«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σοβαρές εξελίξεις: Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν ΕΠΙΣΗΜΑ το Παλαιστινιακό Κράτος στις 28 Μαΐου, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ για τις συνέπειες.


Σοβαρές εξελίξεις: Νορβηγία, Ισπανία και Ιρλανδία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό Κράτος.. Η Ιρλανδία προσχώρησε στη Νορβηγία και την Ισπανία στην απόφαση να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος.

Ο πρωθυπουργός Simon Harris επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στη Νορβηγία και την Ισπανία στο να κάνουν το βήμα. Είπε ότι οι τρεις χώρες συντονίζουν τις αλλαγές πολιτικής, σε αυτό που περιέγραψε ως «μια ιστορική και σημαντική ημέρα για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι αποφάσεις θα βοηθήσουν στην ώθηση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης προς μια επίλυση μέσω μιας λύσης δύο κρατών.

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος από την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες είπε στην κάτω αίθουσα του εθνικού κοινοβουλίου ότι η Μαδρίτη θα αναγνωρίσει και επίσημα το παλαιστινιακό κράτος.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θα θεσπίσουν επίσημα την αναγνώριση στις 28 Μαΐου παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ για τις συνέπειες.

Το RT αναφέρει: Η Νορβηγία είναι το δέκατο ευρωπαϊκό έθνος που αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος. Η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία το έκαναν το 1988, με τη Σουηδία να προσχωρεί σε αυτές το 2014.

«Η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store, όπως αναφέρεται σε δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Το Όσλο κάνει αυτή την κίνηση εν μέσω της σύγκρουσης στη Γάζα, στην οποία «δεκάδες χιλιάδες [σκοτώνονται και τραυματίζονται]», τόνισε ο Store. Στόχος είναι να «διατηρηθεί ζωντανή η μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους: Δύο κράτη, που ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια», είπε.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Νορβηγίας, η Ιρλανδία δήλωσε επίσης ότι αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος.

Στις εξελίξεις απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κατς, ανακαλώντας τους πρεσβευτές της χώρας από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία για άμεσες διαβουλεύσεις. Το ίδιο θα συμβεί και με τον πρέσβη στην Ισπανία εάν η Μαδρίτη κάνει παρόμοια κίνηση, πρόσθεσε.

«Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία – το Ισραήλ δεν θα το αφήσει να περάσει ήσυχα», είπε ο Κατς σε δήλωση.

Αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης, το Όσλο και το Δουβλίνο «σκοπεύουν να στείλουν ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε ολόκληρο τον κόσμο – η τρομοκρατία πληρώνει», είπε, υποστηρίζοντας ότι «δίνουν ένα βραβείο στη Χαμάς και στο Ιράν».

Αυτή η «παρέλαση βλακείας» από τα έθνη της ΕΕ δεν θα αποτρέψει το Ισραήλ από το να πετύχει τον στόχο του να «ανατρέψει τη Χαμάς» στη Γάζα, τόνισε ο Κατς.

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.

Αναγνωρίζοντας την Παλαιστίνη, η Νορβηγία «υποστηρίζει τις μετριοπαθείς δυνάμεις που έχουν χάσει έδαφος σε αυτή την παρατεταμένη και βάναυση σύγκρουση», είπε ο Store. Το Όσλο στέλνει επίσης ένα «ισχυρό μήνυμα» σε άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, καθώς αυτό θα μπορούσε τελικά να καταστήσει δυνατή την επανέναρξη της κίνησης προς μια λύση δύο κρατών, πρόσθεσε.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς λύση δύο κρατών. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών χωρίς παλαιστινιακό κράτος. Με άλλα λόγια, ένα παλαιστινιακό κράτος είναι προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Η κίνηση της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έρχεται λίγες μέρες αφότου ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Karim Khan, υπέβαλε αίτηση για εντάλματα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, καθώς και τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας Χαμάς. κατηγορίες για διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Την Τρίτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε ότι τα μέλη του μπλοκ θα αναγκαστούν νομικά να συλλάβουν τον Νετανιάχου εάν φτάσει στο έδαφός τους. «Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου», εξήγησε ο Μπορέλ.


lumi-news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου