«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, ο απόηχος του Βερολίνου του 1936 - Της Sonja van den Ende* (Strategic Culture)

 Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αποκτήσει το πολιτικό προνόμιο να αποκλείουν τη Ρωσία με τρόπο που θα ήταν αδιανόητος με την ΕΣΣΔ.


Το 1936, το Βερολίνο της Γερμανίας φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες γεμάτους διεθνείς εντάσεις. Το ναζιστικό κόμμα με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ είχε καταλάβει την εξουσία το 1933. Το Βερολίνο κέρδισε την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των αγώνων στην 29η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στις 26 Απριλίου 1931.

Ήταν η πρώτη φορά που το τετραετές αθλητικό γεγονός θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά, ενώ οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις έφταναν σε 41 χώρες. Η Γερμανία ήθελε να δείξει στον κόσμο ότι ήταν μια σύγχρονη, ευημερούσα και δημοκρατική χώρα. Για την περίσταση, αφαιρέθηκαν τα αντισημιτικά συνθήματα, τα οποία δεν αφορούσαν μόνο τους Εβραίους αλλά και τους Τσιγγάνους (Ρομά), τους Σλάβους, τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες.

Οι συγκρίσεις μπορούν εύκολα να γίνουν με τις διεθνείς εντάσεις και τις κεκτημένες πολιτικές φιλοδοξίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προσωπικά επιδιώξει να καταστήσει τη διοργάνωση μια βιτρίνα για την υποτιθέμενη εθνική ανδρεία. Η πολιτική ενορχήστρωση και οι προσπάθειες προπαγάνδας είναι παρόμοιες με τους αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Η Γαλλία έχει πλέον αναλάβει το ρόλο του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ. Για να εκτιμήσουμε πλήρως τη γαλλική ηγεσία τώρα, το 2024, θα πρέπει να αναλύσουμε τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη νοοτροπία των πολιτικών και των ελίτ τους. Για παράδειγμα, ο Sébastien Chenu, ένας Γάλλος πολιτικός που είναι μέλος της Εθνοσυνέλευσης και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, επαίνεσε τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας για την ανεξαρτησία που φέρνουν και για το ότι η Γαλλία είναι μια πυρηνική υπερδύναμη, εκτός ΝΑΤΟ. Ή ο Vincent Desportes, ένας Γάλλος έφεδρος στρατηγός, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και διακηρύσσει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Ρωσία φοβάται περισσότερο τη Γαλλία. Οι πυρηνικές δυνατότητες της Γαλλίας θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη Ρωσία, είπε. Ίσως πάσχει από εγωιστική ανασφάλεια, γνωστή ως σύμπλεγμα Ναπολέοντα. Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις πολιτικές συνέπειές της. Φυσικά, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι επιτρέπεται να συμμετάσχουν ως "ουδέτερα" άτομα, αλλά χωρίς τη σημαία τους, και πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζεται πόλεμος στη Δύση.

Με άλλα λόγια, δύσκολα θα πρέπει να είναι Ρώσοι ή Λευκορώσοι παρόντες στους αγώνες, διότι θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως ουδέτεροι, κατά προτίμηση φυσικά ουδέτεροι ως προς το φύλο, ακολουθώντας το παράδειγμα της σέχτας των ΛΟΑΤΚΙ που επικρατεί στη Δύση.
 

Το 1936, το ναζιστικό κόμμα είχε εμμονή με το γυμνό και τις πομπώδεις γυμνές φιγούρες. Παντού υπήρχαν αυτές οι κιτς απομιμήσεις της ρωμαϊκής και ελληνικής γλυπτικής με άρια φυσικά εμφάνιση. Μια ταινία με τίτλο Olympia της Leni Riefenstahl γυρίστηκε επίσης για να εξυψώσει τις αυταπάτες μεγαλείου της Γερμανίας. Τώρα, το 2024, η νέα φασιστική αίρεση έχει εμμονή με την τελειομανία του σώματος, η λεγόμενη αίρεση LGBT (βασισμένη στον τρανσουμανισμό), η οποία επιτρέπει στους λεγόμενους τρανσέξουαλ, που κάποτε ήταν άνδρες να συμμετέχουν ως γυναίκες ή το αντίστροφο. Αυτό αντιβαίνει στον δίκαιο ανταγωνισμό. Εξάλλου, η (μεταμορφωμένη) γυναίκα εξακολουθεί να έχει τη δύναμη του άνδρα, διαφορετικά, ο (μεταμορφωμένος) άνδρας θα χάσει μάλλον από τον "πραγματικό" άνδρα.

Στην αρχαιότητα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Ολυμπία της Ελλάδας, χρησιμοποιούνταν για την αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος κρατών και χωρών, κάτι σαν τους "στρατιωτικούς αγώνες" στη σύγχρονη εποχή. Οι αθλητές που αποδείχθηκαν επικίνδυνοι αντίπαλοι αντιπροσώπευαν μια ισχυρή χώρα, ενώ οι αδύναμοι αθλητές αντιπροσώπευαν ένα αδύναμο κράτος ή μια χώρα ευάλωτη σε επιθέσεις. Τα σωματικά αποτελέσματα στον αθλητισμό μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη της ισχύος μιας χώρας. Παρά όλα τα συνθήματα στη σύγχρονη εποχή ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πολιτικό εργαλείο, αυτό φυσικά ισχύει και δεν έχει αλλάξει τίποτα από την αρχαία Ελλάδα. Τώρα το βλέπουμε να συμβαίνει ξανά με την αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, με τρόπο που θυμίζει την αντιπαλότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
 

Η διαφορά τώρα είναι ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί/ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοί τους έχουν αποκτήσει το πολιτικό προνόμιο να αποκλείουν τη Ρωσία με τρόπο που θα ήταν αδιανόητος με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.  Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να επιδεικνύει τις δυνάμεις της στον αθλητισμό στο "ολυμπιακό πεδίο μάχης".

Οι Γάλλοι ηγέτες ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι αθλητές είναι πρόθυμοι να υπομείνουν προσβολές και ταπεινώσεις για να αγωνιστούν και να εξυπηρετήσουν τα παγκόσμια συμφέροντα της Δύσης. Οι Γάλλοι ηγέτες λένε απροκάλυπτα ψέματα ότι η Ρωσία παραχωρεί στα δυτικά συμφέροντα έναντι της ευημερίας της Ρωσίας ή ότι είναι πολύ αδύναμη για να απαντήσει στο πεδίο της μάχης, επικαλούμενοι την υποτιθέμενη έλλειψη αντίδρασης στις προκλήσεις, όπως οι επιθέσεις των γαλλικών πυραύλων SCALP στη Ρωσία. Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία ανταποδίδει και σκοτώνει Γάλλους μισθοφόρους που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία. (Σημ. Διόδοτου: Εδώ, οι πρώτες εκατοντάδες γεμάτα φέρετρα που επιστρέφουν στην Γαλλία)

Τον Ιανουάριο του 2024, η Ρωσία πραγματοποίησε ακριβές πλήγμα σε μια περιοχή προσωρινής ανάπτυξης ξένων μισθοφόρων κοντά στο Χάρκοβο. Οι περισσότεροι από τους σκοτωμένους στρατιωτικούς σε εκείνο το χτύπημα ήταν πολίτες της Γαλλίας. Το κτίριο όπου είχαν αναπτυχθεί οι μισθοφόροι καταστράφηκε. Περισσότεροι από 60 στρατιώτες εξοντώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Προς αποτροπιασμό πολλών Γάλλων, το γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό έχει στρατολογηθεί για να πολεμήσει στην Ουκρανία μαζί με το Τάγμα Αζόφ, το οποίο είναι ένα ανοιχτά νεοναζιστικό παραστρατιωτικό σώμα πλήρως ενσωματωμένο στις υποστηριζόμενες από το ΝΑΤΟ ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν επομένως ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς το γεγονός χρησιμοποιείται για την προβολή της προπαγάνδας και της επιθετικότητας της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.

Η αρχαία ελληνική παράδοση της εκεχειρίας (ανακωχής) ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα, παρέχοντας ασφάλεια και ένα ειρηνικό περιβάλλον τόσο για τους αθλητές όσο και για τους παρευρισκόμενους θεατές.

Έτσι, σήμερα, ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν επικαλείται την αρχαία παράδοση και λέει ότι θέλει ανακωχή για τους αγώνες του Παρισιού. Τι ανοησία! Ο Μακρόν υποτίθεται ότι επιδιώκει ανακωχή, ενώ εξακολουθεί να υποτιμά τη Ρωσία με προσβλητικούς περιορισμούς για τους αθλητές της. Ο Μακρόν είναι άλλος ένας Γάλλος πολιτικός που πάσχει από το σύμπλεγμα του Ναπολέοντα.

Τα μέτρα ασφαλείας θα αυξηθούν επίσης στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι. Οι τουρίστες ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους επιτραπεί να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα δωρεάν από τις όχθες του ποταμού, καθώς η γαλλική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις φιλοδοξίες της εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια. Στις 24 Μαρτίου 2024, η Γαλλία αύξησε την ετοιμότητά της για την ασφάλεια στο υψηλότερο επίπεδο μετά τη φονική επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας και, όπως και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι πίσω από την επίθεση βρισκόταν το Ισλαμικό Κράτος. Άλλο ένα ψέμα. Οι Ρώσοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Ουκρανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επίθεση που σκότωσε πάνω από 144 ανθρώπους στον χώρο του Crocus City Hall στις 22 Μαρτίου. Η Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, αντέδρασε αμέσως, μέσα σε μία ώρα από τη θηριωδία, και υποστήριξε κατηγορηματικά ότι υπεύθυνη ήταν μια ισλαμιστική ομάδα, το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (IS-K).

Άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ακολουθούν τη φρενίτιδα της Γαλλίας όσον αφορά τον αθλητισμό. Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ θέλει να απαγορευτεί πλήρως η είσοδος όλων των Ρώσων αθλητών στη Γερμανία για κάθε διεθνή διαγωνισμό. Δεν πρέπει να δοθεί στον Πούτιν βήμα προπαγάνδας, είπε η ίδια.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό δήλωσε ότι ελπίζει ότι δεν θα επιτραπεί στους Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ακόμη και με ουδέτερες σημαίες και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στην τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου.

Αντίθετα, οι Ισραηλινοί αθλητές είναι πλήρως ευπρόσδεκτοι, δήλωσε η Hidalgo σε συνέντευξή της στο Reuters.

Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 μαίνεται στη Γάζα μια γενοκτονία που διαπράττεται από το υποστηριζόμενο από τη Δύση ισραηλινό καθεστώς. Το Διεθνές Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η βία συνιστά "εύλογη γενοκτονία". Παρ' όλα αυτά, όσον αφορά το γαλλικό κράτος, το Ισραήλ είναι ευπρόσδεκτο με ανοιχτές αγκάλες να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη εθνικά χρώματα χωρίς την παραμικρή μομφή. Τέτοια υποκρισία μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ελίτ είναι αποτρόπαια και αποκρουστική.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τη Δύση. Το αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι Αγώνες Φιλίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που ρυθμίζει την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Παγκόσμιων Αγώνων Φιλίας στη Ρωσία. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Μόσχα και το Εκατερίνμπουργκ το 2024, με τη συμμετοχή 5.500 αθλητών.

 

 

* Η Sonja van den Ende είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος από τις Κάτω Χώρες, η οποία έχει γράψει για τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων. Αρθρογραφεί για διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και αγγλικά (BA), ενώ έχει κάνει επίσης σπουδές στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, τον πόλεμο και την τεχνολογία (BA). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μόσχα της Ρωσίας και καλύπτει την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση και πριν από αυτήν τον πόλεμο στη Συρία.

 

strategic-culture.su 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου