«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

🅰️ Άρθρο 21 Οκτ: Pepe Escobar: Ραντεβού με το πεπρωμένο - Οι BRICS προσφέρουν ελπίδα σε καιρό πολέμου 🅱️ Βίντεο 20 Οκτ: Συζήτηση για την Σύνοδο Κορυφής BRICS, από δύο γίγαντες της δημοσιογραφίας κι έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές: Pepe Escobar, Scott Ritter, Mark Sleboda

«Αυτό είναι. Ένα ραντεβού με το πεπρωμένο. Όλα είναι έτοιμα για την πιο κρίσιμη γεωπολιτική/γεωοικονομική συνάντηση της χρονιάς και αναμφισβήτητα της δεκαετίας: η σύνοδος κορυφής των BRICS υπό τη ρωσική προεδρία στο Καζάν, πρωτεύουσα του Ταταρστάν, όπου οι σουνίτες Τατάροι συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία με τους ορθόδοξους χριστιανούς.....»

Ραντεβού με το πεπρωμένο - Οι BRICS προσφέρουν ελπίδα σε καιρό πολέμου

Pepe Escobar

Αυτό είναι. Ένα ραντεβού με το πεπρωμένο. Όλα είναι έτοιμα για την πιο κρίσιμη γεωπολιτική/γεωοικονομική συνάντηση της χρονιάς και αναμφισβήτητα της δεκαετίας: η σύνοδος κορυφής των BRICS υπό τη ρωσική προεδρία στο Καζάν, πρωτεύουσα του Ταταρστάν, όπου οι σουνίτες Τατάροι συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία με τους ορθόδοξους χριστιανούς.
 

Όλη η βασανιστική δουλειά των sherpas και των αναλυτών καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 - υπό την εποπτεία του επικεφαλής Ρώσου διπλωμάτη αρμόδιου για τα BRICS, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ - συγκλίνει σε τρεις τελικές, ξεχωριστές συναντήσεις-κλειδιά στη Μόσχα πριν από τη σύνοδο κορυφής, στις οποίες ομαδοποιούνται οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των BRICS, οι ομάδες εργασίας και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο.
 

Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που είναι πλέον οικείο για την Παγκόσμια Πλειοψηφία. Το συνδυασμένο ΑΕΠ των σημερινών χωρών BRICS ξεπερνά τα 60 τρισεκατομμύρια δολάρια, πολύ μπροστά από το G7- ο μέσος ρυθμός ανάπτυξής τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται να είναι 4%, υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 3,2%- και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης για το εγγύς μέλλον θα προέλθει από τις χώρες-μέλη των BRICS.

Ακόμη και πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov τόνιζε ότι οι BRICS επιθυμούν να παρακάμψουν τις "πολιτικοποιημένες" δυτικές πλατφόρμες - μια διακριτική αναφορά στο τσουνάμι των κυρώσεων και την οπλοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ - καθώς οι BRICS εργάζονται για τη δημιουργία του δικού τους, φιλικού προς την Παγκόσμια Πλειοψηφία, διεθνούς συστήματος πληρωμών.

Το πλαίσιο για όσα θα αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα στο Καζάν δεν είναι λιγότερο από πυρακτωμένο, καθώς το ανεξέλεγκτο χάος των Διαρκών Πολέμων των Ηγεμόνων - από την Ουκρανία μέχρι τη Δυτική Ασία - έχει επηρεάσει ουσιαστικά ακόμη και το βαρύ έργο των BRICS και την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα νέο διεθνές σύστημα γεωοικονομικών σχέσεων ουσιαστικά από το μηδέν.

Ένα αξιόπιστο σενάριο πολεμικής κλιμάκωσης μπορεί να ανατράπηκε από τη διαρροή μυστικών πληροφοριών υψηλού επιπέδου στα Πέντε Μάτια για τις προετοιμασίες Ισραήλ-ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν. Το χτύπημα θα γίνει τελικά - με τρομερές συνέπειες - αλλά πιθανότατα όχι αυτή την εβδομάδα, όταν θα μπορούσε να είχε προγραμματιστεί για να διαταράξει ρητά και πλήρως τη σύνοδο κορυφής στο Καζάν και να την αποβάλει από τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα.

Η κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των BRICS μπορεί να μην ακούγεται πολύ περιπετειώδης, αλλά οι περιορισμοί αντανακλούν όχι μόνο την προσοχή όταν αντιμετωπίζεις έναν επικίνδυνο, στριμωγμένο Ηγεμόνα, αλλά και τις εσωτερικές αντιφάσεις μεταξύ των μελών των BRICS.

Η δήλωση αναγνωρίζει "την ανάγκη για μια συνολική μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής, ώστε να ενισχυθεί η φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών και η εκπροσώπησή τους". Ωστόσο, παραμένει σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν λιγότερο από μηδενικό ενδιαφέρον για μια βαθιά μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του συστήματος Bretton Woods. Η Ρωσία και η Κίνα, ιδιαίτερα, έχουν πλήρη επίγνωση ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα μετα-Bretton Woods.

Η δήλωση είναι πιο σθεναρή όσον αφορά την Πρωτοβουλία Διασυνοριακών Πληρωμών των BRICS, που ονομάστηκε BCBPI, χαιρετίζοντας "τη χρήση τοπικών νομισμάτων στο διεθνές εμπόριο" και "την ενίσχυση των τραπεζικών δικτύων" για να καταστεί δυνατή. Ωστόσο, όλα προς το παρόν είναι μόνο "εθελοντικά και μη δεσμευτικά". Το Καζάν αναμένεται να δώσει στη διαδικασία κάποιο πλεονέκτημα.

Δεν είναι μια αντιδυτική ομάδα, απλώς μια μη δυτική ομάδα

Στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS την περασμένη Παρασκευή και σε μια επακόλουθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους επικεφαλής των ομάδων μέσων ενημέρωσης των μελών των BRICS, ο πρόεδρος Πούτιν συνόψισε στην πραγματικότητα όλους τους σημαντικούς φακέλους. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία.

 Σχετικά με το ρόλο της NDB με έδρα τη Σαγκάη, της τράπεζας των BRICS: Η Ρωσία "θα επεκτείνει τις δυνατότητες της NDB"- η τράπεζα θα πρέπει να γίνει ο κύριος επενδυτής σε μεγάλα τεχνολογικά έργα και έργα υποδομής για τα μέλη των BRICS και τον ευρύτερο Παγκόσμιο Νότο. Αυτό έχει απόλυτο νόημα, με την NDB να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη υποδομών και να εμπλέκεται εμπορικά με τοπικές, ιδιωτικές εταιρείες. Παρεμπιπτόντως, ο επόμενος πρόεδρος της NDB θα είναι Ρώσος- ο κορυφαίος υποψήφιος είναι ο Aleksei Mozhin, ο οποίος ήταν προηγουμένως στο ΔΝΤ.
 

Σχετικά με τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής υποδομής για τις BRICS: ήδη σε εξέλιξη. Η Ρωσία εργάζεται για "τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων στις επενδυτικές διαδικασίες προς το συμφέρον άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών". Αυτό συνδέεται με τις εργασίες των BRICS για τη δική τους εκδοχή του SWIFT για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Και επίσης συνδέεται με το BRICS Pay - μια χρεωστική κάρτα της οποίας η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία έγινε κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, όχι διαφορετική από την AliPay στην Κίνα, και σύντομα θα επεκταθεί σε όλα τα μέλη των BRICS.

Ένα ενιαίο νόμισμα των BRICS: "Δεν έχει εξεταστεί ακόμη, το θέμα αυτό δεν είναι ακόμη ώριμο". Η απο-δολαριοποίηση, τόνισε ο Πούτιν, προχωράει βήμα προς βήμα: "Κάνουμε επιμέρους βήματα, το ένα μετά το άλλο. Όσον αφορά τα οικονομικά, δεν ρίξαμε το δολάριο. Το δολάριο είναι το παγκόσμιο νόμισμα. Αλλά δεν ήμασταν εμείς - μας απαγορεύτηκε και μας απαγορεύτηκε η [χρήση του]. Και τώρα το 95% του συνόλου του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας εκφράζεται σε εθνικά νομίσματα. Το έκαναν οι ίδιοι με τα ίδια τους τα χέρια. Νόμιζαν ότι θα καταρρεύσουμε".
 

Η πρόκληση για ένα ενιαίο νόμισμα των BRICS: Αυτό "απαιτεί ενδελεχή οικονομική ολοκλήρωση (...) Εκτός από το υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης μεταξύ των μελών των BRICS, η εισαγωγή ενός ενιαίου νομίσματος των BRICS θα απαιτούσε συγκρίσιμη νομισματική ποιότητα και όγκο (...) Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που συνέβησαν στην ΕΕ". Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι όταν εισήχθη το ευρώ στην ΕΕ, οι οικονομίες τους δεν ήταν ούτε συγκρίσιμες ούτε ίσες.

Ο Πούτιν θα έχει τουλάχιστον 17 διμερείς συναντήσεις στο Καζάν. Τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι "οι BRICS δεν είναι μια αντιδυτική ομάδα, είναι απλώς μια μη δυτική ομάδα".
 

Και κατονόμασε τους βασικούς οικονομικούς μοχλούς στο εγγύς μέλλον: Νοτιοανατολική Ασία και Αφρική. Η ανάπτυξη "αντικειμενικά θα λάβει χώρα κυρίως στις χώρες μέλη των BRICS. Αυτός είναι ο παγκόσμιος Νότος. Αυτή είναι η Νοτιοανατολική Ασία. Αυτή είναι η Αφρική. Θετική ανάπτυξη θα υπάρξει σε ισχυρές χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, αλλά οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής θα παρουσιάσουν ταχύτερη ανάπτυξη για διάφορους λόγους".
 

Τόνισε επίσης τα κορυφαία έργα ανάπτυξης υποδομών μεταξύ των BRICS και του Παγκόσμιου Νότου: τον Βόρειο Θαλάσσιο Δρόμο - τον οποίο οι Κινέζοι ορίζουν ως τον Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού - και τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), με βασικούς εταίρους την τριάδα BRICS Ρωσία-Ιράν-Ινδία. Όσον αφορά τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό, ο Πούτιν τόνισε πως "κατασκευάζουμε έναν στόλο παγοθραυστικών που δεν έχει όμοιό του στον κόσμο. Θα είναι ένας μοναδικός στόλος, επτά πυρηνικά παγοθραυστικά και 34 πετρελαιοκίνητα παγοθραυστικά, υψηλής κατηγορίας, βαρέως τύπου".

Για τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας: είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες σταθερότητας στον κόσμο- στις σχέσεις μεταξύ των δύο, "δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι". Σχετικά με τη Μεγάλη Σκακιέρα: "Η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας", ακόμη και όταν "οι Ευρωπαίοι έχουν συρθεί στην Ασία μέσω του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν ρωτά τους Ευρωπαίους αν θέλουν να χαλάσουν τη σχέση τους με την Κίνα, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις οντότητες του ΝΑΤΟ για να εισέλθουν στην Ασία και να δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, ειδικά στην Κίνα. Παρόλα αυτά, σύρονται σαν κουτάβια".

 

Οι πόλεμοι για πάντα στοχεύουν τις BRICS

Στο Καζάν θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος για την Παλαιστίνη με τα μέλη των BRICS και την προσέγγιση των BRICS - όπως και οι εταίροι (η Τουρκία περιλαμβάνεται). Ο Πούτιν πιστεύει ότι "η διάλυση του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής ήταν λάθος". Στο Κουαρτέτο συμμετείχαν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Θεωρητικά, θα έπρεπε να έχει μεσολαβήσει στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης. Στην πράξη, δεν το έκανε.

Ο διαβόητος πολεμοκάπηλος Τόνι Μπλερ ήταν μέλος του Κουαρτέτου. Διπλωματικά, ο Πούτιν δήλωσε: "Δεν σκοπεύω να κατηγορήσω τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε πτυχή εδώ, αλλά δυστυχώς ήταν λάθος να διαλυθούν οι τέσσερις [το Κουαρτέτο]".

Υπογράμμισε εκ νέου ότι "η Ρωσία διατηρεί σταθερά την άποψη ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία δύο κρατών - του Ισραήλ και της Παλαιστίνης - πρέπει να εφαρμοστεί". Και, σημαντικά, πρόσθεσε ότι "η Ρωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστίνη".

Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως στρατηγική διαμεσολάβηση και σοβαρές ανταλλαγές πληροφοριών. Ωστόσο, δεν τόλμησε να μπει μετωπικά στη φωτιά, λέγοντας απλώς ότι ελπίζει να σταματήσει η "ατελείωτη ανταλλαγή χτυπημάτων" μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι "η αναζήτηση συμβιβασμού στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση είναι δυνατή, αλλά πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή".

Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικά για το πλαίσιο των BRICS, διότι οι Πάντα Πόλεμοι στη Δυτική Ασία έχουν παρεμποδίσει σοβαρά τις εργασίες στο πλαίσιο των BRICS. Και συν τοις άλλοις, οι Forever Wars, ψυχροί, υβριδικοί και θερμοί, στην πραγματικότητα στρέφονται ουσιαστικά εναντίον τριών μελών των BRICS, της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας - που δεν περιγράφονται τυχαία ως οι τρεις κορυφαίες υπαρξιακές απειλές για τον Ηγεμόνα.

Και αυτό μας φέρνει αναπόφευκτα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν τόνισε: "Ο ρωσικός στρατός έχει γίνει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς στη μάχη και υψηλής τεχνολογίας στρατούς στον κόσμο (...) Όταν το ΝΑΤΟ θα κουραστεί να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο εναντίον μας, απλά ρωτήστε τους. Εμείς ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε να πολεμάμε, να συνεχίσουμε τον αγώνα και θα έχουμε το πάνω χέρι".

Επιβεβαιώνοντας αυτό που ο στρατιωτικός αναλυτής Andrei Martyanov μελετά εδώ και χρόνια, ο Πούτιν εξήγησε πώς ο σύγχρονος πόλεμος είναι ο πόλεμος των μαθηματικών - κάτι που διαφεύγει εντελώς από τους πολεμιστές της πολυθρόνας του ΝΑΤΟ: "Έχω ακούσει από τους ανθρώπους που πολεμούν στο έδαφος ότι ο σημερινός πόλεμος είναι ο πόλεμος των μαθηματικών. Οι συσκευές παρεμβολής ραδιοσυχνοτήτων θα ήταν αποτελεσματικές εναντίον ορισμένων οχημάτων παράδοσης και θα τα κατέστειλαν. Η άλλη πλευρά έχει, για παράδειγμα, υπολογίσει και υπολογίζει ποια είναι η αντιδύναμη και επαναπρογραμματίζει το λογισμικό των μέσων κρούσης της σε μια εβδομάδα ή τρεις εβδομάδες".

Όσον αφορά το πεδίο της μάχης, με τη "διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες" να συναντά την ταπεινωτική της κατάληξη στο μαύρο έδαφος της Νοβοροσίας, ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να είναι πιο εμφατικός στο κόλπο της "πυρηνικής Ουκρανίας": "Πρόκειται για μια επικίνδυνη πρόκληση, διότι κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα αντιμετωπίσει μια απάντηση (...) Θα το πω ευθέως η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, ό,τι κι αν συμβεί".
Το διακύβευμα στο Καζάν δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η Παγκόσμια Πλειοψηφία θα γνωρίζει αν το Καζάν θα μείνει στην ιστορία ως το ορόσημο ενός νέου, αναδυόμενου συστήματος διεθνών σχέσεων ή αν οι ωμές τακτικές του "διαίρει και βασίλευε" θα συνεχίσουν να αναβάλλουν την αδυσώπητη πτώση της Παλαιάς Τάξης.

πηγή:

https://sputnikglobe.com/20241021/pepe-escobar-date-with-destiny---brics-offer-hope-in-a-time-of-war-1120617552.html


Consortium Νews - LIVE :

Προεπισκόπηση (20 Οκτ.) της συνόδου κορυφής των BRICS που έγινε σήμερα στο Καζάν της Ρωσίας. 

Καθώς η Ουκρανία παραπαίει, η Μέση Ανατολή ανατινάζεται και οι BRICS προωθούν το εναλλακτικό οικονομικό τους σύστημα. 

Με τους Pepe Escobar, Scott Ritter και Mark Sleboda. 

 

 Διόδοτος

 

2 σχόλια:

  1. ΚΩΣΤΑ ΚΟΙΤΑ ΑΥΤΟ :

    Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα – Η ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα
    https://www.enikos.gr/timeout/entopistike-o-ieros-chitonas-tou-megalou-alexandrou-se-enan-apo-tous-vasilikous-tafous-sti-vergina/2248289/

    ΑπάντησηΔιαγραφή