«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Δόμνα Σαμίου - "Καλώς τη Σαρακοστή" κ' τελευταία της Αποκριάς

      αφιερωμένα στη Σούλα

 

ΜΕΓΑΡΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ megara tv


 

ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ - Αποκριάτικα Παραδοσιακά Τραγούδια


 

Διαβάστε, ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ....ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

 

8 σχόλια:

  1. ευχαριστω παρα πολυ ,ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥς ΤΟΥς ΕΛΛΗΝΕς ΜΕ ΥΓΕΙΑ....δυστυχως για δευτερη χρονια θα γιορτασουμε με τις αναμνησεις...εθιμα με ριζες στην αρχαιοτητα,παραδοσεις με αναφορες στην μακρα ιστορια και τις συνηθειες των ανθρωπων αυτου του τοπου,μια διαρκης αναζητηση για συναπαντημα και ξεφαντωμα.ολη η Ελλαδα γιορταζε τις μερες αυτες ..απ την βασιλισσα του καρναβαλιου στην Πατρα,το Ρεθυμνο,την Ξανθη,και ολες τις πολεις και τα χωρια της χωρας οι ανθρωποι τους προσθετουν το δικο τους χρωμα στον καμβα που λεγεται Αποκρια...το καρναβαλι δεν ειναι απλα μια πατροπαραδοτη γιορτη,αλλα η πηγη μιας γλωσσας που μιλαει με το δικο της τροπο για τη ζωη το θανατο,τον ανθρωπο,το χρονο και τον κοσμο που μας μιλαει για ολα αυτα οχι μοναχα με λεξεις ,αλλα κυριως με εικονες,αναπαραστασεις,μιμικες κινησεις δρωμενα,και προσωπεια....θυμηθηκα τωρα ενα τραγουδι ,ποιημα,δεν ξερω ακριβως, απο ενα καρναβαλι που ειχα παρει μερος ντυμενη πριαπος[καλα να με βλεπατε μονο]και θα σας το γραψω..Κωστα συγγνωμη αλλα....λογω της ημερας.....Ψωμι και τυρι,τον Κυριο υμνειτε,αν ειναι και κρασι Υπερυψουτε,Αν ειναι και Μουνι,εις παντας τους αιωνες...χαχαχαχα, αυτη ειναι μωρε η Ελληνικη Αποκρια...και του χρονου να ειμαστε ολοι καλα.....Σουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σούλα μου,

      πρόσθεσα και ένα σύνδεσμο για ένα εξαιρετικότατο άρθρο, από το μπλογκ της φίλης μου της Φωτεινής. Ταιριάζει με το σχόλιο σου.

      Καλή Σαρακοστή,
      και του χρόνου να είναι όλα κανονικά!!!

      Διαγραφή
  2. ΩΠΑ ΩΠΑ !.ΧΟΡΕΦΤΟ ,ΧΟΡΕΦΤΟ.
    ΩΠΑ !.
    ΚΑΛΉ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ,ΟΛΟΥΣ.
    ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ρέγουλα τα θαλασσινά σήμερα, γιατί ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια στο Θεό.
      🤣

      Διαγραφή
    2. Και στην σαρακοστή με χορό μπαίνεις άπαιχτος
      Σήμερα μόνο λαγάνα και ταραμά σου επιτρέπω
      Ισως και ένα τουρσίδιο με τσίπουρο

      Διαγραφή
  3. https://www.youtube.com/watch?v=1YNmc_QsdNI

    Τα κλαρινα ελευθερα! Χαρειται! Καλη Σαρακοστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. καλή σαρακοστή σε όλους και όλες
    δεν είμαι με το παλιό ημερολόγιο, τί σημασία έχει,τα αληθινά τέκνα της ορθοδοξίας είναι ήδη ενωμένα μετά την προδοσία και την ατολμία και αφωνία που ζούμε
    ανοίξω το στόμα μου και πληρωθήσεται πνεύματος και το παρακάτω
    http://scripta---manent.blogspot.com/2021/03/blog-post_88.html
    http://scripta---manent.blogspot.com/2021/03/blog-post_51.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι απόκριες τελείωσαν όπως λέει και η Σαμίου. Για να φτάσουμε όμως στην Λαμπρή και Στην Ανάσταση χρειάζεται ΓΝΩΣΗ και ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

    Ισως να είμαστε οι τελευταίοι Ελληνες που θα έχουμε ΖΗΣΕΙ τις χαρές που προσφέρει ο Ελληνορθόδοξος πολιτισμός μας. Οι επόμενοι θα τα βλέπουν όπως βλέπουμε εμείς σήμερα τις παραδοσιακές φορεσιές. Φορεσιές μιάς άλλης εποχής πολύ μακρινής με την οποία τίποτα δεν μας συνδέει. Παρωχημένες. Εκτός μοδός...

    Ισως τα νέα τα παιδιά να έχουν ακούσματα του τύπου “παλιά οι παππούδες μας (δηλαδή εμείς) διασκέδαζαν, εμείς τώρα τίποτα. Δουλεία και (ίσως) ένα μήνα διακοπές.”

    Τα νέα τα παιδιά δεν ξέρουν πως και εμείς οι παππούδες τους φταίξαμε. Δεν θα μάθουν, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, πως δεν έφταιξαν μόνο οι “μητσοτάκηδες” αλλά και οι παππούδες τους που κάποτε ήσαν και αυτοί νέοι , όπως νέοι (ΚΑΙ ΑΜΥΑΛΟΙ) είναι και αυτοί σήμερα . Οπως ΑΜΥΑΛΟΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ( ήμασταν η είμαστε;).
    Τα θέλαμε όλα αυτά . Το επιζητούσαμε να καταργήσουμε τα πάντα όλα. Δεν πιστεύαμε τίποτα παρά μόνο στο χρήμα και στην ελευθερία-ελευθεριότητα. Ούτε νηστεία ούτε προσευχή ούτε εκκλησία , ούτε τίποτα , Φυσικά ούτε Θεό. Ήταν ενοχλητικός διότι μας έλεγε Την Πάσα Αλήθεια. Διότι μας ήλεγχε και εμείς …δεν ανεχόμαστε κανέναν έλεγχο*!!!

    Στο μόνο που πιστεύαμε τότε, ήταν ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ και όσο πιο χυδαίο-σεξουαλικό τόσο καλλίτερα. Τσιφτετέλια στα τραπέζια μίνι φούστα και ΟΙ απο κάτω χαλασμός. ΑΙ απο πάνω τα πέταγαν και πέταγαν στα ουράνια. Αυτή ήταν και άλλη καμία... Οικογένεια γονείς παιδιά , παραδοσιακά ντε μοντέ παρωχημένα "βυζνατινοθρησκόληπτα κατάλοιπα" μιας άλλης εποχής κατά την οποία η γυναίκα ήταν νοικοκυρά και έπρεπε να γίνει εργάτρια-επαναστάτρια. Τώρα έπρεπε να γίνουμε όλοι , άνδρες και γυναίκες, δυτικο-Ευρωπαίοι...επαναστάτες προοδευτικοί.
    Και τα καταφέραμε και γίναμε τόσο όσο που χαλάσαμε την πλάση ολάκερη. Που διάθεση να σκεφτούμε πως έτσι διώχναμε Τον Θεό απο κοντά μας και πως διώχνοντας Τον Θεό στην ουσία διώχναμε την ίδια την χαρά. Την ίδια την ζωή.

    Σήμερα απολαμβάνουν και οι νέοι μαζί με εμάς , τις επιλογές της απιστίας μας. Την επιλογή μας να απομακρυνθούμε απο Τον Τριαδικό Θεό μας , Την Υπεραγία μας Θεοτόκο και τις διδαχές των Αγίων μας.

    Οι κολλυβάδες ήσαν …αναχρονιστικοί!
    https://www.impantokratoros.gr/kinhma-kollybadon.el.aspx

    Θέλαμε ριζοσπάστες θούριο και Ρήγα οπαδούς της “Γαλλικής” επανάστασης.
    https://www.hellenicparliament.gr/onlinePublishing/KEL/010-017.pdf

    Με αυτά και με εκείνα , Δυτικοευρωπαίοι ινδάλματά μας , σας ερχόμαστε με χίλια.
    Εγγόνια απολαύστε τiς επιλογές της μίνι φούστας. Όπως τα δικά σας θα απολαύσουν τις δικές σας επιλογές του στρινγ που οδηγεί κατευθείαν στις φαβέλες με ότι αυτό συνεπάγεται . https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B1

    Το οποίο τώρα προφανώς και δεν το πιστεύεται, όπως εξάλλου οι παππούδες μας δεν πίστευαν τους κολλυβάδες και εμείς , οι τότε νέοι δεν πιστεύαμε πως θα φτάσουμε εδώ που σήμερα φτάσαμε , αν και πάρα πολλοί “γέροι-γριές βυζαντινοθρησκόληπτοι”μας τα έλεγαν!!!

    Καλή και ευλογημένη Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

    ΤΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 - ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟ 1999
    https://www.youtube.com/watch?v=_Um5zAxofKs

    Υ.Γ.
    * Θεία δίκη είναι αυτό που ζούμε. Ποίος θα μπορούσε να το φανταστεί; Εμάς που δεν σηκώναμε μύγα στο σπαθί μας , μας έκλεισαν μέσα στα σπίτια μας και μας φόρεσαν ΦΙΜΩΤΡΑ!!! Μάλιστα πολλοί , οι περισσότεροι ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ για να μην πεθάνουν!!! Αυτοί , ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ, που θα έδιναν και την ζωή τους για την ελευθερία , τώρα εκλιπαρούν να τους την πάρουν αρκεί να μην πεθάνουν…

    ΔΕΞΙΑ ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΕ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΘΝΙΚΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή