Η προσοχή μετατοπίζεται στην αναθεώρηση των διεθνών κανονισμών υγείας
Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, Οι συμφωνίες για την πρόληψη και την καταπολέμηση των πανδημιών δεν είναι έτοιμες να προταθούν στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να ψηφιστούν τροποποιήσεις στους διεθνείς κανονισμούς υγείας. Ο ΠOY σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει έναν γύρο διαπραγματεύσεων για να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό του τους επόμενους μήνες.
Η μη δίκαιη συνθήκη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, οι συζητήσεις αναστέλλονται επειδή τα 194 κράτη μέλη δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Τα κύρια σημεία σύγκρουσης αφορούν κυρίως την ανισορροπία μεταξύ των δυτικών χωρών, που επηρεάζονται από τα φαρμακευτικά λόμπι, και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το τρέχον κείμενο πρότεινε να εγγυηθεί στον ΠΟΥ το 10% της παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων και δοκιμών που σχετίζονται με μια πανδημία με τη μορφή δωρεών και το 10% σε προσιτές τιμές προς όφελος των φτωχότερων χωρών. Ορισμένες χώρες παραγωγής θεωρούν αυτό το όριο πολύ υψηλό.
Οι συζητήσεις καθυστερούν επίσης για το ζήτημα της πρόσβασης σε παθογόνους παράγοντες με "πανδημικό δυναμικό" που οι βιομηχανίες ελπίζουν να κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την παρασκευή εμβολίων.
Τα μέρη ανέστειλαν τις συζητήσεις, οι οποίες είχαν ξαναρχίσει στις 29 Απριλίου στη Γενεύη, το μεσημέρι και τώρα εργάζονται για να βρουν τους καλύτερους διαύλους συζήτησης για την οριστικοποίηση μιας συνθήκης, "τις επόμενες εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια", δήλωσε μία από τις πηγές.
Ποιες τροποποιήσεις στους ΔΚΥ ;
Τώρα υπάρχουν τροποποιήσεις για την αναθεώρηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας. Στις 15 Μαΐου, η Διεθνής Ομάδα Εργασίας δημοσίευσε την ενδιάμεση έκθεση της 8ης συνεδρίασης στην οποία δηλώνει ότι οι τροποποιήσεις του ΔΚΥ θα υποβληθούν ξεχωριστά από τις συμφωνίες, ακόμη και αν τα δύο μέσα αναφέρονται μεταξύ τους. Το κείμενο, που υποτίθεται ότι είναι διαθέσιμο από τις 10 Μαΐου, δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί.
Σύμφωνα με τους φακέλους Υγείας της Γενεύης, οι οποίοι παρακολουθούν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, οι διαφωνίες εδώ αφορούν επίσης την ανάγκη ενός νέου χρηματοδοτικού μηχανισμού που θα συμβάλει στην εφαρμογή των διεθνών υγειονομικών κανονισμών και τη διατύπωση σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση, οι τροποποιήσεις στο άρθρο 31 που αφορά την υγεία των ταξιδιωτών προκαλούν την αντίδραση πολλών παρατηρητών. Εάν είναι απαραίτητο, προβλέπει τη δυνατότητα εξαναγκασμού των ταξιδιωτών να υποβληθούν σε μέτρα όπως ιατρική εξέταση ή εξέταση, χορήγηση εμβολίου ή άλλο προληπτικό μέτρο, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης ή της καραντίνας.
Ένα παγκόσμιο δελτίο υγείας;
Εάν το συνολικό κείμενο σχετικά με τις συμφωνίες αποτύχει, δεν είναι αδύνατο ορισμένα σημεία να εξακολουθήσουν να αποτελούν αντικείμενο κοινής συμφωνίας. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύει για το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας ατζέντας για την υγεία και το ψηφιακό πορτοφόλι που θα μπορούσε σύντομα να συγκεντρώσει όλα τα διοικητικά, ιατρικά και ακόμη και τραπεζικά δεδομένα στο ίδιο μέσο.
Γύρος επενδύσεων
Δεν παραιτείται από τις φιλοδοξίες του, ο ΠΟΥ ετοιμάζεται να ξεκινήσει έναν νέο γύρο επενδύσεων. Ο στόχος είναι να αυξηθεί ο τρέχων προϋπολογισμός από 4 δισεκατομμύρια σε 7,1 δισεκατομμύρια μέσα σε 4 χρόνια, κυρίως με την προσέλκυση νέων δωρητών από τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον οργανισμό: η μοναδική υποδομή του ΠΟΥ όσον αφορά τα δεδομένα, τον συντονισμό μεταξύ των χωρών και τον καθορισμό προτεραιοτήτων, δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για παγκόσμιες και περιφερειακές συμπράξεις στον τομέα της υγείας για τον καθορισμό και την τόνωση των επενδύσεων και της προόδου, με σκοπό την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της υγείας.
Ο Μπιλ Γκέιτς, 1ος χρηματοδότης του ΠOY, μπορεί πράγματι να επιβεβαιώσει ότι αυτές οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για φιλάνθρωπους-επενδυτές όπως αυτός. Το 2019, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Νταβός ότι κάθε δολάριο που επενδύθηκε σε εμβόλια του απέφερε 20 φορές το μερίδιο. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η πανδημία θα του έφερνε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου