«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Στη γενιά που μεγάλωσε με σταθερό τηλέφωνο


 

– Θυμάσαι τότε;

Εμείς μιλούσαμε στο σταθερό τηλέφωνο. Ψιθυριστά, να μην μας ακούσουν οι γονείς. Τα σύρματα έπαιρναν φωτιά. Στρίβαμε το καλώδιο γύρω απ’ το δάχτυλό μας απ’ την αγωνία, όταν μιλούσαμε με το αντικείμενο του πόθου μας. Κι όταν περιμέναμε τηλεφώνημα, στεκόμασταν από πάνω να προλάβουμε ν’ απαντήσουμε πριν το σηκώνει κάποιος γονιός.

Κι όταν, δεν ακουγόταν καλά η φωνή στο ακουστικό, παίρναμε το μηδέν, σ’ εκείνο τ’ όμορφο καντράν που μετά έγινε κουμπάκι για να «καθαρίσει» η γραμμή.

Εμείς δεν είχαμε sms. Στέλναμε ραβασάκια με την κολλητή μας στο αγόρι που μας άρεσε. Ανταλλάσσαμε σημειώματα κάτω από το θρανίο. Γράφαμε μέσα στο βιβλίο ποιον θα συναντήσουμε και το δίναμε τάχα μου στη διπλανή μας. Μαζευόμασταν στα διαλείμματα για να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο. Να χαράξουμε την στρατηγική μας πως θα βρεθούμε δίπλα στο αγόρι που μας άρεσε.

Πηγαίναμε στον στίβο να δούμε τάχα μου την προπόνηση μπάσκετ των αγοριών. Με κρυφό πόθο να μας ρίξει μια μάτια και να μας αφιερώσει ένα καλάθι. Η μάτια και η αφιέρωση ήταν τότε υπόσχεση. Τα πρώτα ραντεβού ήταν στα διαλείμματα του σχολείου. Η χαρά της πεντάλεπτης συνάντησης ανείπωτη. Τα σχόλια μεταξύ των συμμαθητών και συμμαθητριών έπαιρναν και έδιναν. «Η Άννα τα έφτιαξε με τον Πέτρο». Αυτό το «μαζί» στο διάλειμμα δήλωνε «σχέση». Όλοι το συζητούσαν. Ήταν πολύ προχωρημένοι τότε αυτοί που έκαναν σχέση. Το θέμα συζήτησης του σχολείου.

Στο τέλος των μαθημάτων, όταν χτύπαγε το κουδούνι, παρέες-παρέες γυρνάγαμε στα σπίτια μας. Η διαδρομή ήταν χρωματισμένη από γέλια, φωνές, πειράγματα και από ευκαιρίες για κλέφτες ματιές, άγγιγμα χεριών και σκιρτήματα καρδιάς. «Θα τα πούμε αύριο στο σχολείο» έλεγαν αγόρια και κορίτσια και οι παρέες χώριζαν μέχρι την άλλη μέρα.

Όταν δε, άκουγες «πάμε σινεμά το Σάββατο;» τότε, ένιωθες ρίγος να σε διαπερνά και ήξερες ότι στο σινεμά θα σου πιάσει το χέρι. Ένιωθες, τις πεταλούδες να φτερουγίζουν στο στομάχι σου. Τότε, δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα.

Τότε τα ραντεβού κλείνονταν από το σχολείο ή από το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού.

Με μισόλογα βέβαια για να μην καταλάβουν κάτι οι γονείς. Συνήθως, οι έξοδοι των λίγων ωρών ήταν με ευρύτερες παρέες του σχολείου.

Ένα μόνο τηλεφώνημα την Παρασκευή, ήταν αρκετό για να επιβεβαιωθεί η συνάντηση. Πάντα όλοι στην ώρα τους. Χωρίς αυτοκίνητα η μηχανές. Χωρίς κινητά.

Είχαμε τα στέκια μας. Ξέραμε που θα βρίσκαμε την παρέα μας στις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα, τις αργίες. Δεν χρειάζονταν καν να επικοινωνήσουμε. Τα αγαπημένα μας στέκια, όχι τίποτα ουάου, αλλά για μας ήταν τα καλύτερα. Εκεί βρίσκαμε τους φίλους μας, το γέλιο, την χαρά, την ανάλαφρη εφηβεία μας. Στο χαρτάκι ανταλλάσσαμε τηλέφωνα και διευθύνσεις.

Οι διευθύνσεις ήταν πολύ χρήσιμες την εποχή εκείνη, γιατί η παρέα ερχόταν τις περισσότερες φορές απ’ το σπίτι να σε πάρει να βγεις. Οι γονείς έπρεπε να γνωρίζουν τα παιδιά της παρέας. Δεν πίναμε, χορεύαμε, όμως, μέχρι τελικής πτώσης. Είχαμε και τα πάρτι στα σπίτια. Άρχιζαν στις εννέα το βράδυ και κατά τη μια τελείωναν. Κάποιος έκανε χρέη dj και ο χορός δεν σταμάταγε. Τα μπλουζ της εποχής έπαιζαν στα πικάπ, χαμήλωναν τα φώτα του σαλονιού και το λίκνισμα των εφήβων κορμιών τόσο ρυθμικό. Τόσο τρυφερό.

Τότε, ήταν το φτερούγισμα του στομαχιού, τα ραβασάκια, τα στέκια. Το άγγιγμα του χεριού, η προσμονή της συνάντησης στο διάλειμμα, τα πάρτι.

Τώρα, τα κινητά, το Instagram και το Facebook. Το φλερτ εξαντλείται στο sms και στο inbox.

Οι ματιές που πετούσαν φλόγες αντικαταστάθηκαν από το πληκτρολόγιο. Τα smartphones παγίδευσαν τις πεταλούδες. Τα tablets πάγωσαν το άγγιγμα.

από Despoina Konsta

lumi-news.gr

 

 


 

 diodotos-k-t.blogspot.com

 

 

9 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΜΑΣ
    ΑΥΤΗ Η ΞΑΝΘΙΆ.....ΑΣΤΟ...
    ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΡΙΝ ...ΧΩΡΙΣ ΤΗΛ..ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΡΕ ...-ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ Ο ΓΙΆΝΝΗΣ;;;
    Κα Μαρία-ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΕΣΥ;;; -ΕΧΩ...
    Κα Μαρία-ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ...
    -ΔΙΑΒΑΣΑ....ΠΕΊΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ...ΑΦΉΣΤΕ ΤΟΝ...ΚΛΠ ΚΛΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διός Κούρος23 Ιουνίου, 2024 12:32

    Νοσταλγικό κείμενο. Όταν λέω στα παιδιά μου οτι με την παρέα είχαμε standard ραντεβού σε συγκεκριμένο σημείο και όποιος δεν εμφανιζόταν απλά τον αφήναμε πίσω, με κοιτάνε με απορία χα χα χα.

    Ευκαιρία δοθείσης, σήμερα τα smart phones κλπ δεν είναι ΤΙΠΟΤΕ μπροστά στην ΤΝ. Τυχαίνει να βλέπω αυτή τη στιγμή ένα μαραθώνιο βίντεο απο το astronio για την ΤΝ. Θα το πώ πολύ απλά, ως επαγγελματίας της πληροφορικής.

    ΜΑΓΚΕΣ ΜΠΛΕΞΑΜΕ

    Το τυράκι των ευκολιών που μας δίνει είναι πολύ μεγάλο. Όμως φέρνει την δυστοπικότητα πολλά βήματα πιο κοντά. Το θέμα είναι οτι έχει ΗΔΗ ΞΕΦΥΓΕΙ και ΔΕΝ μπορεί κανείς να αναστρέψει την πορεία. Η μόνη ελπίδα είναι πλέον απο ΕΠΑΝΩ.

    Είναι πολύ μεγάλο το βίντεο, αλλά εγώ το βλέπω. Επι μέρους θέματα εδώ :

    ►Περιεχόμενα:
    00:00 Εισαγωγή
    04:25 Οι μεγάλοι «παίκτες» της Τεχνητής Νοημοσύνης
    11:46 Η πολιτική της OpenAI και ο Sam Altman
    22:35 ChatGPT-4o: Εντυπωσιακές νέες δυνατότητες
    43:05 ChatGPT-4o: Δημιουργικότητα
    1:03:20 Google Gemini
    1:11:12 Google Project Astra
    1:15:25 Microsoft Copilot & Recall
    1:25:17 ΑΙ στην Ιατρική
    1:42:42 Αυτο-οδηγούμενα οχήματα
    1:53:15 Δημιουργία Εικόνας: Dall-E, Midjourney, Leonardo AI
    1:57:06 Δημιουργία βίντεο: Sora και Veo
    2:01:20 Δημιουργία μουσικής: Udio και Suno AI
    2:03:28 «Τρεις φίλοι μιλούν για το AI»
    2:09:15 Μαθηματικό AI
    2:11:50 Ρομπότ «Figure 01»
    2:17:55 ΑΙ που παίζει video games
    2:21:40 Devin: AI προγραμματιστής
    2:24:58 Διάβασμα σκέψης από AI
    2:32:30 Το φλερτ στο μέλλον
    2:38:30 AGI - Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη
    2:45:47 Κίνδυνοι και προβληματισμοί για το AI
    3:16:20 Ο κύκλος του Gartner (Hype cycle)
    3:25:25 Ευχαριστίες και κλείσιμο

    https://www.youtube.com/watch?v=PhAyxWr-AK0&ab_channel=Astronio

    Έρρωσθε

    Διός Κούρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί σύμπτωση! Το ξεκίνησα κι εγώ χθες, με διαλείμματα.

      Καλημέρα μπόυ μας!!!

      Διαγραφή
    2. Sam Altman: και περιούσιος και πισινοκίνητος.

      Διαγραφή
  3. ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
    ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.youtube.com/watch?v=StKVS0eI85I
    https://www.youtube.com/watch?v=WGU_4-5RaxU
    ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμηθείτε και τις αφιερώσεις στους ραδιοερασιτέχνες στα μεσαία .....https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D382dX6fhswM&ved=2ahUKEwjcvvCv4o2HAxWWgP0HHX5UAQ4QwqsBegQIDxAE&usg=AOvVaw3LV91V-SOv78pSfEH4NqGQ

      Αργύρης

      Διαγραφή