«Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι» ( Σωκράτης/Πλάτων:Κρίτων, 51β ). Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΜΕΤΩΠΟΣ. Η ΕΛΛΑΣ, Η ΚΟΙΤΙΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΓΗ ΜΕΤΑΞΥ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΩΝ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΗΛΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΚΑΕΞΑΚΤΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ. Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ "ΔΙΟΔΟΤΟΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ. ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ Ή ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ Ή ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟΤΙΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΛΑΙΕΣ, ΠΑΤΡΩΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΥΤΩΝ ΕΛΟΧΕΥΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΥΤΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΕΙ.

Καλλιτεχνική σύνθεση, ειδικά για τον Διόδοτο, από τη φίλη και αναγνώστρια Δ.Π.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Η μεγαλύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ολοκληρώθηκε σήμερα.

 - Καταχώριση στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου -


Σημείωση: Η συνομιλία στις 18 Μαρτίου δεν ήταν μόνο κρίσιμης σημασίας, αλλά και η μεγαλύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Διήρκεσε περισσότερο από 2 ώρες. Το προηγούμενο ρεκόρ - μιάμιση ώρα, τέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου. Για λόγους σύγκρισης, η μεγαλύτερη τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με τον Μπάιντεν στις 31 Δεκεμβρίου 2021 διήρκεσε 50 λεπτά, με τον Ομπάμα στις 12 Μαρτίου 2012 - 20 λεπτά.


 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


Οι ηγέτες συνέχισαν μια λεπτομερή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να προωθήσει τον ευγενή στόχο του τερματισμού των εχθροπραξιών και των ανθρώπινων απωλειών.

Επαναβεβαιώνοντας τη θεμελιώδη δέσμευσή του για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς εταίρους του για την ενδελεχή εξέταση των πιθανών τρόπων διευθέτησης, η οποία θα πρέπει να είναι συνολική, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη. Και, φυσικά, να ληφθεί υπόψη η άνευ όρων ανάγκη εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την καθιέρωση μιας εκεχειρίας 30 ημερών, η ρωσική πλευρά έχει εντοπίσει ορισμένα ουσιώδη σημεία σχετικά με τον αποτελεσματικό έλεγχο μιας πιθανής εκεχειρίας σε όλη τη γραμμή επαφής, την ανάγκη να σταματήσει η αναγκαστική κινητοποίηση στην Ουκρανία και τον επανεξοπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Σημειώθηκαν επίσης οι σοβαροί κίνδυνοι που συνδέονται με την έλλειψη δέσμευσης εκ μέρους του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο έχει ήδη επανειλημμένα σαμποτάρει και παραβιάσει τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. Η προσοχή έχει τραβηχτεί στα βάρβαρα τρομοκρατικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Ουκρανούς μαχητές κατά του άμαχου πληθυσμού της περιοχής του Κουρσκ.

Τονίστηκε ότι η βασική προϋπόθεση για την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την προσπάθεια επίλυσής της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα πρέπει να είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών στο Κίεβο.

Σε σχέση με την πρόσφατη έκκληση του Ντόναλντ Τραμπ να σωθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται περικυκλωμένοι στην περιοχή του Κουρσκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να καθοδηγηθεί από ανθρωπιστικές εκτιμήσεις και, σε περίπτωση παράδοσης, εγγυάται τη ζωή και την αξιοπρεπή μεταχείριση των στρατιωτών της AFU σύμφωνα με τους ρωσικούς νόμους και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε μια πρόταση για τα μέρη της σύγκρουσης να παραιτηθούν αμοιβαία από τα χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών για 30 ημέρες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία αυτή και έδωσε αμέσως αντίστοιχη εντολή στον ρωσικό στρατό.

Ο Ρώσος πρόεδρος αντέδρασε επίσης εποικοδομητικά στην ιδέα του Ντόναλντ Τραμπ για την υλοποίηση μιας γνωστής πρωτοβουλίας σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Συμφωνήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την περαιτέρω επεξεργασία των συγκεκριμένων λεπτομερειών μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι στις 19 Μαρτίου η ρωσική και η ουκρανική πλευρά θα ανταλλάξουν κρατούμενους - 175 για 175 άτομα. Επιπλέον, 23 βαριά τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί που υποβάλλονται σε θεραπεία σε ρωσικά ιατρικά ιδρύματα θα παραδοθούν ως χειρονομία καλής θέλησης.

Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη διμερούς διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις προαναφερθείσες προτάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό συγκροτούνται ρωσικές και αμερικανικές ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκαν και σε άλλα θέματα της διεθνούς ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Θα καταβληθούν κοινές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σημεία κρίσης, την καθιέρωση συνεργασίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλει στη βελτίωση της γενικής ατμόσφαιρας των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. Ένα θετικό παράδειγμα είναι η ψήφος αλληλεγγύης στα Ηνωμένα Έθνη για το ψήφισμα σχετικά με την ουκρανική σύγκρουση.

Εκφράστηκε αμοιβαίο ενδιαφέρον για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων υπό το πρίσμα της ιδιαίτερης ευθύνης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα τομέων στους οποίους οι χώρες μας θα μπορούσαν να καθιερώσουν συνεργασία. Συζητήθηκαν διάφορες ιδέες, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας στο μέλλον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την ιδέα του Βλαντιμίρ Πούτιν να διοργανωθούν αγώνες χόκεϊ στις ΗΠΑ και τη Ρωσία μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών παικτών που παίζουν στην NHL και την KHL.

Οι πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για όλα τα θέματα που τέθηκαν.

 

kremlin.ru 

 

diodotos-k-t.blogspot.com 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου