Ο Μπάιντεν "δεν αποκλείει" Αποστολή στην Ταϊβάν! Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει όρια στην αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να πει πώς το έθνος του θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν από τον στρατό του Πεκίνου, αλλά δεν "απέκλεισε" να τοποθετήσει δυνάμεις στο έδαφος του αυτοδιοικούμενο κινεζικού νησιού.
Η Ταϊβάν έχει υποστηριχθεί από διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον, ακόμη και μετά την επίσημη αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας από τις ΗΠΑ το 1979. Το νησί αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο των εθνικιστικών δυνάμεων στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1940 και η κομμουνιστική κυβέρνηση στην ηπειρωτική χώρα έχει σταδιακά παραγκωνίσει τους αντιπάλους της στη διεθνή σκηνή.
Η Ουάσινγκτον συνέχισε να παρέχει στην Ταϊβάν όπλα και εμπορικές ευκαιρίες παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τεχνικά ότι ένα ενιαίο κινεζικό έθνος εκπροσωπείται από το Πεκίνο. Σε αντίθεση με προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν παρέκκλινε από την αρχή της στρατηγικής ασάφειας, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί αρνούνται να δηλώσουν δημοσίως πόσο μακριά θα έφταναν στην υποστήριξη της Ταϊπέι. Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση που η Κίνα προσπαθήσει να καταλάβει το νησί με τη βία.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε πώς ακριβώς θα ενεργούσε ο αμερικανικός στρατός σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης στην Ταϊβάν.
"Εξαρτάται από τις περιστάσεις", απάντησε ο πρόεδρος. "Συνεχίζουμε να προμηθεύουμε δυναμικό... Και είμαστε σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας στην περιοχή".
Επιβεβαίωσε ότι "δεν αποκλείει τη χρήση αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης" στο έδαφος, αλλά εξετάζει και άλλες επιλογές, τις οποίες δεν θα συζητήσει δημοσίως. Είπε χαρακτηριστικά: "Δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: "Στη συνέχεια θα με επικρίνετε δικαιολογημένα αν σας το πω".
Ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών έχουν υποστηρίξει ότι το Πεκίνο μπορεί να προετοιμάζει τον στρατό του για να καταλάβει την Ταϊβάν, με αρκετές προθεσμίες για μια τέτοια επιχείρηση να έχουν διατυπωθεί κατά τη διάρκεια των ετών.
Ο Μπάιντεν δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι είχε συζητήσει το θέμα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής τους στο Σαν Φρανσίσκο πέρυσι, υποσχόμενος να μην επιδιώξει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Παράλληλα, είπε ότι "ούτε θα υπερασπιστούμε, στην πραγματικότητα, την Ταϊβάν... αν η Κίνα προσπαθήσει μονομερώς να αλλάξει το καθεστώς".
Η δηλωμένη πολιτική του Πεκίνου είναι να επιδιώξει την ειρηνική επανένωση με το νησί, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι θα καταφύγει σε στρατιωτική δράση σε απάντηση σε μια επίσημη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί ότι ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί ενθαρρύνουν την Ταϊπέι να υπερβεί αυτή την κόκκινη γραμμή.
Φανταστείτε το άρθρο να ξεκινά λίγο ... ανάποδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή, αντί για :
"Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να πει πώς το έθνος του θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν από τον στρατό του Πεκίνου, αλλά δεν "απέκλεισε" να τοποθετήσει δυνάμεις στο έδαφος του αυτοδιοικούμενο κινεζικού νησιού"
Να έλεγε :
"Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να πει πώς το έθνος του θα υπερασπιστεί την Κούβα από τον στρατό των ΗΠΑ, αλλά δεν "απέκλεισε" να τοποθετήσει δυνάμεις στο έδαφος του αυτοδιοικούμενου Κουβανικού νησιού."
Ρε τι ζούμε !!! χα χα χα χα
Διός Κούρος
😂
Διαγραφή