«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Σεργκέι Προκόφιεφ: O Πέτρος και ο λύκος

Απολαύστε το κλασσικό διασκεδαστικό αριστούργημα που (κάποιους από εμάς τους νεότατους -πάνω κάτω 55 🙂 ) μάς συντρόφευσε στην προσχολική και 7-10 ετών ηλικία.

Το έργο εξ αρχής γράφτηκε με αφήγηση του παραμυθιού. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους αγγλικούς υπότιτλους για ευκολία.

Εδώ, ίσως αναρωτηθείτε.. όταν ήμουν μικρός.. πώς καταλάβαινα τί λέει το παραμύθι; Όμως.. εννοείται πως το άκουγα σε ελληνική αφήγηση. Η γιαγιά μου και η μητέρα μου συνήθιζαν να έχουν ανοιχτό το ραδιόφωνο στο Γ' Πρόγραμμα της ΕΡΤ (τέτοιος κωλόφαρδος πάντα ήμουν) και έτσι έμαθα πολλή κλασσική μουσική. Μάλιστα, μεταξύ 1969 και 1972, το Γ' Πρόγραμμα έπαιζε σχεδόν κάθε εβδομάδα από μία φορά, ΟΛΟ το διπλό βινύλιο "Pink Floyd - Ummagumma". To είχα μάθει κι αυτό απ'έξω! Έπαιζε όμως πολύ συχνά και το "Πέτρος και ο λύκος" του Προκόφιεφ. Το πιο πιθανό είναι να το απήγγειλε ο Δημήτρης Χορν, όπως το έκανε και μία φορά στα γεράματά του το 1993. Η φωνή όμως που θυμάμαι περισσότερο είναι του Κώστα Καστανά, από ηχογράφηση σε βινύλιο του 1973. Όποιοι από εσάς ενδιαφέρεστε να ακούσετε το μουσικό έργο με την αφήγηση αυτή, του 1973, στα ελληνικά, μπορείτε στο YouTube εδώ: 

https://www.youtube.com/watch?v=ivVTgCocGO4 

Στην παρακάτω όμως εκτέλεση, που έγινε στις 5 Μαρτίου 2013 (ημέρα θανάτου του Προκόφιεφ) και την οποία σχολιάζει μια ιστοσελίδα εδώ, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός (επειδή είθισται την αφήγηση να την κάνει ηθοποιός) ότι ο μαέστρος.. εκτελεί και χρέη αφηγητή, και τα πάει περίφημα! 

Μαθαίνουμε επίσης το εξής ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ: Ότι εκτός από τον Προκόφιεφ, ακριβώς στην ίδια ημερομηνία και έτος και χώρα (Ρωσία, 5 Μαρτίου 1953),  πέθανε και ο Στάλιν! Μάλιστα, όπως μάς πληροφορεί η Wikipedia, "το κορυφαίο σοβιετικό μουσικό περιοδικό της εποχής, ανέφερε την είδηση του θανάτου του Προκόφιεφ με μία μικρή παράγραφο στη σελίδα 116. Οι προηγούμενες 115 είχαν αφιερωθεί στον θάνατο του Στάλιν".

Καλή διασκέδαση από την συμφωνική ορχήστρα του Βανκούβερ!

 Κ-Τ

 

Βίντεο: Sergei Prokofiev: Peter and the Wolf. Vancouver Symphony Orchestra. 


 

11 σχόλια:

  1. Κάτι σατανικά συμπτωματικό παρατηρούμε στις κόκκινες περιοχές "κρουσμάτων" του ψευδοιου!!! Είναι αυτές οι περιοχές που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την Ελληνική Μακεδονία και κατά της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών από τους κομμουνιστές!!!!!!!!
    https://www.pronews.gr/ygeia/941295_alvatopoylos-oi-giortes-tha-einai-monahikes-fetos-mas-katigoroyn-dyo-katigories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εις αναμνησιν του μεγαλου αυτου μουσικου. Σ΄ ευχαριστουμε, Κωστα.

    https://www.youtube.com/watch?v=AwwqrtA9qd8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά φίλε μου Ahoy!
      Κι εμείς σε ευχαριστούμε για το πάντοτε καλό σου γούστο.

      Διαγραφή
    2. Να είσαι καλά Κώστα μου. Μου έδωσες μια εκπληκτική ιδέα να το δουλέψω με τα πιτσιρίκια μου !!!

      Διαγραφή
  3. https://twitter.com/i/status/1335056652769214466
    ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΕΛΛΕΙΨΕΣ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ;;;;;;
    ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο DONALD JOHN TRUMP ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΕ ΠΙΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμάν βρε Ηλία! Με έκανες και δάκρυσα με αυτόν τον σκύλο..Την ανιδιοτελή απέραντη αγάπη του, την αφοσίωση, την χαρά του..
      ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΩΣΤΕ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΑΛΛΆ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ, ΝΑΙ!!!.. ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ..! ..Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΑ ΣΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ, ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΣΑΡΚΟΒΟΡΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΒΟΛΤΑΡΑΝΕ ΜΕΣ' ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ.

      Διαγραφή
    2. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΓΑΘΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ
      Η ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΚΩΣΤΑ ΜΟΥ;

      Διαγραφή
  4. https://twitter.com/i/status/1335228860493787136
    ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ.
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ.
    ΜΟΝΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ.
    ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΣΙΑΤΕΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΟΦΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή