τους σαν κι εμάς, ΕΛΛΗΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΙ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΕΤΣΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ Η

    ΠΑΝΕΞΥΠΝΗ ΜΑΛΒΙΝΑ ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ ΟΝΟΜΑΖΕ "ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΗ ΦΥΛΗ ΜΟΥ".

    ΟΜΩΣ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΑΡΘΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΊΟ ΠΟΛΛΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΆΣΕΤΕ. ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΙ ΟΙ ΔΥΟ ΝΗΣΙΔΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΚ ΠΙΑΣΜΕΝΕΣ,ΨΕΜΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΟΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΨΩΜΟΤΥΡΑΔΕΣ ΒΑΛΤΟΥΣ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΤΟΥΡΚΧΑΊΒΑΝΗΔΕΣ ΠΗΡΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΥΚΑΔΕΣ!ΛΕΕΙ
    ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΔΕΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΕΡΙ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑΣ ΣΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΕΦΕΔΡΙΚΟΙ!

    ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΑΛΛΟΊΩΤΗ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΣΣΩΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ=ΥΒΡΙΔΙΚΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΡΓΙΟΛΗΔΕΣ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΕΛΙΚΌΠΤΕΡΟ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ,ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΕΛΙΚΌΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑΡΟ.

    ΕΙΠΑΜΕ ΕΧΟΥΝ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΡΗΜΑΔΙΑ ΑΥΤΑ.ΣΕ ΡΙΧΝΟΥΝ ΠΑΊΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ Η ΣΕ ΕΞΑΥΛΩΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΩΣ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΟΤΙ " HEY BOYS?WE HAVE TOYS TOO YOU KNOW?"ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝ ΚΙ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΜΑΣ ΜΙΣΤΕΡ.

    ΤΟ ΓΕΛΟΙΟΝ ;

    ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΓΥΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥΚΟΥ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ GIANAS AGGELOPOULOU SATANAKI ΩΣ ΟΡΟΥΤΣ ΝΑ ΟΡΓΩΝΕΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΧΕΣΤΡΕΣ δημοσιογράφοι ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΑΤΑ Η ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΙΑΣ ΓΙΑΝΑΣ/ΓΙΑΝΗ ΠΟΥΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/ΔΡΑΚΟΝΑΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΗΣΥΧΑ ΑΠΟΨΕ...

    Ο ναύαρχος Ο ΧΟΝΤΡΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΦΑΔΕΡ ΤΟΥ ΤΟΤΕ....

    Η ΣΤΟΑ;ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΙΑ Η ΣΕΒΝΤΑΛΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ ΤΟΥΡΚΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΙΡΑΚ ΛΙΒΎΗ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΨΩΜΟΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΦΑΚΑ.

    ΟΜΩΣ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΕΡΑΝ ΤΡΕΛΛΑΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ;

    "ΧΡΥΣΑΟΡΕΣ".



    ΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή