«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί ο ΟΗΕ αναρτά τη «συμφωνία» Άγκυρας-Τρίπολης - Τι σημαίνει



Η ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας, που ορίζει το μνημόνιο ΆγκυραςΤρίπολης, είναι μεν αναμενόμενη και τυπική, ωστόσο η Αθήνα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με προσοχή.

Τα Ηνωμένα Έθνη -όσο εξωφρενικό κι εάν είναι αυτό- δεν εξετάζουν τη νομιμότητα της οποιαδήποτε συμφωνίας, είναι μια τυπική διαδικασία η ανάρτησή της.

Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ανάρτηση, η οποία αποτελεί τυπική διαδικασία, καθώς πρόκειται για δύο αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ κυβερνήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι και τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την κυβέρνηση Σαράτζ.

Διπλωματικές πηγές πάντως επισημαίνουν ότι η ανάρτηση δε σημαίνει και αναγνώριση της συμφωνίας, ενώ η είδηση είναι πως δεν έχει δημοσιευθεί το περίφημο μνημόνιο ακόμη, ακριβώς λόγω των ενστάσεων της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε αποστείλει δύο επιστολές προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην πρώτη επιστολή η χώρα μας ανέφερε ότι η συμφωνία Ερντογάν – Σαράτζ συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και ότι η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), αλλά και ότι δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τέθηκαν τα ίδια επιχειρήματα και ζητήθηκε -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- η μη πρωτοκόλληση στα Ηνωμένα Έθνη και η μη δημοσίευση από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Παρότι η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να εμποδίσει τυπικά την ανάρτηση, βεβαίως και θα αντιδράσει όταν αυτή πραγματοποιηθεί.

Σημειωτέον ότι παρόλο που η ανάρτηση από τον ΟΗΕ δε σημαίνει αποδοχή ή νομιμοποίηση της συμφωνίας, Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μετά την ανάρτηση θα ανοίξει ο δρόμος για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, μία «απειλή» που η Άγκυρα επαναλαμβάνει διαρκώς από το Νοέμβριο.


tribune.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου