«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

H ξεφτίλα της "μαξιμαλιστικής" οριοθέτησης



Σύμφωνα με πολύπειρο αναλυτή της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" (13/6/2020), ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε ακόμη υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο έγκειται στο εξής:

"Ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε η σημερινή άνοιξαν θέμα οριοθέτησης με την Κύπρο, γνωρίζοντας ότι το κλίμα διεθνώς δεν είναι θετικό σε μια τέτοια προοπτική, καθώς μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβανόταν ως «μαξιμαλιστική» εφαρμογή του γράμματος της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Και συγχρόνως η Αθήνα θα αναλάμβανε το βάρος να προασπίσει μια τέτοια συμφωνία για μια περιοχή όπου θα ήταν μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει δυνατότητες άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σε αντίθεση με την Άγκυρα που διαθέτει τα δικά της ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα. Πέραν όλων αυτών, είναι προφανές ότι η Αθήνα εκτός από την πλήρη ανάπτυξη της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας οφείλει να κάνει άμεσα κινήσεις και σε διπλωματικό πεδίο."

Κατ αρχάς αναφέρει ότι δεν προχωρούμε σε συμφωνία οριοθέτησης για να μην "εκλαμβανόταν ως «μαξιμαλιστική» εφαρμογή του γράμματος της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας". Με άλλα λόγια θεωρεί ότι το Δίκαιο της Θάλασσας μας ευνοεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, και ότι αυτό δεν είναι "δίκαιο". Όταν ξεκινάς με αυτό σαν δεδομένο, εκ προοιμίου ξεκαθαρίζεις ότι προτίθεσαι για εκχωρήσεις και όχι μόνο θέτεις τις βάσεις για τις τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά τις δικαιώνεις a priori.

Επιπλέον, το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι: "η Αθήνα θα αναλάμβανε το βάρος να προασπίσει μια τέτοια συμφωνία για μια περιοχή όπου θα ήταν μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει δυνατότητες άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σε αντίθεση με την Άγκυρα που διαθέτει τα δικά της ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα." Δηλαδή ο έτερος "σημαντικός λόγος" για την μη σύναψη συμφωνίας είναι ότι  δεν διαθέτουμε -δήθεν- τα μέσα για την διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και εδώ προκύπτει το επόμενο ερώτημα. Από πότε η διασφάλιση της κυριαρχίας γίνεται με γεωτρύπανα και ερευνητικά; Είναι σαν να λέμε εάν δεν έχουμε αλιευτικά δεν δυνάμεθα να εκμεταλλευτούμε την ΑΟΖ και άρα δεν την οριοθετούμε. Άξιο απορίας βεβαίως, εφόσον οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι οι καθ ύλην αρμόδιες στην διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τότε ποιος είναι ο ρόλος τους; Ας αγοράζαμε λοιπόν ένα ερευνητικό και ένα γεωτρύπανο και αυτό θα αρκούσε για την ασφάλεια της χώρας.


Σχεδόν ταυτόχρονα (14/6/2020), σύμφωνα με δημοσίευμα στην kathimerini.gr (σχολιασμός), ούτε λίγο ούτε πολύ χρεώνεται στην Ελλάδα το πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά υποστηρίζοντας ότι: "Η επιμονή μας σε έναν ανεδαφικό μαξιμαλισμό στο Καστελόριζο μας κοστίζει σε ευημερία." Ενώ προφανώς η νεοθωμανική ονείρωξη της Γαλάζιας Πατρίδας δεν θεωρείται "μαξιμαλισμός"...  

Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι συγκεκριμένα μέσα, έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία παραπλάνησης της κοινής γνώμης, με ηττοπαθή και φοβικά επιχειρήματα, που αποσκοπούν στην άνευ όρων εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι από την φαντασία μας. Εκστρατεία που ούτε τα προσχήματα δεν κρατά, και που υποτιμά την κοινή νοημοσύνη... Πρωτίστως βεβαίως αυτών που τα προβάλλουν. Περισσότερα ΕΔΩ...

  i-epikaira.blogspot.com

5 σχόλια:

  1. Κώστα—Ταῦρε καλησπέρα,

    Συγχαρητήρια γιὰ τὰ ὡραῖα ποὺ γράφεις. Τὰ λὲς καλά.

    Εἶχα διαβάσει σὲ σχόλιό σου, ἂν δὲν κάνω λάθος, ὅτι ὁ Περικλὴς τῶν Ἀθηνῶν δὲν ἦταν καθαρὸς ἕλλην. Συμφωνῶ πρὸς αὐτὸ, δὲν ἐξηγεῖται ἡ καταστροφὴ ποὺ προκάλεσε. Χρόνια τὸ ψάχνω, μοὺ ἔκανε τρομερὴ, ἀρνητικὴ βέβαια, ἐντύπωσι ὁ ἐπιτάφιος ποὺ ἐδιδασκόμασταν στὸ λύκειο... Ὅπως καὶ νἄχῃ τὶ στοιχεῖα ἔχεις ποὺ κλίνουν πρὸς τὴν ἄποψι ὅτι δὲν παίζει νὰ ἦταν ἀπὸ μᾶς;

    Συνέχισε τὸν καλὸν ἀγῶνα.


    ὁ Ζωγράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερός συγχρονισμός!
      Πριν από 5 λεπτά βρήκα στα "ανεπιθύμητα" του gmail του ιστολογίου μας το ημέηλ σας με το ίδιο ερώτημα (δυστυχώς από λάθος της γκουγκλ πολλές φορές πάνε εκεί αντί στα εισερχόμενα).

      Λοιπόν αγαπητέ Ζωγράφε,

      οι απαντήσεις στο ερώτημά σου βρίσκονται όλες εδώ:
      https://diodotos-k-t.blogspot.com/2017/09/blog-post_80.html

      Καλή ανάγνωση!

      Διαγραφή
  2. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ17 Ιουνίου, 2020 19:42

    "Ή ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ".ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ Η ΚΩΛΟΓΡΙΑ, Ό ΚΑΡΑΜΑΝ-ΑΛΗΣ;
    ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ. ΣΥΝΕΧΩΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΜΑΧΗ.
    ΙΔΟΥ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΕΊΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΘΕΛΕΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΊΩΝ;
    ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΤΣΙΚΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΒΕΡΚΟ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΛΑΘΡΟΟΡΚ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΙΑ ΦΑΡΑ, ΕΝΑ ΑΙΜΑ, ΜΙΑ ΦΥΛΗ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΦΌΡΑ.
    ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΟΥΤΕ ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΗΘΑΝΉ ΤΟΥΡΚΙΑ.
    ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ, ΕΡΠΕΤΟ, ΤΣΑΚΑΣ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΑΣ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΙΤ;ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ!
    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ, ΕΞΩ ΑΠ'ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ.
    ΜΠΙΣΤΟΛΙΆΣΑΝΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ, ΑΕΡΑ ΜΠΑΝΆ,ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥΣ,ΚΑΙ'ΜΕΊΣ ΤΑ ΧΆΠΑΤΑ, ΤΑ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΑΜΑΣΗΤΑ.
    Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ;
    ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΛΑ, ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΗ, ΙΣΑ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΠΑΞΙΜΑΔΙ.
    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΆ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟ-ΠΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστα

    Εἶσαι μεγάλος!!!

    Εὐχαριστῶ πολὺ·

    ὁ Ζωγράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ18 Ιουνίου, 2020 12:25

    https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6947143_enekrine-i-ellada-ptiseis-toyrkikon-uav-se-periohi
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή