«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

« Η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με το Ιράν, τα σύννεφα του πολέμου διαλύονται » - του M.K.Bhadrakumar (INDIAN PUNCHLINE)

Φωτο από την συνάντηση του ανωτάτου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, Τεχεράνη, 19 Ιουλίου 2022
 
Το Ισραήλ έχει προφανώς αναβάλει τη σχεδιαζόμενη επίθεσή του στο Ιράν. Ένας συνδυασμός περιστάσεων μπορεί να αποδοθεί σε αυτή την υποχώρηση, η οποία διαψεύδει την υψηλών τόνων ρητορική του ίδιου του Ισραήλ ότι ήταν έτοιμο να προχωρήσει.  

Παρά τη λαμπρή διαχείριση των μέσων ενημέρωσης από το Ισραήλ, έχουν εμφανιστεί αναφορές ότι η ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου ήταν μια θεαματική επιτυχία. Ήταν μια επίδειξη της αποτρεπτικής ικανότητας του Ιράν να συντρίψει το Ισραήλ, αν χρειαστεί. Η αποτυχία των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς υπερηχητικούς πυραύλους μετέφερε το δικό της μήνυμα. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το 90% των πυραύλων του διαπέρασε το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ.

Ο Will Schryver, τεχνικός μηχανικός και σχολιαστής ασφαλείας, έγραψε στο Χ: "Δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος που έχει δει τα πολλά βίντεο κλιπ των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων στο Ισραήλ δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να αναγνωρίσει ότι επρόκειτο για μια εκπληκτική επίδειξη των ιρανικών δυνατοτήτων. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν διέσπασαν την αμερικανική/ισραηλινή αεράμυνα και πραγματοποίησαν αρκετά πλήγματα μεγάλης κεφαλής σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους".

Προφανώς, στην κατάσταση πανικού που ακολούθησε στο Ισραήλ, όπως το έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τις 4 Οκτωβρίου δεν είχε ληφθεί ακόμη απόφαση για το είδος της απάντησης που θα έπρεπε να δώσει το Ισραήλ κατά του Ιράν. "Αν ήμουν στη θέση τους (των Ισραηλινών), θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές", δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια σπάνια εμφάνισή του στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, μία ημέρα αφότου Ισραηλινοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι επίκειται "σημαντικό αντίποινο".  

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί "δεν έχουν καταλήξει στο πώς - τι πρόκειται να κάνουν" σε αντίποινα. Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πρέπει να θυμάται την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ όταν αποφασίζει για τα επόμενα βήματα. Υποστήριξε ότι προσπαθεί να συσπειρώσει τον κόσμο για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος στη Δυτική Ασία.

Σε αυτή την παντομίμα, είναι ασφαλέστερο να πιστέψουμε τον Μπάιντεν, καθώς η ειλικρινής αλήθεια είναι ότι χωρίς τις εισροές και την πρακτική βοήθεια των ΗΠΑ, καθώς και τα χρήματα - και την άμεση παρέμβαση - το Ισραήλ απλά δεν έχει τις αντοχές για να τα βάλει με το Ιράν. Η περιφερειακή κυριαρχία του Ισραήλ περιορίζεται στην εκτέλεση δολοφονικών σχεδίων και στις επιθέσεις εναντίον άοπλων πολιτών.  

Αλλά και εδώ είναι αμφισβητήσιμο το πόσο αυτάρκες είναι το Ισραήλ έναντι του Ιράν. Έχουν εμφανιστεί αναφορές ότι οι νέες τεχνολογικές πληροφορίες των ΗΠΑ εντόπισαν τα ίχνη του ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγίντ Νασράλα, τα οποία διαβιβάστηκαν στο Ισραήλ, οδηγώντας στη δολοφονία του.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο διευθυντής της CIA William Burns παρενέβη για να διαψεύσει τις φήμες ότι το Ιράν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή το Σάββατο. Μιλώντας σε συνέδριο για την ασφάλεια τη Δευτέρα, ο Μπερνς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν για οποιαδήποτε ένδειξη βιασύνης προς την πυρηνική βόμβα.

"Δεν βλέπουμε σήμερα αποδείξεις ότι έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά", δήλωσε. Ο Μπερνς έσβησε απαλά ένα άλλο άλλοθι για να επιτεθεί στο Ιράν.

Ένας κρίσιμος παράγοντας που ανάγκασε το Ισραήλ/τις ΗΠΑ να αναβάλουν οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν είναι η αυστηρή προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι οποιαδήποτε επίθεση στις υποδομές της από το Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί με ακόμη πιο σκληρή απάντηση. "Στην απάντησή μας, ούτε διστάζουμε ούτε βιαζόμαστε", για να παραθέσουμε τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών, Abbas Araghchi, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στον Λίβανο και τη Συρία το Σαββατοκύριακο με σκοπό να δώσει στο Ισραήλ ένα προκλητικό "μήνυμα" - όπως το έθεσε - ότι "το Ιράν έχει υποστηρίξει σθεναρά την αντίσταση και θα την υποστηρίζει πάντα".

Νωρίτερα στις 4 Οκτωβρίου, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε χρησιμοποιήσει ένα σπάνιο δημόσιο κήρυγμα για να υπερασπιστεί την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι ήταν "νόμιμη και νόμιμη" και ότι "αν χρειαστεί", η Τεχεράνη θα το ξανακάνει. Μιλώντας τόσο στα περσικά όσο και στα αραβικά κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ είπε ότι το Ιράν και ο Άξονας της Αντίστασης δεν θα υποχωρήσουν από το Ισραήλ. Το Ιράν δεν θα "αναβάλει ούτε θα ενεργήσει βιαστικά για να εκτελέσει το καθήκον του" στην αντιμετώπιση του Ισραήλ, δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Ωστόσο, αυτό που αποθαρρύνει τους Ισραηλινούς και προκαλεί ανησυχία στο αμερικανικό μυαλό είναι κάτι άλλο - η επιμήκυνση των σκιών της Ρωσίας στο ταπισερί της Δυτικής Ασίας.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν αποκαλύψει ότι ορισμένα εξαιρετικά προηγμένα ρωσικά όπλα έχουν μεταφερθεί στο Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηριζόμενα από την ανάπτυξη ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων S-400. Υπάρχουν εικασίες ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (πρώην υπουργός Άμυνας) Sergei Shoigu πραγματοποίησε δύο μυστικές επισκέψεις στο Ιράν την τελευταία περίοδο.

Προφανώς, η Μόσχα ανταποκρίθηκε επίσης στο ιρανικό αίτημα για δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τους ισραηλινούς στόχους για το πυραυλικό πλήγμα της 1ης Οκτωβρίου. Η Ρωσία προμήθευσε επίσης το Ιράν με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου μεγάλου βεληνεκούς "Murmansk-BN".

Το σύστημα "Murmansk-BN" είναι ένα ισχυρό σύστημα EW, το οποίο μπορεί να μπλοκάρει και να αναχαιτίσει εχθρικά ραδιοσήματα, GPS, επικοινωνίες, δορυφόρους και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα σε απόσταση έως και 5.000 χιλιομέτρων και να εξουδετερώσει "έξυπνα" πυρομαχικά και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών - και είναι ικανό να διαταράξει τα δορυφορικά συστήματα επικοινωνίας υψηλής συχνότητας που ανήκουν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Σίγουρα, η ρωσική εμπλοκή στην αντιπαράθεση του Ιράν με το Ισραήλ είναι δυνητικά ένα παιχνίδι που αλλάζει τα δεδομένα. Από την πλευρά των ΗΠΑ, εγείρει το ανησυχητικό φάσμα μιας άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, την οποία δεν επιθυμούν.

Σε αυτό το σενάριο, τα επίσημα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν την Κυριακή τον προεδρικό σύμβουλο Γιούρι Ουσακόφ ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, στις 11 Οκτωβρίου.

Ο Ushakov δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση. Πράγματι, αυτό αποτελεί έκπληξη, καθώς οι δύο ηγέτες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν ξανά στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν που διεξάγεται στις 22-24 Οκτωβρίου. 

Βέβαια, οι Ιρανοί παίζουν και αυτοί τον ντροπαλό. Τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη ανακοίνωσαν ότι οι πρόεδροί τους θα επισκεφθούν το Ασγκαμπάτ στις 11 Οκτωβρίου για να παραστούν σε μια τελετή για την 300ή επέτειο από τη γέννηση του Τουρκμένιου ποιητή και στοχαστή Magtymguly Pyragy.

Είναι απολύτως πιθανό ότι εν μέσω των κλιμακούμενων περιφερειακών εντάσεων, η Μόσχα και η Τεχεράνη μπορεί να σκέφτηκαν να επισπεύσουν την επίσημη υπογραφή του ρωσο-ιρανικού αμυντικού συμφώνου, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Καζάν.

Αν είναι έτσι, η εκδήλωση της Πέμπτης θα θυμίζει την απρογραμμάτιστη επίσκεψη του τότε σοβιετικού υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο στο Νέο Δελχί για την υπογραφή της ιστορικής Συνθήκης Ειρήνης, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας και της ΕΣΣΔ στις 9 Αυγούστου 1971.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ushakov πρόσθεσε ότι ο Πούτιν δεν έχει σχέδια να συναντηθεί με τον Νετανιάχου. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα του Νετανιάχου για τηλεφωνική συνομιλία, που έγινε πριν από πέντε ημέρες. Ένας μύθος που δημιούργησε, τυπικά, ο Νετανιάχου τα τελευταία χρόνια για να εντυπωσιάσει το εγχώριο ακροατήριό του (και να μπερδέψει την αραβική οδό) - ότι είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πούτιν - καταρρέει.

Από την άλλη πλευρά, με την επείγουσα συνάντηση στο Ασγκαμπάτ -στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ βρέθηκε στη Μόσχα μόλις τη Δευτέρα/Τρίτη σε επίσκεψη εργασίας- το Κρεμλίνο καθιστά σαφές στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ ότι η Μόσχα είναι αμετάκλητα ευθυγραμμισμένη με την Τεχεράνη και θα βοηθήσει την τελευταία με όποιο τρόπο κι αν χρειαστεί. (Βλέπε στο ιστολόγιό μου Η κρίση στη Δυτική Ασία ωθεί τον Μπάιντεν να σπάσει τον πάγο με τον Πούτιν, Indian Punchline, 5 Οκτωβρίου 2024)

Δεν επαναλαμβάνεται η ιστορία; Η ινδοσοβιετική συνθήκη του 1971 ήταν η πιο σημαντική διεθνής συνθήκη που συνήψε η Ινδία μετά την ανεξαρτησία της. Δεν ήταν μια στρατιωτική συμμαχία. Αλλά η Σοβιετική Ένωση ενίσχυσε τη στρατιωτική ικανότητα της Ινδίας για έναν επερχόμενο πόλεμο και δημιούργησε χώρο για την Ινδία να ενισχύσει τη βάση για τη στρατηγική της αυτονομία και την ικανότητά της για ανεξάρτητη δράση.

 

indianpunchline.com 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

2 σχόλια:

  1. Κάποιοι αναγνώστες μας αναρωτήθηκαν γιατί δεν αναρτήσαμε κάτι για τον Βίκτωρα Όρμπαν, ο οποίος στο Ευρωκοινοβούλιο είπε "Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει". Και η μεταναστευτική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί σε στυλ Τραμπ (την λαθροεισβολή εννοώντας).

    Η αλήθεια είναι ότι...

    ...έχω στραβώσει λίγο με τον Όρμπαν, γιατί:

    Πρώτα απ’ όλα προξένησε αλγεινότατη εντύπωση η ψήφος της Ουγγαρίας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εναντίον της ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους , θέση η οποία συνιστά το μείζον θέμα της Ισραηλινής αποικιοκρατίας και το όχημα της Σιωνιστικής γενοκτονικής επιθετικότητας κατά του Παλαιστινιακού λαού.

    ” Έκπληξη ” , επίσης , προξένησε και πολύ δυσμενή σχόλια η πρόσφατη ”αιφνιδιαστική” συνάντηση του Β.Όρμπαν με τον κατοχικό ”ηγέτη” Τατάρ , ο οποίος μάλιστα επιμένει σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο !

    Τι παριστάνει ο Β.Όρμπαν ; Μήπως τον λαγό σε μια προσπάθεια να παραβιαστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και ν ‘ ανοίξει δειλά-δειλά ο ”Τουρκικός” δρόμος της αναγνώρισης από σειρά κρατών του ψευδοκράτους της Κύπρου ;

    Κατόπιν τούτων, θυμήθηκα και μια φράση του φίλου μου Con:
    "Φινλανδία, Ουγγαρία και Τουρκία είναι ίδια ράτσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απειλεί πάλι η Άγκυρα: «Τα τουρκικά μαχητικά θα μπορούσαν να φτάσουν στην Κύπρο σε 5 λεπτά» λέει ο Τουρκοκύπριος Ε.Τατάρ
      Συνεχίζει τις γελοιότητες το πολιτικό «ανδρείκελο» του ψευδοκράτους της Κύπρου

      https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/tourkia-prokalei-o-grafikos-tatar-ta-tourkika-maxitika-tha-mporousan-na-ftasoun-stin-kypro-se-5-lepta/

      Διαγραφή