«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Οι εξελίξεις στο Σουδάν

Οι εξελίξεις στο Σουδάν

του Πολύκαρπου Αδαμίδη (24/4/2023, Pronews)

 

Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας αιματοχυσίας στο Σουδάν, την τρίτη μεγαλύτερη από πλευράς έκτασης, χώρα της Αφρικανικής Ηπείρου και πολύπαθη, από την πρώτη κιόλας στιγμή που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1956.

Προηγήθηκαν των σημερινών συγκρούσεων, που τείνουν να εξελιχθούν σε ολοσχερή εμφύλιο πόλεμο, οι δύο εμφύλιες αναμετρήσεις του 1956 και του 1983 με διάρκεια περί τα 20 χρόνια εκάστη εξ αυτών. Αφορούσαν τη διεκδικούμενη αυτονομία του Νοτίου Σουδάν, που στην πλειοψηφία του είναι Χριστιανικό και έχει ως ορυκτολογική του ‘προίκα’ το 75% των κοιτασμάτων πετρελαίου του αρχικά ενιαίου Σουδάν.

Το διαζύγιο κάθε άλλο παρά βελούδινο ήταν. Η εμφύλια σύγκρουση, με τα ενδιάμεσα διαλείμματά της, σοβούσε για 40 έτη, χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη αγριότητα και από εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των αμάχων, όπως και από εκατοντάδες χιλιάδων προσφύγων και εσωτερικά μετακινούμενων πληθυσμών.

Και σήμερα στο Νότιο Σουδάν,  υπάρχει μια εύθραυστη συνύπαρξη αντιτιθέμενων ομάδων και συμφερόντων, που είναι ιδιαίτερα ευεπίφορη να αναφλεγεί, ειδικά με το ξέσπασμα της βίας στον μεγάλο γείτονα, το Σουδανικό κράτος, που αριθμεί περί τα 45 εκατομμύρια κατοίκους.

Δεν ήταν όμως μόνο οι διαρκείς συγκρούσεις που οδήγησαν στην ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, η μόνη εστία θυελλώδους και καθολικής βίας στη χώρα. Τη δεκαετία του 2000 ξέσπασε και νέα σύγκρουση στο Νταρφούρ, μια περιοχή στα δυτικά της χώρας, που κατοικείται σε μεγάλο βαθμό, από μη Άραβες.

Η μεγάλη φτώχεια και η πεποίθηση ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση μόνο του Αραβικού πληθυσμού, οδήγησαν σε οργανωμένο αντάρτικο, με ιδιαίτερη ένταση την πρώτη δεκαετία του 2000 στη διάρκεια του οποίου καταγγέλθηκαν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες σε βάρος των αμάχων.

Μεταξύ αυτών και η συστηματική πραγματοποίηση βιασμών, για να καμφθεί το φρόνημα των τοπικών πληθυσμών και να κατατρομοκρατηθούν, όσοι θα παρείχαν ενίσχυση και διευκολύνσεις στις αντάρτικες ομάδες.

Δεν είναι τυχαίο, πως για τις αγριότητες στο Νταρφούρ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, διώκει στελέχη της τότε Σουδανικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών και τον πρώην Πρόεδρο Ισλαμιστή Ομάρ Αλ Μπασίρ, για να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της γενοκτονίας.

Το σημερινό ξέσπασμα της βίας στο Σουδάν, δείχνει να είναι εν πολλοίς απότοκος αλλά και επιβεβαίωση των ισορροπιών και σκοπιμοτήτων που έχουν διαμορφώσει οι σύγχρονοι διεθνείς συσχετισμοί, αλλά και η βαριά σκιά της αποικιοκρατίας.

Πέρα από τις χαοτικές ελλείψεις σε θέματα υποδομής, αλλά και το κεφαλαιώδες έλλειμμα σε εμπειρία και νοοτροπία δημοκρατίας, η αυθαίρετη χάραξη συνόρων, που περιλάμβανε ανομοιογενείς πληθυσμούς και μη διαχειρίσιμο μωσαϊκό φυλών και εθνοτήτων, δημιούργησαν την παρακαταθήκη, για τις εμφύλιες συγκρούσεις και την επιβολή αυταρχικών καθεστώτων.

Δεν μπορεί επίσης να διαλάθει της προσοχής, ότι ο ένας εκ των δύο επικεφαλής των συγκρουόμενων στρατιωτικών σχηματισμών, ο ηγέτης δηλαδή των παραστρατιωτικών ομάδων, που δε συμφωνούν με τους όρους ενσωμάτωσής τους, στον τακτικό στρατό, έλκει την καταγωγή του από το Νταρφούρ, στο οποίο δραστηριοποιείται η διαβόητη Βάγκνερ. Είναι η μισθοφορική οργάνωση, που έχει υπό τον έλεγχό της και τα χρυσορυχεία της περιοχής, ενώ έχει έντονη παρουσία και δράση και στα όμορα κράτη της Λιβύης και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο Αραβικός κόσμος, στον οποίο και ανήκει κατά βάση το Σουδάν, δείχνει να διαφοροποιείται ως προς τη στήριξη των αντιμαχόμενων παρατάξεων. Οι παραστρατιωτικές ομάδες φαίνεται να στηρίζονται από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ενώ ο τακτικός στρατός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κι ενώ καταγγέλλονται περιστατικά βίας ακόμα και σε βάρος στελεχών των Διεθνών Οργανισμών, το ερώτημα, είναι κατά πόσο ο διαφαινόμενος εμφύλιος, μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας και την Ευρώπη συνολικά. Το φάσμα του ποταμιού των κατατρεγμένων, προσφύγων και μεταναστών, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Ούτε και τα πικρά βιώματα του πρόσφατου παρελθόντος.

 

 

17 σχόλια:

  1. ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ Η ΚΟΎΛΑ!
    ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ...
    https://www.pronews.gr/ygeia/esy-ypo-dialysi-i-kyvernisi-afinei-tous-ellines-na-pethanoun-logo-elleipseon-sta-nosokomeia-ti-kataggelloun-giatroi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Πενταπόσταγμα, EL και Pronews είναι καθεστωτικές ιστοσελίδες .
      Οι συντονιστές των τριών ιστότοπων βάζουν πλάτη και άνεχονται το ρουφιανιλίκι που κλειδώνει τους λογαριασμούς όσων σχολιαστών πάνε κόντρα στο κυρίαρχο καθεστωτικό αφήγημα του αγγλοσαξωνικού ερπετοδιεθνισμού. Καλά θα κάνεις ν’ αποφεύγεις την ανάρτηση των άρθρων που δημοσιεύονται εκεί γιατί οι αρθρογράφοι τους πληρώνονται από το ΕΛΙΑΜΕΠ για να διαδώσουν στείρα ανθελληνική προπαγάνδα.

      ΧΑΡΑ

      Διαγραφή
    2. ΧΑΡΑ ΜΟΥ,
      ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΑΣ CON, ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΑΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ ΛΕΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Ή ΟΧΙ. Ο CON ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΣΟΥΔΑΝ ΑΠΟ ΕΓΚΥΡΟΤΑΤΕΣ ΠΗΓΕΣ.

      Διαγραφή
    3. Η ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ PRONEWS, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ!!!
      https://kanenazori.com/2021/09/08/aliteia_tou_pronews/
      ΧΑΡΑ

      Διαγραφή
    4. ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ ΚΩΣΤΑ


      Οι ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΛΑΛΩΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη!

      Νέος Γαλάζιος σχηματισμός κατεβαίνει στις εκλογές!

      https://www.nikosnikolopoulos.gr/?section=38996&language=el_GR&itemid730=39104&detail730=1

      ΧΑΡΑ

      Διαγραφή
    5. Χαίρω πολύ! Από Διόδοτο έχουν αρπάξει καμιά τριανταριά άρθρα, από την Πελασγική καμιά εικοσαριά. Δεν μπορείς να τους κάνεις κάτι, εφόσον τα φτιασιδώνουν λίγο διαφορετικά.

      Διαγραφή
    6. Πάντως, στον "Γαλάζιο σχηματισμό" είναι και ο Γκουριώτης μέσα. Ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς αυτό που έγραψες περί ΕΛΙΑΜΕΠ, τουλάχιστον όσον αφορά το προνιούς.

      Διαγραφή
  2. ΑΥΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΕΜΒΟΛΙΑ....
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/syllipsi-gia-endooikogeneiaki-via-stin-preveza-ithele-na-riksei-syzygo-kai-paidi-ston-gkremo/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/nd/to-proto-proeklogiko-spot-tis-neas-dimokratias-gyrizoume-piso-i-proxorame-mprosta-vinteo/

    ΚΛΩΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΛ..200% !!!
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΎΛΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2020 (ΑΝ ΘΑΦΤΗΚΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΧΩΜΑ..ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΙΩΣΕΙ).
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΟΎΛΑ ΤΕΤΟΙΕΣ Μ@Λ@ΚΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΞΕΣΤΟΜΙΣΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ 114 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ, ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 60.000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω Αληθεια ο κουλα ειναι νεκρος Αααααααα δεν μπορω να το πιστεψω Οοο οιμε γιατιιιι γιατι???? Ελπιζω μονο να μην τον εθαψαν και μολυνει το χωμα ο γλ@ροπ@υστ@ς Μιχ Σκορπιος

      Διαγραφή
  4. Αρνητική πρωτιά Ελλάδας και Κύπρου στην αυξανόμενη θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    https://focusfm.gr/arnitiki-protia-elladas-kai-kyproy-stin-ayxanomeni-thnisimotita-stin-eyropaiki-enosi/

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το νυν κράτος του Νοτίου Σουδάν κατοικείται κυρίως από τρεις νεγρικές φυλές, μερικώς προσήλυτοι από προτεστάντες.
    Το ενιαίο Σουδάν ήταν κατασκεύασμα των Άγγλων εν συνεργασία με την αλβανική δυναστεία, που άφησε ο Αλβανός Μωχάμετ Άλυ.
    Σουδάν στην αραβική σημαίνει περιοχή μαύρων, γενικώς μαύροι
    με υποτιμητική σημασία.
    Βορειότατο τμήμα του Σουδάν κ το νότιο της Αιγύπτου η Νουβία, από την οποία οι Ρωμαίοι είχαν αντλήσει δούλους.
    Άγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΙΟ ΣΟΥΔΑΝ;;;;;
    ΕΔΩ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΠΟΤΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

    ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

    https://www.youtube.com/watch?v=Gvo3RRDy7Vk

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κωστα μπες στο μακελειο ν ακουσεις τον μπαλαουρα του τσιπρα που μιλαει με τον χιο να πεθανεις στο γελιο,οχι τιποτα αλλο να δεις ποια σκουπιδια ελεεινα και τρισαθλια ζητουν ψηφο..ουουου να χαθουν οι ξεφτιλες.....ασε τον παπα αποστολο γατσια στο f\b εκει ν ακουσεις τι σουρνει φατσα φορα....Σουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σοκ στη Θράκη: Δέχτηκε επίθεση γιατί ανέβασε την Ελληνική Σημαία!!! (video)

    https://www.el.gr/ellada/sok-sti-thraki-dechtike-epithesi-giati-an/

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.....ΜΠΡΕ.............

    https://www.facebook.com/radiolefkimmi/videos/6609887059035368

    ΑΓΓEΛΙΚΗ-ΑΧΑΡΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι, τα αντιτετανικά του στρατού. Τί περίμενες να ακούσεις από αυτή την αδερφάρα γλίτσα,
      Αγγελική μου..;
      Καλημέρα!!!

      Διαγραφή