«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ελευθέριος Αργυρόπουλος: "Πυθαγόρειος Αριθμοσοφία & Τα Μυστικά Των Τεμπών" - Συνέντευξη στον Τέρρυ Χατζηιερεμία

O Ελευθέριος Αργυρόπουλος είναι ένας μαθηματικός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «διάνοια». Το όνομά του είναι γραμμένο στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες 2 φορές διότι έχει καταφέρει να αποδείξει το Πυθαγόρειο Θεώρημα με 520 διαφορετικούς τρόπους. Στο επεισόδιο ισχυρίζεται ότι μπορεί αν θέλει να ξεπεράσει τους 1000 διαφορετικούς τρόπους απόδειξης του θεωρήματος! Ο Ελευθέριος επίσης είναι από τους λίγους επιστήμονες και ερευνητές που μπορεί και διδάσκει με ένα διαφορετικό σύστημα εκπαίδευσης. Το λεγόμενο αλφαριθμητικόν σύστημα. Σε αυτό το σύστημα η αρχαία Ελληνική γλώσσα και η αριθμητική συνδυάζονται με περίτεχνο τρόπο και δίνουν αποτελέσματα που μπορούν ακόμα και να προβλέψουν το μέλλον.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΑΣ..;;; ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

13 σχόλια:

 1. ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ PRONEWS:

  TΡΑΜΠ - 2018-2019 ήταν η διετία που ο κόσμος έφαγε ψωμί στις ΗΠΑ.
  Οι επιχειρήσεις όλων των μικρών και μικρομεσαίων (ήτοι το 80% της Αμερικανικής οικονομίας) εκτινάχθηκε και δεν είχαν δεί τόσο καλές μέρες από το 2006.

  Οι μακροχρόνια άνεργοι είδαν δουλειά, χαμηλόμισθοι είδαν τους μισθούς τους να τριπλασιάζονται.
  Γιατί απλά έκλεισε τα σύνορα και σταμάτησαν οι εταιρίες να φέρνουν Μεξικάνους για 1 μήνα και να τους στέλνουν πίσω ως μορφή δουλείας που τους είχαν.
  Ακόμα και τα πτηνοτροφεία αναγκάστηκαν να προσλάβουν Αμερικάνους με διπλά και τριπλά λεφτά πάνω από τον βασικό.

  Αν αυτό σου θυμίζει τους Πακιστανούς και τις συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο να φέρνουν φτηνά εργατικά χέρια, αυτό ακριβώς έγινε. Αυτό κόπηκε με τον Τραμπ από το καλοκαίρι του 2017 και εκτινάχθηκαν οι μισθοί χωρίς να επιρρεαστεί η οικονομία με πληθωρισμό.

  Πήγε στις αυτοκινοτοβιομηχανίες, τους έβαλε το πιστόλι στο κρόταφο και τους είπε, είτε ανοίγουν ξανά τα εργοστάσια στην Αμερική είτε θα απαιτήσει τα 80δις δάνεια που τους έχουν δώσει από το 2008 ενώ θα τους τσακίσει σε δασμούς εισαγωγής αυτοκινήτων από τις χώρες που τα παράγουν. Μέσα σε 5 μήνες είχαν ανοίξει τα εργοστάσια.

  Ενοχλούσε την Ελλαδική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που έκανε το ίδιο με το αλουμίνιο και κόπηκαν οι εξαγωγές της Ελλάδος σε Αμερική, όμως η υποχρεωσή του ήταν να δημιουργήσει δουλειές στην Αμερική.

  Όπως είναι υποχρεώση βάση Συντάγματος των άρθρων 21 & 22 να κάνουν το ίδιο και οι μισέλληνες που ψηφίζει ο κόσμος στην Ελλάδα, όμως καταπατούν το Σύνταγμα και καταστρέφουν τα πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΥΝΕΧΕΙΑ:

  Ο Τραμπ έβαλε ΒΕΤΟ στην πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία όμως οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι (οι neocons όχι οι Τραμπικοί) στο Κογκρέσο το αναίρεσαν και πούλησαν τα όπλα.

  Το ίδιο έγινε και με την Ουκρανία.

  Όταν απαίτησε να φύγουν όλοι οι Αμερικάνοι από την Συρία, το Πεντάγωγο του είπε ότι έφυγαν, ξαφνικά το 2020 που σκοτώθηκαν Αμερικάνοι στην Συρία αποκαλύφθηκε ότι του είπαν ψέματα. Όμως ούτε το ΦΒΙ κουνήθηκε ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μαζέψει αυτούς που είπαν ψέματα.

  Και με την θητεία Τραμπ είδαμε πόσο πραγματικά αποκεντρωμένο είναι το σύστημα. Δεν πα να χτυπιέται ο πρόεδρος κάτω, δεν έχει ΚΑΜΙΑ εξουσία να επιβάλει την βουλησή του και να κυβερνήσει ως δικτάτορας όπως γίνεται στην Ελλάδα.
  Γι αυτό το καθεστώς έκανε το παν για να μην ξαναβγεί.
  Γιατί ορκίστηκε στην 2η θητεία του να ισοπεδώσει τα πάντα. Από ΦΒΙ και ΣΙΑ μέχρι νατο και εφορία απολύοντας άπαντες και καταργώντας όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι πολιτείες θα είναι υπεύθυνες για τους φόρους τους.

  Και με την πανδημία είδαμε επίσης πόσο ανεξάρτητες είναι οι πολιτείες από το ομοσπονδιακό κράτος, αλλά και οι περιφέρειες σε σχέση με την πολιτεία.

  Είχαμε περίπτωσεις που είχε επιβάλει μέτρα εγκλεισμού η πολιτεία και η περιφέρεια είπε όχι και τα είχαν καταργήσει ενώ σε τοπικό επίπεδο, στην ίδια περιφέρεια η μία πόλη είχε λοκντάουν η διπλανή όχι, μιας και ήταν απόφαση του δημάρχου.

  Αντίθετα σε πολιτείες που ΔΕΝ επιβλήθηκε εκλεισμός, δεν μπόρεσαν να τον επιβάλουν ούτε σε τοπικό επίπεδο οι δήμαρχοι ή οι περιφερειάρχες.

  Έτσι θα πρέπει να δουλεύει και η Ελλάδα ώστε να κόψουμε το εκλεγμένο πασαλίκι που έχουμε πλέον στην χώρα. Ο ΠΘ δεν έχει ΚΑΜΙΑ έξουσία να μας λέει πως θα ζήσουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΗΛΙΑΣ ⚡⚡⚡27 Μαρτίου, 2023 22:03

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗ,
  ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.
  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ.
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ΟΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
  Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΕΥΓΕ ΕΛΕΘΕΡΙΕ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΕ, ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ
  ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ.
  ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΣΟΥ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΞΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μποτίλια Στο Πέλαγος28 Μαρτίου, 2023 18:42

  Παρακολούθησα την συνέντευξη τού κυρίου Αργυρόπουλου στον Τέρρυ Χατζηιερεμία πριν κάποιες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή. Πέραν τού γενικότερου υψηλού ενδιαφέροντος για όσα ο κ. Αργυρόπουλος κατά καιρούς καταθέτει και αναλύει ως προαίρεση, έχω προαναγγείλει και εγώ μια μαθηματική προσέγγιση τού εγκλήματος στα Τέμπη, την οποία δεν έχω εκπονήσει ακόμη. Τις δυο τελευταίες εβδομάδες έχω σταματήσει πλήρως να σχολιάζω και να αναρτώ κείμενα, έχοντας στρέψει πλήρως την προσπάθειά μου στην εντατική μελέτη των θεμάτων των μαθηματικών και τής θεωρητικής φυσικής, μέσω των οποίων θα προσπαθήσω να διαμορφώσω αυτήν την μελέτη. Το ίδιο ισχύει και την διαμόρφωση τής τοποθέτησής μου στην ερώτηση τού αγαπητού Διός Κούρου, που αφορά την μαθηματική τεκμηρίωση τού φαινομένου τής Συγχρονικότητος, ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ, όσο πιο υπεύθυνα μπορώ στην τρέχουσα φάση.
  Οι παρατηρήσεις, που έχω να κάνω στα λεγόμενα τής παρούσης συνεντεύξεως είναι πολλές, εφόσον συν τής άλλοις με απασχολεί και εμένα το ίδιο θέμα, από μια διαφορετική σκοπιά όμως στην προσέγγισή του, από αυτήν που εφάρμοσε ο κ. Αργυρόπουλος. Ενώ αυτός στηρίχθηκε στην λεξαριθμική θεωρία, εγώ προσανατολίζομαι στην μαθηματική ανάλυση των χαοτικών συστημάτων σε συνδυασμό με την κβαντική φυσική, σε μια προσπάθεια να την συνδέσω με τα πεδία πληροφορίας.
  Μεταθέτοντας αυτό το θέμα στο επόμενο μέλλον, επειδή ακόμη δεν έχω προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την μελέτη μου, θα παραμείνω προς ώρας σε κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις, παρόλο που βλέποντας προχθές αυτήν την ανάρτηση, είχα ενδοιασμούς κατά πόσο έχει νόημα μια σχετική τοποθέτησή μου σχετικά εδώ και τώρα:
  Ο Ελευθέριος Αργυρόπουλος είναι μια μορφή αναμφισβήτητα μεγάλης αξίας, γνήσιο τέκνο τού Ελληνικού Πνεύματος και με πολύ σημαντική προσφορά στην επιστήμη των μαθηματικών. Η σημαντικότερη προσφορά του βρίσκεται, κατά την εκτίμησή μου, στην ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ τής σύνδεσης των μαθηματικών με την μαθηματική υπόσταση τής Ελληνικής Γλώσσας. Πλην όμως πρόκειται για εμβάθυνση από την μεριά του στο ζήτημα και όχι για τον εντοπισμό τού ζητήματος από αυτόν. Το θέμα αυτό έθεσε αρκετά πριν από αυτόν ο Ιπποκράτης Δακόγλου, με το τεράστιας σημασίας τετράτομο Έργο του για “Τον Μυστικό Κώδικα τού Πυθαγόρα”. Όπως και ο φυσικομαθηματικός Μιλτιάδης Μαρκάτος, που εκπόνησε επίσης σειρά σημαντικών έργων σχετικά, όπως οι περιοδικές εκδόσεις ΠΑΜΕΓΑΣ (ΠΑγκόσμιος Μαθηματική Μελέτη Ελληνικής ΓλώσσΑΣ) με εξέχον το Έργο “Το DNA Ομιλεί Ελληνικά – Γενετικό και Λεξαριθμικό Πρώτυπο).

  Συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μποτίλια Στο Πέλαγος28 Μαρτίου, 2023 20:31

  Συνέχεια προηγούμενου...

  Εκτιμώ, ότι αναφορικά με αυτά, που καταθέτει ο κ. Αργυρόπουλος στην συνέντευξή του, μεγαλύτερη αξία έχουν οι παράπλευρες αναφορές του γύρω από το κεντρικό θέμα τής συνέντευξης, παρά η λεξαριθμική προσέγγιση στο έγκλημα των Τεμπών, που επιχειρεί. Οπωσδήποτε και αυτή έχει αναμφισβήτητα σημαντική αξία, πλην όμως θεωρώ, ότι δεν είναι επαρκής. Αυτή παρατίθεται προς το τέλος τής συνέντευξης και έχει πολύ μικρότερη διάρκεια από τα προλεγόμενα.
  Η βασικότερη της αδυναμία έγκειται, στο ότι ο Ομιλητής αποστασιοποιείται πλήρως και απερίφραστα από τα συγκεκριμένα πολιτικά δεδομένα. Υπό αυτήν την έννοια, η μαθηματική του προσέγγιση διεξάγεται σε αφηρημένη σφαίρα, εισερχόμενος στα πραγματικά συμβάντα αποκλειστικά με το μαθηματικό όργανο τής Ελληνικής Γλώσσας, τουτέστιν η προσέγγισή του είναι μονομερώς λεξαριθμική. Ουδόλως αμφισβητώ την τεράστια σημασία αυτής τής μεθόδου, η οποία σαφώς μπορεί να οδηγεί σε αξιόπιστους πρωτότυπους εντοπισμούς, αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές τού μη προφανούς. Εξ άλλου σε αυτήν (την λεξαριθμική μέθοδο) έχει στρέψει και ο ομιλητής το κέντρο βάρος τής μεθόδου προβλέψεων που εφαρμόζει, όπως την αναπτύσσει με αξιοθαύμαστο τρόπο στο βιβλίο του “Η Προβλεπτικότης τής Ελληνικής Γλώσσης”. Και είναι αναμφιβόλως άξιος συγχαρητηρίων ο Συγγραφέας, για την προσφορά του, να απεγκλωβιστούν τα μαθηματικά από την αφηρημένη σφαίρα, προς μια κατεύθυνση των εφαρμοσμένων μαθηματικών, που δεν περιορίζονται μόνον στην μελέτη των φυσικών φαινομένων, την λογιστική και την στατιστική. Την μεγάλη, σύγχρονη επανάσταση στην εφαρμογή των μαθηματικών κατέστησε δυνατή η επιστήμη τής Κυβερνητικής, που με την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στάθηκε δυνατή η μελέτη πολύπλοκων συστημάτων, οι υπολογισμοί των οποίων δεν είναι δυνατόν να γίνουν με το χέρι, λόγω τού τεράστιου όγκου τους. Αυτή η διαδικασία επανέφερε στην επιφάνεια και έθεσε σε δράση μια πολύ σημαντική διάσταση των μαθηματικών προσεγγίσεων, η οποία σε σημαντικό βαθμό είχε παραμεληθεί στην πορεία τού χρόνου και δεν έχει βρει ακόμη την περίοπτη θέση που τής ανήκει στην ανάπτυξη τής ανθρώπινης διανοητικής δραστηριότητος. Σε αυτήν θα αναφερθώ σύντομα αργότερα.

  Συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μποτίλια Στο Πέλαγος28 Μαρτίου, 2023 20:32

  Συνέχεια προηγούμενου...

  Προσωπικά θέλω να ανήκω οργανικά στην σχολή, που καθιέρωσε και προωθεί - συνειδητά ή ασυνείδητα - ο Εργοδότης Δημοσίων Έργων, ΕργΔημΕργ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτός είναι μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες σε παγκόσμιο επίπεδο στην φυσικομαθηματική επιστήμη, ανοίγοντας σε αυτήν νέους δρόμους στην κυριολεξία, επεκτείνοντας την εφαρμογή των μαθηματικών συν τοις άλλοις μέσω τής σύνδεσης αφηρημένων υπολογιστικών διεργασιών με κοσμικά φαινόμενα, τα οποία επιχειρεί στην συνέχεια να συνδέσει με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα. Οπωσδήποτε δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο μόνος που επιχειρεί αυτήν την σύνδεση. Πολύ πριν από την δική μας γενιά, ήδη από την δεκαετία τού 60, ογκόλιθοι τού πνεύματος, όπως ο Benoit Mandelbrot, ο Stephen Smale (που δεν τον ήξερε ούτε ο θυρωρός τής πολυκατοικίας του) ο Ilja Prigogine και κάποιοι άλλοι, αρχής γενομένης από τον Henri Poincare τον πρόπερασμένο αιώνα, χίμηξαν στην κυριολεξία επάνω στην μελέτη πολύπλοκων συστημάτων, που θεωρούντο ακραιφνώς απροσδιόριστα και απροσπέλαστα, αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι “η τάξις φοράει την μάσκα τής τυχαιότητος”. Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή, τα όσα προσάπτει στην γνώση ο ΕργΔημΕργ., θέτοντας ταυτοχρόνως το ερώτημα, με ποιον τρόπο μπορούν αυτά να προωθηθούν ένα βήμα περαιτέρω. Ο καλός μας φίλος μπορεί να μετράει τα ψιλά στο πορτοφόλι του, για να πάει να αγοράσει μια ρέγκα, όμως η σκέψη του δονείται στις παρυφές τού απείρου, άσχετα από το πόσο συχνά μοιρολογεί την κατάντια μας. Συχνά διαφώνησα με κάποιες πολιτικές εκτιμήσεις του, καθ' ότι η σκέψη όλων μας προσκρούει σε συγκεκριμένα όρια. Όμως η μεγάλη αρετή του βρίσκεται σε μια άκρως ανεπτυγμένη διαίσθηση. Και εάν δεν περάσει κάποιος στην αλυσίδα των ενσαρκώσεών του από ιερατικά σκαμνάκια μάθησης, προβληματισμού και ιεροπραξίας, αυτά δεν γίνονται παλμός ύπαρξης. Εκτιμώ τέτοιου είδους παγοθραυστικές διαδικασίες, διότι προσβλέπω στα μασθηματικά τού έρωτα, που μπορεί να είναι αφηρημένα στην σφαίρα των Ιδεών, αλλά αποτολομούν να ξεχύνονται στις προκλήσεις του συγκεκριμένου, χωρίς να εγκλωβίζονται σε φορμαλισμούς και σχήματα, που δεν μπορούν να κυοφορήσουν.

  Συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μποτίλια Στο Πέλαγος28 Μαρτίου, 2023 22:24

  Συνέχεια προηγούμενου....

  Στα μαθηματικά, πρέπει για να κατανοηθούν αυτά που έπονται, να έχουν κατανοηθεί καλώς τα βήματα που προηγούνται. Πρόκειται για συνεπαγωγές, που αποτελούν μια λογική σειρά. Αυτή η λογική διαδοχή που τα διέπει, μοιραία διαχέεται και στα πρόσωπα, που τα υπηρετούν και τα εφαρμόζουν. Έτσι, η κάθε γενιά των μαθηματικών στηρίζεται σε αυτά, που ανέδειξαν οι προηγούμενοι. Με αυτήν την διαδικασία δομείται ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης, που σε μεγάλο βαθμό είναι προκαθορισμένος, για όσους επιθυμούν να τον διαβούν και να επισυνάψουν την δική τους παραγωγή και δημιουργικότητα, σε αυτόν, ή και πιο απλά την δική τους εφαρμοσμένη πρακτική με την χρήση τους. Εξ άλλου αυτοί που δημιούργησαν τις βάσεις, τις σημαντικές τομές και ανέπτυξαν τις κύριες μεθόδους των μαθηματικών, ήσαν άνθρωποι με τρομερή ευφυία, πλήρη αφιέρωση στην έρευνα και ισχυρή εφευρετικότητα, με αποτέλεσμα να μην αποτολμά ένας καθημερινός άνθρωπος να αμφισβητήσει κάποιους από τούς εντοπισμούς τους, δημιουργώντες νέες διακλαδώσεις, ή παρεκκλίσεις από την πεπατημένη οδό, με εξαίρεση εκείνες τις χαρισματικές διάνοιες, που αποτόλμησαν και καθιέρωσαν τις μεγάλες ανατροπές στην μαθηματική σκέψη. Μια τέτοια μορφή, που καθιέρωσε ίσως το σημαντικότερο συμπέρασμα στα πλαίσια τής μαθηματικής λογικής, ήταν ο Kurt Gödel, που απέδειξε τον “νόμο τής μη πληρότητας” των μαθηματικών θεωριών. Αυτός ο νόμος αφορά το απαράβατο δεδομένο, ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από τα στοιχεία που περιέχει. Αυτό συνεπάγεται, ότι όλες οι μαθηματικές θεωρίες στηρίζονται σε πρωτογενείς παραδοχές και αξιώματα, που δεν αποδεικνύονται. Στην ουσία, οι μαθηματικές θεωρίες αποτελούν ανάπτυξη με εφαρμογή πλήρους λογικής συνέπειας, πάνω στα αξιώματα, που γίνονται αποδεκτά, στην βάση τού αυτονόητου. Πλην όμως, οι αντιληπτικές ικανότητες τού ανθρώπου, προσλαμβάνουν την πραγματικότητα μέσω των αισθητηρίων οργάνων, που αυτός διαθέτει και αυτή η πρόσληψη διαθλάται στην συνέχεια μέσω των λειτουργιών τού εγκεφάλου. Οπότε, οι αντιλήψεις που έχουμε για την πραγματικότητα, είναι μεν επαρκείς για να λειτουργήσουμε με βάση τις ανάγκες μας, δεν συλλαμβάνουν όμως την πραγματικότητα με τα εν τέλει δεδομένα της. Οι αισθητηριακές αντιλήψεις μας πχ. έχουν αναλογικό χαρακτήρα, ενώ η πραγματικότητα έχει ψηφιακή δομή. Αντιλαμβανόμαστε ένα αντικείμενο ως συνεχές στερεό σώμα, ενώ αυτό αποτελείται από μόρια, τα οποία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Άρα, αυτό που θεωρούμε εκάστοτε “αυτονόητο”, δεν ταυτίζεται πλήρως με το πραγματικό. Κατά συνέπεια, οι θεωρήσεις και οι θεωρίες μας έχουν μόνον προσεγγιστικό χαρακτήρα έναντι τής πραγματικότητος, ο οποίος είναι λειτουργικά επαρκής, για την ικανοποίηση των αναγκών μας, με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ορίζουμε αυτές. Κατά συνέπεια και τα μαθηματικά αποτελούν ένα ανοικτό σχήμα, όπου οι μελλοντικές επιγνώσεις μας έρχονται για να προσαρμόσουν, ή ακόμη και να αναθεωρήσουν, αναλόγως την περίπτωση, τις προηγούμενες. Υπό αυτήν την έννοια, πραγματική εξέλιξη σημαίνει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, εφ' όσον είμαστε προσδεδεμένοι a priori σε σχήματα τού παρελθόντος και εφ' όσον θεωρούμε ως αμετακίνητα θέσφατα τα εκάστοτε επιτεύγματα τού ανθρώπινου πνεύματος.

  Συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μποτίλια στο Πέλαγος28 Μαρτίου, 2023 23:20

  Συνέχεια προηγούμενου...

  Όλοι γνωρίζουμε τις ανεπάρκειες τής παιδείας, που δομείται μέσα σε ένα εξουσιαστικό χώρο. Η παραγωγή ημιμαθών, αλλά και αμαθών, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζουν, βρίσκεται στην βάση αναπαραγωγής τού συστήματος. Η αδράνεια και η απάθεια χαρακτηρίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απέναντι στα στοιχειώδη ζητήματα τής ζωής, για να μην αναφερθούμε στις προκλήσεις τής ανθρώπινης δημιουργικής σκέψης. Αυτή οι κακοδαιμονία επεκτείνεται επίσης στο διδακτικό προσωπικό και στα επιστημονικά στεγανά, εφόσον τόσο η παιδεία, όσο και η βασική έρευνα βρίσκονται κάτω από κρατικό έλεγχο. Στο περιοδικό NATURE, τής 09.01.2014 υπάρχει άρθρο με τίτλο „Shut up and calculate“, που περιέχει στοιχεία για την χρηματοδότηση τής έρευνας στις ΗΠΑ, που είναι το τεχνολογικά πλέον προηγμένο κράτος τις Δύσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει το άρθρο, από το 1949 και εντεύθεν το 95% των ερευνών στις ΗΠΑ χρηματοδοτείται από το πεντάγωνο και το υπουργείο άμυνας. Ο μεγαλύτερος δεσμώτης μέσα στο Μάτριξ είναι κατά την εκτίμησή μου η επιστήμη και ιδιαίτερα τα μαθηματικά και η φυσική, που δυστυχώς χειραγωγούνται σχεδόν πάντοτε με την σιωπηρή σύμπραξη των επιστημόνων και των ερευνητών. Μέσα σε αυτήν την διαδικασία, μεγάλες μορφές, που επενέργησαν αξιόλογες τομές στην κβαντομηχανική, όπως ο John Archibald Wheeler και ο Richard Feynman συμμετείχαν στο Los Alamos στις έρευνες για την κατασκευή τής πυρηνικής βόμβας.
  Στις 23 αυτού τού μηνός έφυγε ο πλανήτης Πλούτων από το ζώδιο τού Αιγόκερω, που συμβόλιζε την μανιασμένη τάση των εξουσιαστών να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την υποδούλωση τής ανθρωπότητος. Μετά από 14 χρόνια παραμονής εκεί, που καταταλάνισαν την ανθρωπότητα, αλλά και συνέβαλαν τα μέγιστα στην αφύπνισή της, εισήλθε στο ζώδιο τού Υδροχόου, που συμβολίζει τις μεγάλες ανατροπές. Όταν ήταν ο Πλούτων στον Υδροχόο έλαβε χώρα η Γαλλική επανάσταση, αλλά και η επανάσταση στην Αμερική. Κατά την παραμονή του εκεί στην διάρκεια τής δεκαετίας τού 1860 συντελέστηκε η μεγάλη βιομηχανική επανάσταση με τις τεράστιες αλλαγές στις μεθόδους παραγωγής. Στον Υδροχόο θα παραμείνει ο Πλούτων για μια εικοσαετία, μέχρι το 2044. Σε αυτήν την περίοδο αναμένεται να λάβει χώρα ριζική ανατροπή των παγκόσμιων δεδομένων. Εκτός από την ανατροπή τής κυριαρχίας τής καμπάλ από την Παγκόσμια Συμμαχία των Λευκών Καπέλων, αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή προς όφελος τής ανθρωπότητος δεκάδες εφευρέσεις και ευρεσιτεχνίες, την εφαρμογή των οποίων απαγόρευε το κατεστημένο. Αλλά πέραν αυτών αναμένεται μια έξαρση των επιστημών, νέων κοινωνικών θεωριών και τρόπων κοινωνικής οργάνωσης και συμβίωσης.

  Συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μποτίλια στο Πέλαγος28 Μαρτίου, 2023 23:20

  Συνέχεια προηγούμενου...

  Στην κούρσα των μεγάλων ανακαλύψεων και επιστημονικών τομών τού παρελθόντος παρέμεινε η Ελλάδα παθητικός θεατής, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως ο μεγάλος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Εκτιμώ, ότι αυτή η κατάση άρδην στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Η Ελλάδα ανήκει στο ζώδιο τού Υδροχόου και αυτό το δεδομένο προαναγγέλλει, ότι ο Ελληνισμός θα τεθεί εκ νέου επικεφαλής στις μεγάλες ανατροπές κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικών.
  Ο Λένιν είχε ισχυριστεί, ότι “Σοσιαλισμός στην Ρωσία σημαίνει εξουσία των Σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός”. Εγώ διατείνομαι αντ΄ αυτού, ότι αληθής επανάσταση σημαίνει προώθηση τής εκμάθησης των αρχαίων Ελληνικών συν καλλιέργεια και ανάπτυξη των μαθηματικών σε νέες ατραπούς. Στις βιντεοσκοπήσεις, που κάναμε με τον φίλτατο Κώστα το προηγούμενο καλοκαίρι, είχα προβάλλει την ανάγκη τής ανάπτυξης κινηματικών διαδικασιών με βάση την προώθηση των Αρχαίων Ελληνικών και τής Κλασσικής Γραμματείας. Τώρα προσθέτω σε αυτά και την προώθηση των μαθηματικών. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος, ότι βρίσκεται στην δική μας δικαιοδοσία, να αφήσει η νεολαία στο επόμενο μέλλον την ανάγνωση των μίκυ μάους και τα βιντεοπαιχνίδια και να στραφεί προς την καλλιέργεια των μαθηματικών. Ότι αποτελεί όραμα στο σήμερα, αυτό θα είναι η πραγματικότητα τού αύριο. Σε αυτό εμμένει εξ' άλλου και ο Ομιλητής τής συνέντευξης, που προβάλλει η ανάρτηση, Ελευθέριος Αργυρόπουλος, τον οποίον συγχαίρω: Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά. Αυτά δεν είναι μόνον πρόγνωση για το μέλλον, αλλά το ίδιο το μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μποτίλια στο Πέλαγος29 Μαρτίου, 2023 12:03

  Ένα ζήτημα, το οποίο ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο αλλά δεν εξέθεσα, αφορά μια μεθοδολογία των μαθηματικών, που έχει εν πολλοίς ατονίσει, ιδιαίτερα όσο αφορά την εφαρμογή τους στην Ελλάδα. Τα μαθηματικά προσανοτολίστηκαν όλοένα και περισσότερο στην επίλυση προβλημάτων, συσχετισμών και συστημάτων, επιδιώκοντας κατά το σύνηθες ακριβείς λύσεις, τουτέστιν εγκλωβίστηκαν στην έννοια τής ακρίβειας. Πλην όμως μια εξ ίσου σημαντική μέθοδος των μαθηματικών είναι η διερεύνηση. Μέσω αυτής υφίστανται χειρισμό ζητούμενα, τα οποία λόγω πολυπλοκότητος δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν, ή να αποσαφηνιθούν, με ακρίβεια. Παρόλα αυτά η διερεύνηση μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό σημαντικών πλευρών και ιδιοτήτων τους.
  Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαζόντως σημαντική στην μελέτη του μικροκόσμου. Η ύλη και η ενέργεια είναι κβαντισμένες, οπότε έχουν ψηφιακή υπόσταση. Επί πλέον η διαφορά τής σύστασης των διαφόρων μορφών τους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ. Η τυρόπιτα και η φασολάδα μπορεί να διαφέρουν εξωτερικά άρδην μεταξύ τους, όμως η σύστασή και των δύο, ως αποτελούμενες από μόρια, άτομα, ηλεκτρόνια και πυρήνες ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟΝ ΠΟΣΟΤΙΚΑ. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ. Η ΣΥΝΟΛΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΠΛΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΕΙ Ο ΘΕΙΟΣ ΝΟΥΣ.

  https://www.youtube.com/watch?v=JLRiKDaVNtw&ab_channel=NikosPapoulas

  Πέρα αυτού, στο επίπεδο τού μικροοκόσμου η ύλη και η ενέργεια διέπονται από τον λεγόμενο δυισμό, έχουν δηλαδή διτή υπόσταση και μορφή. Πριν περάσουν στην αντίληψή μας, προσλαμβάνοντας συγκεκριμένη μορφή ως σωματίδια, φωτόνια, ή άλλη μορφή ενέργειας, υπάρχουν υπό την μορφή κύμματος, το οποίο αφορά ένα φάσμα πιθανοτήτων. Κατά συνέπεια Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΚΡΑΤΙΚΗ. Υπό αυτήν την έννοια η όλη ύπαρξη σε μικροεπίπεδο υφίσταται εν δυνάμει, ενώ ο τρόπος που θα εκδηλωθεί αφορά περισσότερες δυνατότητες, που περιέχονται σε ένα κυμματικό φάσμα. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε, όταν τα κβάντα παρουσιάζονται σε μεγάλο αριθμό , ξεπερνούν δηλαδή το λεγόμενο στην κβαντική φυσική ΚΑΤΩΦΛΙ, ΕΧΕΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΒΑΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΗ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ. Όπως ακριβώς η θερμοκρασία, που ανάγεται στην κινητική ενέργεια των μορίων ενός σώματος, δεν αφορά την εν τέλει συγκεκριμένη εκινητική ενέργεια ενός εκάστου μορίου αυτού τού σώματος, η οποία ποικίλει σε κάποιο βαθμό από μόριο σε μόριο, αλλά αποτελεί των ΜΕΣΟ ΟΡΟ τής σύνολης κινητικής τους ενέργειας. Γι αυτό τον λόγο, ο μεγάλος ερευνητής Friedrich Bolzmann εισήγαγε την στατιστική στην μελέτη τής θερμοδυναμικής.

  Συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μποτίλια στο Πέλαγος29 Μαρτίου, 2023 12:34

  Συνέχεια προηγούμενου...

  Υπό αυτήν την έννοια, μια μελλοντική κατάστρωση ενός φαινομένου δεν υφίσταται στα πεδία πληροφορίας με συγκεκριμένη μορφή, αλλά με την μορφή μιας γκάμας πιθανοτήτων. Αυτή η γκάμα πιθανοτήτων αποτελεί αναλογικά με την Θεωρία τού Χάους, κατά την άποψή μου, ένα λεγόμενο ΕΛΚΥΣΤΗ. Αυτός “έλκει” τις εξελίξεις προς μια περιοχή δυνατών εκφάνσεων, που ενυπάρχουν μέσα στην πληθώρα των δυναμογραμμών του. ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Σε αυτό συμμετέχουν περισσότερες μεταβλητές και ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπεισέρχεται η χρονική εξέλιξη, ο χρόνος προσλαμβάνει στην μαθηματική μελέτη τού φαινομένου απειροελάχιστο μέγεθος, με μορφή dt. Οπότε προκύπτουν διαφορικές εξισώσεις ανωτέρου βαθμού, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν επ' ακριβώς, ούτε με σύγχρονους πολύ ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι όμως δυνατόν αυτές να διερευνηθούν σε κάποιο βάθος με την σύγχρονη τεχνολογία, αποκαλύπτοντας πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές και ιδιότητες τού φαινομένου.
  Αυτή την πρακτική εκπόνησε ο μεγάλος μετεωρολόγος EDWARD LORENZ με τον εντοπισμό τού λεγόμενου ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΕΛΚΥΣΤΗ. Για να διερευνήσει όμως αυτός την πολυπλοκότητα τής διαμόρφωσης τού καιρού, περιορίστηκε στην μελέτη μόνον των τριών βασικότερων παραγόντων που τον διέπουν, από τούς δώδεκα που υφίστανται. Έτσι διαμόρφωσε τρεις διαφορικές εξισώσεις, οι οποίες μπορούν να επιλυθούν από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το αποτέλεσμα όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούσε πάρα να είναι προσεγγιστικό. Προσεγγιστικό μεν, αλλά άκρως χρήσιμο και λειτουργικό, όπως βιώνουμε από τις εκάστοτε προγνώσεις τού καιρού. Η πολυπλοκότητα επίσης τού φαινομένου καθιστά την διερεύνησή του για διάστημα το πολύ δυο εβδομάδων. Κατά συνέπεια, η μαθηματική μέθοδος τής διερεύνησης, ενώ δεν οδηγεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (αναλόγως τού βαθμού πολυπλοκότητος τού υπό εξέταση ζητουμένου) σε ακριβή αποτελέσματα, είναι πάρα πολύ χρήσιμη και συνήθως επαρκώς λειτουργική.
  Ο “Παράξενος Ελκυστής” που εντόπισε ο Lorenz έχει την μορφή τρισδιάστατης γραφικής παράστασης (σε τρεις άξονες αναφοράς, επειδή συμμετέχουν τρεις μεταβλητές) και έχει περίπου την μορφή πεταλούδας. Επειδή πολύ μικρές διακυμάνσεις των μεταβλητών αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε αποτελέσματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, από εκεί καθιερώθηκε η περιώνυμη φράση “Το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Νότιο Αμερική, μπορεί να επιφέρει μια καταιγίδα στην Κίνα). Πρόκειται για μια φραστική προσομοίωση τού Παράξενου Ελκυστή και όχι για μια απτή κυριολεξία.


  Συνεχίζεται....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μποτίλια στο Πέλαγος29 Μαρτίου, 2023 13:09

  Συνέχεια προηγούμενου...

  Μέσα από αυτήν την προβληματική, αυτός είναι ο λόγος, που στην μελέτη πολύπλοκων φαινομένων και στην πρόγνωση μελλοντικών καταστάσεων, που μπορεί να προκύψουν, προσανατολίζομαι στην εφαρμογή μεθόδων τής κβαντικής φυσικής, τής θεωρίας των πεδίων πληροφορίας και τής Θεωρίας τού Χάους (καθότι το χάος διέπεται από μη άμεσα αντιληπτή, κεκρυμμένη τάξη) και δεν επιδιώκω την εφαρμογή τής λεξαριθμικής μεθόδου, χωρίς όμως να αμφισβητώ την μεγάλη αξία της
  Η λεξαριθμική μέθοδος μέσω των γλωσσικών συναρίθμων, οδηγεί σε ακριβή αποτελέσματα και βεβαιότητες. Η λεξαριθμική ισοψηφία λέξεων ή φράσεων οδηγεί σε συμπεράσματα τού τύπου Α = Β. Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την ιδιαίτερα υψηλή αξία αυτής τής μεθόδου, που μπορεί να οδηγεί πράγματι σε θεαματικά αποτελέσματα, θεωρώ, ότι αυτή δεν μπορεί να εφαρμόζεται με απόλυτο τρόπο και ότι τα αποτελέσματά της χρήζουν επαλήθευσης δια τής λογικής οδού. Κατ' αρχάς υπάρχουν αναγραμματιζόμενες λέξεις, που έχουν τον ίδιο συνάριθμο, χωρίς όμως να μπορούν να συσχετισθούν σε καμία περίπτωση λεξαριθμικά, όπως πχ. Η λέξεις ΔΩΜΑ και ΜΑΔΩ. Πέραν ότι οι όποιες διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να διατυπωθούν περιφραστικά με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους, ώστε να είναι δυνατόν να προκύψουν κοινοί συνάριθμοι, χωρίς όμως αυτές οι καταστάσεις να σχετίζονται μεταξύ τους, ή πολύ λιγότερο να ταυτίζονται. Για να εκφράσω σε μαθηματική βάση αυτό το δεδομένο, φρονώ, ότι οι λεξάριθμοι μπορούν να οδηγούν σε “ικανές” συνθήκες, όχι όμως απαραίτητα και σε “αναγκαίες”. Δηλαδή, η λεξαριθμική μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σαφώς σε ασφαλή συμπεράσματα υπό συνθήκες, δεν μπορεί όμως να ισχύει σε κάθε τυχαία περίπτωση. Άρα είναι και αυτή μια μέθοδος, που δεν μπορεί να διεκδικήσει ακραία πληρότητα, οπότε προϋποθέτει προσεκτική εφαρμογή. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν επιλέγω μεθόδους ακριβείας, αλλά προσανατολίζομαι σε μεθόδους διερεύνησης των πολύπλοκων καταστάσεων και δεδομένων, που εμπεριέχουν εκ φύσεως την αμφιβολία. Καθ' ότι, ως ορθώς διαπίστωσαν οι πρόγονοί μας, “Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑΙ ΟΥΤΕ ΟΧΙ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ”. Οπότε στο τελικό συμπέρασμα μπορεί να οδηγήσει ΜΟΝΟΝ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ. Γι αυτόν τον λόγο υποκλίνομαι μπροστά στην διαίσθηση τού ΕργΔημΕργ. περισσότερο, από ότι μπροστά στις όποιες μαθηματικές βεβαιότητες. Για το μικρό μυαλό μου (και αυτό το διαπιστώνω χωρίς ίχνος ταπεινοφροσύνης) παραμένει πάντοτε ως οδοδείκτης ο KURT GÖDEL.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μπορεί νά είναι άφαντοι όσον αφορά τα Τέμπη, αλλά α-fund-οι
  δεν είναι..

  sta.

  ΑπάντησηΔιαγραφή