«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Πίσω από το τενεκεδένιο παραπέτασμα:BRICS+ εναντίον ΝΑΤΟ/G7

του Pepe Escobar


 

Η Δύση νοσταλγικά εγκλωβίζεται σε ξεπερασμένες πολιτικές "ανάσχεσης", αυτή τη φορά κατά της ολοκλήρωσης του Παγκόσμιου Νότου.

Δυστυχώς γι' αυτούς, ο υπόλοιπος κόσμος προχωράει, μαζί.

 

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα που χώριζε την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο όρος επινοήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και αναφερόταν στις προσπάθειες της τότε Σοβιετικής Ένωσης να δημιουργήσει ένα φυσικό και ιδεολογικό σύνορο με τη Δύση. Η τελευταία, από την πλευρά της, ακολουθούσε μια πολιτική ανάσχεσης κατά της εξάπλωσης και της επιρροής του κομμουνισμού.

Προχωρώντας γρήγορα στη σύγχρονη εποχή του τεχνοφεουδαλισμού, υπάρχει πλέον αυτό που θα έπρεπε να αποκαλείται Τενεκεδένιο Παραπέτασμα, κατασκευασμένο από τη φοβισμένη, ανίδεη, συλλογική Δύση, μέσω της G7 και του ΝΑΤΟ: αυτή τη φορά, για να περιορίσει ουσιαστικά την ενσωμάτωση του Παγκόσμιου Νότου.

 

BRICS κατά G7

Το πιο πρόσφατο και σημαντικό παράδειγμα αυτής της ενσωμάτωσης ήταν η εμφάνιση των BRICS+ στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας που φιλοξενήθηκε στο Πεκίνο. Αυτό προχώρησε πολύ πέρα από την καθιέρωση των γραμμών μιας "νέας G8", πόσο μάλλον μιας εναλλακτικής λύσης για την G7.

Αρκεί να δούμε τους συνομιλητές των πέντε ιστορικών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική): βρίσκουμε έναν μικρόκοσμο του Παγκόσμιου Νότου, που περιλαμβάνει τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Δυτική Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική - βάζοντας πραγματικά το "Παγκόσμιο" στον Παγκόσμιο Νότο.

Αποκαλυπτικά, τα σαφή μηνύματα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Πεκίνου, σε πλήρη αντίθεση με την προπαγάνδα της G7, απευθύνονταν στην πραγματικότητα σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο:

- Η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προμήθεια ενέργειας και λιπασμάτων.

 

- Η Ρωσία αναμένει μια καλή συγκομιδή σιτηρών - και να προμηθεύσει έως και 50 εκατομμύρια τόνους στις παγκόσμιες αγορές.

 

- Η Ρωσία θα εξασφαλίσει τη διέλευση των πλοίων με σιτηρά στα διεθνή ύδατα, ακόμη και όταν το Κίεβο ναρκοθετεί τα ουκρανικά λιμάνια.

 

- Η αρνητική κατάσταση για τα ουκρανικά σιτηρά είναι τεχνητά διογκωμένη.

 

- Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας των χωρών της G7 και όχι της επιχείρησης Ζ στην Ουκρανία.

 

- Η ανισορροπία των παγκόσμιων σχέσεων έχει υποβόσκει εδώ και πολύ καιρό και έχει γίνει αναπόφευκτο αποτέλεσμα της διάβρωσης του διεθνούς δικαίου.

 

Ένα εναλλακτικό σύστημα

Ο Πούτιν ασχολήθηκε επίσης άμεσα με ένα από τα βασικά θέματα που συζητούν σε βάθος οι BRICS από τη δεκαετία του 2000 - τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.

"Το ρωσικό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων είναι ανοικτό για σύνδεση με τις τράπεζες των χωρών BRICS".

"Το ρωσικό σύστημα πληρωμών MIR επεκτείνει την παρουσία του. Διερευνούμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός διεθνούς αποθεματικού νομίσματος με βάση το καλάθι των νομισμάτων των BRICS", δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Αυτό είναι αναπόφευκτο μετά τις υστερικές δυτικές κυρώσεις μετά την επιχείρηση Ζ, την πλήρη απο-δολαριοποίηση που επιβλήθηκε στη Μόσχα και την αύξηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών BRICS. Για παράδειγμα το ένα τέταρτο της ζήτησης πετρελαίου στον πλανήτη θα προέρχεται από την Κίνα και την Ινδία, με τη Ρωσία να είναι ο κύριος προμηθευτής.

Η "RIC" των BRICS απλά δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να αποκλειστεί από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από την G7. Ακόμα και η Ινδία που περπατάει σε τεντωμένο σχοινί έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την κατάσταση.

 

Ποιος μιλάει για τη "διεθνή κοινότητα";

Στην παρούσα φάση, οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25% της παγκόσμιας οικονομίας, το 18% του παγκόσμιου εμπορίου και συμβάλλουν πάνω από το 50% στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Όλοι οι δείκτες βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Ο Sergey Storchak, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής τράπεζας VEG, το διατύπωσε αρκετά διπλωματικά: "Εάν οι φωνές των αναδυόμενων αγορών δεν εισακούγονται τα επόμενα χρόνια, πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τη δημιουργία ενός παράλληλου περιφερειακού συστήματος ή ίσως ενός παγκόσμιου συστήματος".

Ένα "παράλληλο περιφερειακό σύστημα" συζητείται ήδη ενεργά μεταξύ της Οικονομικής Ένωσης Ευρασίας (EAEU) και της Κίνας, υπό τον συντονισμό του υπουργού Ολοκλήρωσης και Μακροοικονομίας Σεργκέι Γκλάζιεφ, ο οποίος πρόσφατα συνέταξε ένα εντυπωσιακό μανιφέστο που ενισχύει τις ιδέες του για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία.

 

Ανάπτυξη του "αναπτυσσόμενου κόσμου"

Όσα συμβαίνουν στο υπερευρασιατικό οικονομικό μέτωπο θα προχωρήσουν παράλληλα με μια ελάχιστα γνωστή μέχρι στιγμής κινεζική αναπτυξιακή στρατηγική: την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης (GDI), που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι.

Η GDI μπορεί να θεωρηθεί ως μηχανισμός υποστήριξης της συνολικής στρατηγικής - η οποία παραμένει η Πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου (BRI), που αποτελείται από οικονομικούς διαδρόμους που συνδέουν την Ευρασία μέχρι τη δυτική χερσόνησο, την Ευρώπη.

Στον διάλογο υψηλού επιπέδου για την παγκόσμια ανάπτυξη, που αποτελεί μέρος της συνόδου κορυφής των BRICS, ο Παγκόσμιος Νότος έμαθε λίγα περισσότερα για τον GDI, έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 2015.

Με λίγα λόγια, ο GDI έχει ως στόχο να εκτοξεύσει τη διεθνή αναπτυξιακή συνεργασία, συμπληρώνοντας τη χρηματοδότηση σε μια πληθώρα φορέων, για παράδειγμα το Ταμείο Συνεργασίας Νότου-Νότου, τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση (IDA), το Ασιατικό Ταμείο Ανάπτυξης (ADF) και το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο (GEF).

Στη συνέχεια, στις αρχές του 2022 δημιουργήθηκε μια ομάδα φίλων του GDI, η οποία έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 50 έθνη.

Η BRI και η GDI θα πρέπει να προχωρούν παράλληλα, ακόμη και όταν ο ίδιος ο Xi κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS ότι "ορισμένες χώρες πολιτικοποιούν και περιθωριοποιούν την αναπτυξιακή ατζέντα χτίζοντας τείχη και χτυπώντας ακρωτηριαστικές κυρώσεις σε άλλες".

Από την άλλη, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ακριβώς το φλιτζάνι του τσαγιού της G7, πολύ περισσότερο του ΝΑΤΟ.

 

Επτά εναντίον του κόσμου

Ο δεδηλωμένος κορυφαίος στόχος της συνόδου κορυφής της G7 στο Schloss Elmau στις βαυαρικές Άλπεις είναι να "προβάλλει ενότητα" - όπως τα στελέχη της συλλογικής Δύσης (συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας) ενωμένα στη βιώσιμη και απεριόριστη "υποστήριξη" του ανεπανόρθωτα αποτυχημένου ουκρανικού κράτους.

Αυτό είναι μέρος του "αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού του Πούτιν", αλλά υπάρχει επίσης "ο αγώνας κατά της πείνας και της φτώχειας, της κρίσης της υγείας και της κλιματικής αλλαγής", όπως είπε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς στην Μπούντεσταγκ.

Στη Βαυαρία, ο Σολτς πίεσε για ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία - μια γελοία ιδέα, αν σκεφτεί κανείς ότι το Κίεβο και τα περίχωρά του θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν μειωθεί σε ένα μικροσκοπικό κράτος-παρεκβάσεις μέχρι το τέλος του 2022. Η ιδέα ότι η G7 μπορεί να εργαστεί για να "αποτρέψει έναν καταστροφικό λιμό", σύμφωνα με τον Scholz, φτάνει σε παροξυσμό γελοιότητας, καθώς ο διαφαινόμενος λιμός είναι άμεση συνέπεια της υστερίας των κυρώσεων που επέβαλε η G7.

Το γεγονός ότι το Βερολίνο προσκάλεσε την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη ως πρόσθετα μέλη της G7, λειτούργησε ως επιπλέον κωμική ανακούφιση.

 

Το τενεκεδένιο παραπέτασμα σηκώθηκε

Θα ήταν μάταιο να περιμένει κανείς από την εκπληκτική συλλογή μετριοτήτων που "ενώθηκαν" στη Βαυαρία, υπό την de facto επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), Φουέρερ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οποιαδήποτε ουσιαστική ανάλυση σχετικά με την κατάρρευση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και τους λόγους που ανάγκασαν τη Μόσχα να μειώσει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη. Αντ' αυτού, κατηγόρησαν τον Πούτιν και τον Σι.

Καλώς ήρθατε στο τενεκεδένιο παραπέτασμα - μια επανεφεύρεση του 21ου αιώνα του Intermarium από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, με εγκέφαλο την Αυτοκρατορία του Ψεύδους, με πλήρη απορρόφηση της δυτικής Ουκρανίας από την Πολωνία, τους τρεις νάνους της Βαλτικής: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και ακόμη και τη Σουηδία και τη Φινλανδία που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα προστατεύονται από τη "ρωσική απειλή".

 

Μια ΕΕ εκτός ελέγχου

Ο ρόλος της ΕΕ, που κυριαρχεί πάνω στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία μέσα στο G7 είναι ιδιαίτερα διδακτικός, ειδικά τώρα που η Βρετανία έχει επιστρέψει στο καθεστώς ενός ασήμαντου νησιού-κράτους.

Κάθε χρόνο εκδίδονται 60 ευρωπαϊκές "οδηγίες". Πρέπει να μεταφερθούν υποχρεωτικά στο εσωτερικό δίκαιο κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση.

Στη συνέχεια, υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ευρωπαϊκές "αποφάσεις", όπου οι "εμπειρογνώμονες" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) στις Βρυξέλλες εκδίδουν "συστάσεις" προς κάθε κυβέρνηση, βγαλμένες κατευθείαν από τον νεοφιλελεύθερο κανόνα, σχετικά με τις δαπάνες τους, τα έσοδά τους και τις "μεταρρυθμίσεις" (για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις συντάξεις) που πρέπει να τηρούνται.

Έτσι, οι εκλογές σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ είναι απολύτως ανούσιες. Οι αρχηγοί των εθνικών κυβερνήσεων - Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι - είναι απλοί εκτελεστές. Δεν επιτρέπεται καμία δημοκρατική συζήτηση: Η "δημοκρατία", όπως και οι "αξίες της ΕΕ", δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού.

Η πραγματική κυβέρνηση ασκείται από ένα μάτσο μηχανικούς που επιλέγονται με συμβιβασμό μεταξύ των εκτελεστικών εξουσιών, οι οποίοι δρουν με εξαιρετικά αδιαφανή τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εντελώς έξω από κάθε είδους έλεγχο. Έτσι, μια εκπληκτική μετριότητα όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - προηγουμένως η χειρότερη υπουργός Άμυνας της σύγχρονης Γερμανίας - εκτοξεύτηκε προς τα πάνω και έγινε ο σημερινός Φύρερ της ΕΚ, υπαγορεύοντας την εξωτερική, ενεργειακή, ακόμη και την οικονομική πολιτική της.

 

Τι πρεσβεύουν;

Από την οπτική γωνία της Δύσης, το τενεκεδένιο παραπέτασμα, με όλες τις δυσοίωνες προεκτάσεις του Ψυχρού Πολέμου 2.0, είναι απλώς ένα ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο: σκληροπυρηνική αντιπαράθεση σε όλη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού - που μετονομάστηκε σε "Ινδο-Ειρηνικό" - ένα αντίγραφο καρμπόν της ρακέτας της Ουκρανίας που σχεδιάστηκε για να περιορίσει την BRI και την GDI της Κίνας.

Ως αντεπίθεση, είναι διαφωτιστικό να παρατηρήσουμε πώς το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει τώρα λεπτομερώς την αντίθεση μεταξύ των BRICS - και των BRICS+ - και του αυτοκρατορικού συνδυασμού AUKUS/Quad/IPEF.

Οι BRICS αντιπροσωπεύουν την de facto πολυμέρεια, την εστίαση στην παγκόσμια ανάπτυξη, τη συνεργασία για την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, η ρακέτα που έχουν επινοήσει οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου- την εκμετάλλευση των αναπτυσσόμενων χωρών- τη συμμαχία για τον περιορισμό της Κίνας- και μια πολιτική "πρώτα η Αμερική" που κατοχυρώνει τη μονοπωλιακή "διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες".

Θα ήταν άστοχο να περιμένει κανείς από τους φωστήρες της G7 που συγκεντρώθηκαν στη Βαυαρία να κατανοήσουν τον παραλογισμό της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, για παράδειγμα. Αν αυτό συνέβαινε πραγματικά, η Μόσχα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να διακόψει πλήρως την παροχή ενέργειας προς την G7. Και αν αποκλειστούν και άλλα έθνη, η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εισάγουν θα αυξηθεί δραστικά.

 

Οι BRICS ανοίγουν το δρόμο προς τα εμπρός

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το μέλλον είναι δυσοίωνο. Σε μια εντυπωσιακή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνόψισε πώς "η Δύση φοβάται τον ειλικρινή ανταγωνισμό".

Ως εκ τούτου, η κορύφωση της κουλτούρας ακύρωσης και "η καταστολή κάθε τι που αντιτίθεται με κάποιον τρόπο στο νεοφιλελεύθερο όραμα και τη διευθέτηση του κόσμου". Ο Λαβρόφ συνόψισε επίσης τον οδικό χάρτη που ακολουθεί, προς όφελος ολόκληρου του Παγκόσμιου Νότου:

"Δεν χρειαζόμαστε μια νέα G8. Έχουμε ήδη δομές... κυρίως στην Ευρασία. Η ΕΑΕΕ προωθεί ενεργά τις διαδικασίες ολοκλήρωσης με τη ΛΔΚ, ευθυγραμμίζοντας την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας με τα σχέδια ευρασιατικής ολοκλήρωσης. Τα μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας εξετάζουν προσεκτικά αυτά τα σχέδια. Ορισμένα από αυτά υπογράφουν συμφωνίες ελεύθερης εμπορικής ζώνης με την ΕΑΕΕ. Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης είναι επίσης μέρος αυτών των διαδικασιών... Υπάρχει μια ακόμη δομή πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρασίας".

"Πρόκειται για τις BRICS. Η ένωση αυτή βασίζεται όλο και λιγότερο στον δυτικό τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και στους δυτικούς κανόνες για τους διεθνείς νομισματικούς, χρηματοπιστωτικούς και εμπορικούς θεσμούς. Προτιμούν πιο δίκαιες μεθόδους που δεν εξαρτούν καμία διαδικασία από τον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου ή κάποιου άλλου νομίσματος. Η G20 εκπροσωπεί πλήρως τις BRICS και πέντε ακόμη χώρες που συμμερίζονται τις θέσεις των BRICS, ενώ η G7 και οι υποστηρικτές της βρίσκονται στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων".

"Πρόκειται για μια σοβαρή ισορροπία. Η G20 μπορεί να επιδεινωθεί αν η Δύση τη χρησιμοποιήσει για να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση. Οι δομές που ανέφερα (SCO, BRICS, ASEAN, EAEU και CIS) βασίζονται στη συναίνεση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ισορροπία των συμφερόντων και όχι στην απαίτηση αποδοχής της μονοπολικής παγκόσμιας πραγματικότητας".

Τενεκεδένιο παραπέτασμα; Περισσότερο μοιάζει με σκισμένο παραπέτασμα..

 

thecradle.co 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου