Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπεν Σαλμάνε (ψευδώνυμο MBS), εκμεταλλεύτηκε τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας για να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ασία με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με μια περιοχή που έχει γίνει η κύρια αγορά για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου της.
Στην πορεία, επιβεβαίωσε την επιθυμία του Ριάντ να απομακρυνθεί από τον αμερικανό σύμμαχό του. Αυτό είναι το σημάδι της νέας πολιτικής που εφαρμόζει η MBS. Πρόσφατα, οι αμερικανο-σαουδαραβικές σχέσεις, που επηρεάστηκαν από τα λόγια του υποψήφιου των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε καθεστώς "παρία" στο Ριάντ λόγω της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έγιναν ξινές, καθώς το Ριάντ μείωσε την παραγωγή του μετά από απόφαση του ΟΠΕΚ +, του οποίου η Ρωσία είναι μέλος.
Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, η αμερικανική κυβέρνηση τον είχε παροτρύνει να αυξήσει τις μεταφορές αργού, φοβούμενη ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα εξασφάλιζε ένα κόκκινο κύμα για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Αλλά ο MBS απάντησε "niet". Ο MBS, ο de facto ηγέτης του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 και πέταξε σε διάφορες ασιατικές χώρες, βασικούς εταίρους, λίγο αργότερα.
Ο πρώτος σταθμός ήταν η Νότια Κορέα, όπου θα συναντηθεί με την επιχειρηματική κοινότητα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει το φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στην Μπανγκόκ. Καθώς τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πλήρες φάσμα του ταξιδιού του, μπορεί να υποτεθεί ότι και άλλες χώρες βρίσκονται στην ατζέντα του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος θα υποδεχθεί τον Σι Τζινπίνγκ, τον ισχυρό ηγέτη της Κίνας, που επανεξελέγη πρόσφατα για τρίτη θητεία, τον Δεκέμβριο.
Η αμερικανική κυβέρνηση, ενοχλημένη από την απόφαση του Ριάντ τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και παρά την επίσκεψη του Μπάιντεν τον περασμένο Ιούλιο, έχει λόγους να ανησυχεί για την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας έναντι του "παραδοσιακού" εταίρου της.
Η περιοδεία του MBS στην Ασία το επιβεβαιώνει αυτό, με την έννοια ότι θέλει αφενός να ενισχύσει τη συνεργασία με τις ασιατικές ενεργειακές αγορές και αφετέρου να δείξει στις δυτικές δυνάμεις, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι έχει άλλα χαρτιά στο χέρι.
Η συμφωνία "πετρέλαιο έναντι ασφάλειας", που συνήφθη πριν από αρκετές δεκαετίες, τείνει επομένως να ραγίσει, εν μέσω της "ουκρανικής" σύγκρουσης. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία αυτή είχε ήδη ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, με τους κύριους πελάτες του Σαουδαραβικού βασιλείου να είναι πλέον η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία! Ως αποτέλεσμα, οι Σαουδάραβες ηγέτες προέβλεψαν το κίνημα, πολύ πριν ο Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν γίνει πρίγκιπας διάδοχος πριν από πέντε χρόνια.
Εκτός από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να παίξει το χαρτί της συνεργασίας με τον ασιατικό κόσμο, μια εγγύηση διυλιστηρίων, εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς τεχνολογίας. Αν το Ριάντ παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα όπλα και την ασφάλεια, η πολιτική του συνίσταται τώρα στην άρνηση οποιασδήποτε ευθυγράμμισης στις μάχες ισχύος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και στην προσπάθεια να επιβληθεί ως ολοκληρωμένος παράγοντας και όχι ως αναπληρωτής ενός δυσκίνητου συμμάχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου